Даниел Смилов: Българските евроскептици няма да изпратят много депутати в новия парламент

Даниел Смилов

© Надежда Чипева, Капитал

Даниел СмиловКлючовият проблем са основните партии и тяхната слабост. Те се отказват от отговорността да обясняват, да водят, а се плъзгат по настроения, създанени по съмнителен начин. Ако няма голям публичен субект, голяма партия, която да се противопостави на този инструментализъм на корпоративни интереси, настроенията на евроскептицизъм ще се засилват.


Това коментира политолога Даниел Смилов по време на кръгла маса "Колко сериозна е заплахата от евроскептицизма в България" в София във вторник. На нея беше представен и докладът на Европейския съвет по външна политика "Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм" (повече за изводите в него четете тук).


Смилов прогнозира, че българските евроскептици няма да изпратят много депутати в бъдещия европарламент, защото
гласовете за тях ще се разделят между няколко партии


(според него това са "Атака", НФСВ, а Бареков е ситуационен играч, който се лута между ЕС и Русия и макар и формално да е извън този отбор, може лесно да се пъхне в него). Политологът обаче отбеляза, че в дългосрочен план условията за такъв вот съществуват.


Политологът каза, че според него доверието на българите към ЕС е по-високо спрямо някои други държави, защото дори и да звучи парадоксално, българите виждат, че евроинституциите засилват техния суверинитет. Тези институции са в хватката на корпоративни интереси, а така има натиск от Европа да се "ре-национализират" и да обслужват гражданите. 


Водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева, която също участва в кръглата маса коментира, че едно от нещата, които сме искали да избегнем е да има


един и същ произход на икономическа, политическа и медийна власт, но точно това се случва днес


Според нея Европа може да бъде средство и оръжие да се справим с този проблем. 


Кунева посочи като принос към евроскептицизма "Атака", която открива кампанията си в Москва и коментира, че не знае в Европа други скептични партии, които толкова открито да казват, че харесват и да подкрепят това, което прави Путин. 


Според нея в България партиите, които показват такива настроения са "партии-използвачи" на темата и нямат система, аргументи, ясни позиции защо са такива. 


За изводите в доклада "Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм" четете тук .


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Съмнявам се! Опасявам се, че "евроскептиците" в бг (еле па тия, дето са ПРОТИВ ЕВРОпа) ще изпратят достатъчно меркантилни вождове в ЕП.

  С огорчение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Просто в бг не се гласува за идеи. И изборните кампании не се правят за идеи. Досега никога не е имало ДЕБАТ между политици в предизборните периоди. Или дебатите са се израждали в скандал на Женския пазар.

  Тук се е наложила трайна подмяна на правилата, формите и СЪЩНОСТТА на политическата дейност. Нямам идея как може тази аномалия (патология) да се оправи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Евроскептицизмът в момента обслужва една единствена страна в момента и това е Русия, която е слаба срещу обединена Европа, но силна срещу повечето държави от ЕС поотделно. Колкото по-разпокъсана е Европа, толкова по-лесно ще е лобирането и изнудването от Москва.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Неутрално

  След като Бареков се обяви срещу ДПС (без да взимаме пред вид нелепостта на тази позиция) и с оглед почти нулевото медийно присъствие на НФСБ извън тяхната телевизия, както и поредните гафове на Волен, е ясно, че ББЦ единствени ще влязат в Европарламента от въпросните три партии. А Бареков не е евроскептик, а бг мръсник! Не знам Волен какво ще обяснява на 25-ти май, но ще е забавно да се гледа

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2114 Весело

  -"Боже - мили" куневица, какви ги е наговорила! -"Партии -използвачи", а тя "душичката" - "света вода ненапита" ! -И то тя е "субект", тръгнал от висините на БКП и класирал се за "еврокомисар" от "либерална партия" -НДСВ, и сега първа в листата на "автентичните десни" ! -Политолога - "Д.С." пък сигурно е пил хапчета за познаване. -Все пак възможно е и да "познае" резултатите, ако някоя печатница за бюлетини, се е подготвила по-добре от предишната, "заловена" в издънка !

 6. 6 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#4:"Amot"]Не знам Волен какво ще обяснява на 25-ти май, но ще е забавно да се гледа [/quote]

  Всъщност кризата в Украйна се оказа в услуга на Атака и покрай нея Сидеров, въпреки всички скандали, чрез истеричното си и неприкрито рубладжийство сигурно пак ще успее да привлече някакъв процент от най-лумпенизирания и склеротичен червен вот, плюс фашизоидите, които по начало си гласуват за него, а сега са още по надъхани покрай подвизите на новия им фюрер в Москва. Не случайно Волен си стартира именно от там предизборната кампания.

 7. 7 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 455 Любопитно

  А дано... ама на-да-ли...
  Неудачниците - мухльовци започват да се оформят като отделно общество, мразещо всички успели.
  За това, че не никой не ги иска на работа им е виновна държавата. Разбира се за Европа и свободния пазар на професионална компетентност е зараза, която заплашва техния паразитен начин на живот... Друго си е комунизма и гарантираната с връзки и подмазване работа...
  Че жена им кръшка с комшията им е виновен Бойко/Костов.
  Че сексуалния им живот зависи от кабелния оператор е виновно обществото, царя, педофилна европа и САЩ...
  При тях надделяви инстинкта за самосъхранение, който им подсказва - Ако искаш да успееш, трябва да елиминираш конкуренцията , като единственията ти шанс е да я принудиш да се избяга от простотията ти...
  Единственото, което ме успокоява, е че сред такива комплексари е лесно да успееш... Готино е да ги мачкаш и да ги гледаш как се гърчат... Но такова общество просто те дърпа назад...

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Разстроено

  Формално погледнато, безродници, които на свои "митинги" съвсем умишлено и показно изгарят флага на Европейския съюз (в който все пак членуваме) - такива индивиди нямат място в евро-структурите дори и за ден...
  Реално погледнато, не един и двама комуноидни вождове утре ще се пъчат в Европейския парламент, без даже и руски да знаят.
  Просто техните верноподаници ще... си гласуват пак "за нашите", по стара болшевишка традиция...
  А някое и друго процентче ще дойде и от неуспелите да влязат нови и екзотични партийки и движенийца, така че...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Колко смислени коментари!
  Не съм убеден, че у нас става дума за евроскептицизъм. По-скоро за неосъзнато пълноправно членство. И онази смешно/тъжна готовност да се мерим с "Великите". Рублящината я оставям настрана. Атавизъм изостанал в 50-те гд. на ХХ век.
  Липсва ни гласът на отговорно ангажираният, мислещ и загрижен за нацията интелектуалец (има примери) и гласът на успелият в България (на вече от 3 до 5, 8 морета) успешен българин. Те са лидерите и добрия пример. Познаваме ли ги. Можем ли обективно, честно и добронамерено да оценим успешните и/или полезни българи.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 10. 10 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кунева посочи като принос към евроскептицизма "Атака", която открива кампанията си в Москва и коментира, че не знае в Европа други скептични партии, които толкова открито да казват, че харесват и да подкрепят това, което прави Путин.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  4е тя Кунева ходи само по маршрута София - Брюксел.....Ама какво прави в Брюксел ( май само на шопинг )щом не е разбрала 4е самия Брюксел се тресе в паника от Евроскептиците които искат промяна в системата на ЕС.

 11. 11 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  коментира политолога Даниел Смилов по време на кръгла маса "Колко сериозна е заплахата от евроскептицизма в България" в София във вторник. На нея беше представен и докладът на Европейския съвет по външна политика "Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм" (повече за изводите в него четете тук).
  .........................................................................................................

  Дневник , да бяхте споменали кои са били у4астниците в този форум на кръглата маса...та да схванем за какво става дума

 12. 12 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1354 Гневно

  Тревожно е как лидерите на "националистите" и евроскептиците ни тласкат към азиатските порядки на Русия и защитават интересите на една чужда държава.
  Най-големия враг на тези избори ще е пасивността на онези, които няма да отидат да гласуват. На тях им е все едно в коя кочина ще грухтят.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 13. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Кунева посочи като принос към евроскептицизма "Атака", която открива кампанията си в Москва и коментира, че не знае в Европа други скептични партии, които толкова открито да казват, че харесват и да подкрепят това, което прави Путин"

  Меглена Кунева я мислеха в ЕС за куха лейка, но понеже всяка еврочленка трябваше да има еврокомисар, я избраха. От 2020 г. ще се промени това правило.

  Има ли въобще анти-ЕС партии в България? Това за "Атака" е само спекулация. България, както и Гърция, само се профитират от ЕС. Ние обаче сме по-тъпи от гърците, това ги кефи, те повече лапат, дяла за България. Понеже има тромава бюрокрация в България и голяма корупция. Не всички европари биват усвоени, има какво да се учи от "съседите"

  Es muß Geld fließen!
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Кунева посочи като принос към евроскептицизма "Атака", която открива кампанията си в Москва и коментира, че не знае в Европа други скептични партии, които толкова открито да казват, че харесват и да подкрепят това, което прави Путин.
  ============
  Атака е про Руска партия по точно КГБ - иска и във България е в коалиция с ДС създадената ДПС даже и от едно място се финансират.
  България Без Цензура пък е партия на Газпром и не случайно бившият Германски Канцлер Шрьодер ще дойде на място да им набие предизборно канчетата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На гръцки фалаки значи подкуп като плик с пари. Вече почти всеки немец го знае, освен и българското бакшиш, поне така пишат по форумите. Между България и Гърция в корупционният индекс разликата е една точка, Гърция е на последно място, най-корумпираната държава в ЕС.

  Скоро имаше една интересна тема в Фокус, връзката между корупцията в държавата и благоденствието на държавата. Оказва се, че държави с ниска корупция народа е с по-висок жизнен стандарт отколкото в държави с висока степен на корупция. Корупцията засяга само определ брой хора, само те се облагодетелстват. Ако си в този кръг, все едно си ударил шестица от тотото.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "Танас":

  ОК. Ще го имам впредвид. Трябва да проверя, това доста ме учудва. Пича и без туй не ме кефи

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бързо поглеждане потвърждава, че партията "Атака" е Русия:

  "АТАКА ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО: Санкции срещу Русия са санкции срещу България Печат
  24 Март 2014г.

  Вслушайте се в гласа на разума. България трябва да подкрепи референдума в Крим. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред журналисти минути преди на влезе в президентството за Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), където ще се обсъжда българската позиция по темата за Украйна, Русия и Крим. ..."

  Източник: http://www.ataka.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=6881&Itemid=66

  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#11] от "iniesta":

  Какво каза? Да схванеш, ли?

 20. 20 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 497 Весело

  Защо русняците бягат да работят на запад като е толкова хубаво при тях? Пропаднала работа.

 21. 21 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#19:"Звезден мъж"]До коментар [#11] от "iniesta":

  Какво каза? Да схванеш, ли? [/quote]
  Да , не схващам ......събрали са се платените евро-клакьори да обсъждат как да се борят с евро-скептиците.....

 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добре, имаме няколко евроскептични партии, "Атака" е най-голямата сред тях. И народа ще хукне да гласува за тях, за да се разпадне ЕС, и България да стане част от "Митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан".

  Защо Сърбия се отдръпна от Русия и кандидатсва за членство в ЕС? Сърбия е голям приятел на Русия, повече от България, която и има голяма част турско население с двойно гражданство.

  По логика, в България трябва на Евроизборите "Атака" и подобните им партии да имат най-много 1-2 места.

  Всеки трябва да си гледа интереса, а той не е към Руската Федерация.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  В България има една тумба хора която иска яко да краде още по-яко. Ако могат да крадат от фондовете на ЕС то те са за ЕС. Ако обаче не могат (което е случаят) то те са против ЕС. За какво са им е на тях европейски мониторинг на съдебната система и на корупцията в управлението ако не могат поне да крадат от европейските фондове?

  Те си имат достатъчно какво да крадат от българския народ и искат да правят това безконтролно. Искат да махват с ръка на всяка опозиционна критика и да казват - това е голо политиканстване. На тях не им трябва страничен съдник какъвто е ЕС. Освен това какъвто е интересът на Москва такъв е и техният интерес.

  Затова вече работят против ЕС чрез мнения, преса, решения, и.т.н. Ние сме влезли без референдум. Ако нещата опрат до там че да им е много важно да излезем първо ще подлудят народа и след това "спасително" ще ни изкарат с едно тъпо решение на НС за един ден! Трябва да си отваряме очите на четири!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "emil":

  Ако България напусне ЕС:

  1. Трябва да напусне НАТО
  2. ЕС има около 30% в МВФ право на глас, САЩ около 15%, това значи България да няма повече валутен фонд. Дали това ще доведе до обезценяване на лева, има си много български специалисти-икономисти, следвали в българското "УНСС"(което е много зле като образование)

  България ще стане като Бангладеш. И на корумпираните български политици ще им изсъхне трапезата. Досега, като другаря Сергей Станишев, се надяваха да станат евродепутати, с 15.000€ месечна брутна заплата плюс добавки. Това отива на кино. Щом се натискат за натам, значи няма какво да се изтиска от народа.

  Es muß Geld fließen!
 25. 25 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В България няма евроскептични партии. Всичко е популизъм с цел събиране на гласове. За мен по -важното е че все повече хора в Европа и у нас разбират каква измама е ЕС.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 26. 26 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мен ме съмнява едно нещо че БСП и ДПС ще изпратят АТАКА в европарламента там Болен ще има много добро поле за изява и скоро крайната цел излизането от ЕС ще е на лице.

 27. 27 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ''Даниел Смилов: Българските евроскептици няма да изпратят много депутати в новия парламент''

  Е,квотата ще се напълни с вота на партийковците.ОФ-то да му мисли.Ама то е свикнало.

 28. 28 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#6:"oos19355380"]най-лумпенизирания и склеротичен червен вот, плюс фашизоидите[/quote]

  Това е нищожна част от населението. Проблемът е, че много разумни и образовани хора не гласуват. Ако гласуваме масово, тези нямат никакъв шанс.

 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  С коментарите си Даниел Смилов,ме превръща в евроскептик.

 30. 30 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Един небръснат битолски просяк не знае, че колкото и както да гласуват в България, броят на новите евродепутати ще е точно 17 - нито повече, нито по-малко....

 31. 31 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#2:"Музар"]Тук се е наложила трайна подмяна на правилата, формите и СЪЩНОСТТА на политическата дейност. Нямам идея как може тази аномалия (патология) да се оправи.[/quote]
  Остенът за партиите и политиците в случая е пряка демокрация и, в частност, мажоритарни избори + отзоваване. Това би дало шанс на мислещи и читави хора, които сега се гнусят от пошлите партийни практики, да влязат в управлението на страната. За мажоритарни избори обаче ще гласуваме след 25.5. На тези избори, според мен, задачата ни е да попречим на най-неприемливите политически практики да се развяват в ЕС и да ни излагат. Надявам се това да се окаже сериозен мотив за ГЛАСУВАНЕ.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK