"Алфа рисърч": БСП губи доверие сред младите избиратели, ДПС измества левицата в селата

"Алфа рисърч": БСП губи доверие сред младите избиратели, ДПС измества левицата в селата

© Велко АнгеловСериозен отлив на гласове за БСП сред най-младите избиратели и в селата, където ДПС печели сериозно и измества левицата. Практически паритет на БСП и Реформаторския блок в София и силно представителство на "България без цензура" (ББЦ) в малките градове.


Това отчитат прогнозните данни на социологическата агенция "Алфа рисърч" за профила на избирателите, обявени в студиото на БНТ от управляващия партньор в агенцията Боряна Димитрова. 


Запазва се тенденцията десните партии да са по-добре представени в по-младите и средните възрастови групи, докато бастионът на БСП остава по-възрастното поколение. Този път обаче БСП остава едва на четвърто място сред избирателите от най-младата група - 18 - 30 години, съобщи Боряна Димитрова. По думите й това показва ерозия в доверието към БСП на младите хора, които досега са виждали в партията идея за европейска левица. 
Разпределението на гласовете в този възрастов сегмент, според социолозите, е 26% за ГЕРБ, 25% - за ДПС. На трето място излиза ББЦ с 13%, а четвърта политическа сила е БСП с 10% от гласовете.


За мен това е един от най-значимите резултати от гласуването днес, тъй като наблюдаваме такова гласуване за първи път, коментира Боряна Димитрова. Очаквано, силно представителство в най-младата възрастова група имат реформаторите с 8 на сто от гласовете. 


При средното поколение - 31 - 60 г, социолозите отчитат доминация на ГЕРБ с 30%, следвана от левицата с 18 %. Тук резултатите за ББЦ и Реформаторския блок са ниски.


При най-възрастните - над 60г., Коалиция за България запазва традиционния си вот - 37% срещу 28% за ГЕРБ.


В София ГЕРБ категорично води с около 35 на сто от гласовете. В столицата "Алфа рисърч" отчита почти равни резултати за Коалиция за България и Реформаторския блок - по 18 %. Вероятно разликата между двете формации ще е минимална, но все още е рано да се прогнозира каква ще е тя, каза Боряна Димитрова. 


В областните градове води ГЕРБ с 25% от гласовете, следван от левицата с 23%. В тези населени места има изненадващо добро представителство на ББЦ - 12%, и Реформаторския блок - 8% от гласовете. 


Към малките градове се увеличава присъствието на Коалиция за България с 28%, ГЕРБ отстъпва с малко - 25%. Силно представителство на ББЦ - 12 на сто, сочат данните. 


Изненадващо ДПС измества БСП от бастиона й - селата, коментира Димитрова. Формацията на Лютви Местан взима около 40% от гласовете на хората в селата, които са отишли до урните днес. БСП пък остава едва с 20 на сто от гласовете. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK