Прокуратурата провери незаконните оръжия, но не и дали притежателите им са криминално проявени

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир ЦацаровПрокуратурата е проверила кои какви оръжия притежава, дали разрешителните за тях са валидни и дали МВР е извършило нарушение, но от държавното обвинение не са сравнили дали сред притежателите има криминално проявени.


Това стана известно на брифинг, свикан от държавното обвинение, във връзка с резултатите от назначената в края на март проверка. Повод за нея беше трагедията в Лясковец, при която барикадиралия се в дома си Петко Петков стреля по служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, като уби един командос и рани други трима. Тогава полицаите отидоха до дома на Петков  да го обезоръжат заради изтеклите му разрешения за оръжия.


При обявяването на проверката беше съобщено, че ще се изискат обобщени данни от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления.
Според председателя на вътрешната парламентарна комисия изнесените данни са притеснителни и са заплаха за националната сигурност, както и за гражданите.

© Георги Кожухаров

Според председателя на вътрешната парламентарна комисия изнесените данни са притеснителни и са заплаха за националната сигурност, както и за гражданите.


Армия от въоръжени цивилни лица,  конкурираща армията
"Признавам, че не съм очаквал малки цифри, но това, което беше установено, е, меко казано, изненадващо", започна изложението си главния прокурор Сотир Цацаров. Проверката е установила, че над 210 хил. "физически и юридически лица" притежават огнестрелни оръжия. Броят на установените пистолети, револвери, автомати, карабини е над 340 хиляди. Боеприпасите от всякакъв калибър са близо 50 милиона.


"Очевидно е, че тези пропорции не са нормални. Може би законодателно трябва да бъде установено брой на оръжия, които човек може да има с цел за самоотбрана", смята Цацаров. По думите му това е "армия от въоръжени цивилни лица, която може да конкурира армията".


Докладът от проверката е изпратен на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на председателя на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.


"Това са количества, които будят тревога и представляват потенциална опасност както за гражданите, така и за националната сигурност", заяви Мерджанов, цитиран от пресцентъра на БСП. Той е изискал доклада, който ще бъде представен на всички членове на вътрешната комисия, като според Мерджанов "разумните законодателни решения няма да отнемат възможността гражданите да упражняват своя занаят или хоби, а трябва да създадат предпоставки за по-строг контрол и да ограничат вероятността от злоупотреби".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK