Копи пейст визия или предизвестен ли е и изборът за районен прокурор на София

Копи пейст визия или предизвестен ли е и изборът за районен прокурор на София

© Надежда Чипева, КапиталВ четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да реши кой ще ръководи най-голямата структура на държавното обвинение в България - Софийската районна прокуратура (СРП). В нея работят близо 180 прокурора, които миналата година са наблюдавали над 40 хиляди преписки, които обхващат голяма част от регистрираната престъпност в София - пияни шофьори, кражби, леки грабежи, хулиганства, измами и т.н.


Макар и постът на ръководител на СРП да не е онзи мощен властови рубеж, като други структури в съдебната система (като вишестоящата градска прокуратура) от него до голяма степен зависи работата на прокуратурата именно по тези престъпления, които всекидневно тормозят гражданите. От него зависи дали той ще осъществява адекватен контрол на полицията, дали ще прокара политики (ресурсът както на МВР така и на прокуратурата е ограничен) - например да преследва престъпленията от омраза и да създава необходимата организация за разкриването им и т.н.


За поста този път се борят двама кандидати - зам.-районният прокурор  Петър Белчев и редовият обвинител в СРП Асен Христов. От източници както във ВСС, така и в СРП, "Дневник" научи, че Петър Белчев е фаворит за ръководния пост още отпреди да бъде открита процедурата за избор.
По стъпките на градския прокурор
Петър Белчев, който е възпитаник на Класическата гимназия, завършва право в СУ "Св.Климент Охридски", а от 2006 г. работи като младши прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив до 2009 г., когато е командирован в Софийската районна прокуратура.


През лятото на 2013 г., малко след избора на Христо Динев за районен прокурор той става негов заместник и ръководи отдела за икономически престъпления. Петър Белчев има близо до максималния брой точки в атестацията си (146 от 150).


Концепцията за управлението на СРП, която той прилага във връзка с конкурса до голяма степен се припокрива (с елементи на копи пейст) с тази на, която беше представена от избора на Христо Динев за градски прокурор на София в началото на годината, в т.ч. и клиширани изречения като "град София е и културен, религиозен и академичен център".Любопитното е, че както Динев, така и прокурор Белчев обръщат специално внимание на един факт и до степен, че кандидатът за районен прокурор копира дума по дума бившия си началник: "Специфично за столицата е и, че на територията и се намира най-голямото средище на студенти в Република България. В ЖК "Студентски град" има множество увеселителни заведения, концентрирано е различно по националност население. Той е притегателен център за млади хора, търсещи забавление (последното изречение липсва в концепцията на Христо Динев)."


В Софийска районна прокуратура работят близо 180 прокурора, които миналата година са наблюдавали над 40 хиляди преписки, които обхващат голяма част от регистрираната престъпнсот в София - пияни шофьори, кражби, леки грабежи, хулиганства, измами и т.н.

© Анелия Николова

В Софийска районна прокуратура работят близо 180 прокурора, които миналата година са наблюдавали над 40 хиляди преписки, които обхващат голяма част от регистрираната престъпнсот в София - пияни шофьори, кражби, леки грабежи, хулиганства, измами и т.н.


Дословни пасажи в концепциите има и в мерките, които Петър Белчев предлага и тези, които Христо Динев написа преди няколко месеца. Абсолютно идентично (дума по дума) е пасажът с предложението за "анализ и ревизия на съществуващите вътрешноведомствени заповеди", както и предложението за "внедряване на електронен документооборот" ("това налага синхронизиране на аналоговите носители на информация с цифровите такива. Целта е постигане на бързина, икономии и оперативност.")


И двамата предлагат създаването на център за преводи (да бъдат назначени преводачи на щат в прокуратурата), като мотивите им се различават само в мащаба: "Към настоящия момент механизмът за превод е следният: при получаване на отговор от съдебна поръчка, съдържаща например 50-100 страници (Динев говори за 500 страници), наблюдаващият прокурор няма възможност да ползва услугите на симултантен преводач, за да може да прецени кои листа да преведе."


И двамата смятат, че трябва да се използва и развие капацитета на следствения отдел при Софийската градска прокуратура, като за да опишат това използват идентични думи.


"В заключение бих искал да споделя, че за мен би било чест и професионално предизвикателство да бъда административен ръководител на колегите от СРП/СГП, като се надявам на тяхната подкрепа (Белчев), на техните предложения и подкрепя (Динев) в бъдещата ни съвместна работа."Диваните в една стая са едни и същи за тези, които стоят в нея


"Това са факти от обективната действителност. Нищо не се е променило. Нещата, които са така в обективната действителност не могат да бъдат променени. Моята концепция е моя визия, но е съвсем нормално като работим по едно и също време и на едно и също място, няма как да напишем различни неща. Няма какво ново да измислим нито той, нито аз. Все едно да стоим в една и съща стая и да трябва да опишем мебелите. Няма как да ги опишем по-различен начин" коментира Белчев пред "Дневник".


Въпреки множеството общи пасажи в концепциите на Динев и Белчев, има и известна разлика (все пак става въпрос за различни прокуратури). Белчев акцентира върху професионалната квалификация на прокурорите и  предлага да се създаде регистър, в който да се отбелязва кои прокурори са посетили обучения и по каква тема. Според него така ще се преодолее практиката едни и същи обвинители да ходят по едни и същи обучения.


Освен той иска да се създаде по- благоприятна среда за младшите прокурори, като ги изпраща също на обучителни семинари и внедри на един от заместниците на административния ръководители надзор върху професионалното развитие на младшите обвинители и координацията с наставниците им.


През ноември миналата година Белчев беше определен от Христо Динев за наблюдаващ прокурор по обвинението срещу бившите членове на борда на "Напоителни системи". При разглеждането на мярката за неотклонение на тримата обвиняеми, Белчев поиска задържането им под стража и призова съдът  да не преценява "клиширано през призмата на постоянен адрес и личностна характеристика".


Вечният кандидат
Асен Христов е прокурор в СРП от 1996 г., като преди това завършва право в СУ "Св.Климент Охридски", а през 2006 г. става магистър по информатика в УНСС. Има и магистратура по Право на ЕС.
В съдебната система той е известен като "вечният кандидат", като участва в най-различни конкурси - както в съда, така и в прокуратурата. През 2008 и 2009 г. той участва в конкурса за прокурор във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура, както за съдия във Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд и Админситративния съд в София. През 2011 г. той се бори без успех за председателското място в Апелативен специализиран наказателен съд. На следващата година - отново за съдия в градския съд, а през 2013 г. - за съдия в специализирания съд.
При последното оценяване на работата му, Асен Христов е получил 94 точки (от 100 максимални за редови прокурор).


В управленската си концепция, встрани от очевидните мерки (засилване контрола на разследавнето, насърчаването на прокурорите и служителите да повишават своята квалификация, ще наблегна на вежливото, бързо и добро деловодно обслужване на гражданите, ще стимулирам подобряване на срочността и качеството на разследване и т.н.), прокурор Христов също предлага "въвеждане на електронния оборот", но и "доразвиване на интернет страницата на СРП". Той поема ангажимент да "обобщава практиката на ВКС по определени текстове от НК."


От това какъв човек ще застане начело на най-голямата прокуратура в страната зависи и каква среда ще създаде за работещите там обвинителите, които са силно натоварени. Досега ръководители на  СРП са били магистрати като Славчо Кържев (осъден за това, че като шеф на районната прокуратура е оказвал натиск върху свой подчинен) или като Александър Налбантов, който почина в началото на 2013 г. след тежко боледуване, но до последно защитаваше независимостта на прокурорите.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Такава е държавата на деБЕЛИТЕ златки...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Диваните в една стая са едни и същи за тези, които стоят в нея

  Моята концепция е моя визия, но е съвсем нормално като работим по едно и също време и на едно и също място, няма как да напишем различни неща. Няма какво ново да измислим нито той, нито аз. Все едно да стоим в една и съща стая и да трябва да опишем мебелите.

  Това е повече от скандално!
  В СУ като си преписвал пак така ли си обяснявал на професорите бе, мекере.

  Имаме новина - от днес всички студенти (и ученици) да пишат еднакви курсови работи и да обясняват как всички са били на еднакви лекции, учили са по един и същ учебник, с един и същ професор и са имали съвсем един и същ въпрос, на който да отговорят !!!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 3. 3 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Поне не са завършили школата в Симеоново.

 5. 5 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Предизвестена сделка или да" - предаване за мъдистрати по Мафия ТиВи...

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Със сигурност е предизвестен. Цялата съдебна система трябва да се изрине, и тогава може и да станем нормална държава.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#2] от "Канасубиги":
  Не знам за СУ, но повечето западни университети имат един софтуер през който трябва да ти мине работата ти/курсова или някаква задача/, който е срещу плагиатство. Ако те барнат, тежко ти става е меко казано, а при нас кандидати за ръководители не могат два листа стратегия да напишат, без да преписват. Това е.

 8. 8 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#7] от "stoiank":

  И в НБУ го има, този лош, лош софтуер

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 9. 9 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Тук, за онези с Трите Копчета, ли става на въпрос...които все им блокираха...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Весело

  Искахте демокрация-те ви демокрация! От САЩ посолство настояват и за перманентно абониране за властта на ДПС, ето ви и ДПС... Само не разбирам какво повече ви трябва

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Всичко е копи пейст в тая държава!

 12. 12 Профил на dji23354291
  dji23354291
  Рейтинг: 213 Неутрално

  След "визия" в заглавието трябва да има запетая, защото "или" има значение на "сиреч" в случая!

 13. 13 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Работи от 2006 -нещо доста стаж е натрупало момчето.

 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Петя пак си ги разнищила тез прокурори.Направи се на глупава-не може така да се сравняват концепции.При тях всичко е такова-бръкнеш ли малко по-надълбоко и всичко почва да вони на гнило.

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  "Копи пейст визия или предизвестен ли е и изборът за районен прокурор на София"

  Дневник, без да съм граматик си мисля че заглавието ви би трябвало да изглежда така:

  Копи пейст визия ли е или е предизвестен изборът за районен прокурор на София.

  По принцип "ли" и "или" не се обичат много един до друг, но все пак граматиката си има правила. Понякога са тънки.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Отмятам се от горния си пост. Друг е смисълът на заглавието.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK