Едно смело предсказание за изборни резултати

Едно смело предсказание за изборни резултати

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Препубликуваме текста от сайта "Отворен парламент". Той припомня проблема с т.нар. корпоративен вот. Темата с прилагането му е актулна в последните три дни, след като репортаж на "Нова тв" показа как се осигурява гласуването в мини "Бобов дол". Днес в интернет изтече и пълният клип, в който става ясно, че призива към работниците е да гласуват за БСП.
Работата с данните показва и други зависимости, които авторът тепърва ще изследва и след евроизборите. Заглавието на текста е на "Дневник", оригиналното е "40-те разбойника и Ключа от Тъмната Стаичка".


Сигнали за нарушения, свързани с деня за размисъл, изборния ден, гласуването, предлагането да купят гласа ви или ако станете свидетели на организирано гласуване и други - може да изпращате на [email protected].


Идеята


12 май 2013. Гледката е до болка позната – съмнителни брокери облечени в анцузи, с телефон в едната ръка и с тетрадка в другата обикалят училищни дворове в изборния ден и бдят над изсипването на гласоподаватели от микробуси като стриди на килограм. Въпреки това доказването и наказването на престъплението "купуване и продаване на гласове" си остава почти невъзможно.
Все пак днес, 2 дни преди поредните избори, е жизнено важно да се опитаме да разберем поне частично какво се случва в този един специален ден от годината, който изглежда предопределя събитията и броженията в държавата не само през другите 364 дни, а и с години напред.


За изненада, намираме помощ не другаде, а в сайта на ЦИК, където удобно са качени, в лесен за дешифриране формат, по години изборни резултати на секционно ниво – десетки числа описващи всяка секция в детайл. Не само гласовете за партиите, но и всякакви други интересни факти за въодушевения цифрохолик. Колко са напр. невалидните бюлетини в Секция 59 в Кюстендил, колко избиратели са били вписани в община Гулянци, колко секции в България имат 100% избирателна активност – все интересни въпроси, които разказват някаква малка местна драма.


Започваме проект за цялостно разследване на тези данни и историите, които те разказват. Целта ни е да ги покажем чрез ясни инфографики, които да представят нагледно и атрактивно променливите, техните зависимости и проблемите, които загатват.


Първи поглед в матрицата


В България на последните няколко избори има около 11 хиляди секции. От тях 9 хиляди имат повече от 250 души в избирателния списък. През 2013, само в 30 от тези секции (0.3%) сборът от процентите на непредставените в парламента 41 партии е по-висок от 50%.


Логично може да се предположи, че победители в тези секции ще са измежду почти успелите да преминат 4%-та бариера – НФСБ, ДБГ или ДСБ.


Изненадващо, нито една от тези партии не фигурира в този списък. Вместо това лъвският пай от антисистемните секции се оказва в графата на ПП "Лидер" – 23 от 30. Другите са разделени между ВМРО (3) и Коалиция "Център – Свобода и Достойнство" (4).


Какво може да обясни тази доминация на ПП "Лидер", която за цялата страна има само 1.736%? Нека погледнем картата.

Едно смело предсказание за изборни резултати

© Отворен парламент


Вижда се, че техните успехи са концентрирани в малко на брой точки. Бобов Дол, Кюстендилско; Айтос, Бургаско; Видин; няколко Монтански села; Перник; община Самоков и Гълъбово, Старозагорско.


При положение, че повечето секции в страната показват едноцифрен брой гласове за ПП "Лидер", нещо доста интересно трябва да се е случвало в тези населени места, за да може партията да печели трицифрен брой гласове в няколко концентрирани съседни секции.

Едно смело предсказание за изборни резултати

© Отворен парламент


Може би отговорът се крие в репортажа на "Нова телевизия" от тази седмица, в който със скрита камера се показа инструктаж към миньорите от мина "Бобов Дол" да гласуват с една определена бюлетина, широко обсъждана като номер 15 – БСП.


Дали това има логика? Нека погледнем имената зад ПП Лидер. Бърза справка посочва, че след основаването си, партията е имала за заместник председател доц. Мария Пиргова – майка на кандидатката от листата на БСП под номер пет – Достена Лаверн.


Само на база тази информация, спокойно можем да направим едно смело предсказание. Всички тези 23 секции, доминирани от ПП Лидер през 2013 и 2009, ще се обърнат на 25-ти май в полза на БСП, вероятно много от тях с преференция за г-жа Лаверн. Лесно изчисление показва, че само в МИР Кюстендил става въпрос за 6 хиляди гласа – повече от един процент от очакваните 500-600 хиляди гласа за БСП и почти една трета от необходимите на Достена Лаверн 5%, за да влезе в играта с преференциите.


Дали това е контролиран вот, оставяме на читателя да прецени.


Тука има, тука няма


Като още едно предястие от апетитното съкровище от числа, предоставено от ЦИК, нека погледнем разликите в резултатите на ГЕРБ и БСП от 2009 до 2013.


Следващата графика представя с хистограма, разпределението на промените в процентите спечелени от двете партии в отделни секции. Средно, резултатът за ГЕРБ е спаднал с 9%, докато този на БСП се е покачил с 8%. Девиацията е 11% за ГЕРБ и 9% за БСП.

Едно смело предсказание за изборни резултати

© Отворен парламент


Какво неочаквано има тук? Наистина след относително непопулярното управление на Бойко Борисов, този резултат е почти самоочевиден. Но нека се поровим още малко.


Нека вземем секциите, в които ГЕРБ губи повече от 1.5 стандартна девиация (-25%). Те са общо 477. В 46 от тях, БСП добавя над 25% към своя резултат. Картата ни дава интересен контекст.

Едно смело предсказание за изборни резултати

© Отворен парламент


Отново виждаме концентрации на секции в знакови географски райони. Град Кюстендил (дом на Секция 59 и на г-жа Мая Манолова); град Етрополе – дом на низвергнатия бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров; секции в две ромски махали в София и, разбира се, град Белене – място, тръпнещо в очакване на големия проект-любимец на БСП – АЕЦ Белене.


Данните разкриват и някои по-незабелижими детайли. Например в Кюстендил, промяната в процентите идва не заради отлив на гласове от ГЕРБ, а заради прилив от нови гласоподаватели на БСП. Това се случва в атмосфера на рекордно ниска избирателна активност.


Отново оставяме на читателя да си прави сам извод какво се крие зад тези числа, докато очаква нашия нов проект "Изборни данни – ключ от тъмната стая".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK