Цацаров: Прокурорът не е трябвало да възлага на ДАНС проверка на президента, а да се позове на Конституцията

Главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в държавното обвинение.

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в държавното обвинение.Главният прокурор Сотир Цацаров е бил сигнализиран на 15 май от администрацията на президента Росен Плевнелиев, че е образувана проверка за срещата на държавния глава с представители на EVN.


На 16 май е било издадено разпореждане за прекратяване на проверката, а основанието е конституцията, заяви Цацаров. По-късно днес той ще се срещне с обвинителя, образувал проверката, и с градския прокурор на София Христо Динев. Досега това не се е случило.


Сигналът е от бившия водещ и нов политик Николай Бареков, потвърди главният прокурор.
"Прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) не е следвало да възлага проверка на ДАНС, а да се позове пряко на Конституцията (член 103 който казва, че срещу президента и вицепрезидента имат абсолютен имунитет). Отделен е въпросът, че между предмета на проверката, който е зададен от прокурора, и въпросите, отправени до администрацията на президента, има доста значителна разлика", заяви Цацаров.


Вчера "Капитал" съобщи, позовавайки се на източници от дипломатическия корпус в София че прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал предварителна проверка за държавно предателство срещу президента Росен Плевнелиев.


Сигналът на Бареков е бил свързан със срещата на Плевнелиев през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. Прокурорът от градската прокуратура, чието име, Цацаров отказа да назове, издава постановление, в което има конкретни указания как ДАНС да продължи проверката.


Те бяха прочетени от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов: да се снеме подробно обяснение от Николай Бареков, в което той да посочи всички известни  факти и доказателства относно изнесеното в сигнала,  да се приложат всички налични документи, ако той притежава такива и да се установи фактическата обстановка.


Бареков така и не е бил разпитван, а ДАНС (лично председателя Владимир Писанчев) изпраща писмо до администрацията на президента. От изявлението на главния прокурор става известно, че от агенцията са разширили обхвата на проверка по свое усмотрение. Представителите на държавното обвинение не цитираха какво е пишело в писмото до президентската администрация и насочиха към ДАНС и "Дондуков 2".


Попитан за мотивацията на неизвестния прокурор да образува проверка, Цацаров заяви че не става въпрос за злоумишлени действия или политически подбуди.


"Не мога да кажа, че той не познава закона, защото, както ви беше прочетено, параметрите на проверката, които са били зададени и които се дължат по всеки сигнал, а този сигнал съдържа данни и за други лица, са зададени – вие чухте как. Параметрите на проверката такива, каквито са били съотнесени към държавния глава, макар и чрез администрацията, са значително са по-широки", повтори Цацаров.


След като е сезиран от президентството на 15 май, на следващия ден Цацаров изисква преписката е прекратена на основния чл. 103 от Конституцията. Защо още тогава главният прокурор не е поискал обяснение от наблюдаващия обвинител или неговия пряк ръководител - градския прокурор Христо Динев не стана известно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK