Да надградим свободата си, а не да гледаме назад, призова Плевнелиев (видео)

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев днес изнесе кратка реч пред студенти от Американския университет в България, които се дипломират като бакалаври. Държавният глава посочва на младите хора, че в този век България е получила свобода, която не бива да бъде пропилявана.


"Светът е включил на бърза скорост в своето развитие, а събитията по целия свят оказват бързо и съществено влияние върху нашия живот. Българската икономика е малка, но отворена, ние търгуваме с целия свят", заяви Плевнелиев и добави, че България е демократична държава, член на ЕС и НАТО, което е изпълнен стратегически приоритет на българската държава и цивилизационен избор, който гарантира сигурност, демокрация и човешки свободи, но не всички промени са положителни.


По думите му в Европа виждаме как все още е възможно да се прекрояват държавни граници едностранно със сила и в противоречие с международния правово ред, как основни ценности могат да бъдат поставени под въпрос. "Понякога глобалните проблеми ни изглеждат далечни, но всъщност отразяват действията и личните избори на хора като вас и като мен. Никой друг век в човешката история не е давал такава голяма роля на гражданите на обществото и на политическите процеси", продължи речта си държавният глава. И добави: "Свободата е ценности и съзнателен избор да вършим добро, да надграждаме, а не да разваляме постигнатото от поколението преди нас, да гледаме напред, а не назад, доброто да надградим, а лошото да подобрим."


Според него мислещите, активните и просветените граждани могат да променят света към по-добро. "В бъдеще само нациите, притежаващи дългосрочна визия и качествена образователна система, ще бъдат успешни", каза още президентът. По думите му липсата на стратегическо мислене и дългосрочно планиране води до ниска ефективност и лоши резултати. "Винаги съм подчертавал нуждата от стратегическо мислене и като президент се фокусирах върху националните приоритети и се радвам, че постигнахме съгласие по националната програма за развитие "България 2020", тя е факт и сега просто трябва да бъде изпълнена".


На събитието, което се проведе на централния площад в Благоевград, присъства и посланикът на САЩ в България Марси Рийс. Тази година Американският университет дипломира 242 бакалаври, предаде "Фокус". Над 40% от завършващите са българи, а останалите идват от държави като САЩ, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия и Румъния. За първи път сред абсолвентите има представители от Германия, Южна Корея и Виетнам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK