Инициативният комитет за референдума поиска подробности от ГРАО за нередовните подписи

Инициативният комитет при внасянето на подписите в парламента през февруари

© Надежда Чипева, Капитал

Инициативният комитет при внасянето на подписите в парламента през февруариИнициативният комитет, който организира подписка за референдум по въпросите на изборното законодателство, предложени от президента, излезе с декларация след резултата от проверката на подписите миналата седмица.


"Инициативният комитет за национален референдум за изборна реформа очаква да се запознае с подробните констатации на Главна дирекция ГРАО относно претендираните нередности в събраните подписи в подкрепа на искането за провеждане на национален референдум", пише в декларацията, публикувана от един от членовете на комитета - проф. Александър Кьосев, в профила му в социалната мрежа "Фейсбук".


Отправяме искане да ни бъдат предоставени подробни мотиви относно приложения ред на проверка на подписите, критериите, въз основа на които едни или други положени подписи са определени като нередовни, както и списък на лицата, чиито подписи са определени като нередовно положени от страна на ГРАО, настояват от комитета, ръководен от бившия конституционен съдия проф. Георги Близнашки.
Проверката на дирекцията по гражданска регистрация показа, че повече от 36 хиляди подписа не достигат, за да се съберат нужните 500 хиляди, които да задължат парламента да организира референдум. Над 108 хиляди са невалидните подписи, като най-често става дума за невалидни ЕГН – над 63 хиляди. Комитетът разполага с един месец да събере нужните 36 хиляди подписа.


Инициативният комитет изразява готовност да предприеме всички необходими действия за отстраняване на допуснатите нередности, след като бъде надлежно информиран за тях по предвидения в закона ред, пишат организаторите на подписката. И декларират, че остават в очакване председателят на Народното събрание г-н Михаил Миков да ги уведоми официално за установените нередности, да предостави възможност те да се запознаят с мотивите и да предостави едномесечния срок, както пише в закона за референдумите.


Обръщаме се още веднъж към народните представители от 42-рото Народно събрание с настояване да уважат волята на един значителен кръг български граждани и да свикат референдум относно основните въпроси на реформа на изборното законодателство, пише в декларацията.


Инициативният комитет за национален референдум за изборна реформа изразява още веднъж своята най-дълбока признателност към всички български граждани, които подкрепиха искането за национален референдум и към всички доброволци, които направиха събирането на огромен брой подписи за ограничен период от време възможно. Изразяваме и своето съжаление, че от страна на компетентните държавни органи не беше направено необходимото за своевременна проверка и свикването на референдум паралелно с изборите за членове на Европейския парламент, пише комитетът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK