Пет стъпки към оцеляване при земетресение

Пет стъпки към оцеляване при земетресение

© Асен ТоневСлед силното земетресение на 22 май 2012 г. обобщихме добрите практики, препоръките и съветите на калифорнийски организации за подготовка на населението при бедствия, МВР и Геофизичния институт на БАН за това какво да правим при земетресение. Припомняме текста, публикуван на 29 май 2012 г.


Стъпка 1: Обезопасете дома си


Огледайте дома или офиса си за тежки предмети, които могат да паднат при земетресение. Обезопасете телевизорите, секциите, картините и други потенциално опасни вещи. Не забравяйте, че земетресението само по себе си рядко е причина за наранявания или смърт, опасността идва от срутванията и падането на тежки предмети.
Стъпка 2: Направете предварително план за действие


Направете си план за действие в случай на земетресение и го упражнете заедно с останалите хора у дома. Често паниката надделява при бедствие, затова е важно да можете да действате автоматично в критичната ситуация.


Огледайте къщата си за най-безопасното място при земетресение – под рамката на вратата близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. При земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.


Уговорете с близките си безопасно място, където да се срещнете, ако се окажете разделени в суматохата. Хубаво е да набележите и човек за контакт, който живее извън вашия град и на когото всички членове от семейството да могат да се обаждат.


Подгответе си чанта, в която да имате фенерче (не забравяйте и допълнителни батерии), свирка, аптечка с необходимите ви лекарства, дрехи за всеки в семейството (задължително и топли дрехи). Добре е в чантата да имате превързочни материали, тоалетна хартия, храна и вода. Запишете си номерата на телефоните на близките си на лист и също го сложете е чантата. Подвижен радиоприемник няма да ви бъде излишен. 


Дръжте документите си на удобно място и имайте готовност да ги поставите във водоустойчивост плик. Подгответе си и важните документи като застраховки, нотариални актове, документи на колата, документи от банки и тн.


Не забравяйте мобилните си телефони и зарядните устройства (ще са ви нужни, ако все пак се доберете до място, където можете да ползвате ток) 


Стъпка 3: Без паника!


При земетресение винаги първата препоръка е: "Не се паникьосвайте".


МВР съветва да напуснете сградата само ако прецените, че можете да го направите в рамките на 10 секунди. Ако не можете да излезете за това време - отворете или поне отключете вратата на дома си, за да може ако има размествания на структурата на сградата да не се окажете блокирани.


След това отидете бързо до най-безопасното място в дома си, където изчакайте да премине труса. Снижете се на пода и се прикрийте под стабилна маса или бюро, ако нямате подходяща рамка на врата. Обгърнете лицето и главата си с ръце, за да се предпазите от падащи предмети. 


Ако сте на улицата, застанете възможно най-далеч от сгради и далекопроводи. Трусът може да ви завари в градския транспорт и тогава съветите са да останете на място до отваряне на вратите, а след това да се придвижите далеч от сгради. Ако сте в автомобил, отбийте на безопасно място и изчакайте да премине труса.


Ако вие сте затрупани, не палете кибрит или свещ. Предпазете устата и носа си с кърпа, по възможност навлажнена (При земетресението в Япония някои от децата, затрупани в училища, са свалили чорапите си и са използвали урината си, за да ги навлажнят. След това са ги вързали около лицата си и така са се предпазили от прахта след разрушенията).


Не викайте, а чукайте по тръбите и стените или използвайте свирки, ако имате такива под ръка, за да ви намерят спасителите. Викането може да доведе до вдишване на прах и вредни частици.


Стъпка 4: Вън от сградите


След труса не забравяйте да изключите газта, електричеството и водата у дома.


Вземете приготвената чанта и излезте навън възможно най-бързо, без да използвате асансьорите. Важно е да запазите самообладание, за да не се получават стълпотворения. Задължително е да се направи път на майките с деца и да се помогне на трудно подвижните хора.


Стъпка 5: Помогнете на другите


Когато излезете навън опитайте се да се отдалечите възможно най-далече от сградите (най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка) и внимавайте да не застанете под електропроводи или под жиците на трамваи и тролейбуси.


От Геофизичния институт предупреждават да не се опитвате да напуснете населеното място с автомобил, за да не се предизвикват задръствания, които да усложнят ситуацията допълнително.


След като осигурите безопасно място за близките си (най-вече за децата и възрастните хора), огледайте се дали не можете да помогнете и на други хора. 


Ако има пострадали и срутвания, окажете помощ на пострадалите. Маркирайте местата, където има затрупани хора. Потърсете служител на реда и се информирайте дали и къде можете да сте от помощ. Уверете се, че мобилният телефон е във вас и е в изправност, за да поддържате контакт с близките си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK