Съдът ще реши едно от делата срещу Цветанов след изборите

Снимката е от първия ден на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу Орлин Тодоров, бивш шеф на РЗБОП-Велико Търново

© Анелия Николова

Снимката е от първия ден на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу Орлин Тодоров, бивш шеф на РЗБОП-Велико ТърновоДелото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разпоредил подслушване за шефа на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров, ще бъде решено след изборите на 25- ти май. То се гледа по съкратената процедура и се очакваше на днешното заседание да има пледоарии, а прокуратурата нямаше искания. 


Съдия Тони Гетов обаче насрочи следващото заседание за 29 май, заради не пристигнала справка от прокуратурата във Велико Търново, от която да стане ясна точната дата, на която е образувано производството срещу Орлин Тодоров. Според съда е важно да се знае датата, за да е сигурно, че исканията за подслушване не са направени преди да е образувано производството. Забавянето на справката бе обяснено с това, че делото било секретно. 


Представителите на държавното обвинение отначало обявиха, че могат да осигурят справката за час, но след почивката дадена от съда, стана известно, че това е невъзможно.Като обяви дата за след изборите, съдия Гетов посочи, че по този начин очаква да се спрат спекулациите, че целта е делото да приключи преди изборите, съобщи "Правен свят".
По-рано днес се появи информация, че основният свидетел по процеса - Орлин Тодоров е изчезнал. Оказа се, че това не е така, а той просто не е дочакал служителите на Съдебна охрана, които трябваше да го доведат принудително. Това се наложи, след като за предишното заседание в началото на седмицата, Тодоров не се появи, заради проблем с колата. Тогава той беше глобен с 300 лева.


Съдът днес отново го глоби със същата сума, заради поведедението му в съдебната зала. При разпита Тодоров призна, че в края на лятото на 2009 г. от свой познат, бивш служител на МВР и близък до шефа на полицията във Велико Търново, научил, че ще бъде подслушван, заедно с няколко души от криминалния контингент. После Тодоров потвърдил информацията и от друг свой източник, този път - от прокуратурата.


Съдия Гетов поиска от Тодоров да каже кой е този човек.


"Не желая да отговарям на този въпрос. Можех да кажа, че не си спомням, но не искам да лъжа и затова ви казвам, че не искам да отговарям", заяви първо Тодоров. Съдията поиска уточнение дали този бивш служител му е роднина, защото в такъв случай той има право да не свидетелства, но Тодоров каза, че двамата нямат роднинска връзка.


Тодоров заяви, че не желае да споменава кой е източникът му. Тогава съдът го предупреди, че може да бъде глобен с до 1000 лева.


"Тъй като са минали много години, не мога да си спомня. Няколко души бяха близки с бившия директор на полицията", заяви Тодоров. Въпреки призива на съдия Гетов, свидетелят заяви че не помни.


В крайна сметка, съдът глоби Тодоров с 300 лева, а след това остави в сила и другата глоба от 300 лева, наложена за неявяване на предишното заседание.


След разпита на Тодоров прокурорите нямаха други искания, а защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков представи множество грамоти, поздравителни телеграми и награди на бившия вътрешен министър, които да послужат пред съда за доказване на добрите му характеристични данни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK