ГЕРБ внесе вота на недоверие за енергетиката и поиска извънредно заседание на парламента (обновена)

ГЕРБ внесе вота на недоверие за енергетиката и поиска извънредно заседание на парламента (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталДепутатите от ГЕРБ внесоха днес в деловодството на парламента вот на недоверие за политиката на правителството в областта на енергетиката.


Лидерът на партията Бойко Борисов говори за вота от седмица, но не го внесе с аргумента, че чака информация за финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК).


Във внесения проект за решение се посочва, че в резултат от правителствената политика енергийният сектор в страната се намира в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза.
Мотивите на ГЕРБ - партийна намеса в ДКЕВР, лицензите на ЕРП-тата, АЕЦ "Белене", "Южен поток"


Според ГЕРБ в енергетиката има непрозрачно управление, хроничен финансов дефицит, влошаване на финансовите показатели на всички държавни дружества, несигурност и липса на прогнозируемост. Посочва се липсата на визия в енергийния сектор. "Още със създаването си правителството обяви като свой основен приоритет изработването на нова енергийна стратегия в срок, който отдавна изтече. Многократните гръмки заявки за "стабилизация", "ребалансиране" и "намиране на резерви" от страна на ресорния министър се оказаха некомплексно говорене, комсомолски ентусиазъм и празни обещания", смятат от партията на Бойко Борисов.


Вносителите отчитат като аргумент за оставката на правителството и груба намеса в работата на независимия регулатор – ДКЕВР. Като доказателство посочват многобройните изказвания на политици, двукратното намаляване цената на електроенергията, както и обявеното стартиране на процедурата за отнемане лицензите на трите електроразпределителни дружества.


В мотивите за вота от ГЕРБ посочват и огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система. Според партията грубата намеса в решенията на ДКЕВР е довела до декапитализация на държавните дружества в сектор енергетика, силна вътрешна и външна задлъжнялост, влошено финансово състояние, липса на капиталови инвестиции.


От партията на Бойко Борисов отчитат и липсата на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор. За пример дават кореспонденция между "Уайт енд Кейс" и министъра на енергетиката, която показвало тотална липса на защита от страна на правителството на националните интереси на България, както и проведения референдум от "Коалиция за България" на стойност 14 млн. лева, взети от държавния бюджет, и предизборните обещания за рестарт на АЕЦ "Белене". 


Аргумент за оставката на правителството бил и провалът на един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода "Южен поток".


ГЕРБ с искане за извънредно заседание


Тъй като очакваме за пореден път процедурни манипулации, с оглед на това, че Народното събрание е във ваканция, сме направили искане за свикване на извънредно заседание, каза още той. Конкретния ден за заседанието обаче оставяли на ръководството на парламента. Според парламентарния правилник вотът трябва да бъде разгледан от 3 до 7 дни след внасянето, а гласуването е поне 24 часа след края им.


"Категорично не целим да вдигаме шум. Целта е обществото да разбере за проблемите в сектор "енергетика". Ако ни беше предоставена информацията за годишните отчети на НЕК навреме, нямаше да се стигне до вот сега, а много по-рано", каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. В сряда от партията обявиха, че министърът на енергетиката Драгомир Стойнев им отказал информацията с мотива, че отчетът все още не е заверен от одитор.


Това е четвъртият вот на недоверие срещу правителството, внесен от ГЕРБ. Първите три – за провала на регионалната политика, неработещото министерство на инвестиционното проектиране и политиката в сектор "сигурност", бяха отхвърлени. За да доведе до оставката на правителството, вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати. В ГЕРБ обаче разполагат само с 94.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK