Ако събере кворум, парламентът ще обсъди днес вота на недоверие към кабинета за енергетиката

Ако събере кворум, парламентът ще обсъди днес вота на недоверие към кабинета за енергетиката

© Юлия ЛазароваНа извънредно заседание днес депутатите трябва да обсъждат вота на недоверие към кабинета за политиката му в областта на енергетиката.


Вотът беше внесен от ГЕРБ преди седмица. Сред аргументите на партията на Бойко Борисов са подозренията за политически натиск върху ДКЕВР за ниски цени на електроенергията, процедурата по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, лошото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), проектът "Южен поток", който според Борисов се провалил заради министъра на енергетиката Драгомир Стойнев.


Не е изключено управляващите да не се появят на днешното заседание и така парламентът да не събере необходимия кворум, за да работи. Депутати от БСП, сред които лидерът на партията Сергей Станишев, коментираха през седмицата, че е по-добре вотът да се разгледа след изборите в неделя. Според парламентарния правилник обаче разискванията трябва да са не по-късно от 7 дни след внасяне на предложението – днес.
От ГЕРБ вече провалиха веднъж дебатите по вота на недоверие за политиката по инвестиционното проектиране в края на септември. На следващия ден - в последния възможен момент, заседание все пак имаше.


Днешният вот е четвъртият, внесен от ГЕРБ. Първите три – за провала на регионалната политика, неработещото министерство на инвестиционното проектиране и политиката в сектор "сигурност", бяха отхвърлени. За да доведе до оставката на правителството, вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати. В ГЕРБ обаче разполагат само с 94.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK