Маргарита Попова препоръча на Плевнелиев достолепно да заяви пред парламента, че защитава държавния интерес

вицепрезидентът Маргарита Попова

© Анелия Николова

вицепрезидентът Маргарита ПоповаВицепрезидентът Маргарита Попова препоръчва на държавния глава Росен Плевнелиев да се изправи достолепно през Народното събрание и да обяви, че президентската институция защитава държавния интерес. Тя направи този коментар в интервю за Нова телевизия, помолена да изкаже мнение по инициативата на Народното събрание да състави комисия, която да разследва срещата на Плевнелиев с представител на ръководството на австрийската EVN във Виена. 


"Важно е нашата институция да се избави от ниските политически страсти и да излезе по-добра и по-елегантно от ситуацията", допълни Попова.


Комисията беше създадена по предложение на "Атака", подкрепена от БСП, а неин председател е депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. Поводът беше необявена предварително среща на президента с шеф на дружество, срещу чиято дъщерна компания в България беше започната процедура по отнемане на лиценза. 
Държавният глава вече обяви в телевизионно интервю, че няма да се яви пред комисията, защото така ще се наруши балансът на институциите. 


Попова, която преди ден пред журналисти  коментира хода на президента като "силно държавническо действие, което трябва да бъде добре обмислено", а това беше разчетено като критика към него, днес поясни, че приема решението му да не се появява пред комисията "Ташева", за да дава обяснения.  


"Това, което се случва в парламента във връзка с някаква комисия не е добро да се случва, не е добро не само за президентската институция, но и за парламента и за всички граждани. Думите "противоречи на конституцията" станаха много евтини, всеки ги употребява", каза Попова, която е юрист по повод твърденията, че Плевнелиев е нарушил конституцията, съгласявайки се на срещата с представител на EVN.


Тя подчерта, че комисиите не могат да задължат държавния глава да се яви, а само да го поканят, а той на свой ред  - не като личен избор, много внимателно  да реши дали ще отговори на поканата. Подчерта, че именно така е постъпил Плевнелиев, но го упрекна, че е изтъкнал юридически аргумент, който нямало да бъде разбран от повечето български граждани. 


Според Попова се прави опит неутралната президентска власт да бъде вкарана на политическото поле и да бъде предизвикана конфронтация, което, по думите й, не е добре. 


Помолена да коментира създаващото се впечатление за липсата на екипност в президентската институция и различията си с държавния глава, тя отговори "И слава богу, че ги има". В отговор на призиви да подаде оставка, отговори: "Както сме влезли, така ще излезем от институцията, няма да се поддам на внушения".


В отговор на въпрос за подкрепата й за контрапротестиращите Попова обясни позицията си с факта на самото им съществуване: "Ще продължавам да говоря с всички български граждани, президентската институция трябва да защитава всички български граждани и националния интерес. Няма да допусна да се излъчват послания за единия или другия отбор. Няма да допусна някой да се опита да се легитимира чрез нашата институция".  


Според Попова обществото е силно политизирано и "има опити президент и вицепрезидент да се представят като екип в един отбор, но това няма да се случи". Допълни, че има познати сред протестиращите, но не и сред контрапротестиращите, но упрекна първите, че не харесват нейното принципно поведение. "Нашата институция е за всички, а не за група граждани," повтори тя. 


Запитана дали се разграничава от предложението на лидера на "България без цензура" Николай Бареков тя да заеме президентския пост и да довърши мандата, отговори, че всеки може да я номинира. "Сега е мандатът на Плевнелиев, добре се чувствам на мястото си", увери вицепрезидентът.  Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK