Открити са тримата изгубили се в Стара планина младежи (допълнена в 17.40, видео)

Открити са тримата изгубили се в Стара планина младежи (допълнена в 17.40, видео)

© Нели ХристоваИзбори 2022

Спасителите намериха живи и здрави тримата младежи, които се загубиха в Стара планина в неделя. Те са отпаднали, изтощени, единият е с наранена ръка от паднал камък. 


Съобщението за откриването е дошло по радиостанцията на един от спасителите. Христо Иванов, Веселин Иванов и Виктор Димитров са открити вблизост до ВЕЦ "Тъжа" на около 15 км от Калофер. От мястото на последното им обаждане до веца, където са открити, разстоянието е около 30 км в много труден терен, съобщи кореспондентът на БНР от отправния пункт на спасителната операция. 

Според свидетелствата на тримата са пиели вода от реките, разпределили са си дрехите, но не са имали никаква храна. Нощували "където намерят", валял ги е дъжд. Имали намерение да стигнат до хижа "Рай" но след като се загубили излезли под връх Ботев по тяхна преценка. Предполагат, че са изминали над сто километра като се ориентирали по слънцето.


Разказват, че са чували хеликоптерите, но много далече и не са могли да подадат сигнал. През цялото време се движели в търсене на път и сами излезли на пътя до веца. Там спрели да пият вода от чешма, видели кола, помахали и шофьорът ги откарал в близкото село. 


Над 50 планински спасители и още толкова доброволци в продължение на три дни издирваха трите момчета, които бяха без екипировка, подходящи дрехи и храна.


След като термостатът на хеликоптера на "Гранична полиция" тази сутрин засече три точки на движение спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас. 


В спасителната операция участваха три хеликоптера, парапланери и кучета, над 100 планински спасители и доброволци.  


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK