По дело срещу Цветанов свидетел твърди, че и други министри са отказвали подслушване

По дело срещу Цветанов свидетел твърди, че и други министри са отказвали подслушване

© Анелия НиколоваБивши министри на вътрешните работи стотици пъти са отказвали да разпоредят прилагането на специални разузнавателни средства въпреки дадените разрешения от съд. Така защитникът на Цветан Цветанов – адвокат Менко Менков преразказа част от показанията на свидетеля Цветан Иванов – бивш директор на СДОТО към МВР, предаде "Правен свят".


Софийският градски съд (СГС) заседава по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказа му да разпореди прилагането на СРС спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Искането за СРС е било на наблюдаващия прокурор в рамките на образувано досъдебно производство срещу Тодоров и то е било одобрено от съд.


Разпитът на Цветан Иванов се проведе при закрити врати заради тяхното естество. Той е обвиняем по друго дело срещу Цветанов - във връзка с незаконното подслушване. Иванов имал предвид бившите министри -  Георги Петканов и Румен Петков.
В показанията си обаче той не е уточнил при техните откази, кои са били заявителите на СРС. "Правен свят" цитира юристи, според които този въпрос е съществен, защото вътрешният министър няма оперативна самостоятелност да решава по искания, направени от прокурор в рамките на досъдебно производство. Друг би бил въпросът, ако искането за прилагане на СРС е отправено от служба на МВР.


На днешното заседание трябваше да бъде разпитан и самият Орлин Тодоров, но заради проблеми с колата му край Севлиево той не се яви. Съдия Тони Гетов поиска справка от Районно управление "Полиция" – Габровo, за да потвърди, че е имало пътен инцидент с Тодоров. Оттам потвърдиха, че е имало такъв случай, но след пристигането на Пътна полиция повредата на автомобила е отстранена.


Съдът наложи глоба от 300 лв. на Орлин Тодоров за неявяване и отложи делото за 15 май.


Междувременно на пресконференция днес зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев  изрази съмнения за натиск по едно от другите дела срещу Цветанов. Говори се от много места, че делото срещу бившия вътрешен министър за изплатено обезщетение от 50 хиляди лв. на бивш служител на МВР - отново Орлин Тодоров ще бъде приключено преди евровота.


Първото заседание по делото беше в края на март, като тогава защитата на Цветанов,  се отказа от разпита на свидетели и вещи лица, което позволи на процеса да тръгне по съкратената процедура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK