Партиите на евровота: ДПС и Бареков

Бареков в акция по време на предизборната кампания

© barekov.com

Бареков в акция по време на предизборната кампанияПрез 16-ти век части на Европа били поразени от т.нар. танцувална чума – без особена причина в градове като Страсбург тълпи започвали да танцуват непрестанно, в продължение на месец, докато краката на хората не издържали повече и те рухвали, като мнозина умирали от инфаркти, удари или просто от изтощение. Никой не е успял да даде задоволително обяснение на този феномен от психологията на масите. По сходен начин стои и въпросът с възникването на партийни образувания като "България без цензура", макар че настоящият текст ще предложи нещо като теория по въпроса.


Бареков не може да бъде обяснен без ДПС


въпреки че на пръв поглед двете формации изглеждат много различни. Едната – стожер на партийността; другата – партийна пеперуда, събираща прашец от най-неочаквани източници на аромати. И наистина, ДПС е най-постоянната характеристика на партийната ни система, най-стабилният фактор в нея. ДПС е и реален партиен феномен – партия, представител на интересите на определени групи граждани, на определени региони на страната. В този смисъл движението изпълнява традиционните функции на една партия, и през последните две десетилетия е изиграло съществена роля за интегрирането на българските турци в политическия процес.
Същевременно, обаче, ДПС постепенно се превърна и в корпоративна структура, представителство на специфични бизнес интереси около групите на Цветан Василев и Делян Пеевски, а мнозина подозират, че всъщност основният икономически фактор зад тях е самият Ахмед Доган. Детайлна публична информация за конкретните връзки между тези играчи не съществува, но е очевидно, че те действат като мрежова структура, в която успехът зависи в една или друга степен от всеки един от участниците. Банката подкрепя медиите, медиите подкрепят партията, партията подкрепя и банката и медиите и т.н. Този прост цикъл е облечен юридически в сложни и непроницаеми вериги от формални собственици и други обвързани лица, които в цялост представляват впечатляваща мрежа с влияние във всички сектори на обществения живот – съдебната власт не на последно място.


Най-опасният момент за просперитета на една такава структура е смяната на политическата власт, тъй като тя разчита на изключително тесни връзки с правителството.


От 2001 г. мрежата е била неизменно на власт


както по времето на Сакскобурготски (когато Пеевски прохождаше в политиката и обществения живот), така и при тройната коалиция, при която тя се разгърна и укрепна още повече. Първата криза дойде при победата на ГЕРБ през 2009 г., след която медиите на групата трябваше да сменят политиката си буквално в рамките на един ден и от най-върл опонент на Борисов, да се превърнат в негов най-всеотдаен защитник. Предложената сделка беше ясна – медийна и финансова подкрепа срещу политически гръб и влияние в правителството. Новите отношения – които постепенно се установиха - са се консумирали по много начини, като най-видимият от тях стана бивакът, който Делян Пеевски си устрои в кабинета на вътрешния министър Цветанов, неограниченият достъп до него (което означава и до другите министри), основаването на публично-частни партньорства със съмнителни цели, като опъването на медиен чадър върху криминални фигури (по признание на самия Пеевски).


Разбира се, симбиозата между мрежата и ГЕРБ, макар и доста успешна, не е била през цялото време щастлива. Причината за това е политически голямата тежест на ГЕРБ, дължаща се на Борисовото обаяние по отношение на масовото съзнание. В резултат, партията ГЕРБ по-трудно е била могла да бъде изнудвана: това означава, че за да постигне целите си,


мрежата е трябвало да увеличи разходвания ресурс – и финансов, и медиен и полицейско-съдебен


Нещо повече, като голяма партия, в ГЕРБ имаше фигури - Дянков и Плевнелиев, например - които бяха вътрешни опоненти на Цветанов - главния интерфейс (макар че тази сложна дума в случая е неудачна) в общуването с мрежата. Борисов имаше и лукса да балансира, да арбитрира между отделните интереси, като този арбитраж беше важен в ключови моменти: президентската кампания, скандалите между Пеевски и Любомир Павлов и Огнян Донев и т.н. С малки изключения, мрежата успяваше да спечели Борисов на своя страна, като малко по малко основните конкуренти бяха отстранени или изолирани.


И така до февруари 2013 г., когато стана ясно, че Борисов може и да не остане на власт. Дали мрежата активно е съдействала за това или просто се е стремила да се пре-застрахова от евентуална загуба не знаем. От публична гледна точка промяната стана видима с метаморфозата на Бареков в борец срещу ГЕРБ и безцензурните му обиколки из страната в подкрепа на антиправителствените протести.


Към месец май 2013 г. вече беше абсолютно ясно, че


мрежата е сменила политическия курс и се готви да управлява в коалиция с БСП


Символното забиване на нож в гърба на стария патрон дойде в деня за размисъл с костинбродската афера. Тя, разбира се, може да бъде четена и като опит да се повлияе на изборния резултат, но смисълът й всъщност беше друг. Да покаже на бившия политически господар, че целият ресурс на мрежата – от медиите до прокуратурата – ще бъде впрегнат срещу него. Нещо повече, тази операция беше и ясен сигнал към новия политически патрон – БСП: тя трябваше да му демонстрира на живо мощта на структурите, както и да въвлече представители на столетницата (най-вече в лицето на Мая Манолова) в своеобразно съучастие. По този начин тесните отношения бяха оповестени и официализирани.


Резултатът от изборите се оказа изключително изгоден за мрежата: слаба БСП, силна ДПС, необходимост от медиен, финансов и полицейско-съдебен ресурс за привличането на Волен Сидеров като трето колело на коалиционната талига. Вместо да се бори за благосклонността на новите политически господари, мрежата се оказа в положение те да зависят от нея. И тук се стигна до един впечатляващ акт на самозабравяне – изнудването на БСП за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Може само да се гадае дали самият Станишев е бил изнудван или се е поддал на Стокхолмски синдром в комбинация с желание за личен реванш спрямо Борисов. Но че ръководните органи на БСП се чувстваха изнудени след злополучното решение е безспорен факт, потвърден от физиономиите и част от изказванията на членовете им.


Последващите събития и избухналите протести имаха нееднозначен ефект върху позиционирането на мрежата във властта. От една страна, в краткосрочен план нейната роля нарастна неимоверно, защото БСП пое курс към оставане на власт на всяка цена. За тази цел му беше нужна всеотдайната медийна подкрепа на вестниците в страната (които, с изключение на два-три, бяха подчинени от мрежата), както и на телевизията на Бареков. За необходимостта от финансово-полицейски ресурс - както за удържане на подкрепата на Атака, така и за отцепването на депутати от ГЕРБ - вече стана дума: в крайна сметка има ли някой, който вярва, че отцепниците, например, са били мотивирани от принципни, идеологически съображения?


Плакат на ДПС - засега Делян Пеевски не се е появявал на предизборно събитие на партията или поне не е съобщавано за такова

© ДПС

Плакат на ДПС - засега Делян Пеевски не се е появявал на предизборно събитие на партията или поне не е съобщавано за такова

В по-дългосрочен план, обаче,


протестите нанесоха много силен удар на мрежата


На първо място тя стана публична и се официализира като част от властта, което автоматично я отслаби. На второ място тя компрометира основните си политически носители – ДПС и БСП: тяхното заложничество по отношение на специфични корпоративни интереси стана публична тайна. Трето протестите станаха повод за вътрешни сътресения в мрежата, за възникване на конфликти под повърхността.


И наистина, Пеевски може би си е повярвал твърде много и в дългосрочен план е поискал по-голям дял от общото начинание. Цветан Василев – като банкер – не би могъл да не страда от репутационните щети, които самото асоцииране с Пеевски вече му носи. ДПС, от друга страна, също страда от публичната представа, че е доминирано от Пеевски. Затова към края на 2013 г. започнаха процеси на преформулиране на отношенията в мрежата, на пренаместване на играчи с цел намаляване на репутационните щети и по-изгодно позициониране при следващата смяна на властта, която изглежда неизбежна. Един от сценариите в този процес е преобразяването на Пеевски от медиен могул в евродепутат.


Другият важен сценарий е


пускането на втори политически кон в надпреварата – Бареков – който да балансира нарастналата роля на тандема ДПС–Пеевски


както и да направи Цветан Василев политически малко по-самостоятелен играч. Тези процеси не ознаменуват разпад или вътрешен раздор в мрежата: напротив, става дума за купуване на време, в което тя да успее да компенсира понесените репутационни щети, без да изпадне от властта. Ако ББЦ влезе в един следващ парламент, тя ще направи нови пасианси между БСП и ДПС възможни.


Това е генезисът на Барековата формация. Останалото, както знаем, са:


Танци (с хореография от Нешка Робева), кебапчета и таблети + телевизия


Един въпрос, който все пак изниква, обаче, е не е ли това твърде изтъркан похват на политическо инженерство? Не сме ли виждали всичко това – дори в по-автентичен и убедителен вариант с Яне и особено с Волен? Логиката при новата формация е чисто рекламна, като при перилните препарати, където е важна не оригиналността, а честотата на повторението. Посланията са прости: пени се като Волен, накисва като Яне, а струва по-малко от тях, защото не иска от вас нищо, а ще раздава таблети и кебапчета. Пък обещава и още.


Зад тази семплост на ситуацията прозира нещо по-драматично, което г-н Бареков улавя. Продължаващият срив на доверието в политическата система роди огромни маси от отчуждени от политическото хора. Единственият начин те да бъдат привлечени към гласуване в момента изглежда директната материална изгода: плащане, таблет, пък дори и кебапче, влизат в тази мотивационна схема. Бареков разчита на този вот, без да се стреми да изгражда трайни, дълбоки и базирани на принцип лоялности. Неговият проект е ситуационен – основната му задача е да реши временни проблеми в адаптирането към властта на определени мрежи.


ББЦ в този смисъл е симптом


Ако основните партии не намерят начин да комуникират с отчуждените от политическото хора, ако не им дадат позитивен хоризонт на очаквания за България като политическа общност, безцензурни формации, ситуационни играчи ще продължат да избуяват предизборно като инструменти на групи с достатъчен финансов ресурс и апетит за властта.


Танцувалната чума си отишла така, както и дошла – неочаквано, без обяснение. Всъщност, нейната продължителност е била функция на енергичността и издръжливостта на участниците. Макар че всички признават особената енергичност на г-н Бареков, трябва да се каже, че паралелите с родната действителност свършват тук: дори и един танцьор да се изчерпи, появата на ситуационни партии, които се опитват да разбъркват политическия пасианс в полза на влиятелни мрежи, мобилизирайки гласовете на политически отчуждените, изглежда е по-траен феномен по нашите ширини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Журналистическата Партия

  на колегата Ви Дудукев

  е токсична бъркоч от

  ДПС+БСП+АТАКА+ВМРО
  <=>
  МУТРИТЕ НА ПРЕХОДА

  Затова ГЕРБ и ЕНП > нямат алтернатива !

  Журналистите в Цензуриращите:
  1. Дудука
  2. Фъфляка
  3. Кошлука
  4. Каракачанов


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на datekata
  datekata
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само едно не мога да разбера, защо всички слагате ДПС и Бареков на една маса, след като точно той се бори най много с тях, точно той се стреми да направи така че турците да не могат да гласуват в България а да си живеят нейде из Азия и да идват тук само за вотът с рейса. Той е най големият им враг и те го псуват и проклинат в червата ама на вред и на шир всички твърдите че са комбина ? а де ???

 3. 3 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Рекоха :ББЦ и ДПС са едно цяло!И край!А нещо за целувките на Борисов с Местаня?!

 4. 4 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Някак си твърде сложни ми се виждат такива сценарии, а и безсмислени. А пък и лотическите инженерингови проекти са ден до пладне, така че ще си проличи кой какъв е.

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#2:"datekata"]Само едно не мога да разбера, защо всички слагате ДПС и Бареков на една маса, след като точно той се бори най много с тях[/quote]
  Приемаш ли някакви вещества, които въздействат на психиката? Ако не, то трябва да започнеш веднага.
  Бареков е поредният "политик", създаден от политическото инженерство. Точно както Сидеров на думи се бори с ДПС, а на практика ги подкрепя, така ще бъде и с Бареков.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "tonio26":

  Какви целувки бре колега? Сидеров, Станишев и Местан спретбаха такава шведска тройка, той за целуване говори. Между другото статията е мн точна. Веднага се усетиха и тролчетата, на които им се струва "прекалено сложен план" на инжинерите или пък, чеДуди се бори с турците. Ходете на секо и там продавайте наивност.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 7. 7 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прицизен анализ, но колко ще го прочетат?Избирателят е като запалянкото- Избира вероятният за него победител.Рационалният за мен избор е силен РБ с доминиращ ГЕРБ.

 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много читав анализ, браво.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 549 Неутрално

  толкова много му отива шапката,а как сръчно върти кебапчетата....пожелавам му да си отвори кръчма и там да пее на воля за :Радка пиратка: и обещанията,които дава смело на самата Радка.....

 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#2:"datekata"]Бареков на една маса, след като точно той се бори най много с тях, точно той се стреми да направи така че турците да не могат да гласуват в България а да си живеят нейде из Азия и да идват тук само за вотът с рейса[/quote]
  Ама ти наистина ли вярваш че бюрека иска това? И с какво се различава този му стремеж от умнотиите на болния за 500 лв минимална заплата/пенсия и 1000 лв средна заплата?

  То и 'мен ми се иска във всяка градинка да има чешма за газирана вода, и друга за свястна бира, и сигурно ще има 1000 зевзека които биха гласували за партия поставила това на знамето си Ама от искане/стремеж до реализация пътя е дълъг

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 225 Весело

  Че Береков и неговата партия са протеже на банкера е 100 % ясно. Че нищо няма да направи, освен да се пени-също. Аз ще гласувам за АБВ - не защото ми харесва Първанов, а защото - сега е шанса БСП да се разцепи !

 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#7] от "peter1946":
  До коментар [#8] от "Иван55":

  И моето мнение за статията е като вашето Но тук ще я прочетат може би 1000 човека (до сега има 805 отваряния), от които поне 500 вече са решили за кого ще гласуват.

  Раята, чийто източник на информация е ТВ7/Алфа и прас'прес, няма да прочете подобна статия.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#11:"damianrm1"] Аз ще гласувам за АБВ - не защото ми харесва Първанов, а защото - сега е шанса БСП да се разцепи ! [/quote]
  Те няма да се разцепят, това са две фракции на една шайка. Най много ще подменят станиШефчето с някой друг Ама и това е за предпочитане отколкото да не гласуваш.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  много прецизен и точен анализ

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "ДПС е и реален партиен феномен – партия, представител на интересите на определени групи граждани, на определени региони на страната. "

  Това не е вярно. ДПС не представлява интересите на хората от определени региони, тя само РАЗПРАВЯ, че ги представлява, но реално представлява и защитава интересите на групичка, която се възползва от труда и ниското образование на тези хора, като от време на време им подхвърля шумно малко трохи като милостиня, настоявайки да й целуват ръка (да гласуват правилно и масово) за благодарност. На тези хора се внушава, че без ДПС са загинали и тя им дава препитание.

 16. 16 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нали всички разправят, че Барека не бил никакъв фактор в политиката? Какво сте се запритеснявали всички? Като не направи нищо на изборите да си ходи, че да си живеете животите на спокойствие...

 17. 17 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#8:"Иван55"]Много читав анализ, браво.[/quote]

  Анализът е брилянтен - прав си. Ама изводите са печални. Броят на обезверените, отъпените и вярващите в комунистическата мантра "всички са маскари" е огромен. И част от тях ще изядат кебапчето на Дудука и ще го вкарат в Парламента. И с комунисти и депесари ще продължи агонията. Изходите:
  * силно желан и - малко вероятен - да изберем "силен РБ с доминиращ ГЕРБ" - както пише "Петер 1946"
  * по-малко вероятен - да излезем масово всички - и да пометем пяната, като Дудуци и пр.
  * абсурден - всички да гласуваме за соц.-комунистите. Нека да имат силно мнозинство, за да не се оправдават с никого, за да се убеди и най-тъпия им електорат, че не стават за нищо. И след 2-3 години - на ограбена България да изберем на чисто нови - тип Бойко. Той вече няма да е актуален, но амбициозни и кадърни като него ще има. Едва тогава ще може България да хукне и да настигне Европа. Хазър и тогава ще излезе газът (шистов и морски) и ще намалеят до необходимия минимум носталгиците по комсомолските бригади, на които пощипваха по-така комсомолки.
  Ама много трудно и много дълго ? А как иначе?

  Поздрави
 18. 18 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Анализ, който отразява фактическото състояние. Нашите герои са представени като субекти на политическия живот, а се пропуска ролята на Русия и скритите сценаристи.Логиката на събитията показва силното руско влияние - "Южен поток", позицията ни за събитията в Украйна и т.н. В този смисъл корпорацията Цв. Василев, Пеевски, Ахмед Доган е наследник на ролята и влиянието на "Мултигруп" през 90-те години.

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#16] от "turlakov":

  На Чалгаджийска държава - Чалгар да я управлява!
  Само че ми писна непрекъснато да се прави проба-грешка ,и то вече 25 години!
  Нека не опитваме повече с поредния ЧАЛГАМЕСИЯ - ДУДУКА !
  Поне аз нямам време за чакане!

 20. 20 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Даниел Смилов е изключителен отново. Знания, култура, интелект, хумор, самочувствие. Браво!
  Тези евроизбори са особени.
  Защото са практически подготвителни за чакащите зад ъгъла парламентарни. Въпреки уж спокойната повърхност, тече трескава и скъпа вътрешно/между партийна битка. На 25-май вечерта ще се напишат листите за новите избори.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 21. 21 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#2:"datekata"]Само едно не мога да разбера, защо всички слагате ДПС и Бареков на една маса, след като точно той се бори най много с тях, точно той се стреми да направи така че турците да не могат да гласуват в България а да си живеят нейде из Азия и да идват тук само за вотът с рейса. Той е най големият им враг и те го псуват и проклинат в червата ама на вред и на шир всички твърдите че са комбина ? а де ???[/quote]

  А ти явно си умствено изостанал - манна небесна за ГМО проекти като Бюреков и Атака.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 22. 22 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#4] от "sapundzieva":

  За такива като теб е сложно и да сметнат колко прави 2х2 или сти просто обикновено бюреково тролче.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 23. 23 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#11] от "damianrm1":

  Сметките ти ще излязат криви ако АБВ вземе гласове. Единствено което ще се промени че, изгладнелият Първанов ще седне на една софра с БСП, ДПС и т.н. Ако искаш БСП да се разцепи, по-добре е да не гласуваш за нито една от двете партии.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 24. 24 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#17:"Starec"]Ама много трудно и много дълго ? А как иначе?[/quote]
  И скъпо, прав си. Затова според мен по-читавите партии трябва да се доверят на избирателите, да повярват в "мат'ряла" и да въведат повече пряка демокрация. Не е нужно много - да се дефинира "независима власт" и да се утвърди в конституцията принципа "власт, власт възпира".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пак пустословия и безкрайно дълги преразкази на репортажи от паралелната вселена. Протестите направиха две неща:
  1. разгромиха дясното, като избирателите на ГЕРБ паднаха с 30-40% и двойно тези на РБ;
  2. Накараха групичката около Цветан Василев да си направи партия.
  Ако Банката седи зад Цензурата и от тази страна е Пеевски, това означава, че БСП ги е ритнала много яко и те са решили да направят свой проект за да не зависят от други партии. Натягането на ДПС пред Пеевски говори, че те не са заинтересовани той и най-вече хората зад него да заложат на друга партия.

  Естествено Бареков няма да направи нещо особено, защото тръгна по пътя на всички пишман змейоубийци - започна да събира около себе си всичко от кол и въже, т.е. всякакви остатъци от стари партии и правителства.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Ето го истинския Барек - кебапчия.
  И в журналистиката беше такъв и в политиката.

 27. 27 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Дааааа, ясно е какво можем да направим ние за разкъсването на мрежата - да гласуваме. Срещу октопода.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 28. 28 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добър анализ. Браво, най-сетне някой да синтезира уж хаотичните движения в партийното пространство на България през последните години. Искаше ми се да видя и повече за полуразпада на БСП, но и така е приятно четиво.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Приемам, че всичко в статията е вярно, но не разбирам защо единствено дудука си прави труда да организира някаква кампания и да има силите и желанието да обикаля от човек на човек. Чудно ми е защо всички останали безхаберно разчитат само на миналата си "слава".

 30. 30 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Същевременно, обаче, ДПС постепенно се превърна и в корпоративна структура"-цитат от статията.
  ДПС бе създадена като защитник на корпоративни интереси. И й бяха дадени една група избиратели за да маже да си върши работата по защитата на тези корпоративни интереси. В процеса на защитата на тези корпоративни интереси отделни членове на ДПС или по-точно ръководството й влязоха в ръководството на тези корпорации. И ако в началото този процес някак не се виждаше, в последно време получи видимо изражение в лицето на Д.П.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Създаването на ГМО-партии от така нареченото задкулисие, което в момента е "предкулисиесие" и е съвсем на ачик има смисъл за създателите. Освен че по този начин се демонстрира мощ - демек или ме слушайте или с едно щракване на пръсти и съответна сума пари, така ще оплескам политическото пространство, че и вие ( имам предвид уж традиционнините лево-десни) партии ще го загазите.
  И понеже не искат да поемат риск и имат средства, включително и с руско участие, те ги пускат по няколко едновременно и така постигат целите си. Хората са омерзени, активността пада и на този фон печелят с твърди, купени и прочие гласове традиционните партии, но не достатъчно за да управляват самостоятелно, влизат в парламента и ГМО-тата за да го разводняват и поддържат неустойчивото му състояние до момента, в който техните интереси са осигурени. Да разбъркват положението, когато им се стори че нещата са се изчерпали.
  Тяхното е ясно и те вече действат съвсем открито в тази посока, включително с наглото предлагане на фигури като Пеевски, Волен, Бареков и прочие.
  Ние къде сме и имаме ли шанс?
  Ами имаме и при това не се изискват и кой знае какви усилия. Един, макар и временен консенсус на хората, които не са под влияние на горните фактори и активно гласуване на поредния вот, могат изведнъж да обърнат картината ( например по предлаганата от "22 септември" схема, но са възможни и други варианти) и вложените ресурси и най-вече намерения да бъдем държани в това положение колкото може по-дълго ( почти 25 години) да бъдат провалени.
  Зависи от нас.

 32. 32 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Весело

  ШКЕМБЕДЖИЙНИЦА барек
  Раздава БЕЗПЛАТНИ порции на народа !

  Натам, народееее!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 33. 33 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Българските партии участвували в управлението през последните 25 години страдат от една и съща нелечима болест-краденето. Тези които не можаха да откраднат достатъчно кацнаха в новите партии, като тази на Бареков. Всеки крадеше според таланта и възможностите си. Парадоксално същите тези отново претендират за народното доверие. Видите ли щели да защитават интересите на България. Вервайте им.

 34. 34 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Всякакви политически схеми са се се случвали през годините у нас. От практиката обаче се вижда, че що-годе полезните за електората са се случвали само при масово гласуване. Най-малко защото след това всички масово имаме кураж да недоволстваме.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  "Посланията са прости: пени се като Волен, накисва като Яне, а струва по-малко от тях, защото не иска от вас нищо, а ще раздава таблети и кебапчета. Пък обещава и още."
  Ще има и идиоти,които ще му се вържат.

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Те затова и има цяло ОФ спретнато срещу ГЕРБ.

 37. 37 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "datekata":

  Първо - Бареков плюе най-много Бойко Борисов.
  Второ - подобни "националисти и патриоти" са налице и в момента - волният ибрик.
  Трето - основния електорат на БСП/ДПС след чугунените глави са черните братя и мъртвите души.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#17] от "Starec":

  Напълно съгласен.

 39. 39 Профил на anna.georgieva
  anna.georgieva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да минат един път изборите, че предизборно вече се наслушахме на какво ли не.

 40. 40 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#19:"doroteus"]Само че ми писна непрекъснато да се прави проба-грешка ,и то вече 25 години! [/quote]
  Тези прословути 25 години са опорна точка на БСП(к). Повтаряйки ги до втръсване искат да заличат спомена за единственото успешно правителство слагайки неговите четири години в общият кюп. И да го приравнят с останалите - да го сложат в отбора на пробите и грешките. Най-голямата грешка която допуснахме ние - гражданите на България е че не дадохме втори мандат на точно това правителство.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ''...От 2001 г. мрежата е била неизменно на власт...''

  Така е, те за това докараха онова инелектуално недоразумение ''величеството''. С пари, агенти под прикритие в медиите и откровенни лъжи успяха да премахнат Костов и единственото проевропейско правителство на страната. Но, той тогава предупреди:'' Ахмет Доган е проклятието на България!''.
  Остава да си одговорим, коя '' велика'' сила подрежда пъзела.Не е трудно.

 43. 43 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "datekata":

  Леле, леле, леле, не беше ли Сидеров този дето се бореше за чиста нация?
  И к'во?
  То се знае, че Бареков е поредния проект като Сидеров...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 44. 44 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ВСИЧКО Е ТАКА , НО .!!!!!!!!!!!!!!!

  ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ САМО С ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТА ОТ ,,ИЗБОРИТЕ'' СЕ ПРЕМЪЛЧАВА . ЗАЩО .??????????/

  НИМА БАТКОВЦИТЕ НЕ ВДИГАХА А ПОСЛЕ УДРЯХА В ЗЕМЯТА ; КОСТОВ ,ЦАРЯ ,БОРИСОВ ,СЕГА БАРЕКОВ , С НАЙ МАСОВОТО ,НАЙ ОРГАНИЗИРАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НАРЕЧЕНО ,,ИЗБОРИ''.?????

  БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!
  ОСТАВЕТЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ОТ ТАЯ ИЗМАМА ДА СЕ ПРЕБРОЯТ , А И СВЕТЪТ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ХОРА А НЕ ОВЦЕ .!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 45. 45 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво на автора - такъв текст заслужяава да се обсъди, без салатка или политически лигавничета!

 46. 46 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  "Ако искаш да скриеш нещо , изложи го на показ"

  Презумпцията на Бареков е, че като се направи публично на кебапчия, електората ще го приеме за интелигент и ...направи мин.председател.

  Прочее, знае ли човек, българският народ е мъдър...

 47. 47 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 388 Любопитно

  БП=БългарскаПартия=БългарскоПроизводство=БарековПеевски=БългарскиПредатели=..... и т.н...... пазете се от тях само с 70% участие на изборите.......без рибари и гъбари на 25 май !!!!!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#44:"СВОБОДЕН"]БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!
  ОСТАВЕТЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ОТ ТАЯ ИЗМАМА ДА СЕ ПРЕБРОЯТ , А И СВЕТЪТ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ХОРА А НЕ ОВЦЕ .!!!!!!!!!!![/quote]
  ...за да могат хората да бъдат управлявани от овцете... не гласувайте братя, щото сега сте си много добре...ай, споко, тоя сайт не е по силите ти...

  Колкото повече, толкова повече!
 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#49] от "Meчо Пух": А вие като гласувате ,какво променихте с гласа си? След всеки избор нова порция мизерия.

 51. 51 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#44] от "СВОБОДЕН"ДА НЕ МИСЛИШ!!!!!!!!!!Да не гласуваш е признание за липса на разсъдък при взимане на решение.От живо същество се превръщаш в мъртва вещ!За една вещ какво значение има кой и как ще я гледа???

 52. 52 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#50] от "neznaiko_2011":

  Незнайко, Незнайкооо.... Ти хич ли не се сещаш, че като не гласуваш пак участваш в избора. Заради такива като тебе ни управляват управници избрани с гласа на малцинството. Твърдите електорати гласуват и на фона на такива като тебе си правят процентите. После влизат в парламента, правят правителство и най-много ги псуват такива като тебе дето са ги турили там с пасивността си.

 53. 53 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#50:"neznaiko_2011"] А вие като гласувате ,какво променихте с гласа си? След всеки избор нова порция мизерия. [/quote]
  Магията в рецептата е по колко ще замесиш от хората и от овцете - нарича се критична маса. Хората мислят с втория си етеж, овцете мислят с телевизора - 'по талавизията казаха...' - затова всичко читаво беше поливано с фекалии от мафията и блеещите заедно с гъбари и рибари го узаконяваха на избори, защото критичната маса на мислещите намалява от година на година. Въпрос на личен избор и отговорнист към децата ти (надявам се имаш) е да се причислиш към овцете или към хората. Не коментирам какви са политическите ти пристрастия - всеки си ги има... но да призоваваш да блеем е нелепо - поне познавайки форума звучи още по-нелепо и може да редизвика само настроение весело .

  Колкото повече, толкова повече!
 54. 54 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#52] от "petyo9":Никога не съм гласувала за БСП. Гласувах един единствен път за СДС и спрях, сам се досетете защо.

 55. 55 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "neznaiko_2011":

  От това, което си написал в коментарите си забелязвам следното: не правя нищо, не очаквам нищо и то ... за голяма изненада не става нищо Но всички, които живият по този начин си имат мнение и се оплакват от обстановката, но когато стане въпрос за гражданска позиция - пълна тишина.

 56. 56 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#53] от "Meчо Пух": Няма да коментирам партии като БСП, ДПС и ББЦ. Не съм в кръга на хората, които биха гласували за посочените. Лошото е обаче че и РБ не ме убеди да гласувам с тяхната бюлетина, поради простата причина че не излъчи нито едно смислено послание освен старата още от 90-те години антикомунистическа риторика. ГЕРБ е една милиционерска формация оглавена от един празноглавец.

 57. 57 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "Българска Идилия": А Вие да не би да очаквате нещо от СЪЩИТЕ ХОРА? Не Ви ли стигнаха 25 години чакане?

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Силен анализ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Лошото е танцувалната чума ни тресе 25 години.
  Лошото е че процента на здравомислещите хора вБългария е много нисък.Лошото е че изгонихме единственото правителство което можеше и искаше да направи наистина нещо.
  Сега започваме да танцуваме и Севастополски валс което е върха на чумата!

  klimentm
 60. 60 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  [quote#57:"neznaiko_2011"]Не Ви ли стигнаха 25 години чакане? [/quote]
  Е, като не гласуваш ще свърши ли чакането? То това чакане иде от хора с твоя манталитет - дето един път (или по-малко) са гласували. Тъй както не гласуваме можем още сто години да си чакаме. Без да знаем какво или кого. А управляващите не идват с танкове и авиация и не превземат НС и МС с военна сила. Ние (трябва да) си ги избираме.

 61. 61 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "В този смисъл движението (ДПС) изпълнява традиционните функции на една партия, и през последните две десетилетия е изиграло съществена роля за интегрирането на българските турци в политическия процес." - глупости, глупости, глупости!

 62. 62 Профил на Vania Jekova
  Vania Jekova
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "datekata":

  парите на Мустака ми го говорят!

 63. 63 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сериозно ли има хора, които все още вярват, че ДПС и Бареков не са под една шапка? Стига бе! Не може да има чак такива наивници!!!!! Не помните ли откъде тръгна той? Че още по времето на маймуна Чита се присъедини към ДПС. Ами ТВ7 откъде дойде? Кой го финансира? Кой? Кой? Кой?

 64. 64 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Като че ли авторът се мъчи да ни убеди, че България се управлява от олигарси, което е ясно за всеки. Кой какви интересчета преследва не ни интересува, защото цялата тази политическа класа е негодна и не заслужава да е начело на страната. Докато не се разбере, че има крещяща нужда от тотална подмяна на политическата класа с нови хора, необвързани с олигархията, няма да има доверие в институциите и партиите.

 65. 65 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#17] от "Starec":

  Едва ли Бойко е пример за суперполитик . На думи е велик, говори за ориентация с посока Европа, но в Задкулисието прави точно обратното, инъче не би имал нищо общо с такива като Пеевски.
  След като искаш да се адаптираш към Европа ,първата ти стъпка трябва да е едно истинско внедряване на демокрацията в България ,кеото започва на първо място със независими медии !!!

 66. 66 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57] от "neznaiko_2011":

  Аз ще ти отговоря ето така: Как очакваш да дойдат новите хора? Аз не съм съвсем съгласен, че всички управления досега за тези 25 години са абсолютни еднакви, че да ги слагаме под един знаменател, но това е тама на друг разговор.

  Ако някога си гласувал за СДС и изповядваш десни идеи не може да ме убедиш, че смяташ упралението на това правителство за нормално или че те удовлетворява. Колкото по-рано се разбере, че участието на БСП и произиводните на БКП/ДС в упралението е пагубно за държавата и почти всяка друга алтернатива е по-добра, дори да няма такава, която да ти пасва изцяло на мисленето.

 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И така, според заглавието на статията, партиите на евровота (каквото и да означава това), са ДПС и Бареков, макар Бареков да е физическа личност, а не партия. И Бареков не можел да бъде обяснен без ДПС, което просто не е вярно. Защото това, което прави Бареков, по принцип не се различава много от това, което правеха и направиха Царят и Бойко Борисов. Единствената принципна разлика е само в това, че Бареков прави партията си по поръчка от олигарсите, докато те двамата са инициатори на идеята за създаване на нови политически парти (НДСВ и ГЕРБ), които после са подкрепени от олигарсите. Но той не е пръв в това отношение. Защото също като него, като Бареков, правят създателите на Бизвесблока (Жорж Ганчев) и на РБ например.

  Колкото до ББЦ, той, подобно на РБ, се създава за да намали политическато влияние на ГЕРБ, който поради особеностите на ББ не е твърде удобен за олигарсите, които искат пълно подчинение. А не за да намали влиянието на ДПС върху политическите решения на БСП. Защото доколкото ДПС е най-удобната за олигарсите и при това поради етническия си състав най-стабилна политическа партия, те никога не биха започнали скрита борба срещу него, за да намалят неговото политическо значение. Разликата пък при създаването на ББЦ и на РБ е само тази, че те се създават от различни олигархически групировки. И че ББЦ е създадена да обере всичко, което не симпатизира на ГЕРБ, докато РБ трябваше да доведе до разпадането на ГЕРБ и заемането на неговото място в политическата структура на държавата от РБ.

  Така че, за разлика от РБ, създаването на ББЦ се диктува от актуалната ситуация и няма дългосрочна цел. Но ако има успех, ББЦ може и да остане по-дълго сред значимите партии в България. Но подобно развитие едва ли ще има. Просто даваните от Бареков обещания са прекалено щедри и няма начин, по който могат да бъдат изпълнени. А това е първата стъпка към изчезване в политическото небитие, успешно демонстрирано преди 4 или 5 години от НДСВ. Но изборите ще ни дадат възможност да направим преброяване на дивите зайци – на хората, които са прекалено наивни и все още вярват, че положението в държавата може радикално да се промени, без да има промяна в политическата система.

  Нещо подобно се цели и с отдалечаването на Пеевски от българската политическа сцена. Тъй като натрупа много негативи и по този начин отслабва политиката на ДПС и на БСП, него го изваждат от игра, докато бъде забравен. Или докато станат достатъчно силни, за да го върнат и да го наложат на народа.

  Синтетизиран, този анализ всъщност води до извода, че ако няма сериозна политическа партия, която да се бори за радикални промени в политическата системата, а не просто за управленческата власт (за сега у нас такава политическа партия няма), тези, които искат да се борят за подобряване на политико–икономическата ситуация в България, ще трябва да гласуват за ГЕРБ, защото точно срещу него сега са почти всички български олигарси. Докато всички други сериозни партии, БСП, ДПС, ББЦ, РБ, АБВ и Атака, са подкрепяни от една или друга олигархическа група.

 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Пълно с недоволни във форума, пък когато трябваше да се протестира си чоплеха носа...

 69. 69 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#65:"k.walther"]Едва ли Бойко е пример за суперполитик . На думи е велик, говори за ориентация с посока Европа, но в Задкулисието прави точно обратното, инъче не би имал нищо общо с такива като Пеевски. [/quote]
  Ти си или комунист или ЕБ-ар щом все Бойко ти е на устата (ръката, де), което си е твоя работа. Писах "политик КАТО Б." в смисъл такъв, отдаден на кауза и построил толкова, колкото 5 преди него.
  А съвсем отделна работа е дали и доколко днешния Бойко има нещо общо с някого и прави ли лоши неща. Тези работи се доказват, показват и пр. Иначе и аз мога да пиша, че си лош човек и си си пиеш след обяд кафето с Бойко в Банкя - хайде, докажи, че не е така да те видя?

  Поздрави
 70. 70 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Общото между Пеевски и Бареков е,
  в тяхното предназначение...
  Обикновено
  с такива "клечки",
  олигархията бърника курбана на общия ни живот,
  за да печели Власт и я поддържа...
  Станишев, Маяма и десетки други, не са по-различни...
  Прости ни, Господи,
  за смърдящата лой от "равноправни",
  които и съвсем умишлено хвърляме
  в опушения и мръсен казан на днешната ни Политика...


 71. 71 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#69] от "Starec":

  Хахаха... аз комунистка !???? Никога не съм била и никога няма да бъда ! Аз не харесвам никой от всичките ,които в момента са в парламента. Бойко си имаше шанса , да покаже , че може , но нито се справи с корупцията,нито се справи с криминалността, нито с бедността! Това, че е построил някоя друга магистрала не го прави велик,спонсорира ни така или инъче "омразният " за някои ЕС !!! Без тези помощи не би имало никакъв напредък. Но ако оставим магистралите настрана ,по които почти не се движат коли, защото хората не могат да си позволят бензина или нафтата , тогава с какво друго е допринесъл за по-доброто бъдеще на България ? Справи се с Мафията ли ? С нелегалният бизнес ? А доказателства има достатъчно в Интернет за съмнителните връзки на Бойко. Не ме разбирай погрешно,пак казвам, не съм въобще за БСП/ДПС ,Атака или тем подобни издънки техни.

 72. 72 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 714 Неутрално

  БГ WC е онова, кото остава след преяждането с рахат локум, вкиснат айран, зелев шербет и съмнителен по датиране кадаиф от ДПС-то.... зле миришещ овеществен човешки "труд".

  #25тимай-пуснетеводата!

  the more we learn, the more we die...
 73. 73 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изключително точна статия. Поздравления за автора!

 74. 74 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#71:"k.walther"] доказателства има достатъчно в Интернет за съмнителните връзки на Бойко[/quote]
  За съжаление на много хора писанията в Нет-а не са доказателство за нищо. Иначе щеше да е лесно да се "докаже" каквото и да е. Но дискусия по Бойко не е по темата и я прекратявам.
  По темата - ако ми прочетеш поста по-горе още веднъж и предложиш твое мнение по един от 3-те изхода, ще си пия доволен вечерното питие.
  Бъди здрава и весела.

  Поздрави
 75. 75 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Браво Дневник! Много точна статия!

 76. 76 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално
 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Не съм му фен на Бареков, но е очевидно че той е това което идва, а РБ е това, което си отива. Знам че ви е мъчно, но бъдете реалисти. Животът продължава. Аз съм един от създателите на СДС, но няма да е честно, ако ви кажа че съжалявавам за РБ. Просто труповете отиват на торището и от тях се ражда новото.

 78. 78 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  "И наистина, ДПС е най-постоянната характеристика на партийната ни система, най-стабилният фактор в нея."

  Успоредно с това, ДПС е най- голямото извращение през целия преход! Тя само показава, че веднъж допуснали такава инфекция, започваме да живеем с нея, до степен да я приемаме, заедно със съпътстващите усложнения... Резултатът, както и в медицината е влошаване на качеството на живота!
  Или трябва да го приемем, или да се опитаме да се променим.

  I Want To Believe
 79. 79 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#2:"datekata"]защо всички слагате ДПС и Бареков на една маса, след като точно той се бори най много с тях[/quote]
  Еха-а-а, тва мурзилките на Кутев (или 'курзилки') яко сте налазили темата. Не беше ли Сидеров дето да "се бори най много с тях" ? И като се бори, кво? Борбата попречи ли му да управлява заедно с "тях"? Най-накрая все рубладжиите печелят от борбите му, а пък той дори се сдоби със съветски орден. Бареков е просто един по-висок (в чисто физически смисъл) Сидеров, т.е. съвсем очевидно той и ДПС са едно и също.

 80. 80 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 414 Любопитно

  Изключително добро попадение! Вижте долното клипче с участието на Дудук, Прасчо, Мама Свинка, Борат, Волен Ага, Хамстера и агент Павел. Най-добрият клип в кампанията, макар да не е част от нечия такава. Казва всичко.

  Дудука Mc - Рап без цензура

  http://vbox7.com/play:1e7c18bd57

 81. 81 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Наистина хубав текст! Браво!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  [quote#78:"2.5"]Успоредно с това, ДПС е най- голямото извращение през целия преход! Тя само показава, че веднъж допуснали такава инфекция, започваме да живеем с нея, до степен да я приемаме, заедно със съпътстващите усложнения... [/quote]
  България се турцизира. Считащи се за етнически турци бг граждани заемат ключови позиции в страната. В Шуменския университет почти няма хора с немюсюлмански имена, а българският им няма нищо общо с този на Местан. Както и верни на Доган българи. Дъщерни партии на ДПС се ангажират с националистични задачи.
  Проблемът е, че българинът тотално изпростя, светват му с лампичка, и лапайки кебапчето прави каквото му се каже.

 83. 83 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Танцувалната чума от 1518 е наистина интересен пример. Добра аналогия ( била е в Страсбург м/у другото). Медицинските историци твърдят, че е причинена от психоза породена от предшестващ глад. Те и избирателите са така. А Бареков ги третира като кучета на Павлов: за циганите, снимка с кебапчета, за военните същото плюс обещание за задължителна военна служба, за пенсионерите лекарства и т.н. Всяка група реагира на кодова снимка и гласува за новия политик. Това явно е теорията. Дали ще стане практика ще видим.

 84. 84 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Още по-интересна е симбиозата на войводите от ВМРО с партията на Бареков. Ще се намери ли някой да пита Каракачанов как се чувства спонсориран от банката на Доган /както КТБ се споменава тук-там в публичното пространство/ Дали е до пари само или е свикан под знамената да подкрепи поредния сурогат на идеологическа основа, тъй да се каже. Защото без ВМРО партията на Бареков увисва електорално.

 85. 85 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 388 Весело

  Бареков също като Станишев ще изрови земята, но ще иска да влезе в Европарламента. Той няма друг изход.Затова говори за Република, почитател е на Живков,за връщане на казармата е и др. популизми,но както в един филм -един радетел на зелените в предизборна кампания си правеше снимки с един елен,а след като свършиха снимките-уби това* миризливо животно*. Всичко е фарс.

 86. 86 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 388 Весело

  Много добра статия. Моите поздравления към автора.

 87. 87 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 388 Весело

  Бареков също като Станишев ще изрови земята, но ще иска да влезе в Европарламента. Той няма друг изход.Затова говори за Република, почитател е на Живков,за връщане на казармата е и др. популизми,но както в един филм -един радетел на зелените в предизборна кампания си правеше снимки с един елен,а след като свършиха снимките-уби това* миризливо животно*. Всичко е фарс.

 88. 88 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Хубав поглед върху нещата зад фасадата.

 89. 89 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Хубав анализ, само не разбрах, каква точно е разликата между "Мрежата" и "Мафията"?!

  "Да, България"
 90. 90 Профил на donotexpectmercy
  donotexpectmercy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Хайде сега всички от първия ред назад Мексиканска вълна хайдееее.....Браво страхотни стееее!" ))))))))))))))))

 91. 91 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мойше! С нова сигнатура! Толкоз засега!":

  И май няма да я рабере до края

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 92. 92 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално


  До коментар [#70] от "dimko":
  Сериозно ли има хора които вярват в предназначението на "Лафка"....за това,дали Бойко "пуши" цигари от там, или е "непушач" само пред избиратели те си.

 93. 93 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#77] от "judjuk":

  Един от ДС да се изпусне с признание!Но ние,който работихме за синята идея знаем за кого да гласуваме и нямаме нужда ДС да ни просвещава.

 94. 94 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Без гъбари и рибари на 25 май.........иначе ЖАЛНА НИ МАЙКА !!!

 95. 95 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Неговият проект е ситуационен – основната му задача е да реши временни проблеми в адаптирането към властта на определени мрежи." Де и аз да бях такъв оптимист. За съжаление мисля, че тоя няма да си тръгне никога, поне ако някой друг не го изхвърли, като царя например, когато преди години влезе в парламента, поради "количествени ограничения" на бройката, разни лумпени, като "Лупи" дето сега изкласи в ЦСКА и оня образ Жорж Ганчев ги отвя.. Ама къде го сега още един цар или още един Бат Бойко???

 96. 96 Профил на Wonder Woman 2.0
  Wonder Woman 2.0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Детайлна публична информация за конкретните връзки между тези играчи не съществува, но е очевидно, че те действат като мрежова структура, в която успехът зависи в една или друга степен от всеки един от участниците. Банката подкрепя медиите, медиите подкрепят партията, партията подкрепя и банката и медиите и т.н"

  Да бе, това според опорните точки на шефа ви беше, да, сетихме се. Сякаш той няма подкрепа от тук, от там. Присмял се хърбел на щърбел.

  "Днес всичко е наред. Това е нашата илюзия"
 97. 97 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#11] от "damianrm1":
  " Аз ще гласувам за АБВ - не защото ми харесва Първанов, а защото - сега е шанса БСП да се разцепи !"

  БСП отдавна е разцепена, а ако искаш да й го нац.......иш, не разпространявай елементарни опорни точки, а гласувай за ГЕРБ или РБ! 98. 98 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 558 Весело
 99. 99 Профил на erol11
  erol11
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Без да обиждам някого - съжалявам ги онези които ще гласуват за Бареков.

 100. 100 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Като го гледам на снимката, Бареков май най-накрая си е намерил истинското призвание - кебапчар!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK