Реформаторите: Управляващите лъжат, разполагаме с писмото за "Южен поток"

Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Атанас АтанасовРеформаторският блок оспорва твърденията на енергийното министерство, че компанията "Южен поток Транспорт" с основен акционер "Газпром" не е изпращала писмо със законодателни предложения до България. На пресконференция днес бившият шеф на контраразузнаването, а сега общински съветник от ДСБ, ген. Атанас Атанасов показа писмо от Българския енергиен холдинг (БЕХ) до министъра на енергетиката Драгомир Стойнев. Към него са приложени подготвени законодателни промени и мотиви към тях, направени от компанията "South Stream Transport" B.V., отнасящи се за морската част на газопровода "Южен поток".


В мотивите се посочва, че след приемането на поправките не е нужно Европейската комисия да бъде уведомявана за тях.


Ген. Атанасов отказа да каже откъде се е сдобил с документите. Писмото има регистрационен номер в БЕХ от 13 декември м.г. и подпис на изпълнителния директор на холдинга Боян Боев, но няма входящ номер от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Приложенията нямат никакви обозначителни знаци. От блока обаче прилагат справка от информационната система на МИЕ, според която във ведомството на 13 декември е дошло писмо от БЕХ, а министър Стойнев е получил копие.
Поправките, които според реформаторите са приложени към писмото на БЕХ, са сходни с внесените от БСП в края на февруари промени. В края на законопроекта стои място за подписа на председателя на парламента Михаил Миков, а в края на предложенията за мотиви към него – място за подписа на премиера Пламен Орешарски. "Очевидно е имало много голямо колебание от кого да бъдат внесени промените", отбеляза днес ген. Атанасов.


В мотивите изрично се посочва, че веднъж приети, предложените изменения "не следва да подлежат на задължително съобщаване към Европейската комисия (ЕК)", с изключение на изменения, свързани с уеднаквяването на дефинициите за "междусистемен газопровод".


Според Реформаторския блок законопроектът има три цели – засилване на зависимостта на България от Русия и поддържането на високи монополни цени на газа и парното у нас, противопоставяне на България на ЕС и управление на българската енергетика директно от Москва.


От блока настояват законопроектът, внесен от БСП, да бъде спрян незабавно, Министерството на икономиката и енергетиката да разкрие цялата кореспонденция по "Южен поток", както и за отговор на въпроса кой е допуснал законодателство, касаещо националната сигурност, да се изготвя извън България.Преди седмица коалицията показа опис на кореспонденция на Министерството на енергетиката, получен по закона за достъп до информация, според която "Южен поток транспорт" с основен акционер руската "Газпром" е предложила законодателни промени на министерството в края на август. Тогава пред "Дневник" зам.-министърът Иван Айолов уточни, че нямало писмо със законодателни предложения, просто "коментирали някои неща с тях".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK