Планински спасител за изгубилите се младежи: Това не бяха лица на бедстващи хора

Планински спасител за изгубилите се младежи: Това не бяха лица на бедстващи хора

© Надежда Чипева, КапиталТова не бяха лица на бедстващи хора. Не е нормално човек, който е търсел помощ, да не изпълзи и да не даде знак, когато види хеликоптера да кръжи. Тепърва ще си правим изводите след тази мащабна акция." Това каза пред БНТ заместник-директорът на Планинската спасителна служба Методи Тодоров за тримата младежи, изгубили се в Стара планина. Вчера момчетата, който се загубиха на 17 май, бяха намерени над село Тъжа, докъдето са стигнали сами.


"Тепърва ще правим анализи и изводи. В акцията се включиха четири хеликоптера, доброволци, планински спасители", обясни Методи Тодоров. Над 50 планински спасители и още толкова доброволци в продължение на три дни издирваха трите момчета, които бяха без екипировка, подходящи дрехи и храна.


По думите на едно от момчетата хеликоптерите са преминавали с много висока скорост и затова не са ги забелязали. "Полетите бяха извършени през деня, бяха пуснати сирените, високоговорителите", каза Методи Тодоров. Той обясни, че правилото е да облита няколко пъти около един район, преди да отиде да кръжи над друг, а след десетина минути се връща, за да може да даде възможност на бедстващите да излязат на видно място или да дадат някакъв знак.
"Надеждата да намерим живи хора и да бъдат спасени възможно по-бързо винаги създава едно голямо напрежение. Младежите наистина са имали късмет", каза директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Кирил Русев. 


За младежите това е първото им излизане в планината, личи, че са неподготвени, каза Тодоров и им препоръча да не ходят повече там.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK