Евгений Дайнов: Изненада ме, че БСП загърби европейската проблематика

Евгений Дайнов

© Цветелина Николаева, Капитал

Евгений ДайновДни преди края на предизборната кампания "Дневник" се обърна към анализатори, за да коментират с какво ще я запомнят. Следват отговорите на Евгений Дайнов.


Кое е най-запомнящото се събитие в кампанията досега?


- Най-запомнящото се събитие е как Николай Бареков пече кебапчета и ги раздава на хората с шапка на готвач.
Кампанията ще се запомни с липсата на разсъждения върху бъдещето на Европа и Европейския съюз. Всички основни играчи обявиха, че тези избори са репетиция за парламентарни и национални, и се занимават основно един с друг. Най-ярка в това отношение е кампанията на БСП, изцяло концентрирана върху това, че ГЕРБ са лошите. Това прави впечатление, защото водачът на листата е и шеф на Партията на европейските социалисти. Той не се занимава с бъдещето на социализма в Европа, а с ГЕРБ.


Кои партии се отличиха? Как ще запомните отделните партии?


Странно прилични, позитивни, цивилизовани ми се видяха три кампании. На Реформаторския блок, която остана малко невидима, но това, което видях, звучеше разумно. На ДПС – разумен, уравновесен клип, който някоя по-сериозна партия трябваше да направи. С посланието, че България спечели много от членството в Европа, но сега тя трябва да достигне и до обикновения човек. Изключително точно послание!


Последната е на "Зелените". Това са трите ведри и позитивни кампании. Другите са обичайните мрачни български скърцания със зъби един срещу друг.


А най-смешна е кампанията на Бареков. Той всеки ден говори различни неща, противоречащи на предишните.


Има ли нещо, което да ви изненада?


- Изненада ме това, че БСП загърби европейската проблематика. Изненада ме и всеядността на Бареков. Всякакви всеядни политици сме имали като Яне Янев. Но Бареков е едновременно и ляв, и десен, и млад, и стар, и богат, и беден, и всякакъв.


Очаквате ли изненади през следващите няколко дни?


- С интерес чакам да видя дали някой от големите играчи ще направи грешката да се опита да хвърли атомна бомба. Да направи толкова грандиозен опит за омаскаряване, който да рефлектира или върху опонента, или върху автора, както често става.


Имаше различни видове кампании – едните са без медийни изяви и разчитат единствено на обиколки из страната, други заляха медиите.


От тези, които са видими през медиите, най-видимата е на Бареков. Той извира отвсякъде. А и някак си привлича вниманието с невероятните неща, които говори. От другия тип най-интересна е отново ДПС.


Кой вид ще се окаже най-ефективен?


- Тук вече нямам никаква представа. Ние не знаем как хората реагират на медиите. Преди 10 години в изследване установихме, че хората вярват на местните телевизии и вестници, защото става дума за хора, които познават, и за събития, които също разпознават. А централните медии се възприемат като софийски клюкарници и се гледат в София. Така беше преди 10 години.


Сега може да се окаже, че това заливане на телевизии с клипове не влияе. Това не е ясно. Но е очевидно, че поне три партии – ГЕРБ, БСП и Бареков, залагат на непрестанни, дълги обиколки на страната. Може би те имат знанието, че медиите не са толкова ефективен канал за агитация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  Естествено, за БСП много по-важна е проблематиката на Путин и Газпром, Европейската и Българската кучета я яли!

  ОСТАВКА!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Нещо за това, че работниците на мутрите, ще получат заплатите, за изработеното, само ако гласуват за точно определена партия, не му ли направи впечатление на Дайнов !!!

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9486 Неутрално

  БСП се интересува повече от Евразайската политика и от ПЕС , защо им е Европа на това продажно правителство . ОСТАВКА !!!!!!!!

 4. 4 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Първа грижа на БСП-Станишев са интересите на работодател Путлер. Интересите на България като страна в ЕС не влизат в никакви приоритети за националните предатели. Не се отказват от парите на Европа, но с тях плащат за проекти заробващи страната с абсолютно неизгодни договори като Белене и ЮП, който дори се опитват да извадят от територията ни, за да угодят на Газпром.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  "Изненада ме, че БСП загърби европейската проблематика"

  Тях ги вълнува северно-азиатската тематика.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Браво професоре, поздравления Дайнов!
  Добър поглед към маскения бал на Европа, разиграван в България!
  ....а ЗЕЛЕНИТЕ, винаги са били позитивни, креативни, свежи и с ясни послания ... тес а хора от реалния живот, без поддатъци на влияния (кукловоди), само дето електората не разбира (не иска да мисли) за да им гласува доверие, каквото заслужават!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Весело

  "Това прави впечатление, защото водачът на листата е и шеф на Партията на европейските социалисти. Той не се занимава с бъдещето на социализма в Европа, а с ГЕРБ."

  Това е естествено, защото социализма на Станишев няма бъдеще в Европа и България.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Никоя партия не набляга на европейска тематика, защото никой не ще и да чуе за това - проблемите ни тук са евразийски , а не европейски.
  Основният въпрос на Европа е Федерация или конфедерация и Лисабонски я договор ... а нашите проблеми са кой ПОИМЕННО ще намаже от руските проекти и липсата на работа , ако не си от "връзкарите"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  "..БСП загърби европейската проблематика.."

  В БСП изобщо не се интересуват от ЕС. Тях ги тегли към Русия. И политически, но най-вече икономически.
  Който иска България да излезе от Европейския съюз, да ни придърпат към страните където се деля, а не произвежда да гласува за БСП. Който не желае да останем в съюза, в естественото си семейство към което принадлежим и географски, и исторически, и емоционално!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2550 Разстроено

  До коментар [#2] от "442": "Нещо за това, че работниците на мутрите, ще получат заплатите, за изработеното, само ако гласуват за точно определена партия,!!!"
  ТЕ и за "бизнесмен" и "собственик" няма да те назначат... ако не гласуваш правилно = ГЕРБ наистина МАЧКАХА с полиция за неправилно гласуване по места, докато при БСП става с партийни събрания по месторабота.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър": "... да гласува за БСП. Който не желае да останем в съюза, в естественото си семейство към което принадлежим и географски, и исторически, и емоционално!"
  Така и трябва - ние принадлежим към славянския свят и православоето = от Европа никой не е видял нищо добро - единствено безработица и мизерия
  #Да бъдем пак каквито бяхме - работещии,достойни
  По- добре в Евразия на база руски суровини и пазари при всички случаи ще е по-добре от сега

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Весело

  [quote#11:"dark'star"]По- добре в Евразия на база руски суровини и пазари при всички случаи ще е по-добре от сега[/quote]
  Хе-хе!
  При тези цени на газа от "братята"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Струва ми се, че Бареков е новият "проект" на мястото на изхабения "Яне"! Невероятни съвпадения има в тях, с изключение на факта, че на Бареков са дадени много повече пари - очевидно "работодателят" е разбрал, че само с голи приказки и флашки няма достатъчен ефект. Предстои и да видим.

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Цитат : "... шеф на Партията на европейските социалисти. Той не се занимава с бъдещето на социализма в Европа"
  Социализма в Европа няма нищо общо с нашите "социалисти" и с нашата действителност = все едно да говориш на тема филантропия с канибали = те също обичат хора , но не със същите мерки ... Европейският социализъм е на база развити, културни и богато общества, а нащият е примитивен и извратен = оказа се че фабриканти и банкери трябва да са социалисти в България!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Тая сутрин Боряна Димитрова закова шамана Райчев но както винаги Цолова и Николаев я спряха за да не си доразвие мисълта. Та Боряна попита Райчев защо прогнозните ви резултати 1 месец преди изборите са с точност 1/10 от процента, а 2 дни преди изборите са толеранс от например от 550 хиляди до 690 хиляди гласа за БСП? Т.е. близо 20% грешка. Това което не и позволиха да каже е че защото след 3 дни ще знаем изхода, а преди 1 месец се лъже на воля.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър": " Хе-хе!
  При тези цени на газа от "братята"?"
  Помня и други цени от братята, когато бяхме братя, а не долни уличници по магистралите на Европа ...
  За братята - братски цени
  за "другите" =други цени ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  "Изненада ме това, че БСП загърби европейската проблематика. Изненада ме и всеядността на Бареков. Всякакви всеядни политици сме имали като Яне Янев. Но Бареков е едновременно и ляв, и десен, и млад, и стар, и богат, и беден, и всякакъв."
  От "Любянка" спуснаха новия си кон.Старата кранта по-назад,напред новото муле на мафиотските интиреси.Парите на олиго-комуно-мафията плащат скеча и каквото заръчат - това се играе.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Хареса ми анализа и сособено определението за Бареков...той просто извира отвсякъде

 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1392 Гневно

  [quote#11:"dark'star"]По- добре в Евразия[/quote]
  Заминавай и хич не се бави - остави нормалните българи в Европа.

  Откъде извират тия малоумници бе...?

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  БСП не са наясно със собствените си проблеми, камо ли с европейските. Но професорът не доразвива тезата си-за проблемите на коя Европа става дума? Дали за Западна или нашата, Югоизточна? На запад са богати от 1000г. насам, всичко хубаво, което ползваме, те са го измислили( включвам и Америка)-капитализма, банките, кредитни карти, офшорки и пр., докато останалите са бедни, политически незрели, лутащи се в развитието си и т.н. И ако тая политгрупа БСП, дето не може от себе си да направи мнозинство за управление, а ползва сателита ДПС, какво може да сътвори, поне от малко да реши някакъв проблем. Примерно осезаемо да ми напълни джоба. А не обратното.

 21. 21 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дайнов, я си кажи как мавърши в Англия по комунистическо време? Или викаш, понеже татко ти бе кореспондент на "Работническо дело" там, та може? Цялата ви либерастка групичко е такава - все отрочета на ЦК на БКП - ти, Кръстев, Минчев, Кр. Стачев - до един наследничета на комунистите. Ах, .....такива!

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#11:"dark'star"]Така и трябва - ние принадлежим към славянския свят и православоето[/quote]
  Това червените от кога се хванахте толкова силно за църквата? Нали бяхте атеисти.
  Хайде моля ви се да престанете да повтаряте каквото ви спускат от Москва, защото на "славянството" му писна вече от мечешката дружба с Русия.
  Драган Цанков не случайно им е казал на руснаците - "Не ви щем меда, не ви щем жилото".
  А да знаеш защо го е казал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#19:"marsena"]Откъде извират тия малоумници бе...?[/quote]
  От Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Точно казано - най-интелигентните и позитивни послания са на Реформаторския блок и за изненада - ДПС.Хамелеонщината и всеядността - на Бареков.
  За БСП - изобщо не съм очаквала толкова откровен завой към Евразия,дори от куртоазия към ЕС.
  Едно е ясно - всеки трябва да гласува,Аз имам своя избор - РБ!

  Tony
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#16:"dark'star"]За братята - братски цени [/quote]
  Явно нищо не знаеш!
  Бил съм в Москва по времето, когато бяхме ужбратя и съм видял каква беше цената на българското сирене там.
  По-ниска от тази в България.
  Хайде сега си направи сметката как става тази работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#24:"Free person"]Аз имам своя избор - РБ![/quote]
  Аз също!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  [quote#14:"dark'star"]...оказа се че фабриканти и банкери трябва да са социалисти в България![/quote]
  Ми то затова нищо не върви в България. Как може да очакваш каквато и да е инициатива от назначен "бизнесмен"!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър":

  От Мордор

  If you listen to fools, the mob rules
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  В общи линии , Дайнов е прав ..
  Но какво иска от станишев? Идеолог ли да стане ??? Социалист , като лильов ли ?? : Може да си от номеклатурата БКП , но не е казано ,че от това следва да си умен , еле пък идеолог:)
  В момента , социализмът в Европа е като в една джунгла - не знае на къде да тръгне :
  Химнът им е ОЩЕ "Интернационалът" -.."напред ,о парии презрени ,напред о роби на труда ..""ІІ т.н..)
  Само че , ШУЛЦ някак си отбягва вече втръсналото -профсъюзите , профсъюзите - да са силни и т.н...
  Изрчино подчерта , че трябва да ИМА преференции - за дребните и средни ФИРМИ -т.е. РАЗЧИТА на ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ на първо място - за да има по- малко безработица , да наемат нови хора и по този начин косвено - да защити "робите на труда ""..)
  Само с усмивка мога да приема тезата: комунизъм и наш социализъм - и ДРЕБНА и средна ЧАСТНА собственост - предприемачи ...С десетилетия унищожаваха и предприемачите и собствеността им ...)
  Иска и нещо за младежката безработица - но там , пък, като наш серго- мечтае за нова популярност пред отиващите си идеи на Интернационала , да освежи и подново основата , масата на хората , гласуващи за социализЪма , в бъдеще : И пак няма НИЩО за профсъюзите и защита правата на младите ЧРЕЗ тях :
  След Шроьдер - има и мътилка , и в отношенията с Русия - на неговите социалисти , с дъх на ГАЗ ..)
  Изобщо , с две думи - социалдемокрацията ИМА ЛОШ ДЪХ ...)- в европейски мащаб ...

  BIG AL
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  А и какво да говори сергея за социалдемокрация - на нашите оглупели комуно баби ?? Цял живот им е втълпявано - колко вредна и какви предатели са социалдемократите - по текезесетата..
  БКП-бсп е една изостанала , идейна маса от хора, не подлежащи на развитие ...Затова и голяма част от лумпените - "националисти"- идва от тази неграмотна маса хорта ..
  Сергея иска с лъжите си - само едно - да има още мандати , ако може дълго, като баша си , тошо или който е там начело в Партията..
  Те още живеят с илюзията си - че са НЕЩО повече / номеклатурата / от останалите граждани , бидейки съветски агенти и шумкаро изтърсаци , и ЗАТОВА трябва да управляват ..
  И на тази догма ще и дойде краят ..) Засега родилните ДС- връзки ги крепят с ДПС и ..толкова ..
  Разпадът настъпва с "възрастта" на тази връзка ...)) И ще настъпи ...)
  А младите да четат , да се образоват, да пътуват , да специализират, ..защото ТАМ , където има неграмотност , "малокултурие", ..так вирее комунизЪмат, лумпените на власт , 'патриотите" и прочие отпадъци ...)
  СВЕТЪТ се променя и няма да ни чака ..)

  BIG AL
 31. 31 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 541 Неутрално

  БКП и Европа е оксиморон.

 32. 32 Профил на 4и4о 4о4о
  4и4о 4о4о
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БСП обикаля селища под 10 000 души. В по-големите няма шанс. Затова и Съселгей Руснишев го няма в никакви дебати. Копира ДПС. Създава бедняшки анклави от неграмотни избиратели. Ще я докара до 9% на парламентарните избори.

  По-качествените българи гласуват за Трайчо Трайков!
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5203 Неутрално

  БСП и европейски ценности?! Но пасаран!

  klimentm
 34. 34 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Естествено, че обиколките из страната са по-ефективни от кампания в медиите. Все пак има някаква обратна връзка.

 35. 35 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Кампаниите на партиите, бяха по-скоро насочени към парламентарни избори в България, отколкото за ЕП. Явно всеки се подготвя за предсрочни избори!

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  " Но Бареков е едновременно и ляв, и десен, и млад, и стар, и богат, и беден, и всякакъв."
  Политически хамелеон.Гадни животни,с дълъг,лепкав език.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK