От блоговете: За разстоянията, мащабите и възможностите...или защо трябва да се гласува

Над София

© Надежда Чипева, Капитал

Над СофияПубликуваме откъс от текста на Йовко Ламбрев с негово позволение. Целият може да прочетете в блога му . Акцентите са на "Дневник".


Започнах този текст преди няколко дни на летището в Лисабон, чакайки полета си за Мадрид с група приятели. Пътувахме почти само с ръчен багаж и лични карти, съвсем малко пари в брой, и някоя и друга дебитна или кредитна карта. Бяхме се уговорили за пътуването, ей така, почти на майтап, браузвайки за билети из сайтовете на самолетните компании. До не много отдавна, достатъчно скоро, за да си го спомням все едно е било вчера, това нямаше да звучи толкова лесно. И не само нямаше да звучи. Щеше да е досадно трудно, а още малко по-назад във времето направо невъзможно. Защото тогава живеехме зад една завеса. Наричаха я желязна. Любопитен факт е, че Гьобелс е оригиналният автор на това зловещо название. А то бе зловещо – не по-малко от кръстника си.


Когато "завесата" рухна, опиянението от свободата се смеси с осъзнаването на огромното разминаване с останалия свят. Факт, който не бе изненада, но стряскаше с размерите на пропастта. Появата на Интернет не направи нещата много по-лесни. Хората с достъп до Мрежата виждахме още по-страшно и ясно мащабите – нашите и на догонването. Но това не бе повод за отчаяние. Напротив! Гонехме. Имаше много да гоним, но колебания нямаше. България сякаш неотменимо бе избрала посоката си. И тя бе Европа.
Ако имаше дискусии, те бяха за пътя… не за посоката…


През лятото на 1998-ма, веднага след университета и казармата, с двама съдружници основахме първия си startup (тогава това още не беше модерно) – с джобни пари и личните си компютри – и само година и нещо след драматичната Виденова зима. Бяхме луди и млади – с много хъс, ентусиазъм и надежди. И не – не беше провал! Прекратихме сами, защото след година преценихме, че не това искаме да правим.


Пет години по-късно опитах отново и създадохме фирмата, в която работя днес – вярно, че преди това да се случи прекарах няколко години в Siemens и цели осем в IBM. И това бе най-полезният ми "университет". Безценен бизнес и корпоративен опит, който нямаше да придобия, ако България беше останала зад желязната завеса и не бе станала част от Европа. Не бих бил предприемач. Вероятно не бих бил тук…


Толкова свикнахме за даденост да сме част от модерния свят, че не си задаваме въпросите заслужаваме ли го.


Внимаваме ли да не ни отнемат удобството да работим, живеем и пътуваме където поискаме (според възможностите си, разбира се). И като споменахме възможности – почти като по време на Възраждането, много българи днес дават мило и драго да изучат децата си в Европа и чужбина. А възможности сега – всички, които не чакат съдбата да ги позлати, защото така им е било писано – имат много повече…


Възможности да опитваш, да се проваляш и да опитваш отново. Не е лесно, разбира се. Няма лесни неща. Но пък глобалният и свързан свят прави границите и разстоянията често незначителни. Когато започнах този текст на летището в Лисабон, преди няколко дни, този сайт беше във Великобритания, а утре когато ще бъде публикуван, ще го четете от сървър в Амстердам. И дори няма да знаете, че е така, ако не го бях написал, защото всъщност няма никакво значение.


Мащабите и разстоянията в глобалният свят вече не означават дистанция, а възможности!


Не ви харесва заплата от 1000лв в Пловдив? Ами намерете 150 души в Интернет, които биха ви плащали по 10 евро месечно за нещо, което можете и… ето ви приход от 3000 лв. Да, няма да стане от утре и изведнъж, но няма да стане и ако не започнете да ги търсите. Ако говорите, дори не идеално, език, различен от български, това определено прави задачата по-лесна. Научаването на английски ще ви помогне да общувате с повече от половин милиард души по света, испанския ще добави още 350 милиона и така… Пак ли 150 души изглеждат толкова много?


Възможности! Общ пазар от 500 милиона души. Без граници, без мита… Това е тази страна на Европа, която никак не оценяваме. А е нужен само онзи прагматичен поглед, който българинът уж претендираше да има. Да му дадеш възможности и да го оставиш да се оправя – с трудолюбие и изобретателност. Да, ама не… Толкова не ги оценяваме, че изглежда много хора са склонни да прежалят четвърт век време и много повече мечти и да се откажат. За първи път след толкова години, в които явно сме се заблуждавали, че посоката не се дискутира, тя не само отново е на масата, но и се поставя под съмнение?


Особено през последната година, когато престъпното управление на Орешарски и Станишев направи и невъзможното да убие живеца в обществото ни, да размие посоките, да изопачи действителността и да създава паралелна реалност, в която нищо не е каквото е. Струва ми се, че това е


едно от най-грандиозните морални престъпления в историята ни


Неоценимо по размери и с кошмарни последствия, които ще продължават да се проявяват с години. Дано някой ден ги застигне справедливо възмездие!…


Те предпочитат да не гласувате! Те се стараят всеки ден да ви убедят, че всичко е безмислено и да ви отчаят, откажат и отвратят напълно. Пасивността и безразличието ги устройват идеално, за да продължат с безобразията! Затова е важно – този път даже повече – всеки глас е важен!


Защото след седмица (текстът е публикуван на 17 май-бел.ред.)


ще избираме отново ЗА или ПРОТИВ Европа


За жалост, вместо да избираме каква да е Европа, и кой е пътят за справяне с кризата, ние изглежда сме на поредния си поправителен, на който трябва отново да препотвърдим избора си! Да поискаме отново да бъдем част от Европа без граници, в Европа на толерантността и помирението, в Европа на възможностите и свободното движение на хора и капитали, в образована Европа, която е микс от култури и история. И да го заслужим и използваме разумно. Защото ако Европа има своите основания за скептицизъм, ние нямаме. Нашият дебат е друг!


Няма да изненадам никого като споделя, че възнамерявам да гласувам за Реформаторски блок. Никога не съм крил пристрастията си тук, а който ме следи в социалките, вероятно често му досаждам с политика повече от обичайното. Но такова време настана. Иначе аз лично нямам политически амбиции. Никакви. Простосмъртен член на ДСБ съм. Реших да се присъединя към организацията, точно когато бяха в долна мъртва точка. Не за това, разбира се, а защото винаги съм ги припознавал за най-близки пазители на моите интереси на средностатистически грамотен и предприемчив българин, с проевропейска нагласа.


Честно е да декларирам тази принадлежност

Защото освен да споделя аз как ще гласувам, което правя от години преди различни избори, този път ще ви призова и вие да гласувате. На всяка цена! И моля, гласувайте за някоя от, за жалост много малкото, проевропейски партии! Не загърбвайте това, за което мечтаеха и страдаха няколко поколения българи зад желязната завеса! Не пропилявайте с лека ръка, това което толкова трудно постигнахме през годините. Малко или много, то е положено усилие, павиран път, който дори лъкатушещ, ни доведе до повече свобода, повече ред и повече възможности… това ни дава Европа. Това, че не сме намерили най-краткия път, или още има да вървим по него, не бива да ни отчайва. Ако погледнем назад сме постигнали доста. И то си струва…


Рационалният избор е да продължим, а не да се отказваме


Не искам да звуча патетично, но ни грози съвсем осезаема опасност от реставрационни настроения. Те няма да ни върнат от пътя, но той ще продължи да лъкатуши, което ще продължи да ни отдалечава. А да излезем от безвремието на крайните коловози на Европа, зависи предимно от нас. Никой не би отказал да работи и инвестира в една подредена, стабилна, правова, пазарна и демократична България. От днешна лъкатушеща и неуверена България обаче, инвеститорите и предприемачите вече бягат.


С тях ще избягат по-амбициозните, а накрая и последните мечтатели


(не съм сигурен дали последните две групи вече не са се слели в една)… Това могат да постигнат днешните отчайващо посредствени и продажни управляващи.


.........


Не мога нищо да ви обещая, но знам, че за да можем да си обещаваме каквото и да е занапред трябва да сме повече – и повече българи, и повече европейци, а най-добре повече европейски, образовани и мислещи българи. Не живеем сами! Живеем и за тези, които идват след нас. И всяко нещо, което правим или не правим днес, утре ще има значение. Едно или друго. А бъдещето винаги има значение! Затова винаги си струва да се разходите до избирателната си секция. Още повече в тези избори… За да продължи бъдещето да зависи от нас самите!


Целият текст може да прочетете в блога.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  За всички тарикати дет' ще ходят за гъби в деня на вота , новата тройна Ко (пулация) им е приготвила армаган !

  Вибратор с панделка (без лубрикант) !!

  Да се подготвят и да свикват (че ги очаква здраво онождане до края на мандата им) !!!

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Прав си момче!Трябва да се гласува.И Негово Величество каза:Гласувайте,гласувайте,гласувайте!На нас тези работи по три пъти трябва да ни се казват,щото сме малко смотани.

 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Само едно масово гласуване може да изгони тези от НС. Да им покаже какво ще стане при парламентарните скоро. Гласувайте за РБ!!!

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Аз лично останах много разочарован от предизборната кампания. Президента беше призовал да се води европейски дебат, но на практика нищо подобно не видяхме нито в предаванията и статиите в медиите, нито в политическото говорене на водещите политици. Но останах изключително приятно изненадан, когато вчера видях нещо, което наистина изглежда като сериозен дебат за главните проблеми в ЕС и мястото на България в него.

  http://bgonair.com/denqt-on-air/2014-05-20/kakvo-e-myastoto-na-evrofondovete-za-uvelichavashtoto-se-sotsialno-neravenstvo

 5. 5 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "Не искам да звуча патетично, но ни грози съвсем осезаема опасност от реставрационни настроения. Те няма да ни върнат от пътя, но той ще продължи да лъкатуши, което ще продължи да ни отдалечава. А да излезем от безвремието на крайните коловози на Европа, зависи предимно от нас."

  Прав си ! Опасността е осезаема!!!
  До болка познавам, лъжите, безцеремонността, липсата на морал на управляващата партия и "експертния" и кабинет!!!!
  Нито крачка назад!
  Гласуване и Избори!

 6. 6 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#2:"vjacho"]И Негово Величество каза:Гласувайте,гласувайте,гласувайте![/quote]
  А да припомням ли сагата с гласуването на величеството на президентските избори цкоро след избирането за премиер.

 7. 7 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да ,
  бившето СДС , беше надеждата на българите.
  Да , то беше инициатор , на свободата , обикновения човек да има право на инициатива. .
  Но допусна да е вътре в далаверата в ограбването на държавата.
  Просто си получи процента от баницата.
  Нямаше имунитета , да продължи. по другия , правилния път.
  Ако разглеждаме РБ като идеята СДС , трябва да търсим има ли имунитета, да продължи ?
  Кънев ми хареса последните дни , но просто са малцинство.

 8. 8 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Трябва да се гласува, не само защото това би могло (теоретично) да промени нещо, а защото това е и демократична култура, на която тепърва се учим, така както когато пътуваме по света, набиваме спирачки пред пешеходец, който се кани да пресече или поздравяваме с добър ден продавачката в супермаркета.

 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  ТРЯБВА да се гласува!

  П.С. Малце оф топик, една добра новина:

  http://www.dnevnik.bg/comix/079206/?p=0#addcomment
  До коментар [#8] от "kimik":


  До коментар [#6] от "slonsco":


  До коментар [#4] от "Отнесен":


  До коментар [#3] от "charlesdegaulle":


  До коментар [#1] от "SS":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  Калфин , да , АБВ - НЕ!
  Значи - не.

 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"vjacho"]Прав си момче!Трябва да се гласува.И Негово Величество [/quote]

  НДСВ ?
  Участва ли в изборите?
  Като придатък на БСП ли?
  Имам чувството че Величеството , не е с НДСВ?
  Не е с Кунева?
  По скоро е с ГЕРБ?
  Бавно но сигурно.
  Липсващото действие на Дедо?

 12. 12 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Един човек си вървял през гората. Срещнали го лъвът, вълкът и мечката и му казали:

  - Кой от нас искаш да те изяде? Гласувай!

  TAKE THE RED PILL!
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#6:"slonsco"]А да припомням ли сагата с гласуването на величеството на президентските избори цкоро след избирането за премиер.[/quote]
  Припомни я!

 14. 14 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За жалост с първите победи на ГЕРБ започна активното мероприятие "всички са маскари". Особено усърден беше Слави Трифонов от 2009г. досега. Отново промиване на мозъци. Вчера например говорих с директор на местен банков клон, млад високообразован, с две деца , без идеи за емиграция. Но няма да гласува. Мога да разбера млад човек, безработен, отхвърлен от обществото и т.н.. Но в случая точно обратното и да не се интерсуваш от бъдещето на страната? Наистина престъпление към младото поколение, но рано или късно сценаристите от Позитано, сараите или Москва ще получат възмездие.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#11:"rorikabc"]НДСВ ?
  Участва ли в изборите? [/quote]
  Участва партия със същата абревиатура,но по съдържание партия като партия.Царят няма как да бъде свързван с нея.За него е нормално да поощрява всички партии да работят за благото на страната.В този тон са изказванията му.Той си работи в рамките на Търновската Конституция.Тази конституция е партиен документ на БСП и той в момента е обикновен гражданин по нея.С един глас.За просветените българи това е от ясно по-ясно.

 16. 16 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За какво гласувате ! За тези които след 2месеца ще си гласуват по високи заплати в европарламенте ли

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Да ние сме млади,ние сме уверени,имаме добри дипломи,опиянени от възможности, които трябва непременно да опитаме
  И когато гласуваме моля уважете нашия избор ако не е еднакъв със вашия.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Затова е важно – този път даже повече – всеки глас е важен!"
  Колко сте прав, г-н Ламбрев и колко ми се иска да не бяхте.

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Решил съм.
  Може би не ЗА,
  може би-ПРОТИВ.

 20. 20 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Авторът на термина "желязна завеса" не е Гьобелс, а е Чърчил. Той използва израза за първи път в реч в градчето Фултън, Мисури, където е гост на Хари Труман, който пък е от Мисури.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Има един малък проблем: хиляди българи, които не живеят в ЕС, но са европейци по разбирания, не могат да гласуват. Това го решиха в едно от умните народни събрания, за да прецакат ДПС. Не знам дали си заслужаваше.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на 4и4о 4о4о
  4и4о 4о4о
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съгласен съм с г-н Ламбрев. Има смисъл и е важно да се гласува. Аз също избрах Реформаторския блок. По две прости причини:
  Не е заченат в Москва и дава европейска перспектива на българите.
  Спомнете си, че хора умират по площадите в Украйна за правото да са в Европа, сирийците се влачат с месеци по лагерите да достигнат до нас, африканците се давят в морето за тази мечта.
  От нас се иска да отхвърлим Евразия с гражданска доблест - гласувайки. Нека сме достойни.

  По-качествените българи гласуват за Трайчо Трайков!
 23. 23 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "desset": Наистина вие представяте нещата такива каквито са. Няма значение партията дали е реформаторския блок или не, ВАЖНО Е ДА НЕ Е ПРОЕКТ НА МОСКВА и ВСИЧКИ КАТЕГОРИЧНО ДА ОТХВЪРЛИМ ЕВРАЗИЯ ЗАЩОТО ТАМ НИ ЧАКАТ ГНУСНИ НЕЩА КОИТО ВЕЧЕ МНОГО ОТ НАС С КЪСА ПАМЕТ СА ЗБРАВИЛИ.

 24. 24 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#21:"stein"]Има един малък проблем: хиляди българи, които не живеят в ЕС, но са европейци по разбирания, не могат да гласуват. Това го решиха в едно от умните народни събрания, за да прецакат ДПС. Не знам дали си заслужаваше. [/quote]
  и аз съм американец по разбиране но..няма как да гласувам...закона е такъв

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  До коментар [#12] от "Beyond":
  Ами ще си избереш вълка. Щото ако е мечката или лъва, нямаш шанс, ама сам вълк (без глутница) е или болен и стар, или е младок без опит, дето са го напъдили да си търси глутница, а и като килограми ти е в категорията...
  Та трябва да се гласува и да се избира.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  "Толкова свикнахме за даденост да сме част от модерния свят, че не си задаваме въпросите заслужаваме ли го. "

  За мен това е основна отправна (а не опорна) точка - да не се случи, не дай Боже, да осъмнем в една по-друга, не европейска България. Ще стане като с тока, с топлата вода - приели сме ги за даденост и се усещаме, когато спрат.
  То между другото в Германия, 1933 година, германците не са провиждали нито 1939 и още по-малко 1945.
  Всичко е опит и в исторически аспект, нещата винаги се "наместват", но не съм убеден, че трябва да се плащат толкова високи цени и да се жертва живота на цели поколения.
  Така че, вие избирате, не само на 25.05, но и ежедневно, гласувайки с парите си за осигуряване на медийна среда, гласувайки с времето което отделяте/не отделяте за получаване на информация по-въпроса, гласувайки с краката си ( дали на демонстрации, дали към Терминал 1 и 2) и за да не стимулираме спирането на тока и топлата вода, помислете в деня за размисъл, а не на 26 по блоговете и страниците на вестниците.

 27. 27 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ако само това могат представителите на Реформаторския блок, то е ясно защо са им такива резултатите на избори. Политическият дебат е изместен с несъществуващи и несъществени проблеми. Принадлежността на България към ЕС вече не подлежи на дебат, а от РФ продължават да поставят този въпрос в центъра на кампаниите си, основната им теза е "Или ЕС или мракобесие.", което е нонсенс, търсене на врагове там където ги няма.
  Мисля, основния дебат би трябвало да бъде общоевропейските политики и мястото на България в тях, българските приоритети и начините ни за отстояване на българските интереси в европарламента, консенсусните въпроси на всички политически партии за политиката ни в ЕС и едва тогава различията между отделните политики на различните партии. В настоящата предизборна кампания не видяхме нито една партия да поставя тези въпроси, нито един дебат по тези въпроси не беше проведен. Е, не е чудно защо изборната активност ще бъде ниска, просто никой не предлага на гражданите нищо освен някакви лозунги и насаждане на страхове от вида на "Ако не изберете нас, Другите ще ви разкатаят фамилията.".

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#23] от "pomnesht": "ВСИЧКИ КАТЕГОРИЧНО ДА ОТХВЪРЛИМ ЕВРАЗИЯ"
  Няма как да стане, докато при Евразия се живееше по-добре отколкото в ЕС. Направете ни живота в ЕС по-добър и проблемът ще изчезне

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен": "Президента беше призовал да се води европейски дебат"
  Може и ТОЧНО за това да не се получи ...
  Прекалено спорна личност с прекалено спорни изяви ... Да беше опитала да призове някоя по-неутрална личност да призове към европейски дебати - президента е явно контрапродуктивен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "rorikabc":

  Присъедините се към това малцинство за да станем мнозинство!!!

 31. 31 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "petka":

  Не търси кусури-предложи решения! Работи за кауза,ако нямаш своя припознай разумната!СДС не изчезна,а се разпръсна и обезличи.РБ трябва да събере отломките и възроди синята идея!Това е последния шанс.

 32. 32 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#15:"vjacho"]....Царят няма как да бъде свързван с нея.За него е нормално да поощрява всички партии да работят за благото на страната.В този тон са изказванията му.Той си работи в рамките на Търновската Конституция.[/quote]
  "Величеството" кога узря за идеята, че царската институция не може да се ангажира с една определена партия, а трябва да е еднакво отдалечена от всички? От 2001 до 2009 г. рамките на Търновската конституция нямаше ли ги? Твойто "величество" е срам за институцията си.

 33. 33 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Йовко поздравления за текста- ясен и навременен!!!

  Някой хора не са доразбрали че същия е написан най- вече за младите хора които искат сами да определят съдбата си не за онези две шепи затлъстели крадлювци дето ни пробутват жалките сополи в настоящия парламент и се чудят как да запазят статуквото си!

 34. 34 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "peter1946":

  Ами аз съм написал решението - преминаване към съществено дебатиране на бълогарската политика в контекста на европейската политика. Най същественото обаче се пропуска от всички политически партии и ако РБ успее да го направи то неизбежно ще привлече гласове - представянето на политически проект с ясна обосновка и с ясно измерими параметри от гражданите от вида "Смятаме да отстояваме такава и такава политика, която ще даде на гражданите на България през следващият мандат 1. 2. 3. 4.". От разговорите си с представители на блока обаче съм останал с впечатление, че са много далеко от подобен подход, по скоро са се вглъбили във вътрешни си проблеми и все повече се откъсват от действителността.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 35. 35 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  [quote#11:"rorikabc"]Имам чувството че Величеството , не е с НДСВ?
  Не е с Кунева?
  По скоро е с ГЕРБ? [/quote]

  И зад "величеството" и зад ОПГ ГРОБ е една и съща задкулисна групировка, бъкана с бивши ДС деятели. В България няма и скоро едва ли ще има движеща сила с идеи и възможности да поведе обруленото ни Отечество към цивилизования свят. ОПГ ГРОБ е ясен - за по-малко от 4 години успешно ни докара зад Румъния и на опашката на ЕС. Но си натъпкаха личните джобове по особено нагъл и безсрамен начин. Реаниматорският блок е еклектична сбирщина от лица и идеи, за които МОИТЕ интереси са последна грижа...

 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Любопитно

  [quote#17:"xalikarans"]И когато гласуваме моля уважете нашия избор ако не е еднакъв със вашия. [/quote]
  А вие ще уважите ли избора на другия?
  Тук уважаващите правото на другия да избира каквото и да е и да не го квалифицира като ретрограден/меко казано/ кои са - левите гласоподаватели или десните? Ти към кои се причисляваш?

 37. 37 Профил на chera11
  chera11
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Те промениха периода за забрана на риболова тази година, вие за едни гъби сте се захванали. Забраната пада точно този уикенд, за да може народа да отиде по язовирите и да забрави да гласува..... Скапани комунисти!

 38. 38 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#21:"stein"]Това го решиха в едно от умните народни събрания, за да прецакат ДПС. [/quote]
  А дали е така? Май си в дълбоко заблуждение.

 39. 39 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Малко може да се добави. Гласуваме ли масово, всичките напъни да се купуват гласове няма да имат друг резултат, освен огромна парична загуба за купувачите. Дори само това да постигнем, си е сериозен успех. Ако пък гласуваме масово за партии от ЕНП и тройната коалиция загуби изборите, вероятността за предсрочни избори силно нараства. Така че, в неделя преди да ходим на разходка нека минем да гласуваме. УСПЕХ!

 40. 40 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз вече съм от тези, които ходят за гъби и пак ще го направя! Твърде дълго бях лъган от партиите за които гласувах, а се оказа, че нямам (никой няма) работещи мирни начини да им поискам сметка за неизпълнението на предизборните обещания! Не ми харесва този принцип "Гласуваш и забравяш(псуваш)"! Също и избирането на по-малкото зло, което обикновено се оказва непоносимо голямо!

 41. 41 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#12] от "Beyond":

  вървял си в грешната гора и си срещнал станишев , пеевски и Капута ... малко отзад е тичал Пудела ( не си го видял) ... Та за това ти е изникнала тази басня... а и на тях ТОЧНО това им се иска - да не гласувате , даже нахалниците разрешиха риболова седмица две преди нормалния срок... Утре може и да пуснат безплатно пътуване до Гърция например ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK