Партиите на евровота: ГЕРБ

Бойко Борисов

© Велко Ангелов, Капитал

Бойко БорисовПубликуваме поредния текст на политолога Даниел Смилов за партиите преди предстоящите евроизбори на 25 май.


Един човек работил в завод за шевни машини и си отнасял вкъщи всеки месец по една част. Когато ги събрал всичките, решил да ги сглоби и се получила лека картечница. Избирателите на ГЕРБ са в сходно положение – те си дават гласа и мислят, че участват в създаването на един политически продукт, а обикновено накрая получават странна и неочаквана сглобка. Защо става така и може ли най-голямата дясна партия да си остане шевна машинa?


ГЕРБ е ключово важна формация за развитието на дясното: тя запази огромно влияние сред избирателите – над милион гласуваха за нея през май миналата година, а и досега е най-голямата партия в страната (въпреки непрестанните опити за кражби на електорат и депутати). Нещо повече - тя има излаз към групи от граждани, с които традиционната десница и наследниците й от Реформаторския блок (РБ) трудно общуват – хората от провинцията, по-центристки ориентираните, както и тези с по-ниски доходи. В този смисъл ГЕРБ има потенциал да стане "народна" партия, но това, което й пречи, далеч не е маловажно и несъществено.
На първо място, генезисът на ГЕРБ беше популистки – партия, формирана около харизматичен лидер. И до днес съществуват сериозни съмнения доколко тя може да просъществува без Борисов, доколко е нещо по-различно от негова проекция. Това е важна характеристика, защото след февруари 2013 г. започна едно постепенно оттегляне на лидера й от светлините на прожекторите: докато преди това той бе непрекъснато в студията, търсеше и получаваше непрестанно репортерско внимание, след решението да подаде оставка изявите му станаха далеч по-премерени и епизодични. На какво се дължи това – не знаем: смяната на властта и съответната смяна в политиката на медиите може да е част от обяснението. Но остава впечатлението, че като плод на самостоятелно или наложено му решение самият


Бойко Борисов е пестелив и умерен, което е видно и в настоящата, нискокалорична кампания на ГЕРБ


Тази ниска калоричност е парадоксална в ситуация, в която ресурс има, правителството е слабо, а мнозинството е съшито с бели конци.

Стартът на предизборната кампания на ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Стартът на предизборната кампания на ГЕРБ


На второ място, ГЕРБ носи тежък багаж от съмнителни връзки с бизнес кръгове. Много се е писало по въпроса, но почти до края на мандата си Борисов беше в тясно сътрудничество с групата на Пеевски и Цветан Василев, която преживя завиден възход в периода 2009 - 2013 г., и то въпреки икономическата криза. Накупени бяха още медии, както и големи, структуроопределящи фирми и предприятия. Въпреки обръщането на тази група срещу самия Борисов, въпреки откритите заплахи за разправа срещу него все още той не е направил нито едно директно изказване срещу Пеевски или Цветан Василев, докато първият от своя страна не спестява да изразят чувствата си към бившия си приятел. Тази емоционална асиметрия не е обяснима просто с характерологическите специфики на типажите: освен усещане за недоизказаност по-тревожното е, че подобно поведение изглежда породено от скрити зависимости.


Интересно развитие в това отношение беше и питото кафе между Борисов и Местан, както и добрите думи за ДПС, които Борисов каза по време на кампанията. Да си спомним, че през 2009 г. една от основните точки на ГЕРБ бе да оставят ДПС извън властта. Да, сегашното поведение може да се тълкува като увертюра на Борисов с цел сваляне на правителството на Орешарски с помощта на Местан. Но едва ли някой политически лидер може да е толкова наивен да смята, че нещо подобно ще се случи. Още по-малко реалистична е коалиция ГЕРБ - ДПС в този парламент: една


такава маневра има потенциала да взриви социалния мир в страната и да повлече ГЕРБ към политическото дъно


Трето, управлението на ГЕРБ стана пословично с т.нар. полицейщина, символизирана най-вече от политиката на МВР и Цветанов. Проблемът започна със срастването на МВР и телевизията, громенето на бандити на живо, правенето на ПР чрез службите на държавата. Доколкото в процеса бяха разкрити и истински, опасни организирани групи, тази политика не се отрази негативно на ГЕРБ. Впрягането на службите срещу политически опоненти като случая Гуцанов или прословутите папки на Станишев показа, че ГЕРБ ще взаимстват опита на БСП с ДАНС и Алексей Петров, творчески ще го развият и усъвършенстват. Крайната фаза на полицейщината беше срастването между Цветанов и Пеевски в процеса на интензивното им общуване вътре и извън министерския кабинет. Тук вече като че ли ставаше дума по-скоро за взаимно изгодно сътрудничество в назначаване на магистрати и политици, медийни чадъри над определени фигури и пр. и пр.


Комбинацията от тези три стадия на "полицейщина" накърни драматично имиджа на ГЕРБ и настрои много групи срещу него, особено бизнеси


които се оказаха пред мощта на държавната машинария във всичките ѝ полицейско-данъчни превъплъщения.

Стартът на предизборната кампания на ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Стартът на предизборната кампания на ГЕРБ


Четвърто, ГЕРБ водеше учудващо промискуитетна коалиционна политика, както и бе изключително лежерен по идеологически въпроси. Уж член на ЕНП, Борисов предпочете да не влиза в специални отношения със "Синята коалиция", а да разчита на подкрепа от сложна палитра от партии, включваща дори "Атака" и РЗС. Заиграването на ГЕРБ с национализма бе видимо в началото на управлението му, макар че то постепенно отслабна. И досега обаче Борисов не обича да си затваря врати. Въпреки повече от година на сериозна политическа конфронтация все още не е немислимо Борисов (ако зависи от него) да влезе в коалиция с която и да било българска партия, включително БСП. Това е така, защото той е ситуационен играч, опитва се да извлече максимална изгода от положението, да не изпада в изолация (което е, изглежда, голямата му драма в сегашния парламент). Но тази ситуационност превръща ГЕРБ в непредвидим партньор и прави дългосрочни и принципни коалиции невъзможни.


Пето,


"дясното" в политиката на ГЕРБ е неясно и размито


По времето на Симеон Дянков ГЕРБ беше за строга финансова дисциплина, ниски социални разходи, нисък външен дълг и т.н. След избухването на протестите през 2013 г. Борисов се раздели неочаквано бързо с Дянков обаче, който дотогава изглеждаше основен идеологически стожер на целия политически проект. Тук отново виждаме вече споменатата ситуационност и повратливост, която е гаранция срещу идеологически догматизъм, но която също така повдига много въпроси за принципността на дадено управление. Основната идеологическа "котва" на Борисов остава членството в ЕНП и възхищението от политиката на Меркел по-специално. В този смисъл освобождаването от Дянков не бива да бъде четено като загърбване на всички идеи за финансово отговорно управление. А трябва да се каже, че поради догматизма на бившия финансов министър беше пропуснат моментът да се облекчи положението на най-уязвимите групи от населението, да се направят някои социални плащания, които държавата лесно би си позволила. В този смисъл раздялата с финансовия министър беше по-скоро закъсняла, но необходима политическа корекция. Липсата на обяснение защо всичко това се случва, какви са точно грешките и прочее остави впечатление, че Борисов е готов да зареже финансовата дисциплина с цел краткосрочни политически изгоди.


Въпреки този проблематичен багаж, така както стоят нещата в момента,


ГЕРБ носи сериозна отговорност за развитието на дясното. Три сценария са възможни:


Европейски: ГЕРБ се опитва да се наложи като европейска народна партия, къса проблематичните зависимости от бизнеси и символно скъсва с полицейщината, като за целта се разделя с Цветанов (макар че той самият не е единствен виновник за практиката). ГЕРБ се опитва да заложи по-дългосрочни програмни цели, да изчисти принципите си, което отваря вратите за коалиране с други партии от ЕНП и затваря вратите за заиграване с националисти и други популисти. Естествен и желан партньор при едно такова развитие би бил РБ, който би заемал по пропазарни и социално по-либерални позиции. ГЕРБ би бил народната, масова партия, докато РБ би бил по-отворен към интелигенцията, градската средна класа и т.н. За този вариант има предпоставки: напоследък общуването между двете формации върви на по-разумни начала, а и ГЕРБ се стреми да заеме проевропейски позиции по украинската криза и газовата политика на страната, като настоява за строго спазване на европейските правила.

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер на метростанция "Европейски съюз" при откриването на кампанията на ГЕРБ

© Красимир Юскеселиев

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер на метростанция "Европейски съюз" при откриването на кампанията на ГЕРБ


Унгарски: ГЕРБ прави националистически завой, продължава да фаворизира определени бизнеси и да преследва други чрез държавния апарат, опитва се да си осигури медиен монопол, оказва политически натиск срещу опозицията, доразвива полицейщината. Както опитът на "Фидес" и Виктор Орбан показва, това може да е силно популярен пакет, който с определена доза икономически успех може да гарантира впечатляващи електорални победи. При този вариант ГЕРБ се позиционира срещу дясно-либералното представителство на градската средна класа (РБ), опитва се да капитализира националистическия вот с акции срещу чуждестранни инвеститори, антиеврпейска реторика и пр. Естествени партньори на Борисов при една такава политика биха били партии като НФСБ, а защо не дори "Атака" и Бареков. Хубавото е, че в България предпоставките за този сценарий по-скоро не са налице. "Атака" зави много наляво и много в русофилска посока, за да направи идеологическия синтез възможен. По важното е, че ЕС все още има осезаема притегателна сила за българина, което Борисов добре усеща. В средносрочен план обаче подобно унгарско развитие не може да се изключва.


Български: Нещата продължават както досега, Борисов ситуационно се нагажда към една или друга партия, като влиянието на ГЕРБ постепенно спада. Този вариант е повторение на случилото се с НДСВ. Вярно е, че Борисов запази далеч по-високо доверие за собствената си формация, отколкото НДСВ имаше след четири години управление. Но пък вече той е извън властта, ерозията продължава и не е изключено да последва съдбата на Сакскобургготски, ако не успее бързо да стигне до избори (и то предлагайки ясна политическа алтернатива на тях). При българския вариант ГЕРБ не трябва да прави никакви особени партийни или идеологически реформи – може да задържи и полицейщината, и бизнес връзките, и другите зависимости, които биха му донесли краткосрочни изгоди, разбира се. В крайна сметка в този вариант ГЕРБ малко по малко ще освободи дясното пространство за други политически субекти.


Предстоящите европейски избори няма да отговорят окончателно на въпроса накъде се е запътил ГЕРБ, но ще покажат дали лидерите му имат съзнание за възможните алтернативи. Трябва да кажем, че не всеки вариант е по-добър от българския (статуквото) – унгарското развитие например е силно проблематично и от гледна точка на демокрацията, и на конституционализма. Така или иначе, избистрянето на ситуацията в българското дясно – и в ГЕРБ по специално - би помогнало на гражданите да се отърват от чувството, че вместо шевна машина винаги получават нещо друго – било то мафиотски патлак или просто детска пушка с тапа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Само ГЕРБ

  Само те могат да изметат червената хунта, а сега това е жизненоважно. После философствайте колкото искате.

  ПП Видя се че Бойко подава оставка ако има вълнения, тия с топ не можеш да ги помръднеш.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  БКП и деца.

  Ако от изборите зависеше нещо щяха да ги отменят?

  Това е още по-вярно на фона на истеричната кампания за смисъла да се гласува.

  Някой, някога да ви е рекламирал толкона неистово ползата от яденето на плодове и зеленчуци?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Докато калинките се надяват милиционерите да се върнат на власт = ГЕРБ е несъкрушими ... Загубят ли надежда да се наредят на копанката - ще изчезнат като НДСВ ... Без идеология не зная каво са, ама не са партия ... а само интересен времемнен феномен.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Интересно развитие в това отношение беше и питото кафе между Борисов и Местан, както и добрите думи за ДПС, които Борисов каза по време на кампанията.

  Много сте интересни... трябва да ги псува ли? Или трябва да има нормален тон, крясъците и обидите са характерни за БСП. Освен това така сее съмнения в коалицията БСП/ДПС/Атака.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Съжалявам, че прочетох тази статия.
  Тук - таме някоя дребна истинка, хвърлена в буламача на омразата и пошлите произволни конструкции. Анализ ли?! Друг път!
  Нищо не разбирате от политика, Смилов. Нищо!

  Да не пропусна, пише се "увертюра"!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#1] от "Черен Гологан": "Само ГЕРБ
  Само те могат да изметат червената хунта"
  # ... сега поне няма живи факли ... Пази Боже !
  # Да не си мислите, че бензина е свършил и няма пак да има самозалвания, ако сивата хунта се върне на власт ... не че сега с БСП/ДПС е китка ... ама ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Много дълго за четене. Смилов,ако си имал да кажеш нещо,щеше да е 10 пъти по-кратко изложението ти.
  Основната полза от партиите е да издирят и предложат най-достойните за всеки пост.Като гледах снощи Референдум по БНТ 1,мисля че само ДПС,АБВ и ГЕРБ са си свършили добре работата.Останалите участници не ми се коментират.Под достойнството ми е.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#6] от "запетайката":

  Повтаря като латерна червените опорни точки, съмнителни бизнес кръгове, полицейщина и т.н. Само дето не го е нарекъл тиквата или сикаджията. Което идва да покаже че помийната кампания на БСП се набива дори на подсъзнателно ниво, явно това е и целта.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Хубаво ще е да се реализира европейския вариант. Нека помогнем. Гласувайте за проевропейските партии и коалиции, за да имаме шанс да отървем територията от Путлер и адептите му в БГ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Единственото хубаво в ГЕРБ е че има и малко десни за фасон инак до сега милиционерите да са се разбегали кой при белата златка кой при автентичните комунисти а някой където ДС им нареди.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  Впрягането на службите срещу политически опоненти, като случая Гуцанов или прословутите папки на Станишев показа, че ГЕРБ ще взаимстват опита на БСП с ДАНС и Алексей Петров, творчески ще го развият и усъвършенстват. "

  Елементарни ЛЪЖИ Смилов, защото цялата акция по арестуването на Гуцанов е по разпореждане и КОНТРОЛ на Прокуратурата.
  Папките наистина са "изгубени" от Станишев и това ще се докаже в насроченото дело.

 13. 13 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 390 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС са клиентелистки формирования с нищожен морален и интелектуален потенциал и, докато са фактор в българската политика, нищо добро не я чака България.

 14. 14 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ГЕРБ са без Алтернатива!

 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#3:"dark'star"]Без идеология не зная каво са, ама не са партия ... а само интересен времемнен феномен.[/quote]
  Я кажи коя партия има "идеология"? Столетницата например, или ДПС?

 16. 16 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "водеше учудващо промискуитетна коалиционна политика, както и бе изключително лежерен по идеологически въпроси" - Също като изказванията на министърката на спорта...Ще е ясно и на бабите от с.Долно Нагорнище....Поне разбираме, че Смилов е "от сой нагоре"...

 17. 17 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  алтернативата на всички ни е Европа или Евразия , всеки да си прави собствената сметка , видяхме близо 50 години как се живее в Евразия управлявани от комунистите ,нека да видим сега как е в Европа и защо всички комунисти не бягат в Сибир и Москва ,а в Европа ,а иначе на приказки са за СССР ,е да ама не ,та ГЕРБ представлява европейската посока ,който го разбира разбира ,който не ,да си гласува за всички останали,няма лошо .

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  А Боко дори мъничко не се изчерви от кеф,ей така за приличие...

 19. 19 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 480 Неутрално

  ГЕРБ се оказа много корумпирана, четох преди 2 години мнения на немци, които трябваше да преминат "Калотина" с лека кола. Трябвало е да плащат на митничарите подкуп и се оплакват на немските форуми. В Гърция са нямали проблеми. И България иска да влезне в Шенген, при тази корупция при митничарите?

  Че Холандия е против, е ясно, то при тях е автоматичен антивот. Очаквали две години да няма подобни случки, но при кое правителство? България заплаща митничарите много лошо, в Швейцария получават по 4500 швейцарски франка и са неподкупни. Само някой да не направи грешката да се опита да подкупи швейцарски граничен полицай, може да престои две години в затвора и черен печат за влизане в Швейцария.

  ДПС са подкрепяни финансово от турското правителство, NSA разкри каналите им на плащане.

  Вдруги ден в Кьолн ще идва Ердоган, да изнася реч пред турците. За n-ти път при неговото управление. И колко в важно, Турция да бъде част от Европейската общност. Но влизането им в ЕС трябва да е без условия от страна на ЕС, само от страна на Турция. Понеже те са "необходимо" желани. Турция трябва да поставя условията за влизане в ЕС. Ще е голям театър в Кьолн, само че от Дрезден ми е далече

  Es muß Geld fließen!
 20. 20 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#1:"Черен Гологан"]Само те могат да изметат червената хунта, а сега това е жизненоважно. [/quote]

  Не е ли идеята да живеем по-добре, а не да изметем някого от властта?

  Governments never learn. Only people learn.
 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#8:"vjacho"]Много дълго за четене. Смилов,ако си имал да кажеш нещо,щеше да е 10 пъти по-кратко изложението ти. [/quote]

  Да , Смилов , е направил анализа си повече от политическа гледна точка , като даже се е плъзнал по повръхността , с това полицейщина и с това , че от части на шевна машина правиш калашник. Накрая даже става детска пушка .

  Изпуснал е прагматичността. А живеем вече 25 г. в друг свят.
  Все още половината са с единия крак в миналото.

 22. 22 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Проблемът на Борисов се нарича Златев. Валентин Златев. Негов икономически, политически и нравствен гуру. Оттам е тази особена атмосфера на застояло, тарикатско, провициално хитреене. Тя обаче печели избори и държи БСП в напрежение, превръщайки Станишев в клекнал клоун, целуващ наред де що мине.
  Проблемът за нас е, че това много напомня модела Путин и отношенията му с придворните олигарси. То на кого да прилича? На Лейди Татчер?!? Отношението му към Ив.Костов, също смущава в проруска посока.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Промените както в различните партии, така и личности не само са възможни, те са и необходими.
  Днешната ситуация е доста ясна. Десно мислещите хора имат две реалистични алтернативи - ГЕРБ и РБ. При това електоралния превес на ГЕРБ е ясно очертан.
  Ако хората, които се самоопределят в тази част на спектъра, могат и искат да изтърпят още управление като днешното, могат да не гласуват или да гласуват екзотично, което е същото.
  Характерна черта на тази част от хората у нас е да бъдат по-внимателни, бих казал и придирчиви и да на мират различни кусури на двете формации, но според мен, сегашната политическа ситуация у нас не оставя много ( по точно никакво) време за назландисване. Силните стремления към Азия, съчетани с полагането на неимоверни старания да ни сложат в партер с така наречените "стратегически" проекти, плюс абсолютно еклектичната вътрешна политика по отношение на разходната част на бюджета, не вещаят нищо хубаво.
  Така че, може да късаме листенцата на маргаритката и да се мъчим да познаем дали "Обича ме, не ме обича", но е за предпочитане по-решителна позиция. Поне за тези които милят като мен.

 24. 24 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Това сравнение за шевната машина и картечницата е глупаво, но ми върши работа. Ако срещу себе си имаш стогодишна терористична партия, безогледно ограбваща собствената си държава и служеща на интересите на друга държава, кое е по-добре да си сглобиш, шевна машина, или картечница?

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 25. 25 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":

  И кога, когато са ни "управлявали" комуноиди, сме живели добре? По времето на Живков ли, на Луканов ли, на Жан Виденов ли, на Беров ли, на "Тройната ламя" ли…? Усещането (и тогава, и сега) е за една безкрайна кражба, мутрите се развихрят, полицаите стават зли, съдебната система съвсем се разпасва, хората просто вегетират в отчаяние. Гнусна безтегловност, в която водата е мътна и кървава. Но пък много "мъдри" икономисти бая риба ловят баш тогава. Нали!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 26. 26 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#20:"vladimirkarolev"]Не е ли идеята да живеем по-добре, а не да изметем някого от властта? [/quote]

  Да , Каролев.
  Но управлението на ГЕРБ , съвпадна с криза и в това отношение не направиха много.
  Например , спука се строителния балон и изхвърли много хора на улицата.

  Иначе политиката беше правилна. Ограничение на вземането , на кредити от вън . Ползване на резерва за икономическото развитие. Иначе , този резерв са мъртви пари. Еврофондовете бяха обърнати повече за националния капитал.
  Премисляне на извъннационални инвестиции , които да направят България , зависима отвън.

  Не съм икономист, финансист , но мисля че това е посоката.

 27. 27 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Смилов, Смилов, такава каша от опорните точки на Кб и Рб....

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 28. 28 Профил на hristovata78
  hristovata78
  Рейтинг: 213 Неутрално

  продължавайки Реформаторите да плюят по ГЕРБ окончателно бетонират Тройната коалиция. Не ги разбирам.

 29. 29 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 257 Неутрално

  че защо му е на чобанина да си пръска парите на вятъра ей го трябва му само да размаха стръкче тревичка и стадото е при него блеещо доволно и покорно

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#15] от "Yard": " Я кажи коя партия има "идеология"? Столетницата например, или ДПС?"
  Имат идеология , макар и много различна от декларираната
  - БСП са с либерал-демократична идеология, за сметка на намаляване на социалния елемент
  - ДПС са с националистическа и протекционистична идеология за техните си региони и електорат
  Имам оценака и за другите, ама няма да ви харесат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  [quote#20:"vladimirkarolev"]Не е ли идеята да живеем по-добре, а не да изметем някого от властта?[/quote]Докато комунистите от БСП, ДПС и Атака са на власт, мнозинството българи ще си останат само с идеите и мечтите за по-добър живот.

  ОСТАВКА!

 32. 32 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#30:"dark'star"]БСП са с либерал-демократична идеология, за сметка на намаляване на социалния елемент [/quote]
  Смях, смях и пак смях... "Власт по равно между хората", но старата максима че някои са по-равни важи с пълна сила.
  "Справедливост за гражданите от политиците", но само според спуснатите от партньорите в Кремъл опорни точки...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 33. 33 Профил на somebodynew
  somebodynew
  Рейтинг: 367 Разстроено

  За съжаление най-приемливия избор за евровота. Една нереформирала се партия, на която ако комунистите/ДПС/Атака?БЦЦ се срутят ще и се наложи отново неподготвена да управлява. Ще видим и какво ще е бъдещето на Реформаторите де, но аз не съм оптимист за тях. Въобще в близко бъдеще аз не виждам светлина в политическия тунел.

 34. 34 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#26:"rorikabc"]Ползване на резерва за икономическото развитие. Иначе , този резерв са мъртви пари. [/quote]
  Да, и къде отиде резервът?

  Там където отидоха парите на Здравната каса?

 35. 35 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#26:"rorikabc"]Иначе политиката беше правилна. Ограничение на вземането , на кредити от вън [/quote]

  Личи си, че не си икономист. Ако беше отворил НСИ, щеше да видиш, че ГЕРБ е взел най-много заеми и направил най-много бюджетни дефицити за последните 18 години. В която и статистика да погледнеш, ГЕРБ са водили най-лявата политика след Жан Виденов.

  Governments never learn. Only people learn.
 36. 36 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЧАКАМЕ ЦВ. ВАСИЛЕВ КАКЪВ РЕЗУЛТАТ ЩЕ НАРЕДИ .

  И БОРИСОВ СИ ЧАКА ПРИСЪДАТА .

  ПАЗАРЛЪЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ. НИКАК РЕЗУЛТАТА 50 : 50 , НЕ БЕШЕ СЛУЧАЕН . ТОЙ КАЗВА ; МИСЛИ . МОГА ДА ТЕ ВЪРНА ИЛИ ДА ТЕ ПРАТЯ В КАНАЛА .!!!!!!!!!!!

  И ТОЙ МИСЛИ , ЗАТОВА Е ТИХИЧЪК.!!!!

  СЛЕД ИЗБОРЪТ НА ВАСИЛЕВ ,ИЛИ МЪЛЧАНИЕ ИЛИ ПАК ;

  ЦЕЦО НАРЕДИ ИЗБОРИТЕ.!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 37. 37 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  Добър анализ. Близо 95% от него е посветен на личността на Борисов и междуличностните му отношения с останалите политици. Което отразява и реалността за ГЕРБ. За политиките на Герб е споменато бегло, но пък има хубав, витиеват извод:

  "Тук отново виждаме вече споменатата ситуационност и повратливост, която е гаранция срещу идеологически догматизъм, но която също така повдига много въпроси за принципността на дадено управление."

  С други думи ГЕРБ не стъпва на някаква идеолгия, но пък си носят удобната лепенка "десни". По-важното е да влязат пак във властта. Няма значение какво ще обещават.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 38. 38 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bulgerman":

  Винаги е имало и ще има олигарси , които се пришиват към държавата , за да ползват ресурсите.Тези олигарси при Борисов са единици или малцинство. При БСП са гръбнака на електората.
  Борисов , чрез еврофондовтете и съответно държавния бюджет , създаде национален капитал .
  Чуждите инвестициите са важни , но те носят зависимост на България. Пример е Украйна. Путин не можеше с икономически лостове да я управлява , за това влезе с оръжие.
  Такъв проектза нас е Южен поток.
  България изобщо не получава нищо от него.А даже прави разходи. Това си е престъпления .

 39. 39 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#38] от "rorikabc":

  [quote#38:"rorikabc"]Тези олигарси при Борисов са единици или малцинство[/quote]

  Да да, единици. Вервай си. Единици са тези, за които се говори в медиите. Колко местни дерибеи си има Борисов по градове и паланки? От националната софра го изритаха, но всички големи градове се управляват от Герб. Може би на това ти викаш "създаване на национален капитал"? Да напомним ли актуалния случай с детето на кмета на Ботевград?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 40. 40 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Много добър анализ на Смислов, но би бил по-подходящ за парламентарни избори.
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Мдам ...
  Почти по всеки абзатц, че дори и изречение по изречение, може да се поспори със Смилов.
  Ферманът е нещо като нищо, изтъкан от клишета, мантри, премълчавания, пренебрегвания, противоречия и изсмукани от пръстите заключения, които пък са заключения, ама не дотам.

  Политкоректен и ослушковски тюрлюгювеч ...

 42. 42 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#35] от "vladimirkarolev":

  …по време на КРИЗА. Много удобно забравяте основното и избутвате напред маловажното. Тук сте за да пишете истината или за да агитирате СРЕЩУ някого си?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 43. 43 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Прекалено много спекулации и прекалено много "авторови" версии и тълкувания на нещата!

  Няма нищо по-нормално от това, една партия и лидерите и да се вслушват в гласа на хората! И защо рябва това да се заклеймява като "популизъм", априори лош? неясно...
  "Лидерска" била партията.. А нима БСП не е "на Станишев", както говори Първанов?
  Или ДСБ не е Костов?.. То, впрочем, в "синия спектър" всичките партийки се сведоха до конкретни имена, най-много по 2 - Костов + Екатерина Михайлова......
  Но за ГЕРБ - лошо.. Защо? Ами защото Костов е Гаргамел, затова...

  Вместо да търсите "под вола теле" се осъзнайте кой реално може да изхвърли БСП от властта!
  Не мога да си представя какъв вой щеше да се вдигне, ако беше започнал ГЕРБ да "разглобява" империята на Цв. В. и Пеевски по време на управлението си - от всички вестници, през телевизиите та чак до Емил Хърсев... Сочна тема!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 44. 44 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#38:"rorikabc"]Чуждите инвестициите са важни , но те носят зависимост на България.[/quote]

  След такова изречение те разбирам, защо защитаваш Борисов. И той се мисли за "десен".

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Разстроено

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":"Не е ли идеята да живеем по-добре, а не да изметем някого от властта?"
  Ами явно не е ... и то за критична маса народ.
  = "Не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле"
  = Тук всичко е лично и на съвсем битово ниво.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#35] от "vladimirkarolev":

  Ми , не зная , гледах една справка при тройната , външния ни дълг нараства най много, при предното управление на Орешарски...Да чуваш сега нещо за кредитни рейтинги?
  Заемите от Дянков са взети с ниски лихви.
  Казах , криза , от там и дефицитите в бюджета. Дефицитите в частност , идват и от предизборното увеличение на пенсиите от тройната. Замразиха се пенсиите , но можеха и да се намалят , нали?

 47. 47 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално
 48. 48 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  [quote#35:"vladimirkarolev"]Личи си, че не си икономист. Ако беше отворил НСИ, щеше да видиш, че ГЕРБ е взел най-много заеми и направил най-много бюджетни дефицити за последните 18 години. [/quote]Не личи и вие да сте икономист, щом не казвате, че основната причина това да се случи са икономическата криза, която се отрази на ВСИЧКИ страни в ЕС, и заема на Милен Велчев по който МФ плати 879 849 875 евро в полза на държателите на глобални облигации на Република България с падеж 15 януари 2013 година.

 49. 49 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#38:"rorikabc"]Такъв проектза нас е Южен поток.
  България изобщо не получава нищо от него[/quote]

  Твоят любим Борисов договори строителството на Южен поток. В замяна България получи намаление на цената на газа. Цената не е от най-ниските, но е и от най-високите, като се има предвид че 90% за газ потреблението ни идва от Русия. Сравнително по-ниската цена на газа дава конкуретно предимство на нашата икономика.

  Затова е в наш национален интерес да се правим, че много държим на Южен поток, пък нека руснаците и европейците да си се разбират, кога и как ще си го строят. И ще се правим, че много го искаме Южен поток, поне докато не се построи турската тръбата и потече по азерския газ за нас, за което вече сме се договорили.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 50. 50 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#37:"Viscount Ganyo"]Добър анализ. Близо 95% от него е посветен на личността на Борисов и междуличностните му отношения с останалите политици. Което отразява и реалността за ГЕРБ. За политиките на Герб е споменато бегло...[/quote]
  Простичко е, пийте вода от извора: http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/05/20/2303565_tomislav_donchev_vodach_na_listata_na_gerb_izborite_sa/?ref=interview
  Освен политики, партиите "произвеждат" и водачи/лидери/, които до ги провеждат. От там нататък всеки сам да си прави изводите.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 51. 51 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#35] от "vladimirkarolev":

  Каролев, безсмислено е да се говори с религиозни фанатици. Те си вярват в божеството, което се е провъзгласило за дясно и антикомунист и това за тях е достатъчно. И никакви там цифри, факти не може да ги убеди, че божеството не е това, за което се представя.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 52. 52 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#50] от "Иван55":

  Какъв извор, бе, драги? 3.5 години нали им гледах политиките? Що ме пращаш за зелен хайвер? Дай да гледаме какво правят, а не какво ни говорят

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 53. 53 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#35] от "vladimirkarolev":
  "...В която и статистика да погледнеш, ГЕРБ са водили най-лявата политика след Жан Виденов...."

  Rorika не е икономист, но не е и демагог на ръба на лъжата. Нещо, което трудно би казал човек за вас.
  Виденов предизвика местен, национален фалит, а Дянков/Борисов работеха в най-тежката световна респ. европейска криза, за която Станишев твърдеше, че я няма!. Както се видя, с напускането на Дянков падна и правителството.
  И ако ще сравняваме - сегашните "експерти" смело се търкалят по наклона Виденов. Европа излезе от кризата, ние летим към своята.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 54. 54 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много добър анализ за първата политическа сила! А иначе, бъдещето й е ясно, все пак генерал бащицата си е бащица, разбирай диктатордки тип, така че унгарският сценарий е най-вероятният.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Статията е или платена от Борисов или и авторът и също се бои да не го бият. Борисов сам си признава че на изборите "биел".
  Извън шегата статия за ГЕРБ претендираща за сериозност и истинност не може да пропусне следните факти:
  - Борисов не може да излезе от единствената роля в която в живота си е изкарвал пари - а именно представител на престъпния свят наркотрафикант за когото убийствата са ежедневие и въпрос на оцеляване. Цялата му история в политиката е белязана с престъпления срещу негови опоненти тесни връзки с наркобосове парцелиране на пазарите на всякакъв вид бизне на принципа на ВИС и СИК и корупция в огромни размери.
  - въпреки че никоя телевизия и само БНР преди време си позволиха да коментират множеството статии в авторитетни западни вестници за престъпното минало на Борисов огромна част от дясно ориентираните българи знаят за това и са отвратени от ГЕРБ Поради това десните хора в България са непредставени в политиката и много от тях не ходят да гласуват
  - Борисов е толкова про-руски ориентиран колкото и про-западно Геополитическата ориентация на България за него не е нищо повече от инструмент в глупавите му егоистични игрички за личното му оцеляване и задържане над повърхността Доказателства за това е политиката на неговото правителство по отношение на Южен поток и Белене
  - Поради всичко изброено избирателя на ГЕРБ е или мотивиран с пари или точно толкова податлив на манипулация и глупав колкото избирателите на всички популистки партии. Истински дясно ориентираните българи, които са представителите на средната класа - лекари, бизнесмени , адвокати, бяха целенасочено преследвани и пострадаха много повече от правителството на ГЕРБ от който и да било друг.

 56. 56 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#44:"Viscount Ganyo"]След такова изречение те разбирам, защо защитаваш Борисов. И той се мисли за "десен". [/quote]

  Значи , десен, ляв в България е относително понятие.

  Поне за мен десен е - преференции за развитие на бизнеса ,което да води до по-големи приходи в хазната , което ти дава възможност да водиш лява политика и да защитиш хората които се изхвърлят на пазара на труда, докато се преориентират.
  Т.е да научиш хората да ловят риба , за да се хранят.
  Десните натрупват .
  Мисля че Борисов се справи.

  Лявото у нас е е популистко.
  Да дадеш на всеки изпаднал по една риба . И да го убеждаваш че си му дал. Когато няма риба в коша , какво правиш?
  Отстъпваш за 4 години властта , да натрупат и се държиш близо до властта и след 4 години идваш пак, да прахосваш и фалираш държавата.

  Мисля че на Запад не е така

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  [quote#16:"hinin37"]Също като изказванията на министърката на спорта...Ще е ясно и на бабите от с.Долно Нагорнище....Поне разбираме, че Смилов е "от сой нагоре"... [/quote]
  Ха-хаа!

  Ми нали Смилов го е написал туй за "Дневник" и изключително интелигентната му аудитория , а не за "Долнонанагорнищка Трибуна"!

  Греберчета
  За вас всяко попадане в газетата е пропаганда, всяка дума - тухла или в паметника на Боце - или в джама на врага!
  То явно затуй е и титаничната ви битка за онуй, "Малката тухла" от Ботевград

 58. 58 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#52:"Viscount Ganyo"] Дай да гледаме какво правят, а не какво ни говорят [/quote]
  Съгласен, всичките. Май и аз това казах
  [quote#50:"Иван55"]Освен политики, партиите "произвеждат" и водачи/лидери/, които до ги провеждат. От там нататък всеки сам да си прави изводите.[/quote]

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 59. 59 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#41] от "xm...":

  Политкоректност и ослушковизъм, я. Нали трябва да ги сближават ГЕРБ и РБ. Да не се критикува много, много Борисов, да не вземе пак да играе с тоягата, както преди, да раздроби "автентичната десницата" на сини единства, кабаивановци и костовисти, и да тръгне да играе пак заедно другите псевдоконсерватори като Янето. Или по-скоро Бареков, в актуалната ситуация. Той, Янето, също щеше да уволнява Борисов навремето

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 60. 60 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#56] от "rorikabc":

  Абе, моля те не расъждавай повече, остави. Гласувай си там, за Бойко, нека си те учи да ловиш риба. И не вярвай на Владо Каролев, като ти казва ,че ГЕРБ е взел най-много заеми и са изхарчили най-много над това, което са събирали. Той, Владо Каролев, не ги разбира толкова тези работи, колкото Бойко.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 61. 61 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иван55":

  Да.
  Избора на Дончев е точен .
  Също и избора на Дянков беше точен.
  И още много точни специалисти има.

  Нямат алтернатива.

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  [quote#59:"Viscount Ganyo"]Нали трябва да ги сближават ГЕРБ и РБ. [/quote]
  Хм ...
  Може да потърсим и такова теле под стадото на сивото искърско говедо за подкарване, изхождайки от принадлежността на Смилов към Центъра за либерални стратегии ...

 63. 63 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  [quote#19:"slan"]ГЕРБ се оказа много корумпирана, четох преди 2 години мнения на немци, които трябваше да преминат "Калотина" с лека кола. Трябвало е да плащат на митничарите подкуп и се оплакват на немските форуми. [/quote]

  Тъй ли и сега как е? на тях ли им плащат като минават? смешковци

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 64. 64 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#60] от "Viscount Ganyo":

  Ами , статията е за ГЕРБ .
  Разсъждавам за управлението на ГЕРБ.
  Каза ти се по-горе.
  Заемите са взети с по-ниски лихви, изхарчени са за дълговете които е натрупала тройната, за пенсиите , които тройната увеличи в края на мандата си , , но не ги плаща.

  Кажете , кое не е вярно?
  За какво ги изхарчи ГЕРБ , пък не е трябвало да го прави?

 65. 65 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#34:"ssg"]Да, и къде отиде резервът?

  Там където отидоха парите на Здравната каса?
  [/quote]

  Резервът , за това е резерв , да се харчи по време на криза.
  Парите на здравната каса , пак са резерв , мъртви пари, които бяха активирани.

  Иначе вземането на заем с високи лихви води до играта 'блато"

 66. 66 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С всяко свое неадекватно действие/а те нямат край/ ръководството на БСП увеличава избирателите на ГЕРБ, включително и такива, които преди никога нямаше да гласуват за тях. Гербаджиите са изключително благодарни на Станишев и компания, защото ще ги върнат на власт със съкрушителен резултат. Борисов го усеща и затова самочувствието му се завръща. Всичките му изяви и коментари в последно време са винаги в десетката.

 67. 67 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#64] от "rorikabc":

  Първо, тройната не е трупала дългове, а ги е намалявала, и е трупала резерви.

  После,

  [quote#56:"rorikabc"]Десните натрупват .
  Мисля че Борисов се справи. [/quote]

  [quote#64:"rorikabc"]Заемите са взети с по-ниски лихви, изхарчени са [/quote]

  Последно, Борисов заеми ли е вземал и харчил или е натрупвал? Кое е вярното според теб?

  Али по-добре ходи за нови "опорни точки", че тези си противоречат една на друга. Както си противоречи всяка една мисъл на Борисов, с предходната мисъл на Борисов.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 68. 68 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#65] от "rorikabc":

  [quote#65:"rorikabc"]Парите на здравната каса , пак са резерв , мъртви пари, които бяха активирани.[/quote]

  Резервът на здравната каса бе предвиден да подкрепи реформа на здравния сектор. Сега, след като Борисов "ги активира", нямаме нито резерв, нито реформа.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 69. 69 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  [quote#20:"vladimirkarolev"]Не е ли идеята да живеем по-добре, а не да изметем някого от властта? [/quote]
  По-добре е. По-лошо е когато управляващите оправдават пребиваването си там с "Каузата ни е да държим далеч от властта групировката ГЕРБ" и когато и този не толкова приемлив и основателен мотив за стоенето им там се разминава с действителността.

 70. 70 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  ГЕРБ е партия на хората които искат БСП да не упражнява власт. Ненавистта на БСП към ГЕРБ се дължи на факта че ГЕРБ успя да мобилизира тези хора и да спре разпада на бившите гласоподаватели на бившия СДС. Бяхме изправени пред същия проблем пред който са били изправени и строителите на Вавилонската кула, да имаме еднакви цели но да говорим на различни езици. ГЕРБ на Бойко спря разпада. Другите не можаха.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 71. 71 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  Платена статийка, хубаво платена.ГЕРБ са неудобни за всички.ГЕРБ за ясни.ГЕРВ не слугуват на статуква и платени мумии.ГЕРБ не са длужни да се коалират с никой, ако някой иска да се коалира с ГЕРБ,добре. Всички мрънкат, защо ли?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  [quote#14:"mavricii.plovdiv"]ГЕРБ са без Алтернатива![/quote]
  в смисъл ? без алтернатива са доживотна присъда и ментална немощ . вицовете винаги имат алтернатива

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#50:"Иван55"]Освен политики, партиите "произвеждат" и водачи/лидери/, които до ги провеждат.[/quote]
  Е, можем само да ви пожелаем успех новопроизведеният лидер да стане и юридически такъв. Тогава може и РБ да стане още по-голям блок.

 74. 74 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 418 Неутрално

  този пасквил в по-голямата си част не си струва даже да се коментира. просто са взети и съшити опорните точки на бсп и рб в отношението им към герб. а самите опорни точки на бсп и рб са съвсем противоположни и несъвместими. всеки си живее в неговия филм и си приказва неговите глупости. Бог да ни пази.

  Global Genocide Forget Heaven
 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Изкушавам се да цитирам др Тони Филипов
  "Не е лошо че Борисов и Цветанов управляваха държавата. Опасното е че след това всеки ще си помисли че и той може да го направи."

  klimentm
 76. 76 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 513 Неутрално

  докато има българи, които смятат, че има големи партии, независими от БКП-ДС, все ще сме на това дередже. какви сте вие ГЕРБ-ерите? млади и не помните? неуки? ретардирани? немислещи и незаинтересовани за съдбата на родината си? потенциялни криминали? БСП са ясни, но поне са на изчезване.

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  [quote#1:"Черен Гологан"]

  Само ГЕРБ

  Само те могат да изметат червената хунта, а сега това е жизненоважно. После философствайте колкото искате. [/quote]

  Така разсъждаваше и Боко Умното, като заложи на Костинбродската Завера. Той се виждаше ПОЖИЗНЕН ДИКТАТОР. И наистина щеше да стане такъв, ако котка не му мина пътя. "Арестуваните" 10% гласове, "майсторски" предвидени от Мира, го оставиха в доста комично положение. Мутро-милиционерската хунта да замести ОТНОВО червената хунта? НЕ! Благодаря. Ако това се случи, България успешно ще бъде доведена вече не на опашката на Европа, а вероятно и на Африка. Над 8 милиарда са официално ограбените парички от хазната. А колко са неофициалните?
  Тъкмо фискалният резерв се вдигна до 6.2 милиарда. Време е за действие, а?

 78. 78 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Весело

  Дуче, не се кокЪРЖи така, твоЙта звездичка ... отдавна залезе !
  (Из)Пишка ли (се), бате, тази сутриН ? Трудно ли Е ?
  И глеЙ да не вдигнеш квЪвното !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 79. 79 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Абсолютно удоволствие е да се чете такъв анализ. Все пак ще си позволя да поспоря малко с автора:
  "ГЕРБ носи сериозна отговорност за развитието на дясното. Три сценария са възможни: европейски, унгарски, български".

  Боя се, че първият вариант е напълно невъзможен. Поне докато Б. Борисов и Цв. Цветанов са (дори, само) членове на тази партия.

 80. 80 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 680 Неутрално

  ГЕРБ не са и никога не са били политическа партия.
  Сбирщина от "клиенти", които искат техния "патрон" да им раздава блага чрез властта.
  Евгени Дайнов отлично и научно ги описа в книгата си "Варварите".
  Това е Боковщината - елементарна некомпетентност, пълна антидържаваност и съответно - варварско управление.

  От което не следва че другите "хубавци" - БСП, Атака. ДПС, Бареков, Яни Янев и т.н. са стока. Просто имат други кривици.

  От тази гледна точка, за мен най-читава формация си остава Реформаторския блок. Не казвам че е идеална и безпогрешна, но просто е НОРМАЛНА.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 81. 81 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 423 Неутрално

  ГЕРБ се превърна в пародия, както и цялата останала политическа клика. Ако си мислим, че избираме някакви политически платформи като гласуваме за някого, ама жестоко се лъжем. Дали пък изхода не е в президентската република, а има ли вече истински българин, който да е начело на тази прогнила лодка? Дано да има!!!!

 82. 82 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#56:"rorikabc"]Десните натрупват .
  Мисля че Борисов се справи. [/quote]
  Моля?! Ти на кой свят живееш?! Цифрите поне нищо ли не значат за теб?

 83. 83 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник, откъде "изкопахте" този "политолог"?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 84. 84 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":
  Владимире, идеята да живеем по-добре преминава през идеята да изгоним червената хунта. Защото където и по-света червената хунта да властва, животът се превръща в мизерен жизнь. Справка - Сев. Корея! Вие нима не знаете с колко падна ръста на инвестициите след майският преврат, упс - избори? Че кой е луд да инвестира в страна, в която комунисти са дошли на власт с мек преврат?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 85. 85 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":

  Двете неща не са алтернативни.
  Второто е задължителна, но не единствена предпоставка за първото.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 86. 86 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много добре написана статия.
  Бойко в опозиция, може да се каже, израстна. Много повече прилича на партиен лидер, но има още много да се желае. Да е принципен и да следва ясен и точен политически курс. Залитанията в последно време само ще навредят на ГЕРБ.

 87. 87 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 586 Весело

  ... кЪ го не е срам Смилов, да сее ерес у правоверните и да не почита СветиАта...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 88. 88 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Аз имам много ясен критерий, гледам по кой най-много плюят от БСП и гласувам за него/нея. Години наред това беше Костов. Сега е Борисов, по който плюенето надминава всякакви граници. Истерията е такава, че това срещу Костов изглежда като другарска критика.
  Така, че гласът ми получава ГЕРБ. Ще се радвам, ако и РБ де класират добре, защото само двете партии биха донесли добри неща за България.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 89. 89 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#79] от "inn":
  Днешният ни Модел на политическо общуване
  не е способен да води обществото ни
  към трасето на устойчиво развитие...
  Тежката истина днес е,
  че всичката му "сложност" се събира, в ПП ГЕРБ...
  Само тази политическа сила е потенциално способна
  да поеме /вътре в модела/,
  отговорност за развитие на политическото ни общуване,
  като непрост Процес на дълбоко Реформиране на модела...
  Като такава, ГЕРБ не се поддава на дефиниране и врачуване...
  Не съм по елементарно пристрастен,
  ГЕРБ ще събира надеждите на хората за Общо развитие,
  като изместят БСП от монопола в "лявото" и тежненията й към Реставрация,
  като се претопят в "дясното" на РБ,
  като "депрофесионализират" национализма и популизма,
  и всичко това,
  поради острата необходимост в обществото от нов,
  Двуполюсен модел на управление на общия ни живот...
  При работа по такива критерии, само ББ няма да е достатъчен,
  ще са нужни ГЕРБ и всички, които носят това просветление...
  Иначе,
  по метода на опортюнистичния анализ,
  ще продължим днешната ни партизанска андрешковиада
  и нищо повече... 90. 90 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#88] от "трафоПОСТ":

  Точно казано!

 91. 91 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 470 Весело

  Знаете ли защо ГЕРБ не плаща на журналисти (това е очевадно за безпристрастните наблюдатели). Защото ей, такива анализатори, като Смилов вършат перфектна работа за ГЕРБ, съвсем безплатно.

  Този текст може да се хареса само на убедени привърженици на ДСБ, но иначе не би донесъл и един глас на РБ. Колебаещите се избиратели, ще си кажат - Този автор, и тази медия ме мислят за тъп, и се опитват да ме работят.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 92. 92 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изглежда анализът е писан тенденционно с цел да се отблъснат от ГЕРБ част от десните избиратели и да се насочат към РБ. Жалко, че за целта се използват "опорните точки" на БСП . Полицейщина- пред очите ни част от престъпните шайки си получиха заслуженото, рекет над бизнеса - хитреците от сивия сектор бяха притискани да продават с касови бележки, фактури и ДДС
  .Други факти за рекет над бизнеса някой представил ли е? В крайна сметка идеална партия, още по-малко идеални лидери и партиен апарат едва ли има някъде по света. Редното според мен, за да се гарантира европейското ни развитие е обединение на всички десни сили в една партия с ракета- носител ГЕРБ. Дотогава, докато Путин е на власт в Русия , докато не се справим с руската пета колона и докато няма риск отново да станем най- верния сателит на Русия.

 93. 93 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#89] от "dimko":

  Г-н Борисов има безспорни достойнства: благодарение на качествата си на откровен хитрец, манипулатор и демагог, той съумява да привлече огромна електорална маса. Дължи го на стажа си в МВР (някои казват, че и при мутрите), където субектите с такива качества са на особена почит и имат бърз просперитет. В резултат – г-н Борисов е абсолютен отличник в умението да се харесва на "простите" (по собственото му определение за неговите симпатизанти, което впрочем е много точно). Авторът на статията възпитано го нарича "ситуационен играч", защото просто няма право да използва точното: "тарикат".

  Но ако в похода си към властта Борисов е страхотен, то веднъж заел трона, е просто жалък. И винаги би бил жалък. Списъкът на проявите му на политическа първобитност е безкраен - като се почне от това, че за него е нормално да подслушва министрите си (нормално било и за Дянков да бъде подслушван) и се стигне до намирането на министър на здравеопазването "на едно кръстовище до Велико Търново". Въпреки безкрайното многообразие на подобни признания за диващина, всички те са резултат на една-единствена причина. Той не разбира нищо от демокрация - тя не му е присъща нито като дух, нито като придобити конкретни познания. Затова няма как да се съглася с автора на статията, че пред ГЕРБ стои и "европейски" сценарий. Впрочем и "унгарския" сценарий никак не го виждам – по простата причина, че ГЕРБ не би имал самостоятелно парламентарно мнозинство.

 94. 94 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Темата е за ПП ГЕРБ, а не за нейният лидер...
  Съжалявам, ако постинга ми по-горе не ви е светнал,
  за основанията на моите надежди в ГЕРБ,
  а не в партия на техни опоненти...

 95. 95 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#73:"choss"]Е, можем само да ви пожелаем успех новопроизведеният лидер да стане и юридически такъв.[/quote]

  До коментар [#73] от "choss"
  Като не сте проследили коментарите ми, поне да бяхте прочели подписа ми. Да произвеждат лидери, а не вождове /ким ти Ким, ким ти Путин/ е пожеланието ми към всички партии, включително и РБ /чакам + /. По-сериозно, дилемата НИ е дали да чакаме партиите/всички/ да се реформират някак си, или да искаме пряка демокрация - остенът за партиите според мен. И да, един от критериите за реформирането на партиите ще продължи да бъде качеството на лидерите, които произвеждат.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 96. 96 Профил на Viktor R. Anchev
  Viktor R. Anchev
  Рейтинг: 418 Весело

  леле толкова платени тролове на ГЕРБ на едно място не бях виждал и то под статия на Дневник

  Viktor R. Anchev
 97. 97 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  При факта, че Цв. Цветанов беше преизбран за зам.-председател на партията със 100 % (!!!) от гласовете на делегатите на последния им конгрес, ми е невъзможно да видя 2 теми - една за партията и друга - за лидера. Напрягам се да се сетя за прецедент, при който Борисов да е искал едно, а партията му - друго. За цялата история на съществуването на ГЕРБ.

 98. 98 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#93:"inn"]Авторът на статията възпитано го нарича "ситуационен играч", защото просто няма право да използва точното: "тарикат". [/quote]
  [quote#97:"inn"]Напрягам се да се сетя за прецедент, при който Борисов да е искал едно, а партията му - друго.[/quote]

  Борисов за тебе е селски тарикат, за мене просто един див балкански популист !
  Аз съм прост, вие сте прости ... и т.н
  Всеки луд със номера си !

  ГЕРБ си е "моята партия, аз съм си я направил ...!"
  О-Тон Б.Борисов във предаването "Дикофф" на Нова телевизия, големия Фюрер със неговия слугинаж, тва е ГЕРБ

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2079 Весело

  [quote#35:"vladimirkarolev"]ГЕРБ е взел най-много заеми и направил най-много бюджетни дефицити за последните 18 години[/quote]
  Колко заеми? - Един милиард евро с четиригодишен падеж през август 2012 г. за да се рефинансира ония заем от натресените брейди облигации, впоследствие "оптимизиран" в евро от Милен Вълчев.
  А за бюджетните дефицити, европейските финансисти се убиха да четкат Дянков за ниските бюджетни дефицити и строгата фискална дисциплина. Явно не сте били по туй време в Европа и сте изпущили тия "демократични ценности".
  Истината е, че ГЕРБ стопиха фискалния резерв с почти 8 млрд. лв. Къде отидоха тия пари, включително оня прословут резерв на Здравната каса, който никога не го е имало (при повишаването на здравната осигуровска с 33%, от 6% на 8%, се очакваха да постъпят над 600 млн. лв. в повече. Грубата реалност приземи очакванията до едни 150 млн. лв., които не стигнаха да се покрият осигуровките при повишаването на МРЗ).
  Тройната коалиция един път вдигна пенсиите с 10% (800 млн. лв. отгоре), втори път въведе 12% пенсионно съосигуряване от държавата (1.2 млрд. лв. отгоре). Дотук 8 млрд. лв. по-голям разход на държавния бюджет. Като се отчете и глупостта на ГЕРБ да намали с 2% пенсионното осигуряване (после се корегираха), което доведе до актуализация на държавния бюджет с едни 800 млн. лв. (част отидоха и за Здравната каса), става ясно как е стопен фискалния резерв.
  Откакто се въведоха СОЛИДАРНИТЕ осигурителни системи, единствените партии, които въведоха реални решения за тяхното балансиране са НДСВ (с минималните осигурителни прагове) и ГЕРБ (с удължаване периода за определяне на обезщетенията и с шест-месечното увеличение на пенсионната възраст). Така че, за последните 18, дори 25 години, най-успешните партии са именно НДСВ (първия мандат) и ГЕРБ.

  Понякога си мисля, че нашите икономисти и анализатори живеят в някакъв измислен свят - нямат нито една сбъдната прогноза (НДСВ запази високото доверие и ако не беше Гоце-то, щеше да управлява и втори мандат, което е обратното на твърдяното от Смилов), а като направят корекции, става винаги обратното. Ей на, напр. плоският данък - вместо да живне бизнеса, остана без работна ръка: нисък данък - недофинансиране на образование и здравеопазване - малко родени работници и то прости, дори по-прости от бизнесмените. Малкото умни деца, западните университети ги прилапват със стипендии над 750 евро, размер немислим като заплата за нашия прост бизнесмен.

 100. 100 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  " Защо става така и може ли най-голямата дясна партия да си остане шевна машинa? "

  Защото не може писар да сглобява шевни машини или картечници . Трябва да ги сглобяват машинен или оръжеен техвик. Простия не е нито едното , нито другото . И затова сглобеното от него изделие на може нито да шие , нито да стреля . Напъните на определени политолози и социолози да представят лицето ,самоопределило се като Прост държавник , по- скоро намяват мисълта за поръчки шлш за самостоятелни метани пред силните на деня . Ясно е , че в момента Герб не са на необходимото властово ниво , но Бай Ганьо е правил метани и на либералите и на консервата така , за всеки случай. Борисов е продукт на медиите , създаден и използван в противовес на БСП, въпреки комунистическия му произход и тъмното му минало по време на мутренските години . Единствената грешка на Царя в политически аспект . От тогава започна медииното обслужване на лицето . Помнят се акциите на полицията - винаги по тъмно и винаги с телевизионно присъствие . Изграден бе образ на напорист ,всеотдаен главен секретар , с открояващата се дълга кожене среха , присъща на американските детективи . Роди се и плагиатството на крилатата фраза на Слай - Ние ги хващаме , те ги пускат .Нямаше как да не ги пускат -в заградените с ленти места на престъпленията , се въртеше като слон в стъкларски магазин шерифа с кубинки . И събраните изпотъпкани улики вече не бяха улики . И така, полека и неусетно един случаен индивид , по стечение на обстоятелствата и на вродения си инстинкт на безпардонен непукист, носен на гребена на народното отвращение от развитието на "демократичния " преход , успя без много усилия да се издигне до пръв държавен мъж. Забележим само с евтините и непрекъсвани от възторжени репортерки лафове и лафчета , предназначени за все по- изпростяващата част от нацията . Моля за извинение но констатацията не е моя - чете се и се слуша ежедневно в медиите . Възхищението на тази нация от новаторските усилия на нейния пръв държавник да изучава чужди езици от кутиика със записани думи и изрази от дървена кутиика ,доведоха и до негово блестящо представяне на резултата от това обучение . Г-жо Меркел , приятно ми е да се запознаем. Произнесено на" блестящ" английски . След като познанството им е отпреди години . Години , през които правеше впечатление в Европа единствено с широкия си гръб , измерван с педи и прокламиран от самия Берлускони . Дори и след безславното му падане от властта , медииното отразяване по инерция продължава в посока на дълго дъвканите мними успехи - метрото , залата , магистралите . Нито един от тези успехи не започнат и завършен от него . И нескопосни изказвания по всички възможни теми . Винаги в кулоарите и по площадите , никога в планарната зала . По ясни причини . И е просто смешно , когато се правят опити на това същество да се придаде образ на изграден политик. Просто човек с гъвкав ум, но с нисък интелект . С каквито всеки град и всяко село има с дузини . Но имал късмет мътната вълна на демокрацията да го изхвърли на обетована земя .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK