Евроизборите във "Фейсбук" 2: От "Абсурдът е пълен" до "Има надежда"

Евроизборите във "Фейсбук" 2: От "Абсурдът е пълен" до "Има надежда"

© Георги КожухаровИзбори 2022

Веднага след края на избирателния ден социалните мрежи закипяха от коментари на първите данни от преброяването, политическите изказвания и заформящите се перспективи пред България. Десетки хора изтълкуваха провала на БСП като знак за недоверие в правителството и припомниха за обещанието за оставка на лидера на партията в началото на предизборната кампания. Други бяха възмутени от преднината на ГЕРБ и припомниха от своя страна за финала на правителството на Бойко Борисов. За трети големият шок беше успехът на новата формация "България без цензура", а четвърти видяха положителни нотки в избора на десен европолитик и отпадането на националистите. Ето част от публикациите, които "Дневник" събра.


Крахът на БСП 


Единствени по-катастрофално загубили от БСП са Галъп и Медиана. 13% грешка..., пише политологът Стефан Попов. В друг пост добавя ДПС и БСП с равни мандати означава, че ДПС е мобилизирало електората си, за да свали Станишев. И за да разбърка по-голяма каша. Но това не е зле, добре е. "Станишев говори като от саркофага на тутанкамон - умрял, но не подал (оставка). като решен - подобно на тракийски цар - да влезе в грбницата заедно с всичките си жени. това е много добре, радост.", продължава Попов. 
"Абсурдът е пълен"


"И сега какво?! Не сме в пост комунизъм, още сме след турско...", коментира потребител във "Фейсбук" веднага след изказването на Борисов, от което тръгнаха спекулации за възможна коалиция с ДПС. В отговор друг написа "Направо сме си "в турско".


Поетът Марин Бодаков коментира лаконично, че е "време да прегръщаш и време да избягваш прегръдки", а под поста му отвърнаха, че "Лакомията се разпространява лесно, по-лесно дори от грипа". Днес писателят се възмути:  До този момент трябваше да чуем за поне две оставки. Поне две!


Изводът, според мен, от изборите е, че сами сме си виновни. Като не излизаме да гласуваме, няма какво да се чудим, че с малко дисциплина, пари и много воля Бареков и неговите "богати приятели" вкараха не една, а три партии в ЕП, а и дават сериозна заявка за управление по-скоро, отколкото се очакваше., написа друг потребител. 


Политологът Огнян Минчев написа след пресконференциите на първите партии: Тази вечер живея в някакъв грозен абсурд. Слушам Станишев, който излъчва увереността на традиционен победител в поредица от избори. След него Местан назидателно говори за великата демократична партия ДПС - без нужда от автобуси... В коя страна се намира населеното място Бобов дол? Коя партия получи днес 40 на сто от гласовете, с които се похвали само преди година. Апаратчиците на коя партия за пореден път напълниха избирателните урни с бюлетини на едро - с лопатата? Кой превърна цялото мюсюлманско население в България в крепостни селяни? Кой, кой, кой...? Докога ще разрешаваме тази наглост - пред очите ни?


"Приятно съм изненадан..."


Преди да се изяснят процентите, младеж направи оптимистичен коментар за Реформаторския блок и другите две неща, които са го изненадали приятно: 
Приятно съм изненадан от резултатите засега. Поне три са причините:
1. От Реформаторския блок ще вземат 6-8%, дай Боже и повече - далеч над очакваното от мен! Десните и проевропейски избиратели вече не могат да НЕ гласуват за РБ, оправдавайки се, че така ще си пропилеят гласа. Може да имат друга причина да не гласуват за тях, но вече не тази.
2. Съветофилите губят убедително, СтаниПес няма да е доволен
3. А ТАКА! :)))


Можеше Реформаторите да имат поне още един депутат. И не трябваше Бареков въобще да присъства. Но на фона на всички разочарования досега резултатите са почти приемливи. Колко тъжно е да си българин..., написа друг. 


По повод дясната коалиция, писателят Васил Георгиев пък заяви: Половинчатият успех понякога е по-лош от пълния неуспех. Така че от РБ да не се радват много и да броят моя един глас като половин, ако искат да имат реална представа за това какво постигнаха.


Бившият служебен министър на околната среда Юлиян Попов също намери положителна картина в резултатите от вота: Резултатът от Европейските избори в България - нито един избран депутат от антиевропейски настроена или крайно националистична партия. Атака е вън. От европейска гледна точка, това ще е един от най-добрите резултати в ЕС. Все пак това са избори за Европейски парламент.


След като стана ясно, че първата в листата на РБ ще бъде изместена от мястото на евродепутат, се появи и коментарът:  "Не мога да се сдържа. Меглена Кунева е като котката на Шрьодингер - влиза в Европейския парламент, и не влиза." 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK