Първата присъда срещу Цветанов ще е известна ден след изборите

Първата присъда срещу Цветанов ще е известна ден след изборите

© Анелия НиколоваПървата присъда срещу бившия вътрешен министър и настоящ заместник- председател на ГЕРБ Цветан Цветанов ще е известна в първия ден след европейските избори на 25-ти май. Софийският градски съд ще се произнесе по обвинението, че Цветанов е присвоил 50 хил. лв. от бюджета на МВР.


По-рано днес прокуратурата поиска пет години затвор и конфискация на имущество за Цветанов. Делото започна на 26 март и се гледа по съкратената процедура, при която в съда не се разпитват всички свидетели и вещи лица.  По делото бе приет и иск срещу Цветанов за 50 563 лева, предявен от МВР.


Според обвинението Цветанов е присвоил тези средства, като е позволил те да бъдат изплатени на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров, за заплати, обезщетения за неползван отпуск и пенсиониране за период, в който Тодоров вече е разследван и се намира в следствения арест. 
"Правен свят" съобщи, че на днешното последно заседание са били разпитани бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, бившият вътрешен министър в служебното правителство Петя Първанова и Върбан Минков, който е директор на Диркция "Човешки ресурси" в МВР.


"Никога в моята дейност не съм си позволявал да разпореждам на служителите как да си вършат работата", е заявил Флоров, цитиран от "Правен свят". Пред съда той е отрекъл да е повлиял на някого от МВР за наказанието, което трябвало да бъде наложено на Тодоров по дисцплинарката срещу него.


На предишното заседание служителят Детелин Димитров е заявил, че бившият шеф на ГДБОП е бил категоричен, че Тодоров не трябва да бъде уволняван.


Флоров отрича да е познавал бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново. Според прокуратурата Флоров е бил посредникът в отношенията между Цветанов и Тодоров. Пред съда бившият шеф на ГДБОП заяви, че с Цветанов са приятели.


Бившият вътрешен министър в служебния кабинет Петя Първанова разказа пред съда, че когато миналата година Флоров напусна МВР, след като срещу него бе образувано разследване, той е получил 20 заплати обезщетения. От показанията на Първанова стана ясно, че след отстраняването на Флоров, започнала и процедурата по отнемане на допуска му до класифицирана информация. Тогава той поискал да се пенсионира и министър Първанова формално го възстановила на длъжност, за да може със същата заповед да го освободи.


Извън залата, защитникът на Цветанов - адвокат Менко Менков заяви, че през януари прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Петя Първанова.


Срещу Цветанов текат две други дела, едно от които вероятно ще приключи на 29 май (по обвинението, че не е разпоредил подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров). По другото обвинение за нерегламентирано подслушване наскоро от държавното обвинение внесоха повторно обвинителния акт срещу Цветанов и трима бивши директори на СДОТО. Първото заседание е на 30 май.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK