Българинът живее средно 74.5 години, изчисли НСИ

Българинът живее средно 74.5 години, изчисли НСИ

© Иван ГригоровСредната продължителност на живота на българина е 74 години и половина. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ), като отбелязват, че възрастта е изчислена за периода 2011 - 2013 година общо за населението на България. Спрямо предходния период - 2010 - 2012, средната продължителност на живота се увеличава с 0.5 години.


България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, отчитат още от НСИ. С по-ниска продължителност на живота са само Литва и Латвия (по 71.1 години). Най-дълго живеят в Испания (82.5 години) и Италия (82.4 години).


Различната средна продължителност на живота се определя от различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата. Средната продължителност на живота при мъжете е 71 години, докато при жените е 78 години. В периода между 2003 и 2013 година средната продължителност на живота при жените е нараснала с 2.4 години, а при мъжете - с 2.3 години.
Според разделенито на жителите на градовете и селата, статистиката е следната: средната продължителност на живота е с 2.7 години по-висока за населението в градовете (75.3 години) отколкото за населението в селата (72.6 години). За последните десет години увеличението на средната продължителност на живота за населението в градовете е с 2.8 години, а за населението в селата - 1.6 години.


В регионален аспект средната продължителност на живота варира от 72.3 години в област Враца до 76 години в област София. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK