Ето ви мейли, четете

Ето ви мейли, четете

© ShutterstockНе бихме обръщали внимание на която и да е дописка в blitz.bg (все пак там вчера пишеше, че извънземните са отворили портал в небето), но публикуваният в сайта мейл от Иво Прокопиев до хора от "Капитал" и "Дневник" заслужава внимание по няколко причини.


Изваден от контекста на целия разговор, някой може да остане с впечатлението, че това са едва ли не някакви безусловни нареждания, безпрекословно изпълнени от журналистите. Нищо подобно. По-надолу публикуваме цялата ни кореспонденция по темата - не само мейла на издателя, но и отговорите на журналистите. Ще е добре, ако след това прочетете и текстовете, които са се появили в "Капитал" и "Дневник" по темата - тя е важна. Ще видите, че след мейла на Иво Прокопиев редакциите на различните издания са проверили всички твърдения от него. Някои от тях се доказват, други не. Някой изводи са верни, други не. Материалите отразяват това.


Публикуваме кореспонденцията си, защото имаме това право и всички копирани се съгласиха. Такова право обаче нямат тези, които са извършили нерегламентиран достъп до пощите ни. Ето защо, още утре ще сезираме главния прокурор за извършено престъпление по чл.171 от Наказателния кодекс, който криминализира незаконният достъп до кореспоненция, каквото деяние е налице в случая.
Лидерът на БСП Сергей Станишев не се поколеба да използва изтеклата в резултат на престъпление кореспонеденция за политически цели. Същият този Станишев, който преди година взе мандата с обещанието да се пребори със страха, полицейщината и безконтролното подслушване, показа, че полицейщината, подслушването и страха са неговите методи.


"Единственият истински скандал, който виждам е проникването в чужда електронна поща. Този, който го е направил е извършил престъпление. Това е скандалното и недопустимото. Както се вижда и от съдържанието на публикуваният и-мейл, в него няма нищо лично, обидно или нередно", казва основният потърпевш в случая Иво Прокопиев. "Напълно нормално е по значими теми, да се водят подобни вътрешни обсъждания. Подчертавам, това е само част от по-голяма вътрешна дискусия. Във всяка медиа се води такъв обмен на мнения и факти. Споделил съм личното си мнение какво мисля за показната акция с отнемането на лицензите на ЕРП преди изборите - че това ще доведе до хаос в икономиката и разходи за данъкоплатците и стоя зад него. Истеричната политическа реакция показва всъщност, че не журналистите в "Капитал" и "Дневник", а управляващите политици има от какво да се притесняват", е мнението му по случая.


Истината е, че такива разговори водим всеки ден – по мейла, или на живо. С хора от редакцията, или извън нея. Всеки е свободен да ни сподели каквато информация е стигнала до него и мнозина го правят. Ние преверяваме всичко и решаваме какво пишем. Ако искате да ни пратите идеи, информация, или документи  – действайте смело. Адресите виждате по-долу. 


Ivo Prokopiev <[email protected]> 6 май 2014 г., 12:06


До: Teodora Vassileva <[email protected]>, Velislava Popova <[email protected]>, Ilin Stanev


Як: Alexei Lazarov <[email protected]>, Stanka Tosheva <[email protected]>, Galya Prokopieva


Здравейте всички,


Темата с лицензите на ЕРП се развива по "Костинбродски сценарий".


По потвърдена от два източника информация - среща на Бобева с посланици от ЕС седмицата преди този уикенд, и източник на ЕВН от МИЕТ, има план лицензите на трите ЕРП да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите.


Ето някои мои разсъждения по темата:


Както при скандала с бюлетините, идеята е да се създаде максимално напрежение и популистка вълна, от което да спечели правителството и партиите от управляващото мнозинство преди изборите. Вероятно има правена социология, която показва подкрепа за такива действия, които подкрепят намаляването на цените на тока, защитават бедните от монополите, наказват алчните чужди инвестори и оставят "фирмите в България на българите".


Причината да се стигне до тук, е нежеланието на ДКЕВР да отчете разходите които НЕК е дръжен да направи за на покрие на ЕРП разходите които те правят за изкупуване на енергия от ВЕИ.


Нежеланието идва от политически натиск да не се увеличават цените на тока. Този момент беше ясно коментиран в писмото на Йотингер, че ДКЕВР не е политически независим орган.


Поради липсата на компенсаторен регулаторен механизъм от ДКЕВР, но наличието на законово задължение и договори, както от ЕРП към ВЕИ, така и от НЕК към ЕРП, ЕРП се оказват между чука и наковалнята и започват насрещни прихващания. По този начин в НЕК започва да се трупа сериозен дефицит и декапитализация. Виновен за този дефицит е ДКЕВР, който отказва да включи тези разходи в цената на тока.


С процедурата по отнемане на лицензите ДКЕВР се опитва по административен път да принуди частните ЕРП да поемат дефицита и да се декапитализират за сметка на НЕК. По този повод ЕК в писмото до Стойнев посочва, че частните спорове между търговски фирми трябва да се решават в съда, а не от регулатора.


Освен политическите мотиви има и икономически. През ЕРП минават огромни парични потоци, които при отнемане на лицензите и назначаване на администратор ще се насочат към банката на властта КТБ. По подобен начит парите от таксата, която парламента наложи върху ВЕИ се събира по сметка на ДКЕВР в КТБ и не се ползва.


Застраховките на активите на ЕРП ще се насочат към Виктория от групата на КТБ, която печели повечето застраховки в държавната енергетика през последните години.


Строителството и ремонтите на ЕРП ще се насочат към строителните фирми на Пеевски и Василев - Водстрой и Техноекспортстрой, които прибират голяма част от обществените поръчки в инфраструктурата в последно време.


Изобщо, явно има създадена стройна организация, която обаче създава значителни рискове и ще струва скъпо на всички.


Първо, отнемането на лицензите не е законно. Установяването на това обаче ще отнеме години съдебни дела в България и чужбина. Цената ще я платят данъкоплатците, защото след приключване на делата, държавата ще трябва да изплати инвестициите в пълен размер. Общата стойност на направените инвестиции от трите ЕРП е поне 4 млрд. лева.


ЕРП са ключов контрактор в икономиката. Отнемането на лицензите ще създаде тотална правна несигурност, защото ще постави на риск хиляди договори за доставка на ток, изкупуване на ток, множество други договори за изпълнение.


Само един пример: Отнемането на лиценза на страната, която има законов ангажимент да изкупува (по договорите за изкупуване на ел. енергия) е събитие на дифолт по договорите за банково финансиране на съответния проект. Трите ЕРП са страна по ВЕИ проекти с договори за изкупуване с поне 2-2.5 млрд. лева банков дълг.


Освен удар по инвеститорите във ВЕИ, това е удар по финансиращите банки, защото те трябва да да заделят провизии и посрещат регулаторната несугурност с капитала си. Подобен размер провизии представлява системен риск за банковата система в България.


Такава демострация в лицето на ЕК, след писмото на комисаря Йотингер, ще е нов удар по репутацията на България като предвидим партньор и със сигурност ще засили международната изолация.


Най-вероятно ще последват искания за оставка на Станишев като лидер на ПЕС, защото като основен партньор в управляващата коалиция, той носи лична отговорност за създаването на хаос и погазването на европейското законодателство в енергийния сектор.


Това по съществото.


Организационно: Моля, направете нужната организация за утре или най-късно в другиден да осветим предварително този сценарий. Явно това ще е един от основните акценти преди изборите.


Търсете посланици от ЕС за впечатления от срещата с Бобева, Калина Трифонова от ЕВН е на разположение за неофициален коментар, търсете и другите ЕРП.


ДКЕВР и МИЕТ дано кажат нещо. Може да пробвате и Бобева и Орешарски.


Красен Станчев от инициативата "Да спасим енергетиката" ще говори със сигурност.


Основните стейкхолдъри - инвеститорите в ЕРП, инвеститорите във ВЕИ, банките, синдикати, потребители.


Подгответе серия от статии за Дейли през седмицата и нещо обобщаващо за седмичния К. В Дневник е хубаво да излезе сценария в началото, после както Вели прецени, според развитието с мнения и коментари. Може би Дневник да се фокусира върху политическата страна.


Медиапул също пишат по темата. Те знаеха за срещата с посланиците. Май интерес е проявил и Уолстрийт Джърнъл. Предполагам тук на място Ройтерс и Блумбърг ще са активни, защото е голяма и има много засегнати.


Потърсете и политическите сили - ГЕРБ и РБ. За тях това също е възможност за изява и радикализация, продполагам поне РБ ще реагират, защото за тях няма потенциални вреди.


Търсете също и ЕК, ето пак телефона на говорителката на Йотингер - Сабине Бергер (+32460792792). Предстои вероятно втора среща между Стойнев и Йотингер по тази тема и Южен поток преди да се вземат решителните действия. Важно е те как ще коментират. Да се пробваме да намерим писмото на Йотингер до Стойнев. Може би евродепутатите от ГЕРБ и РБ го имат. Пробвайте и от офиса на Кристалина Георгиева да го потърсите.


Търсете и представители на ПЕС да коментират по темата. Те са в доста разкрачено положение.


Velislava Popova


06.05 (преди 8 дни)


Отговор


до Ivo, Teodora, Ilin, Alexei, Stanka, Galya


Здравейте,


Говорихме с Теди - тя ще се опита поне Бобева да чуе днес. И ако има какво да се пусне за начало за срещата.


Останалото ще организираме и разпределим утре сутрин на живо кой кого и какви текстове къде.


Дано Медиапул не ни изпреварят.


Поздрави, Велислава


Sent from my iPhone


Ilin Stanev


07.05 (преди 7 дни)


Отговор


до Velislava, Ivo, Teodora, Alexei, Stanka, Galya


Аз ще бъда на работа към 12:00 освен ако нямам една среща.


Sent from my iPhone


Velislava Popova


07.05 (преди 7 дни)


Отговор


до Ilin, Ivo, Teodora, Alexei, Stanka, Galya


:)


http://pik.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D1%80-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D1%80%D0%BF-%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-15-%D0%BC%D0%B0%D0%B9-news176923.html


(Линкът е към дописка в близката до Пеевски медиа "ПИК", която твърди, същото като "опорните точки")


Ilin Stanev


07.05 (преди 7 дни)


до Ivo, Teodora, Velislava, Alexei, Stanka, Galya


Никой в БСП не знае за токова решение, но то и не трябва да се взима формално. Интересното е, че само Куюмджиев се тупа по гърдите, че има такова. Но той винаги се прави на важен (***)


Среща между Бобева и посланиците никога е нямало и не е била предвиждана.


Утре ще проверя дали наистина има определени вече особени управители, както се твърди. Но едва ли. В главите им цари хаос и безумие.


Ilin Stanev


07.05 (преди 7 дни)


Отговор


до Ivo, Teodora, Velislava, Alexei, Stanka, Galya


упс пуснах мейла недовършен. 


Това, което е газирало ЕРП-ата е, че НЕК им е изпратил доста странни идентични писма да избягват всякакви правни квалификации докато тече разглеждането на случая в ДКЕВР. Те си мислят, че се опитват да ги притискат. Но може и да е опит да им кажат да си мълчат до след изборите и тогава да се реши проблема. ДКЕВР вече намекнаха, че ще се реши.


Освен това НЕК изобщо е отказал да коментира предложенията на ЕВН, Но пък *** не са отчаяни от разговорите си с НЕК. А те винаги знаят повече. ***


*** пасажите отбелязани със звезди са скрити защото засягат трети лица, или компании


Ето и текстовете, публикувани след кореспонденцията:


Брюксел: Не изполвайте лицензите на ЕРП с политически цели


Еврокомисията препоръча казусът с лицензите на ЕРП-тата да не се използва политически


Има ли сценарии зад хаоса в енергетиката

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK