Дано не се налага да говорим постоянно за политика

Дано не се налага да говорим постоянно за политика

© Юлия ЛазароваПред 24 май сме – най-българският празник. Празникът, който не ни напомня за чужди поробители и чужди освободители. Празникът, който в разгара на пролетта ни напомня, че "и ний сме дали нещо на света". Глаголицата е създадена от солунските братя Св. св. Кирил и Методий, а кирилицата – от техните ученици в България, най-вероятно от Св. Климент Охридски. И оттук, с азбуката и превода на Светото писание на старобългарски (станал известен като църковнославянски), България в културно отношение може да се нарече майка на Русия. И на всички православни славяни.


24 май ни напомня и това, че културата е по-могъща сила от всички армии. Без античната култура, Рим не би могъл да завладее трайно света.


(Впрочем, с влизането на България в Европейския съюз нашата азбука стана и третата официална азбука на Европа, след латинската и гръцката.)
Но точно в деня след най-светлия ни празник, на 25 май, ще гласуваме за Европейски парламент. Толкова ми се иска България да стане най-после една нормална европейска страна, в която не се налага постоянно да се говори за политика, защото нормалността не е постоянно застрашена!


Ние вече 25 години се мъчим да стигнем там, откъдето други европейски народи се връщат. И все уж си мислим, че сме стигнали, станали сме нормална европейска страна. Но като в кошмарен сън, малко преди финала започват отново да излизат скелетите на миналото, скрити в гардероба.


И замирисват страшно боклуците,
заметени под килима


Призраците на миналото, които развяват старото знаме със сърпа и чука и горят новото знаме, знамето на мира в Европа, пак се връщат у нас.


Девети май, празнуван като Ден на победата през Втората светована война и като Ден на Европа, беше много показателен. На митинга на БСП пред Паметника на съветската армия, паметника с извисения високо над София съветски шмайзер, пред очите на Сергей Станишев, председател на ПЕС, под развети руски и съветски знамена, беше изгорен флагът на Европейския съюз.


Дебилната антиевропейска и пропутинска кампания на "Атака" не е нужно дори да се коментира. Но може ли Сергей Станишев, ако наистина е европейски социалист, да не се разграничи от горенето на европейския флаг на митинг на БСП? ... Може. Няма да се разграничи, защото не иска да изпусне гласовете на лумпените, за които е в конкуренция с "Атака". А и защото вероятно му харесва ролята на хитро седящия на два стола политик. Но колко дълго може да се седи на два стола?


Друг един новоизлюпен популист, телевизионен кебапчия с "богати приятели", с които заедно плачели за бедните, води пред БСП по медийни разходи в предизборната кампания. Но не декларира откъде, от кои точно богати приятели, са му дошли парите. Пионките на олигархията се ползват с привилегии у нас. Същият кебапчия призова България отново да стане Народна република ...


Ако искаме да бъдем в Европейския съюз, ако искаме България да бъде европейка страна и да има мир на нашия континент,


знаем за кого да НЕ гласуваме в неделя


Могъщите паметниците и военните паради вкарват "народните маси" в една друга, "сакрална" реалност – светски заместител на религиозната. От тази друга реалност (силно политизарана по време на Студената война) трудно се излиза. И някои хора си остават там завинаги... Втората световна война отдавна свърши, другари! Свърши и Студената война.


Почти седем десетилетия в обединена Европа цари мир и просперитет. Но на 9 май в Москва имаше внушителен военен парад. Дано танковете си останат само по парадите и музеите! А не на територията на съседни държави. Денят на Европа не се празнува с военни паради и танкове. Нито 24 май.


С анексирането на Крим от Русия отново замириса на Студена война. Надявам се този леден повей от миналото да отмине след 25 май, когато освен избори за Европейски парламент ще има и президентските избори в Украйна.


Мисля че в крайна сметка окупацията на Крим и страхът в Европа от руска военна заплаха или газов шантаж ще доведат до по-голяма консолидация на Европейския съюз.


Подкрепата на Путин за евроскептиците не им дава сила


а напротив. Европа е по-силна, когато е обединена. Във "Фауст" на Гьоте Мефистофел се представя така: "От тази сила част съм, що зло желае, а добро създава."


Страхът от външен враг консолидира. Путин ползва образа на врага, за да консолидира Русия около своята диктатура. Външният враг за него са САЩ, Европейският съюз и НАТО. Но с този нова конфронтация в стил Студена война той всъщност прави добро на Европа – помага за обединението й. А руснаците скоро ще разберат, че окупацията на Крим е била за тях пирова победа. Хората са по-богати и живеят по-добре в света на мира, толерантността и демокрацията. Хората живеят по-добре в Европа.


България е част от Европейския съюз. Ние също избираме Европейския парламент тази неделя. Европейските субсидии са жизнено важни за нас. Както и сигурността, която ни гарантират Европейският съюз и НАТО.


Нека бъдем приятели и партньори с Русия. Нека между нас да има и търговски и културен обмен. И братски прегръдки, ако щете. Но това не може да стане, ако монополистът "Газпром" ни диктува промени в българското законодателство за своя изгода. Това не е партньорство и приятелство, а диктат. Не можем да бъдем изцяло енергийно зависими от една страна и дори от една компания-монополист представляваща тази страна. Защо цените на руския газ у нас са по-високи отколкото в Германия? Това ли е вечната ни братска дружба с Русия?


Реформаторският блок подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз. Този съюз ще допринесе за енергийна диверсификация и намаляване на едностранната зависимост, за стабилизиране на нашата енергетика. Той ще ни помогне да имаме с 30% по-евтин газ.


За нас дилемата на тези избори не е ляво или дясно, а за Европа или за Евразия. Това е основната разделителна линия между кандидатите и партиите, за които ще гласуваме.


24 май тази година е и денят за размисъл преди изборите


Дано гласуват повече хора, защото негласувалите всъщност гласуват за статуквото, за тези, които сега ни управляват и ни водят извън Европа. Дано скоро да станем наистина една нормална страна, в която не се налага да говорим за политика. Особено в навечерието на 24 май.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  На този ли "другаря Живков" не можеше да му забрани да го обича?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Много добър и смислен текст! А 24 май е една от най-светлите дати в Българската история, и никакви популисти не могат да я "засенчат"!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5851 Неутрално

  Светите Кирил и Методий - покровители на обединена Европа.
  Колко са тези, които са светци както в православната, така и в католическата църква?
  Създателите не просто на буквите, а и унификаторите на българския език с превода на църковните книги - тези книги, които са научили мужиците от тайгата да четат, да пишат и да се молят на Бог. Затова в руския език съществуват всичките стари падежи на българския. Защото само творецът на един език може да го развива. А за хората от тайгата това е чужд език.
  Та като стана дума за светци на всички църкви - друг един е Свети Крал Тривелий (Тервел) - спасителят на Европа от ислямизацията в началото на 8-ми век.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 940 Весело

  "...Могъщите паметниците и военните паради вкарват "народните маси" в една друга, "сакрална" реалност – светски заместител на религиозната. От тази друга реалност (силно политизарана по време на Студената война) трудно се излиза. И някои хора си остават там завинаги... Войната световна война отдавна свърши, другари! Свърши и Студената война...."- много правописни и стилови грешки! По-грамотно пишете, де!

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митко Василев":

  На баща му!

 7. 7 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#1] от "reakzioner":

  До коментар [#2] от "Митко Василев":

  Ей ги троловете. Винаги гледат да са първи в коментарите и не обсъждат темата на статията, а автора й.
  ПП. Василев, на баща му, а не на него никой не можеше да му забрани да обича Т.Ж. И това не знаеш.

  Gunter glieben glauchen globen
 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  мерси. а знаеш ли дали другото "левче", дето го пробутват тука, е от същата семка?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 621 Любопитно

  Тук очевидно дефиницията за ТРОЛ е - човек, чието мнение не харесваш.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#8] от "Митко Василев":

  Естествено! Ти па! Кога ядоха кифтетата не реваха!

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  [quote#9:"Митко Василев"]Тук очевидно дефиницията за ТРОЛ е - човек, чието мнение не харесваш[/quote]
  Ти нямаш мнение по темата, а плюеш по автора й. Това е класическо тролене. Вторият критерий е стремежът за пръв коментар. И на него отговаряш. Трети критерий е да пробутваш собствения си блог, като го рекламираш безплатно във форума. Това е класически спам и непоискано търговско съобщение. Толкова стига ли ти или да продължавам?

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 621 Любопитно

  До коментар [#11] от "Blood Red Skies":

  [quote#11:"Blood Red Skies"]Ти нямаш мнение по темата, а плюеш по автора й.[/quote]

  Посочи с кое точно го наплюх? Защо ме клеветиш ти, а?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#2:"Митко Василев"]На този ли "другаря Живков" не можеше да му забрани да го обича?[/quote]
  На баща му. На тоя вероятно Европейската комисия не може да му забрани.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Харесва ми текста и съм съгласен с посланията.
  Хубаво е и съвпадението - празника на образованието, науката, културата и деня за размисъл. Ако естествените внушения на този празник, накарат всеки от нас да се поразмисли и определи, би трябвало да проличи и в резултатите от изборите.
  Така че, да си пожелаем хубав празник утре и успех в други ден.
  А в понеделник ще видим новоизлюпения земеделец, др. Станишев, който се канеше да изорава земята, какви ще ги дъвче).

 15. 15 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Колчем се появи материал от този автор скокват вщл рояк червени тролове. За този автор опорната точка е една: Баща му нещо бил на Живков. Баща му е един от най-добрите български поети, но това няма абсолютно никакво отношение към автора и неговия текст - освен че 24 май е ден на културата. В Русия плащали на троловете по 550 евро на месец. У нас явно работят за жълти стотинки, щом не могат да измислят нещо ново, нещо по същество, освен "ама той баща му..." Прощвете малко креативност бе хора! кавете нещо ново.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  Уффф, Левчев!

  И що трябваше 24 май да го овалваш в политиката?

  Да не говорим - по този начин!
  Пускайки за опорна точка края на говоренето за политика, (що за нонсенс, обръщайки се към граждани, т.е. жителите в полиса?), задълбава дори не в политиката, а чак в политиканството?

  Че то дори Фукуяма си взе думите назад, а нерде Фукуяма - нерде наш Владо.
  Който, поради естеството си на интелектуалец на словото, биваше да е с по-голям респект към ... буквите дори ...

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4482 Неутрално

  ,,Призраците на миналото, които развяват старото знаме със сърпа и чука и горят новото знаме, знамето на мира в Европа, пак се връщат у нас.,,

  Радвдам се когато някои хора се осъзнават, че дълги години са лъгани от БКП и го признават.

 18. 18 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Драги тролове на Евразия, прочетете този текст! Може нещо да научите - за България и мястото и в Европа. Българската азбука е третата официална азбука на европейскиш съюз. А светите братя Кирил и Методий ( за които в Русия до края на комунизма повечето хора не бяха и чували) са светци покровители на Европа. Не на Евразия!

 19. 19 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ЕВАЛА НА АВТОРА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧЕН ПОГЛЕД ЗА НЕЩАТА ,КОИТО ОПИСВА

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много добър и смислен текст,но за да се доближи до Европа,не само формално да членува в ЕС, България трябва да намери сили да се пребори и със стари заблуди за вътрешна употреба като "азбуката и превода на Светото писание на старобългарски / станал известен като църковнославянски"....Създателите и ползвателите на този език са го наричали славянски/словенски. Старобългарски има само в българските учебници по литература и история
  Пътят към "европеизирането" минава не само през прочистването на корумпираната съдебна и политическа система,но и през деидеологизирането на знанието за миналото,през нормалното отношение към останалите народи,култури,към историческите факти. Националистическите митове не могат да бъдат визитка на един съвременен, рационално мислещ европеец......

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#2:"Митко Василев"]На този ли "другаря Живков" не можеше да му забрани да го обича?[/quote]

  Болшевишка душице, престани да съдиш за децата по бащите! Спори с текста, не с таткото! Явно друго не можеш да измислиш, дотам ти се простира пипето...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митко Василев":

  Не.
  Домързяло те е да четеш.
  Ето важно от финала.
  Много важно!

  ...........Дано гласуват повече хора, защото негласувалите всъщност гласуват за статуквото, за тези, които сега ни управляват и ни водят извън Европа. Дано скоро да станем наистина една нормална страна, в която не се налага да говорим за политика............

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#18:"dedalus"]Драги тролове на Евразия, прочетете този текст! Може нещо да научите - за България и мястото и в Европа.[/quote]

  Този текст е писан от истински патриот, докато онези, които го плюят, са патриоти на Русия - една изостанала, деспотична държава, чийто народ е живял свободно едва десетина години в историята си.

  Мен лично ме е срам, че и те се наричат българи и имам един и същ паспорт и едни и същи избирателни права с тях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Весело

  До коментар [#15] от "dedalus":
  [quote#15:"dedalus"] За този автор опорната точка е една: Баща му нещо бил на Живков. [/quote]
  Че това му е хубавото точно.
  Аз затова още в началото тук казах, че тате беше партиен секретар. Аз също ли трябваше да съм в ш@баното им бсп?
  То и тате никога не се записа в бсп, но фактите са си факти.
  И аз съм левчевец .
  Пукат се от яд червените тролове, защото ние сме един вид предатели на червената им идея.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Интересно какъв ще е синът ти.

 26. 26 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хубаво заглавие, хубава снимка, хубаво начало и после пак се почва - злият и агресивен Путин срещу кротките европейци и американци, които се сплотявали срещу коварния враг и т.н. Понеже този текст ще се кипри тук и утре, замисълът е хем да се каже нещо за 24 май, колкото да не е без хич, хем да не се пропуска поредната порция пропаганда за "реформаторите".

 27. 27 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 395 Любопитно

  и как е възможно да се роди син сокол от баща бухал?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK