Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ: Изборите са тест за геополитическата ориентация на страната

Томислав Дончев

© Надежда Чипева, Капитал

Томислав ДончевДепутатът и водач на листата на ГЕРБ за предстоящите евроизбори Томислав Дончев отговаря на въпросите на "Дневник" за позициите на ГЕРБ по общите европейски политики, предизборната кампания и очакваните резултати, както и за отношенията с Реформаторския блок.


В началото на кампанията прогнозирахте, че европейски дебат няма да има и че кампанията ще е ориентирана към българската политическа среда. Сбъдна ли се тази прогноза? Какво направи ГЕРБ, за да не стане така?


- Прогнозата ми се оказа оптимистична. Кампанията се отличава не само с липса на качествен европейски дебат, в нея властват не просто националните теми. Властват кебапчета, мексикански вълни, обещания, които нямат връзка не само с Европейския парламент, а понякога и със здравия разум. Утрояват се пенсии и заплати, раздават се безплатни неща, които трябват или не трябват на хората. Лоша и слаба кампания от гледна точка на липсата на качествен сблъсък на идеи.
Какво направихме ние? На първо място, бяхме достатъчно силни да не се държим като другите. Да не говорим глупости, да не обещаваме глупости, да не ползваме инструментите на черния PR и да се опитваме да обясняваме и на хората, и на нашите опоненти залога на изборите.


Защото ще бъде грешка да се счита, че изборите са само за това коя политическа сила колко членове ще прати в Европейския парламент. Че ще бъдат просто голям тест каква е българската политическа конюнктура - дали има силна алтернатива на статуквото.


Изборите са тест за геополитическата ориентация на страната. Не искам да звуча пресилено, но по резултата от тези избори някой някъде ще гледа и ще мери доколко България иска да остане в Европа. Това е най-големият залог. И считам, че ако не успях да проведа качествен политически дебат (не по моя вина) с политическите си опоненти, успях да проведа много разговори с хората на тази тема.


Кой трябва да спечели изборите, за да даде знак, че България не иска да е в Европа? Основният ви опонент е Партията на европейските социалисти (ПЕС).


- Не е възможен солиден, значим антиевропейски резултат. Казвам го не гледайки изследванията, а от разговорите си с хиляди хора. Но присъствието на политически сили със значим резултат, които имат категорично антиевропейска позиция или не е ясно каква позиция имат - популистите, би следвало да се чете като глас против Европа. Не вярвам антиевропейските настроения да доведат до значим резултат, но дори малък би бил счетен за обещаващ.


В Европа също има бум на антиевропейските и евроскептичните партии.


- Има голяма разлика. Евроскептицизмът в другите европейски държави може да бъде счетен като нормален резултат от кризата, при който се засилва националното, настроения, свързани с протекционизъм. Видяхме такива по-скоро идеи, отколкото действия, на различни държави членки. Евроскептицизмът в част от държавите членки е свързан по-скоро с раздразнение от опитите за регулация и свръхрегулация на европейските институции. Свързан е и с имигрантския поток.


В България той има съвсем различен смисъл. Като страна не само географски в периферията на Европа България попада и в друга гравитация - по-скоро на Евразийския съюз. И тук евроскептицизмът е много по-опасен.


По тази ос в последните седмици си пролича сблъсъкът в енергетиката - темата на предстоящия вот на недоверие. Има ли промяна в позицията на ГЕРБ за "Южен поток"?


- Дали дадена политическа сила има проевропейска ориентация, не се измерва по това, което говори, а по това, което прави. Действията на правителството за "Южен поток" са емблематичен пример за еврошмекерлък.


Позицията на ГЕРБ за "Южен поток" е: Това е проект, който би могъл да бъде полезен за България. Но за да бъде полезен, има два ключови фактора. Първият е на каква цена се случва той. Тя е свързана с бъдещите ползи и приходи за България.


Вторият е съответствието с европейското законодателство и по-специално с Третия либерализационен пакет. Нямам предвид абстрактното съответствие с европейските норми. Отново имам предвид българския интерес. Възможността по тръбата да се провежда и друг газ е тема, критично важна за България предвид възможностите за добив на конвенционален газ от Черно море.


Ако проектът е на разумна цена, ако той съответства на Третия либерализационен пакет, това е проект, който би могъл да бъде полезен за България.


Отварям скоба. Има коментари, включително на колеги от Реформаторския блок, че с "Южен поток" се заобикаля Украйна, което е лошо за нея. Че това е удар с нож в гърба на Украйна. Но въпросът е какви са зоните на нестабилност, свързани с доставката на газа. Някои третират Русия като зона на нестабилност - от политически решения там може да зависи цената на газа. Украйна обаче също е зона на нестабилност. И това, което се случва там, не предвещава в следващите години тя да бъде особено стабилна.


Още един нюанс - резолюцията на Европейския парламент. Тя няма връзка с европейското законодателство на проекта. Тя е опит да бъде изразена позиция за случващото се в Украйна и да бъде показана ясна позиция към Русия. Впрочем това е и причината да бъде приета с такова мнозинство.


И все пак няма ли опасност Европа да изгуби Украйна с реализацията на "Южен поток"?


- Не считам, че "Южен поток" е факторът, който ще определи какво ще се случи с Украйна. По много причини, една от които е, че ситуацията в Украйна е толкова динамична и какво ще се случи и какво не, ще се реши в следващите месеци или година. Период, много по-къс от самата реализация на "Южен поток".


Ако за "Южен поток" многократно сте изказвали позицията си, за създаването на европейски енергиен съюз не е така. Плевнелиев се изрази по-ясно от ГЕРБ, че подкрепя идеята.


- Не мисля така. Тук има принципен нюанс. Естествено, че позицията ни е "за" европейски енергиен съюз. Но не бива да разсъждаваме за енергийния съюз като за частна теза. Решението "да" или "не" за европейски енергиен съюз е свързано с другата тема - колко интегрирана Европа искаме. Свързано е и с Европа на две скорости като възможност или опасност. Въпросът е какъв съюз искаме.


Аз твърдя, че Европа трябва да бъде по-интегрирана, включително в сферата на енергетиката, във външната политика и сигурността. Не e съвсем чисто да се разсъждава за енергийния съюз като отделна тема. Той е функция на това колко Европа искаме.


И ако е имало коментари по отношение на енергийния съюз, те са били в два нюанса. Единият е чисто технически, че има силна консолидирана позиция и силни аргументи да бъдат убедени част от старите държави членки, които благодарение на икономическата си политика могат да си осигурят доставки на много по-ниска цена. Пример е Германия.


От друга страна, че при всички разсъждения, свързани с енергиен съюз, трябва да се има предвид и перспективата до две години България да има изключително солидно количество добив на собствен газ.


Но това не променя позицията ни. Ако искате къс отговор, той трябва да бъде "да".


Искате повече Европа във всички тези области - сигурността, външната политика, енергетиката. Подкрепя ли ГЕРБ единни европейски правила за бежанците?


- Според мен цялата имиграционна политика и политиката по отношение на бежанците, които са различни, но свързани, се нуждаят от реформа. Очевидно е, че сегашната система дава много дефекти. Натискът се концентрира върху страните, които се явяват външна граница, и те поемат основната тежест.


От друга страна, когато говорим изобщо за имиграционна политика, трябва да отбележим няколко неща. Европа като демографска структура трябва да признае пред самата себе си, че е необходимо да бъде подета нова политика, която да помогне съюзът да е конкурентоспособен в глобалната война за привличане на качествени човешки ресурси. И тази политика трябва да е лишена от всякакво лицемерие. Има държави, например Канада, която има ясен ред, устойчива в десетилетията политика за привличане на качествени човешки ресурси. Същото трябва да прави Европа. Подобни действия на една държава членка не биха били особено ефективни. Но се сблъскваме със същия проблем - въпросът е колко Европа искаме.


И още един нюанс - когато се говори за имиграционна политика и бежанци, трябва да обърнем внимание и на визовата политика. Тя е свързана. Изследванията показват, че там също има нужда от сериозна реформа. Когато говорим за хора, които идват от трети страни, може би има нужда от определена либерализация, защото съюзът изпуска приходи и от инвеститори, и от туристи вследствие на несъвършената си визова политика.


Споменахте Реформаторския блок. Двете ви срещи с блока показаха някои сериозни различия.


- По европейските теми, ако работим на ниво checklist, а не на нивото на политическите дитирамби, мисля, че разминавания нямаме. В крайна сметка сме от един европейски формат, от едно европейско политическо семейство.


С кои други български партии бихте си взаимодействали в европарламента от онези, които имат големи шансове да влязат?


- Ако Реформаторският блок има шансове да влезе в Европейския парламент, ние ще бъдем от едно политическо семейство. Там взаимодействието би следвало да бъде въпрос на ежедневие. От другите политически сили в европарламента виждам потенциал за взаимодействие, когато става дума за консенсусни теми. Само и единствено за това.


Когато става дума за безспорен български интерес от гледна точка на достъп до ресурси, от гледна точка на равноправно третиране на българските граждани, за пътуване, работа, там няма потенциал за разделение.


В тези сфери бихте работили с всяка една от тях?


- Всеки глас е глас. Но с политически сили с популистка и антиевропейска насоченост взаимодействие принципно не трябва да има. Това е лош сигнал, особено в период, в който политическата хигиена и политическите граници са безкрайно размити. Точно в тази ситуация, дори ако резултатът е някаква щета, е много важно всеки да отстоява собствената си физиономия.


Защото, ако се върнем към историята на последната година, формирането на правителството показа, че няма принципи, няма цели, няма идеология. То е това, което може да бъде сглобено от наличните части, без значение, че е пълно с вътрешно напрежение и не работи както трябва. Валентностите не могат да са безкрайни. В политиката всеки трябва  да следва себе си, защото е пратен с определен мандат от избирателите. Те едва ли биха му простили едно конюнктурно заиграване с някого, дори това да предвещава краткотрайни ползи.


Биха ли ви простили заиграване с ДПС?


- Не мисля. И този въпрос ми е задаван. Ако имаме сложна политическа ситуация и ГЕРБ безспорно е първа сила, но с недостатъчен ресурс да формира сама правителство, съвсем резонни са въпросите с кого би взаимодействал ГЕРБ. Естествено най-логичен и желан партньор са колегите от Реформаторския блок. Това би било решение на база принципи, ценности и т.н. Да, ние сме различни, но по отношение на голямото нямаме спор.


Задавали са ми въпроса дали е възможно взаимодействие със социалистите, с ДПС. И отговарям горе-долу както преди малко - това, че от различните части ще сглобиш нещо, не означава, че ще работи.


А и има една разлика. Когато обяснявах защо не правим кампания, базирана на популизма, защо не лъготим, защо не говорим глупости като другите, отговорът е: аз и колегите ми имаме амбицията да не сме в политиката за една или две години. Понякога на някого му се удава шансът къде за повече пари, къде с късмет да отиграе точка, ползвайки популизъм, лъжи и т.н. Но срокът на годност е много къс. Най-много след година-две му се връща. Не можем да си позволим подобно нещо, защото смятаме да присъстваме дълготрайно в политиката на България.


А очаквате ли, че ще имате скоро свои колеги, които да прекратят политическата си кариера в ГЕРБ? Предвиждате ли нови отцепници в парламентарната група на партията? (интервюто е взето 30 минути преди съобщението на Николай Бареков, че депутатът Даниел Георгиев напуска ГЕРБ - бел. авт.)


- Сигурно е възможно. Всеки носи сам отговорност за действията си и с тях ще остане в историята. А и от това, което всички знаем, изкушенията са големи. А дали очаквам да се случи - по-скоро не. Не вярвам, че би имало големи мащаби.


Ще се обявите ли за победители, ако нямате повече депутати от БСП в европарламента?


- Победител е този, който има повече гласове. В този смисъл един глас повече ни поставя в ролята на победители. Но това не е победата, от която имаме нужда. Тя не е категорична и аз не искам такава победа. Искам победа с повече мандати.


Но особено с това, което се случва в последните години, дори един глас отгоре ни прави истински победители. Защото не знаете какво се случва в страната. По време на кампанията успях да се потопя в най-малките кътчета на България и да видя неща, за които никой не говори и не знае. България е страна -  членка на Европейския съюз, в XXI век, но е възможно, ако мислиш различно, ако не си съгласен например с кмета от ДПС, да няма къде да си пасеш кравите. Да не ти изкупуват млякото, да не ти изкупуват тютюна. Това за един жител на малко населено място означава глад.


В България е възможно, ако си инакомислещ - не да си сторил нещо различно - да мислиш различно, да си споделил, че мислиш различно, случайно ако си симпатизант на опозицията, не дай боже да си член, никой твой роднина не може да остане на работа в публични институции!


Същите неща казваше ДПС, когато ГЕРБ беше на власт.


- Няма значение кой какво казва, има значение какво се случва. Случва се това, което ви казвам. А по повод коментара, че ние сме правили същото, това е опорна точка.


Между другото, много често получавам укори от симпатизанти в смесените райони: "Вие се държахте като европейци, правехте се на демократи, никога не сте си позволявали да мачкате тях, а те сега мачкат вас." Често, особено в малките населени места, където няма медии и нещата трудно излизат наяве, получавам подобен укор. Много е трудно да обясниш на такива хора, че въпреки това, което се случва, ако отново имаме отговорността да управляваме, не бива да правим това, което правят те. Защото ще станем като тях.


Впрочем в смесените райони, където кампанията е буквално от врата на врата, си говорим с десетки хора. По очите им чета, като ме видят и видят колегите, какво им е обяснявано за нас преди това. Сигурно, че сме кръволоци и сатрапи и че ще им сменим имената. Говорим за цели групи с ислямско вероизповедание, държани в страх, че ДПС е единствената политическа сила, която адекватно може да ги защитава. От кого да ги защитава, от мен ли? И когато се видиш във възможност да проведеш 5 или 10 минути разговор с такъв човек, особено като види, че в листите си имаме и хора като Асим (Адемов – уволнен училищен директор от община Гърмен – бел.авт.), нещата се променят. Разчитам една от изненадите на тези избори да дойде от смесените райони.


Очаквате ли предсрочни парламентарни избори след евровота?


- Този въпрос не е от сферата на формалното, а от сферата на моралното. Понеже моралът в днешното управление е отстранен оперативно още преди много време, няма механизъм, по който веднага да бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори.


Но една наша победа би означавала много. Първо, това е тест за обществото. Да оставим политиката настрана. Това е тест за обществото, доколко може да си позволи да бъде измамено и купено. И ако издържи този тест, аз ще бъда по-силен и по-голям оптимист. Ще стане категорично ясно, че въпреки системните опити да бъдем унищожени, за щастие не във физическия смисъл на думата, макар че и такива нюанси има, това не се е получило. И това, което иска България, със сигурност е нещо различно от управлението, което има в момента. В подобен обществен и политически контекст нещата са ясно позиционирани. Сигурно в един момент ще се стигне до предсрочни избори, но не веднага и не автоматично. Всички знаем, че няма такава възможност.


А и е въпрос в огромна степен на самочувствие на нормалните хора. Заемам термина от г-жа Кунева.


Ако нещата продължават както сега, демокрацията ще бъде най-доброто, което може да се купи с пари. И икономиката - най-добрата, която може да расте на кредит. Или политика, сведена до опорни точки.


Бареков също се обявява за алтернатива на сегашното управление. А и заплашва, че ще предизвика предсрочни избори.


- Бареков е метаморфоза на настоящото управление, не алтернатива. Метаморфоза, която разчита при една следваща итерация, ако подкрепящият елемент "Атака" отпадне, да бъде опора. В този смисъл той е само метаморфоза.


Т.е., не гледате на него като на опора за вас?


- Кой, Бареков? Приемам въпроса като шеговит. Той не може да бъде поставен. Въпрос на ценности, на принципи, а ако щете, и на стил.


Имате две споразумения за сътрудничество преди изборите. Едното е с партията "Обединени земеделци" на Петя Ставрева, другото - с РЗС на Яне Янев. В какво ще си сътрудничите?


- Не съм виждал текста на споразумението, говорил съм с г-жа Ставрева. Ангажиментът от нейна страна е, доколкото тя подкрепя цели, принципи, които са надпартийни, тя да осигури подкрепата на всички членове, симпатизанти и структури. Не мога да кажа как стоят нещата при г-н Янев.


Имаше ли промяна в отношението към Яне Янев от страна на ГЕРБ след изборите миналата година?


- От страна на ГЕРБ - не мисля. Там има една промяна на позицията, но тя не е свързана с изборите миналата година, а с президентските избори от страна на Янев. Нямам обяснение защо той е решил да промени убежденията си от твърд анти-ГЕРБ политик до подкрепящ. Моят коментар е, че не можем да отречем правото на никого да става по-добър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Това е човекът.............

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Искам да избирам , между ГЕРБ и РБ .

  Те тогава ще станем нормална държава.

  Но за съжаление разбойниците са мнозинство.

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Кога ще пуснете интервю с четвъртия от същата листа Владимир Уручев, който в предния си мандат съвмещаваше депутатството си с членство в съвета на директорине на АЕЦ "Козлодуй", плюс членство в Управителния съвет на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци"? И всичко това едновременно. В нарушение на Конституцията и Избирателния кодекс. Същият никога "не е източвал" двете предприятия, поради което сега ГЕРБ внасят вот на недоверие, срещу алтернативния клон на Държавна сигурност, по проблемите на енергетиката.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  абе кажи го по просто ,тест за народа какво иска да кара ,лада и москвич ,или западен автомобил и накъде иска да му е отворена границата ,на запад или към Сибир и Северна Корея ,там има много хубави курорти ,в които като те пратят няколко години и се оправяш

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  Много смислено. Обичам да чета смислени неща - благодаря за интервюто.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Едно добро интервю, което не носи изненада, защото Дончев и като министър и днес като кандидат за евродепутат си остава интелегентен и компетентен човек.
  Не може да не прави впечатление и целия тон на кампанията на ГЕРБ, от където не излязоха никакви скандали и компромати спрямо другите участници - нещо което не може да се каже за главния им опонент - БСП.
  Но в края на краищата за десно-мислещите хора има и алтернативи, поне една от които дава надежда да не си загуби човек гласа - РБ. Така че, с желание или с колебание, хората които считат настоящото управление не просто като лошо, но дори и опасно за страната, хората които не ги влекат "мъртвите сибирски полета" , е редно да отидат до урните, за да се произведат убедителни основания за изгонването от властта на паразитиращата тройна коалиция.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  Хубаво е, че и Герб имат читав кадър. Пожелавам му да стане лидер на тази партия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#3:"Къти"]Кога ще пуснете интервю с четвъртия от същата листа Владимир Уручев, [/quote]

  Къти , какво ви пречи че е бил там ?
  че следеше отблизо далаверите ли?
  Къде е протокола от ревизията която Борисов поръча и дни преди да се публикува , спретнахте февруарския бунт.

  А да.
  Старите ви номера да въвлечете , някой в далаверата за да го отстраните явно са минали , за това , постоянно припявате Уручев , нали?

  Всичко до което се докоснат крадльовците , загнива.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Изборите са тест за геополитическата ориентация на страната

  Абсолютно вярно!!!

  Дошло е време разделно!!!

  Шкартирам всичките си приятели и познати само при най-малък намек за симпатия към Русия или БСП.

  Живеем в два свята, единия на демокрация и гражданско общество, другия на путинокрация, лъжи, кражби и ретроградност.

  Два свята - единият е излишен!!!

  Долу БСП

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какъв тест бе, шматарок.
  Аз съм ЗА Европа, но ПРОТИВ ГЕРБ, къде се пишете Вие европейци. Кои от Вас са европейци - Боко и Цвък ли ?
  Че те не са за Европа, само за Банкя.

 11. 11 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Това е един от малкото интелигентни и свестни политици в този парламент.

 12. 12 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Много добро интервю.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Позиция, истинска, браво! Не е като да риеш с рога и копита, топки трябват. За Южен поток +х10!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Интелигентност, сдържаност, отговорност, професионализъм - такива хора ни трябват , но-о-о-о-о-о те се броят на пръсти!

  А в някои политически кебапчийници ,въобще липсват!
  Гласувам и стискам палци разумните и интелигентните да са повече!

 15. 15 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#9] от "Черен Гологан":

  ++++++++++++++++++++++++

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#10] от "radovel":

  Поредния комунист се опита да пробутва номера "Аз съм демократ и съм за Европа, но съм против ГЕРБ". Толкова сте прозрачни...

  Няма шики-мики.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Значи само ако хората гласуват за ГЕРБ имат правилната ориентация ?

 19. 19 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво направихме ние? На първо място, бяхме достатъчно силни да не се държим като другите. Да не говорим глупости, да не обещаваме глупости- томиславе, чуй си шефа - всеки ден ръси по една глупост. Или ти не четеш вестници?

 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Е нЕма що, ГЕРБ пък са много проевропейска партия -само да си припомним въодушевлението им около музеят на социализма-българския СталинЛенд за болни социалистически носталгици. Такива музеи има в Чехия, Полша и Унгария , но се наричат музеи на комунистическата диктатура или тоталитаризма. Две трети са комунисти или членове на БКП запазили си партийните книжки редом до картата-пропуск от Народната Милиция. Флиртът им с Раша е същия като на тези на БСП. Европейският съюз им трябва само за да има кой да плаща за популизма им...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 21. 21 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#17] от "radovel":
  Драги, комунистът се разпознава и по други признаци освен цветът на бюлетината, която е пуснал. "Комунист" е краткото определение за самомнителен простак с претенции. Той обижда хората, които си мисли, че превъзхожда, не търпи различни мнения и се бие в гърдите за заслугите, които си мисли, че е спечелил. До сега ти определено се самопричисли към тази категория. И за Татчър да си гласувал, пак си оставаш комунист. По манталитет.

 22. 22 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Партия, която сключи окончателния договор за Южен поток, няма право да говори за геополитическа ориентация.

 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Г-н Дончев, това щеше да звучи компетентно и отговорно, ако забравим че и вашето правителство даде своя "скромен дан", за пълзящата ни преориентация към към военно-мафиотската Путинова Русия...

 24. 24 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Г-н Дончев е изключително точно попадение на ГЕРБ и би паснал на всякакъв пост, било тук, било в Брюксел, пожелавам му успех! Но все пак аз гласувам за Реформаторският блок и избирам бюлетина № 10!

 25. 25 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "karak":

  Направил си си много точна диагноза за това какво представляваш. И си далеч от реалността и на теория, и на практика.
  А когато ме достигнеш по внесени данъци и назначени служители, ще мислиш по друг начин.
  А и явно не помниш мутренския период отпреди 15-20 години и как се беше върнал отново по тиквено-пипонското време.

 26. 26 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ерудит, умерен, точен, порядъчен... Кой казва, че всички били маскари. Някой подхвърли, не трябваше ли той да води ГЕРБ. Може, но дали ще вие като вълк сред вълците? Как ще се чувства в блатото с алигатори? Напомня с нещо на ранния Костов, а това предполага, че няма да отвърне на ударите под пояса. И гордо ще се отдръпне. Как би се чувствал този човек, ако Бареков и Сидеров му водят лумпени под прозорците и скандират агитки? Борисов устоя. Той си знае какво му е било, но идва, все пак, от там някъде, има съответния имунитет. А Дончев? При евентуална заплаха със затвор? При евентуални сигнали /съвсем реални/ за атентат срещу него? Човекът може и да издържи, и да не се уплаши. Но просто не е за тази опера.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#7] от "Тони!": Браво момче , поумняваш и не забравяй номера е 18

 28. 28 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#27] от "shileto":

  Айде да ме агитираш така,аз като родолюбив българин да си избера да гласувам за някой,не като Бареков или подобен на него месия като Борисов,и да не стане така,че един родолюбив българин да избере неродолюбив политик.

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  До коментар [#4] от "tur671":  [quote#4:"tur671"]абе кажи го по просто ,тест за народа какво иска да кара ,лада и москвич ,или западен автомобил [/quote]Не ка да уточня-борчетата,обикалящи със Сидеров нямат никакво намерение да карат ладички.Искат Мерцедеси и те.Просто Сидеров лъже,че Москвича е хубав,а Москва е хубав град,ама в Париж си води любовницата и не кара Лада.А лъже,защото му плащат за това и то солидно...

 30. 30 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Интервюто показва един интелигентен политик! С аналитичен ум - балансирани и премерени оценки за действителността! Време е народа да избере! Или да бъде овче стадо, водено по чобански от лидерите на БСП, или да бъде гражданско общество, водено от интелигентни лидери като Томислав Дончев.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3374 Любопитно

  До коментар [#22] от "Гогич":


  [quote#22:"Гогич"]Партия, която сключи окончателния договор за Южен поток, няма право да говори за геополитическа ориентация. [/quote]БСП?!Говорят,бе!Даже Сергея е първи в листата на въпросната партия...

 32. 32 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Това е политик, браво!

 33. 33 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони!":
  Еееее, Тони! Отново ме принуждаваш да ревизирам съмненията си относно теб!
  Време е да загърбим различията! Пред лицето на един общ враг - БСП, който може да унищожи България, са ни нужни преди всичко координирани действия.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 34. 34 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 427 Весело

  Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ: Изборите са тест за геополитическата ориентация на страната - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.

  Политиката в БГ не се върти само и единствено около наличните БГ партии. Крайно време е "партийците" да проумеят, че в момента средата "ражда" нови хора. А времето на "партийците" вече цъка, но на обратно

 35. 35 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Обаче и друго ми прави впечатление. Липсва обичайната компроматна война.

 36. 36 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#25] от "radovel":


  [quote#25:"radovel"]А когато ме достигнеш по внесени данъци и назначени служители, ще мислиш по друг начин. [/quote]

  Ако искаш да си мериш големината на данъци, брой служители или други неща, сбъркал си мястото - пробвай кварталната градинка с другите хлапаци от махалата. Явно избиваш комплекси, но затова пък с основание.

 37. 37 Профил на Фоуч
  Фоуч
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Т.е., не гледате на него като на опора за вас?

  - Кой, Бареков? Приемам въпроса като шеговит. Той не може да бъде поставен. Въпрос на ценности, на принципи, а ако щете, и на стил."

  Много добре казано.

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#28] от "iu": Родолюбив Българин, далеко си от това, повече ми мязаш на паролюбив трол

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  "Някои третират Русия като зона на нестабилност - от политически решения там може да зависи цената на газа. Украйна обаче също е зона на нестабилност. И това, което се случва там, не предвещава в следващите години тя да бъде особено стабилна."

  хм... "някои третират" ли... че дай сега да се сборим за мястото на Украйна в гоуемото савецко сърце, колко му е

 40. 40 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#38] от "shileto"
  До коментар [#38] от "shileto":

  "Меркантилен" имаш пред вид.Не съм,аз съм гласувал с "краката си" отдавна.И не завися от никой.Вземай си парата-зелена/червена,бъди послушен и не се набивай на очи.

 41. 41 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#17:"radovel"]...и след това за Иван Костов...
  --------------------------
  Съвсем правилно те квалифицираха като комунист,същият като лаборанта...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 42. 42 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ееее Дончев, включваш термостата за разлика от вожда ти, не падай на неговото ниво.

 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 558 Неутрално
 44. 44 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Една птичка пролет не прави! - е казал народът.

  Един е Дончев в ГЕРБ, останалите са анцузи и милицьонери. Начело с Рапон Боко.

  Напанът да се покаже, че РБ е метаморфоза на ГЕРБ, е очевиден.

  Реформаторският блок не е метаморфоза на ГЕРБ, а АЛТЕРНАТИВА. И е крайно време това да се схване!

 45. 45 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На 25.05 трябва да се гласува, за да не охкаме после !

 46. 46 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 430 Весело

  До коментар [#44] от "kirsner":

  А бе глупендери, вместо да се карате по между си се обединете. Иначе ще гледаме алтернативи през крив макарон.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 47. 47 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 430 Гневно

  До коментар [#34] от "odysseus":

  Трябва да си ГЛУХ и СЛЯП за да не виждаш анти-запад пропагандата, която се изсипва последните 2 години.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3252 Весело

  Цитат на деня: "Няма значение кой какво казва, има значение какво се случва. Случва се това, което ви казвам."

  Му-ха-ха-ха!

 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  "Някои третират Русия като зона на нестабилност - от политически решения там може да зависи цената на газа. Украйна обаче също е зона на нестабилност."

  Изключителна по политическото си късогледство теза. Все едно украинците не се вдигнаха на революция именно заради асоциирането си в ЕС и все едно, че не е Русия онази тъмна антиевропейската азиатска империя, която разпалва гражданска война у съседа си заради дивашките си имперски амбиции. Ако това е най-добрият представител на "проевропейската" партия Герб, сметайте какви са останалите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK