България е втора по брой на избирателните секции във Великобритания

Опашката за гласуване пред посолството в Лондон на предишните парламентарни избори.

© Василена Доткова

Опашката за гласуване пред посолството в Лондон на предишните парламентарни избори.България ще разкрие 25 избирателни секции във Великобритания за предстоящите евроизбори – над двойно повече в сравнение с парламентарния вот миналата година. Ако сравним броя на българските секции с този на останалите страни от ЕС, той се оказва впечатляващо висок.


България е втора по брой на местата за гласуване след Италия, която ще разкрие цели 75 секции в Англия и Уелс. Останалите държави в списъка обаче имат най-много 8 избирателни секции в страната (Финландия), 6 (Кипър), 5 (Полша), 4 (Франция), 3 (Румъния) и 2 (Испания). Дванадесет държави от ЕС изобщо няма да откриват избирателни секции в чужбина за тези евроизбори.


Особен е случаят с Дания, която също като България дава възможност за гласуване на 25 места, без обаче да открива специални секции, да наема помещения и да назначава избирателни комисии. Страната има голям брой консулски представителства във Великобритания и всички те приемат гласовете на датските граждани в нормалното си работно време, в продължение на месец преди датата на гласуването в Дания.
Големите разлики в броя на секциите се обуславят от


различията в националните законодателства


по отношение на гласуването в чужбина. Някои държави не го разрешават изобщо – такива са Чехия, Словакия, Малта и Ирландия. Други не допускат създаването на секции извън дипломатическите представителства и това ограничава броя на секциите им до една или две, какъвто е случаят с Естония и Унгария например.


Друга група страни имат различни ограничения, свързани с избягване на двойното гласуване и други злоупотреби. Гърция, Хърватия, Испания и Унгария, например, допускат до урните в чужбина единствено тези свои граждани, които са се регистрирали предварително. Италия, Франция и Литва също имат системи за предварителна регистрация, които обаче са малко по-либерални и дават възможност за регистрация в единен електронен списък в деня на гласуването.


Много разпространено е също


изтеглянето на вота в чужбина напред във времето.


Гласуването в единствената секция в естонското посолство например приключи на 12 май, въпреки че изборите в Естония са насрочени за 25 май. Това дава на страната достатъчно време да заличи гласувалите в чужбина от избирателните списъци в родината им и помага за избягването на злоупотреби. Предварителни избори в чужбина провеждат също Швеция, Финландия и Дания.


За разлика от тези страни, България дава възможност на гражданите си да гласуват в чужбина без предварителна регистрация, като в самия изборен ден декларират, че няма да гласуват другаде. Тези декларации обаче се проверяват едва постфактум и ако бъдат открити нарушения, изборните резултати вече не могат да бъдат коригирани.


Около половината от европейските страни предлагат на гражданите си в чужбина алтернативи като


гласуване по пощата, интернет или чрез пълномощник,


което, разбира се, силно намалява нуждата от разкриване на избирателни секции. "Очакваме повечето наши граждани във Великобритания да гласуват електронно", коментира за "Дневник" пресаташето на естонското посолство в Лондон Хелън Риц. "Не, нямаме опашка, а в първия от двата дни на работа на изборната ни секция в нея гласуваха общо 20 души, каза още тя. По приблизителни данни на посолството броят на естонските граждани във Великобритания е между 10 и 15 хиляди.


Гласуването по пощата също е отдавна утвърдена алтернатива, която намалява необходимостта от сформиране на секции. Тя се използва от общо 14 страни в ЕС. Осем от тях


изобщо няма да имат изборни секции в чужбина,


като една от тях е самата Великобритания.


Задграничният вот е само по пощата също и за гражданите на Белгия, Германия, Португалия, Австрия, Латвия, Люксембург и Холандия. За целта те се свързват чрез писмо с общината, в която биха гласували в родината си и получават набор от документи за гласуване. Едновременно с това биват заличени от избирателния списък по местоживеене, за да се изключи възможността за двойно гласуване.


Разкриването на голям брой избирателни секции в чужбина е възможно най-скъпото решение, пред което са изправени държавите с големи емигрантски общности. То изисква наемане на помещения, закупуване на техника и командироване на служители, които да запълнят празните места в секционните избирателни комисии. Затова дори страните, които предлагат гласуване на живо в дипломатическите си представителства, са измислили различни


начини да минимизират разхода на ресурси.


Някои държави като Швеция и Естония например създават малък брой секции, но позволяват в тях да се гласува в рамките на повече от един ден. В случая с Дания става дума дори за цял месец, само в работното време на дипломатическите представителства, което напълно премахва нуждата от допълнителни помещения и персонал. Така гражданите им имат възможност по-лесно да планират времето си и рискът от опашки за гласуване е минимален.


За да не се налага командироване на служители за обслужване на избирателната секция пък, Гърция ще определи членовете на секционната комисия в посолството си


чрез публичен жребий.


Имената им ще бъдат изтеглени измежду всички регистрирали се за гласуване в Лондон, става ясно от сайта на мисията.


Броят на българите в страните от ЕС вероятно ще продължава да расте и с тях се увеличава нуждата от осигуряване на възможности за гласуване в чужбина. В сряда от българското посолството в Лондон обясниха, че все още нямат информация какъв бюджет ще им бъде отпуснат за разкриването на 25-те избирателни секции в страната, нито колко служители ще бъдат командировани от София.


Заради невъзможността от наемане на външни помещения и техника обаче се налага 7 от 13-те секции в Лондон да бъдат в сградата на посолството, а съставът на секционните им избирателни комисии далеч не е запълнен. За да избегне хаоса, опашките, но и твърде високата цена на задграничните гласове, рано или късно България ще трябва да помисли за оптимизиране на процеса на гласуване в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  На парламентарните избори се редихме и чакахме 6 часа пред посолството в Лондон. Последните два и заваля. Никой не си тръгна.
  Спечелиха зелените, както и на много други места по чужбина.

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Като най-многобройни в Англия са поляците ама вероятно не им дреме. А скандинавските държави гласуват предварително защото могат да го правят онлайн.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  Хареса ми инициативата на Дневник да ни отвори очите за практиките в богатите и напреднали общества.
  Защо България избира най-скъпия и сложен начин във всяка работа? А и най-бавен.

 4. 4 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  Защото все още се колебаем дали да сме европейци или евроазиатци.

  Това ни излиза скъпо, с тенденция да става все по-скъпо.
  Като се самоопредеим, тогава ще говорим за оптимизиране на разходите или тяхното увеличаване.

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Едни го правят с акъл ... други „по нашенски“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Малко българи ли има там? Нормално, уж.

 7. 7 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отлчино проучване от страна на автора на практиките в европейските страни.

  Това, което е пропуснато е да се обясни защо вече няма да има проблем да гласуваме зад граница в огромен борй секции. Това е защото в новия изборен кодекс бяха въведени четири важни промени:
  1. Секциии се откриват автоматично в местата, където на предходни избори е имало поне 100 гласували. Дори и да няма подадени заявления (чл. 14 т. 3). Така, тази година бяха открити секции в 110 населени места в Европа.
  2. Броят секции в дадено място се орпеделя като се раздели броя галсували в съответното място на предходен избор, на 500 (чл. 15). ЦИК прие за база изборите с най-голяма избирателна активност в чужбина - 2009г за Народно събрание. На които галсуваха 6800 души в Лондон = 13 секции.
  3. Беше намелн броя заявления за откриване на секция в градове, където преди не се е гласувало : от 100 на 40 заявления (чл. 14 т. 2)
  4. Беше дадена възможност секции да се отркиват и по преценка на кърководителите на дипл. и консулски представителства, дори и да няма 40 заявления (чл. 14 т. 4)

  (само в скоба, понеже виждам вече реакциите : не, това не урежда ДПС, защото те и така си имаха достатъчено секции , защото имат строга организация за подаване на заявления - справка: на последните избори за НС 2013 подадоха над 72 000 заявления и имаха 88 секции в Турция и гласуваха много по-спокойно от избирателите в Лондон, където имаше само 2 секции. Тези либерални правила не уреждат и БСП - защото в чужбина няма вот за БСП. Тези нови правила уреждат единствено българите в Западна европа да могта да гласуват.)

  В резултат на изборните промени, секции ще има в 129 града в Европа и извън Европа (извън ЕС - само в ДКП). На предходните Евроизбори 2009 те бяха само 52.
  Общият брой секции ще е 168 - 13 в Лондон, 4 в Мадрид, 3 в Атина и т.н.

  Тези промени станаха благодарение на 5-годишния натиск от страна на българските организации в чужбина , и най-напред на Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС). Практически всички предложения на ВОС относно реда и условията за образуване на избирателни секции в чужбина, за промени в изборното законодателство, бяха възприети в новия Изборен кодекс
  Справка тук :
  http://globalbulgaria.eu/?p=327#more-327

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#3:"Alexander97"]Защо България избира най-скъпия и сложен начин във всяка работа?[/quote]
  Когато се търси начин да се покаже видимост на демокрация е така. Прави се да е сложно за да е бавно. А за да имат "нашите" хора полза се прави и скъпо.
  А като прочетеш ком 1 за гласуването на миналите избори и ти става ясно защо някои страни въобще не провеждат избори извън територията си.
  Нашето е : Видяла жабата че коват вола и тя вдигнала крак.
  А за това какви български интереси и позиции ще защитават "нашите" евродепутати - нито дума. И какво могат да защитят марионетките на Сергей, Бойко, Лютви?

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално
 10. 10 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Колко държави ще гласуват в България?

 11. 11 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  Защото този начин дава най-добра възможност за измами Както се разбра от статията повечето страни вземат мерки за избягване на двойното гласуване, само в България тези мерки са смехотворни. Дори да бъдат открити нарушения, изборните резултати вече не могат да бъдат коригирани

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#11] от "ilinko":
  Гласуване за 5 секунди в някакво училище в Турция? А е имало командировани от Външно министерство. И к,во? Който таковал таковал. Кой не е таковал, да е бил таковал.
  Какво излиза от демократичното гласуване зад граница?
  1. ДПС получава 2-3 мандата.
  2 Другите партии получават 1 мандат.
  3Българите в чужбина губят време и пари и гласуват за партии и хора,които не познават/виж ком1/
  3. Държавата харчи куп пари,които ако ги вкара в създаване на връзки с българите зад граница и те и ние ще имаме реална полза.
  4. Самата държава създава условия за безнаказано нарушаване на изборния процес,вадейки избора от национална територия на чужда. И така нататък.
  Значи от цялата тая "загриженост" за правата на българите в чужбина има полза единствено ДПС и Турция.

 13. 13 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На Кенсингтон никога повече.На президентските избори валя дъжд,...няколко часа и се отказах.Сега съм ок,не се налага на никой да се извинявам,че не избрах този бодър комсомолец за президент.

 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#6:"turlakov"]Малко българи ли има там? Нормално, уж. [/quote]

  Някой пусна имената на желаещите да гласуват 99 процента "прабългарски"

 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#1] от "angelboy8008":

  Това не е вярно, иначе наистина регистрираха по-добър резултат отколкото средния си за България. Герб и БСП бяха с най-много.

 16. 16 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  защото факторът лесен/скъп не присъства в решението. Единственият фактор е "манипулируем" и ако е възможно "да не се напрягаме с нови технологии, защото ни мързи".

 17. 17 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Аз се надявам с нетърпение да се запозная с форумеца дгидго

 18. 18 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Гневно

  В САЩ има само една избирателна секция- в Ню Йорк. Знае се, че в Чикаго има десетки хиляди българи, а секция няма. Това са десетки хиляди гласа за център-дясно, а няма кой да ги организира...После що ДПС играе основна роля в политиката и ни правят на маймуни- защото имат структури и отлична организация!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 19. 19 Профил на slate
  slate
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "angelboy8008":

  Зелените не са печелили никога. През 2013 в Лондон спечелиха Герб, а Зелените не бяха дори на второ или трето място. И на ДПС резултатите никак не бяха лоши освен това. Ще ги видим и на тези избори сега, нищо чудно да са още по-високи.

 20. 20 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  България избира най-скъпия и сложен наçин за правене на избори в чужбина, защото не желае да направи регистър на избирателите, както и постоянни изборни списъци в чужбина. За това има единствено политически съображения. От една страна, гласуването в чужбина може да е заплаха за статуквото. От друга страна, наличието на постоянни избирателни списъци в чужбина би било публично признание за разпада на българската държава, за невъзможността България да задържи работоспособното си население в Родината.

 21. 21 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#19] от "slate":

  На последните парламентарни избори в Тулуза (Франция) Зелените (бюлетина 27) излязахо на второ място, след ГЕРБ и преди БСП и ДПС.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Хайде сега англииските българи да покажат дали са европейци или помияри.

 23. 23 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#3:"Alexander97"]
  Защо България избира най-скъпия и сложен начин във всяка работа? А и най-бавен. [/quote]

  За да изглежда " 4естен "
  и както винаги, да е бюрократи4ески тормоз за гражданите !!!!

 24. 24 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#2:"Euronymous"]Като най-многобройни в Англия са поляците ама вероятно не им дреме. [/quote]
  Ами явно не са толкова " професионално полити4ески експерти " като българите
  Българина винаги е бил неадекватен.....
  Бяга от от страната си недоволен от политиката на политиците си и от безработицата до която са го докарали тези политици....но, в 4ужбина пътува по 100-200 км и дреме по 10-на 4аса на опашка за да гласува пак за същите полити4ески мошенници !!!!!

 25. 25 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  На 14 април изтече срокът, в който граждани на друга държава-членка на ЕС, отговарящи на условията, може да бъдат вписани в избирателен списък за гласуване в Република България.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK