Съдебният съвет понижи в ранг бившия шеф на Инспектората към прокуратурата

Съдебният съвет понижи в ранг бившия шеф на Инспектората към прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталВисшият съдебен съвет (ВСС) понижи в ранг бившия ръководител на Инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова и в следващите 18 месеца тя ще е прокурор в Софийската апелативна прокуратура, съобщи "Правен свят".


Това става година след образуването на дисциплинарката срещу Филипова и след предложението на главния прокурор Сотир Цацаров тя да бъде уволнена.


Днес мнозинството от членовете на съвета одобриха предложението на дисциплинарния състав, което бе именно Филипова да бъде понижена. Решението на състава е изложено на над 80 страници, тъй като по дисциплинарното производство имало много фактология.
Според предложението на Цацаров за уволнението на Филипова тя е осъществила виновно неизпълнение на служебните задължения и е извършила тежки нарушения. Едно от първите неща, които главният прокурор направи след встъпването си в длъжност, беше да назначи ревизия в инспектора на Върховната касационна прокуратура.


Едно от най-фрапиращите нарушения, открити при проверката, бе, че на ДАНС и ГДБОП са възлагани преписки за проверка, без това да е от компетентността на двете служби. Поводът са жалби срещу постановления и определения на прокурори и съдии - общо 14 преписки.


Отделът в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия. Слава Богу, не е обхванал само адвокатската професия", заяви тогава главният прокурор Цацаров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK