"Протестна мрежа": Прокуратурата да закрие партията на Бареков заради непрозрачно финансиране

Николай Бареков в компанията на Делян Пеевски и Цветан Василев (Снимката е публикувана на различни места в интернет, но никъде няма посочен автор и източник)

© Скрийншот, Скрийншот

Николай Бареков в компанията на Делян Пеевски и Цветан Василев (Снимката е публикувана на различни места в интернет, но никъде няма посочен автор и източник)Протестна мрежа" допълни сигнала си от февруари тази година и представи нови факти за бившия телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков пред прокуратурата. Според организацията  Бареков заобикаля закона и финансира незаконно партията си, съобщи сайтът noresharski.com, които цитират и части от допълнението.


От организацията очакват от държавното обвинение, "след като се запознае в детайли с представената информация, да прецени дали не трябва да разпускане партията на Николай Бареков, която се финансира незаконно, както да се разпусне сдружението, което е официално създадено за "непартиина дейност", но всъщност е средство Бареков да финансира по незаконен начин партията си с половин милион, които отделно от това са и с неизяснен произход", пишат от "Протестна мрежа". 


Оттам съобщават, че допълнението включва и данни, които пораждат "съмнение за търговия с влияние, неясно финансиране на медийната група на Делян Пеевски от Корпоративна търговска банка и на други свързани с нея юридически лица в нарушение на българското законодателство".
През февруари 13 активисти на "Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаро за "организирана престъпна група" около депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и близкия до тях бивш водещ Николай Бареков. Сигналът е дълъг 17 страници и в него се обобщават факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите, както и справки от регистри. 


В новия сигнал от "Протестна мрежа" припомнят изказването на Бареков, че е дарил 480 000 лева лични пари на гражданското сдружение "България без цензура", което според него е прецедент и  "за първи път в българската история политически лидер прави подобно прехвърляне на лични авоари към политическата си формация". Законът обаче забранява физическо лице да дари на партия повече от 10 хил.лв. на година и затова той да дарява на сдружението.


Според "Протестна мрежа" "е видно, че гражданското сдружение "България без цензура" не извършва общественополезна дейност, а е единствено средство за заобикаляне на Закона за политическите партии за незаконно финансиране" на партията на Бареков.


Като доказателства в сигнала се цитират различни изявления на бившия телевизионен водещ, в които той нарича сдружението си "политическата си формация", "гражданско движение, прераснало в партия", че "сдружението води политическа дейност и възнамерява да участва на избори за народни представители".


Това според "Протестна мрежа" е нарушение на закона за политическите партии, според който "единствено политически партии могат да участват в избори" и ако Бареков твърди, че гражданското му сдружение ще участва в евровота той нарушава закона.


"Видно e, че гражданското сдружение "България без цензура" не е създадено за да извършва обявените от гражданското сдружение цели, а за да осъществява партийна дейност. Същевременно е видно, че чрез това по своята същност незаконосъобразна дейност на ГС "България без цензура", ПП "България без цензура" бива финансирана по незаконен начин", пишат още от "Протестна мрежа".


От организациятa припомнят, че в целите на сдружението е записано, че ще осъществява дейността си по "непредубеден и непартиен начин".


БНБ бави информация, която прокуратурата иска
Българската народна банка (БНБ) на три пъти не изпълнява указанията на държавното обвинение и праща информация, която няма общо с проверката на първия сигнал на "Протестна мрежа", стана известно днес на брифинг в прокуратурата. От думите на Цацаров стана известно, че държавното обвинение ще поиска разкриване на данъчна тайна, заради информация, която трябва да бъде предоставена от Националната агенция за приходите.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK