Как държавата ме лиши от правото ми на глас

Как държавата ме лиши от правото ми на глас

© Блогът на Йордан МатеевПрепубликуваме казуса на Йордан Матеев от блога му "Икономика на всичко". Акцентите са на "Дневник". Вашите сигнали за проблеми със списъците, гласуването и изборни нарушения може да изпращате на [email protected] или да коментирате във форума.


Днес реших да проверя в сайта на ГРАО в коя секция трябва да отида, за да гласувам на изборите за Европейския парламент на 25 май. Изненадващо, излезе следното съобщение: "Лицето с това ЕГН не отговаря на условията за включване в избирателните списъци."


Веднага писах имейл на ГРАО с въпрос защо получавам това съобщение при положение, че отговарям на условията. Отговориха ми така: "Вашият настоящ адрес (НА) от 22.10.2009 е САЩ и не отговаряте на изискването на Изборния кодекс, да имате НА в държава от ЕС през 60 от последните 90 дни преди датата на изборите."
Да, обаче аз не живия в САЩ, а през последните 90 дни не съм напускал България дори за минута. Живял съм в САЩ, но преди много време - само за година и малко до началото на 2001 г. След това няколко пъти съм си сменял адресната регистрация, все с български адреси, които са потвърждавани всеки път когато ми изтича срока на личната карта, шофьорската книжка и международния паспорт.


Писах пак на ГРАО с молба да ми отговорят


как "да се върна в България" и как да гласувам на изборите


От ГРАО ми обясниха, че след последната ми регистрация на настоящ адрес в район "Изгрев" излязъл някакъв нормативен акт, че регистрираните в този период трябва да предоставят допълнително някакви документи и на който не го е направил в съответния срок му връщат служебно предходния настоящ адрес. Моят предходен настоящ адрес обаче, от март 2007 г., когато е издадена и личната ми карта, е пак в София, район "Оборище", а не САЩ. Всъщност от март 2001 г. до началото на 2011 г. дори не съм пътувал до САЩ. Писах отново на ГРАО с въпрос кой, кога, как и защо е променил настоящия ми адрес, деклариран при издаването на личната карта през март 2007 г. Очаквам отговор на този имейл.  


Междувременно, по препоръка на експерт в тази сфера отидох в община "Изгрев", където е настоящият ми адрес. Точно там преди няколко години за пореден път препотвърдих с писмен документ адреса си в България. Служителките направиха проверка и установиха, че, да, многократно съм посочвал само български адреси. Казаха ми, че


грешката е в паспортната служба на МВР, вероятно в някакъв момент са загубили базата си данни


или пък имат някаква друга грешка в системата. Имало и други такива случаи. Изплашиха се, че сега ще ги залеят с оплаквания и ми препоръчаха да отида в паспортната служба на бул. "Мария Луиза".


Аз обаче им отговорих, че в социалните мрежи под статуса ми, че не мога да гласувам има коментар за същия случай, при който потърпевшият е отишъл в паспортната служба при предишни избори, но сега пак е извън списъците за гласуване. Те не се изненадаха, помолиха ме да изчакам, след което ми препоръчаха да подам заявление до кмета, към което като доказателство да си покажа международния паспорт, в който той да види кога съм се прибрал в България.


Оказа се обаче, че заявлението трябва да подам не до кмета на район "Изгрев", а до кмета на района по постоянен адрес, тоест "Оборище". Отделно, проверка на международния ми паспор показа, че от него не може да се се разбере кога съм напуснал САЩ. Има печати само при влизанията там, но не и при излизанията.


Обадих се на служителката от "Връзки с обществеността" на район "Оборище". Тя ми препоръча да се обадя на началничката на отдел "Административно и информационно обслужване, ГРАО". Тя пък ми каза да се обадя на г-н Секулов. Той поиска известно време да направи справка, която наистина установи, че съм в списъка на "заличените лица". Но каза, че


не знае какво да направи, а юристите вече не са на работа


да се обадя утре в 11 ч. Утре, обаче, аз ще бъда извън София, при това без достъп до мобилни комуникации.


Всички, с които говорих бяха учтиви, но след като загубих половин ден без резултат, просто се отказах да инвестирам повече време за битка с неясен край.


Чувството, че ти е отнето правото да гласуваш е много неприятно. Но представяте ли си какво ще се случи, ако в деня на изборите много хора като мен установят, че им е отнето това право. Струва ми се, че има риск от сериозно опорочаване на изборите, особено като видях колко дълги са списъците на "заличените лица".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За сметка на това, пък братя Галеви са в списъците. Ето това се нарича баланс по български

  I'm addicted to the truth.
 2. 2 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Има списъци за това, кой може да гласува, но трябва да има и списъци за това кой е гласувал. Пак, ще има много мъртви души.

  I'm addicted to the truth.
 3. 3 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз се регистрирах за откриване на изборна секция в Лондон, но излиза че адресът ми за гласуване е още в България. Така че един глас по-малко и от мен.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Но това е отчайващо безобразие!
  Затова никой/никоя служба не знае колко човеконаселение сме.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Йордане, аз на твое място не бих действал толкова открито, защото то не е една беля. Ако наистина се водиш в САЩ от 2001 г., значи сега ще могат да те работят и по линия на мораториума за земеделска земя. На документи ти си чист случай на "неуседнал от 13 години". Ако местният латифундист ти хареса нивата, набързо ще улесни процеса, като изпрати едно доносче където трябва. Светлана Шаренкова е заковала глобата за нарушение на 100 хил. лв - по-добре продавай и да оттеглят сигнала, отколкото да те ощавят...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 6. 6 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ммм даа,
  Аз пък като кликнах на указания адрес на ГРАО по - горе в статията , да проверя , ми казва да се махна от там.
  Връзката била несигурна.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Весело

  Гррррао. Там има ли хора, илиса само от мечка на горе

  мурзилка
 8. 8 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Разстроено

  И не само тебе !
  Български граЖдани без постоЯнен адрес във България нямат право да гласуват на теЗи избори (интересно, дали това правило важи и за избори за НС ) !
  Със сигурност Засегнатите са хиляди !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#2] от "НЕизбир.БСП,ГЕРБ илиАТАКА, избир.курса на Европа"

  ,,Не избир. БСП,ГЕРБ или АТАКА,избир. курса на Европа ДПС,,

 10. 10 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  И най-тъжното в тази история е, че тези държавни служители, ги хрантутят българите с данъците си!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 11. 11 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "сидер":

  То тоя ЕС отдавна си е избрал курса на ДПС, тъй че айде чао.

  I'm addicted to the truth.
 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Бо-жей...тази история ме върна във времето...некво дежавю, ми се образува...

  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/13/2059829_chitatelski_dnevnik_priiatno_mi_e_zumpalov/

  Дано Йордан Матеев се е справил с ГРАО, щото иначе ше си помисля, че живеем в Басня на Лафонтен...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "грешката е в паспортната служба на МВР, вероятно в някакъв момент са загубили базата си данни"

  В нито един момент тази държава няма връзка с базата си данни. Няма и база данни. Само досиета и заскретени документи, които се губят по пътя. Най-вече към прокуратурата. В момента, в който чиновниците излязат в отпуск или спрат да "работят", точно тогава има шанс да се орпавим.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 14. 14 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Относно служителите в ГРАО: Кучето скача според тоягата и бяга според синджира!
  Толкова им позволява нормативната база.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 15. 15 Профил на Zaffirov
  Zaffirov
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#3] от "karen_walker":

  Това няма значение, дори и да не си в списъка, можеш да попълниш декларация на място и ще можеш да гласуваш. Аз така направих миналата година в Лондон.

 16. 16 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Разстроено

  Пич, не се коси!
  Миньорите от Бобов Дол ще те заместят..
  Ако не - Комлука в Бургас е на линия...

  Мам** им....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 17. 17 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 566 Гневно

  Какво друго да очаква човек от комунисти.Това са най големите престъпници в историята на България.

  писнало ми е от левичари
 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#8:"detchopora"]И не само тебе !
  Български граЖдани без постоЯнен адрес във България нямат право да гласуват на теЗи избори (интересно, дали това правило важи и за избори за НС ) ! [/quote]
  Тези, които по една или друга причина се водят "с постоянен адрес в чужбина" могат да гласуват за НС и президент, не не и за местна власт и за избор на евродепутати.

  Научих това по най дразнещият начин: Въпреки че съм почти постоянно в София от края на 2010, и си поднвих българските паспоерт и ЛК в общината (и куп други неща в тази обшина) все още ме водили "постоянен адрес в чужбина". Още по дразнещото беше че в картона ми в общината все още фигурирам като "невъзвращенец"

  Нейсе, през 2011 гласувах само за президент, и разбира се подадох заявление за смяна на постоянния адрес в София. Преди месец проверих (за всеки сучай) в коя секция гласувам-ПАК не съм в списъците. Дигнах скандал в общината-хъката мъката, при нас не сте с постоянен адрес в София (и все още съм "невъзвръщенец" Тръшнах им една многоетажна, и високодецибелова, попържня, надойдоха разни пазванти...Чиновничките се обидили как може да ги псувам така вулгарно.

  Ами може след като ОЩЕ ме водят невъзвръщенец 26 г' след "прехода", и като такъв не ми сменят адреса на постоянен тук...може.

  Така че на тези избори за евродепутати няма да мога да гласувам

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Готви се колосална манипулация на вота в неделя.
  Дано излезе наяве истината.
  Обикновено комуноидите, понеже се глупави допускат фатални грешки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Четвърти километър
  Четвърти километър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"Γαλλα"] живеем в Басня на Лафонтен...[/quote]
  Не е Лафонтен.
  Кафка е нашият човек.
  Но такива абсурди и неговото въображение не е сътворило.

 22. 22 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Но, пък затова си имаме най-безгрешния избирателен закон във Вселената, дело на др.Манолова.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Вас може и да ви няма в списъка,но за сметка на това има повече от 800000 мъртви души.

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#22] от "balkantourist":

  [quote#22:"balkantourist"]Но, пък затова си имаме най-безгрешния избирателен закон във Вселената, дело на др.Манолова.[/quote]

  Едва ли е идеален, на в сравнение с предишния по който хиляди бяха лишени от право на глас и то на местни избори с т.нар. забранителни списъци, си е крачка напред.

 25. 25 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Човече, съчувствам ти. Чувството е, че родината ти е мащеха. Бюрокрацията в тая държава е способна да убие всичките ти национални идеали. Направо ми се доповръща, като четох текста. Душата ми се сви, защото и аз съм попадал в подобни каламбури с администрацията и ми е ясно каква кауза пердута е.

 26. 26 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Колко странно ни иде, Господи,
  че ГРАО е "внимателно" ампутирана
  от системата на днешния ни общ живот
  и просто сведена,
  до "частни" битовизми...
  Андрешковци сме и ще си останем,
  а в това разказче на Димитър Иванов от Байлово е събан,
  върха на самопознанието ни като народ...
  Андрешковиада, че и край няма...

 27. 27 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#19:"Росен (путлер капут)"]

  Готви се колосална манипулация на вота в неделя.
  Дано излезе наяве истината.
  Обикновено комуноидите, понеже се глупави допускат фатални грешки. [/quote]
  И аз чувам едни такива слухове. Но ако това, което се говори, е вярно, то ще сме е гати и скапаната държава.

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Това "ГРАО" да не е съкратено от Граово? Щото ако да, то тогава причината за хаоса е разбираема.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "Zaffirov":

  Благодаря, ще опитам!

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#27] от "4u4o":

  Не се съмнявайте, иначе как ще се сринат...

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Весело

  [quote#23:"rosiraycheva50._"]

  Вас може и да ви няма в списъка,но за сметка на това има повече от 800000 мъртви души.[/quote]
  Те нямат проблеми с "гражданство" и с ГРАО и ще гласуват от оня свят...

  мурзилка
 32. 32 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Нормален човек няма да отиде до урните.

  Този пример показва колко е важно да има

  Референдум за изборните правила и колко е важно да се покаже среден пръст на "държавата" в България чрез ниска избирателна активност.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#32:"Reveal"]Нормален човек няма да отиде до урните.
  [/quote]
  Заради лозунги като този комунягите 25 г' след "прехода" още са на власт (с една две паузи).

  Напротив: ГЛАСУВАЙТЕ!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  Ето,това се казва параграф 22 на Н-та степен!Колко ли още граждани са в подобно положение?
  В каква държава живеем,след като не ни броят за граждани на България?Масиви от чиновници,масиви на МВР ,всички те са платени от нашите пари!
  Дори и г-н Йордан Матеев да осъди държавата,че го лишава от право на глас,то ще бъде толкова бавна процедура и с толкова нерви и средства,че накрая сам ще пожелае да се върне в Америка,или да избере друга държава с нормални администрации!

  Tony
 35. 35 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 985 Весело

  Виж кво не се прави така. Казваш:
  Не мога да гласувам за БСП. Да видиш как ще ти оправят набързо регистрацията

  Пък после им го натътрузваш на три ката

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 36. 36 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Отиваш си в секцията, в която си гласуваш. Даваш им личната карта - не те намират в списъка. Казваш им да ти погледнат адреса от личната карта, че това е твоята секция, но сигурно е станала някаква грешка.... да те допишат под чертата Би трябвало да проработи, особено ако не са им дали някакви специални указания кого и как могат да дописват... Такива указания обикновено няма

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 37. 37 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Мене и много като мене държавата също е лишила от глас или поне е отнела сериозна част от тежестта на моя глас. Заради:
  -мъртвите души в списъците;
  -заради купуването на гласове;
  -заради огромните институционализирани грабежи, които дават възможност на някои партии да харчат безотчетни пари за рекламата си
  -заради вроятните, много вероятните и сигурните фалшификации на места.

  с една дума: заради пълното беззаконие, което е инсталирано и се поддържа в тази нещастана страна.

 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Мене и много като мене държавата също е лишила от глас или поне е отнела сериозна част от тежестта на моя глас. Заради:
  -мъртвите души в списъците;
  -заради купуването на гласове;
  -заради огромните институционализирани грабежи, които дават възможност на някои партии да харчат безотчетни пари за рекламата си
  -заради вроятните, много вероятните и сигурните фалшификации на места.

  с една дума: заради пълното беззаконие, което е инсталирано и се поддържа в тази нещастана страна.

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Върви мощна агитация да бъдат отвратени колкото може повече хора от гласуване. Qui bono?

 40. 40 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами остава вариантът да се излезе от България и да се гласува в посолството в съответната държава. Ако си турист, никой няма да ти иска да си подал предварително декларация с адрес и т.н. Казвам го от опит. Отиваш, попълваш едно заявление и гласуваш. Което е предполагам и начин да се гласува два пъти. Особено като още се движим по списъци в тетрадки, а не в компютри...

 41. 41 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 404 Весело

  До коментар [#3] от "karen_walker":Явно много тъпо си го направила,щом не е успешна регистрацията ,а и кой ....те прати там,а не си стоя на село,при козичките


  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK