Рекапитулация на евровота

Борисов в изборната нощ

© Анелия Николова

Борисов в изборната нощ



Дотук резултатите от изборите могат да бъдат обобщени така:


1. Безспорен успех на ГЕРБ. Минаване през два избора след края на мандата, при които партията остава най-голяма в страната, е заявка за трайно място в партийната система. ГЕРБ има и ще има важна роля вдясно.


2. Срив на БСП, който показва, че участието на партията във формати по модела БСП, ДПС, "Атака" е пагубен за нея. Въпросът с лидерството става неотложен. За Станишев това е поредната загуба: този път не само у дома, но и в Европа.




3. Провал на АБВ, който се дължи основно на липсата на ясен профил на формацията – едновременно русофилска и проевропейска. Тежестта на Първанов и Калфин е голяма обаче – при едни предсрочни парламентарни избори те могат да опитат да минат една по-ниска бариера от 4%.


4. ДПС традиционно са силни на евроизбори – представянето им се дължи не на тяхната нараснала абсолютно тежест, а на ниската активност на избирателите на останалите партии, особено тези на левицата.


5. С Пеевски продължават да се случват интересни неща. Операцията с неговото издигане, изглежда, се провали може би защото от АЛДЕ са дали ясен сигнал, че няма да го приемат в групата. Притеснително е, че електоратът на ДПС няма минимум критично отношение към ръководството. Освен ако не се окаже, че масово са гласували преференциално срещу Пеевски, но това ще се види по-късно.


6. Представянето на Бареков е надценено. То е функция на ниската избирателна активност, огромното число купени застъпници и наблюдатели (десетки хиляди), голямата сума, изхарчена за медии, както и безрезервната подкрепа на ТВ7. Провалът на формата БСП, ДПС, "Атака" е и провал за Бареков обаче: става ясно, че механичната подмяна на Сидеров с Бареков ще е много скъпа за БСП и ще е най-вероятно неприемлива за левицата. В крайна сметка ББЦ все още остава един скъп корпоративен проект, чието партийно бъдеще е неясно.


7. Много добър, макар и не отличен резултат за Реформаторския блок. Партията най-после е единен субект, загубата на време от лятото на миналата година е частично компенсирана. Новото ръководство в лицето на Радан Кънев отбелязва първи сериозен успех. Идеологически формацията стои добре, проевропейската й позиция беше решаваща за крайния резултат. Остава обаче много организационна работа и запазване на мобилизацията на единомишлениците, която се случи в последните дни преди вота.


8. Националистическият вот не се е изпарил. Не е отразен в резултата, защото се раздели и защото "Атака" се дискредитира от участието си в управленския формат. Това е по-скоро временен феномен обаче. Кой ще консолидира този вот ще е важен въпрос на парламентарните избори.


9. Останаха две социологически агенции: "Алфа Рисърч" и "Екзакта". ПР агенциите се увеличиха.


Предсрочни парламентарни избори са още по-наложителни. Пред БСП има два пътя: да приеме тази очевидност или да продължи болезнено да се самоубива, като се опитва да привлича подкрепа от Бареков с надежда да възпроизведе един така или иначе неработещ формат.


Голямата новина от евровота в ЕС не е само нарастването на дела на евроскептиците и националистите.
Основната новина е, че след пет години финансова и икономическа криза


левицата не успя да стане водеща сила в Европа


Това означава, че работещ ляв модел - социален и икономически - който да е алтернатива на сегашния просто няма. Левицата се лута между популистката крайност на Сириза и подгласянето на Меркел и ЕНП. Именно това отваря вратата за радикални популистки формации: ЕНП и социалистите и демократите са по съдържание едно и също в очите на все по-големи маси хора.


В този смисъл много сериозен размисъл трябва да се случи не само в нашата, но и в европейската левица.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 408 Весело
 2. 2 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  На едни парламентарни избори с 50-60% участие, БарекоФ и ДПС ще имат наполовина от сегашните си резултати. Вчера си достигнаха максималните абсолютни гласове. Повече от това не могат да купят.

 3. 3 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Неутрално

  6. Представянето на Бареков е надценено. То е функция на ниската избирателна активност, огромното число купени застъпници и наблюдатели (десетки хиляди), голямата сума, изхарчена за медии, както и безрезервната подкрепа на ТВ7. * Провалът на формата БСП, ДПС, Атака е и провал за Бареков, обаче: става ясно, че механичната подмяна на Сидеров с Бареков ще е много скъпа за БСП и ще е най-вероятно неприемлива за левицата. В крайна сметка, ББЦ все още остава един скъп корпоративен проект, чието партийно бъдеще е неясно.

  *

  Дано!

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 4. 4 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В допълнение,за съжаление предсрочни избори не са възможни,просто лостът на влияние в Управляващата хунта е сменен и ДПС вече е с огромна тежест,но нито ДПС,нито БСП са толкова глупави,че да пуснат яслата на която толкова удобно са се разположили.За съжаление ще продължаваме да се мъчим и да сме свидетели на престъпленията на коалицията подкрепяща най-безгласния премиер и министерски съвет изобщо на Р България за всички времена.

 5. 5 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 642 Неутрално

  точен коментар, може би най-точен за социологическите агенции

 6. 6 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 574 Гневно

  Големия печеливш от тези избори е Амеед Доан.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Останаха две социологически агенции: Алфа Рисърч и Екзакта. ПР агенциите се увеличиха.Андрей,Кънчо,Кольо,Юри,трябва ритуално в ефир да си скъсат дипломите и да се пръждосватв дън гори комунистически и да препишат 1000 пъти мисълта на Ейбрахам Линколн:"Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време."

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  А ако Курумбашев и Пръмовица останат извън класацията, няма да мога да си намеря място от КЕФ.

 9. 9 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 614 Весело

  9. Останаха две социологически агенции: Алфа Рисърч и Екзакта. ПР агенциите се увеличиха.

  Предлагам социолозите да си изядат публично дипломите.

  писнало ми е от левичари
 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  1. Безспорен успех на ГЕРБ.

  При тотална мобилизация и водене под конвой на работници и служители ГЕРБ загуби 300 хиляди гласа.

  2. Срив на БСП

  БСП взе повече гласове от 2005 г. и приблизително колкото през 2009 г. Грешката на ръководството беше, че не очакваха нещо да се промени и този път по изключение електоратът да излезе и гласува на евроизбори.

  3. Много добър, макар и не отличен резултат за Реформаторския блок.

  Тотална катастрофа за РБ, който събра по-малко гласове от Кунева на последните избори и около 40% от гласовете за партиите от БР през 2013 г.


  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Представянето на Бюрека е сбъднат кошмар.
  Само за няколко месеца успя да стигне до там, че да вкара двама евродепутати.Подценяването на Бюрека с надценяване му може да изяде главата на подценяващите го.
  Зад ББЦ седи мощна финансова машина и солидни амбиции.Да подценишш силата на парите и склонноста на българите към търсенето на Месии може да изграе много,ама много коварна шега на подценяващите го.
  Така, че Дневник не ни(се) успокоявайте.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]9. Останаха две социологически агенции: Алфа Рисърч и Екзакта. ПР агенциите се увеличиха.[/quote]

  Настоявам Червен Кольо, Кънчо, Агнусарят Андрей, Юрий (Виктор от РУМНО) и пр. червени клакьори да си изядят дипломите по социология в ефир! Веднага!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 641 Неутрално

  9. Останаха две социологически агенции: Алфа Рисърч и Екзакта. ПР агенциите се увеличиха.

  Снощи Райчев го скъсаха от подигравки...
  А пък нова хвана ИМП, че купуват класове в Пазарджик за бареков (май тези дадоха победа на БСП и ББЦ 3-ти)

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Весело

  Хайде довечера пред Министерски съвет да отпразнуваме загубата на комунистите и да поискаме ОСТАВКА!

 15. 15 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Рекапитулацията трябва най-вече да минава през избирателната активност,която всички се надавахме да е доста по-висока.Но какво се оказа,че само ДПС може да си мобилизира избирателите,а ние само мрънкаме как те винаги участват в управлението.Е кой ни е виновен,като не отиваме да гласуваме?

 16. 16 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Весело

  Между другото се помотах в някои от по-големите профили на Атака и Сидеров във фейсбук... Няма такова чупене на пръсти и попържане на тъпия народ дето ни бутал към Европа вместо към майчица Русия! А, и изборите били манипулирани. Ама от кого, не е ясно. Вероятно от "мандатоносителя", който така или иначе е принуден да разчита на техния гуру, та да не падне от власт, ама въпреки това манипулирал вота. Посмях се доволно от тези изблици на простотия от хич не малка маса шизофренични кретени!

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Весело

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  Честито и на теб!

 18. 18 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  много добра статия. и с кратки, точни и ясни аргументи!

  и много се радвам на истината за ПР агенциите и за Алфа и Екзакта останалото само харти нашите пари, за да ни замерят с гнусна агитация и пропаганда преди изборите и по време на важни дебати... кънчовци, пънчовци, кольовци, медиани и други уроди да си ходят на голф-игрищата и да не се месят в политика, социология и публичните дискусии.

  РЕФОРМИ !
 19. 19 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#6] от "dustman":

  Снощи се каза, че новия екоминистър е човек с опит. Дали не е хидролога?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 20. 20 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Дотук резултатите от изборите могат да бъдат обобщени с една единствена дума - СРАМ!
  Как пък един път Андрешко не остави в калта тарикатщината си?! Как е възможно да виждаш, че олигарсите си купуват изборите и да махнеш с ръка и да идеш за риба или за гъби?!?
  Как може доброволно да приемеш ролята си на безгласен поданик и да позволиш напазарувани на едро неграмотни и оскотели същества да определят резултата вместо теб?!
  Наистина - СРАМ!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  Иванич, внимавай бе , внимавай ,ще разсипеш СУПАТА, която разнасяш с таблата и сервираш на руските туристи :)))

  BIG AL
 22. 22 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":
  Това което предлагаш за пишман социолозите е все едно Станишката да си даде оставката )))))

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3213 Весело

  Ех, Смилов, Смилооов!
  Вярър те вее на бял кон и теб ...

  Няма да задълбавам.
  Само това стига ... цитирам:
  ...ДПС традиционно са силни на евроизбори – представянето им се дължи не на тяхната нарастнала абсолютно тежест, а на ниската активност на избирателите ...

  И това след като се знае конкретния брой гласували за ДПС?
  Броя пуснали бюлетината им Смилов, а не някакви си проценти!

 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Изводите са правилни, според мен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално
 26. 26 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Какъв е изводът, другарки и другари? ГЛАСУВАЙТЕ, за да ги няма половината от горните точки.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Не знам как да бъде наречен "провалът" на някои социолози? По скоро е редно да се каже "разобличаването" на професионалните изпечени лъжци от червената партийна школа. За такова нещо в една страна която те публично хулят, а в личен план все натам ги тегли, за такова нещо са овалвали в катран и перушина и са ги разкарвали по целия град. Сигурно е време нещо такова да се случи и тук, а за да го избегнем забранявам на себеуважаващите се медии да допускат лицата Колев, Асланов и Райчев без полицай или психиатър за придружител.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 28. 28 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Левицата се лута между популистката крайност на Сириза и подгласянето на Меркел и ЕНП. Именно това отваря вратата за радикални популистки формации: ЕНП и Социалистите и демократите са по съдържание едно и също в очите на все по-големи маси хора."

  Големи маси И не само в България.
  Браво Смилов,този извод е точно в 10-ката.Брилянтно.
  ЕНП и ПЕС оставиха у мен впечатление на апаратчици и чиновници,които си пригласят.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 29. 29 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 574 Гневно

  До коментар [#19] от "brutester":

  Хич не ми е смешно, ДПС + BGWC ще са вечно във власта.
  И за всички неразбрали, новата управляваща коалиция е
  БСП+ДПС+BGWC.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 30. 30 Профил на query
  query
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Това е най-реалистичната оценка за ставащото в страната около и след изборите.

 31. 31 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#11] от "Sour Cherry":

  Не става дума за подценяване. Това е проект, с бизнес план. Инвестицията е предвидена както си му е реда със срокове, с конкретни очаквани разултати. Ако не се получат или ако не стигнат финансите всичко приключва. Ще пробват някакъв друг вариант. Онези в сянката просто ни имат за стадо, това е положението - те ни спускат някой, който да ни омайва, а те да ни стрижат до кожа или докъдето може.
  Някъде из логореята идваща на талази от устата на Бареков бях прочел следното - че ако не получи реална роля с необходимия минимум, за да участва директно в управлението, ще слезе от сцената и никой няма да чуе повече за него. Но след вчера това скоро никой няма да го напомни, защото ситуацията се развива от средно към много добре за крайните бенефициенти.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  ЕНП -212 (там са ГЕРБ, РБ)
  С&Д -186 (там са БСП)
  АЛДЕ - 70 (там са ДПС)
  Зелени -55
  Консерватори - 44
  С. зелени -43
  НИ - 38
  ЕФД - 36
  разни - 67 *** (??? ББЦ)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#29] от "dustman":

  Все още има шанс да разкарат Станишев и ГЕРБ+БСП да направят ясна коалиция "по германски модел". Но тя трябва да е с приоритет национален просперитет, а не лично обогатяване. (По-скоро е мечта за българската реалност)

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 34. 34 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Ама къв остен за слонове навря Бат' Бойко в гъза на левицата ...

 35. 35 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Да, има да го чакаме това до второ пришествие. Аз като ги гледам всичките пригласящи в хора на управляващите направо са оперирани от чувство за срам. Станишев снощи на пресконференцията беше красноречиво доказателство. Самодоволната усмивка не му слезе от лицето! Имам чувството, че дори да си докара собствената партия до границата от четирите процента аз влизане като резултат пак ще бъде ухилен, излъчвайки посланието "спокойно, всичко е наред, няма нищо страшно".

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 36. 36 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Реформаторите имат "добър" успех, при положение, че са все стари и утвърдени партии в блока, а не можаха да бият най-новия субект на политическата сцена. Направо се изложиха.

 37. 37 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  За агенциите съм 200% съгласен.

 38. 38 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  Дръж яко Станишев за... за к'вото си го хванал - ще те изведе от блатото, гаранция!

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 39. 39 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 429 Гневно

  Нищо от горните нямаше да е от значение, ако тея тъпаци - НЕГЛАСУВАЩИТЕ не предаваха родината си. Това са тъпи хора, защото не само сервират страната на мафията, но и има сурат да спорят с тъпите си доводи за негласуването си. Спорих с няколко такива. Уж изглеждат нормални хора с нормална интелигентност, но в главата им има нещо ненормално и неадекватно.

 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1438 Весело

  Още нещо разбрахме ...
  Русофилският вот е къмто 3 % +- още 1% от о.з азбукари. Но иначе са много кресливи по медиите и форумите. Следващите път Путин направо да праща Медведев да подгрява аудиторията. Рублите пак отидоха на вятъра ... както обикновено.

 41. 41 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#36:"turlakov"]Реформаторите имат "добър" успех, при положение, че са все стари и утвърдени партии в блока, а не можаха да бият най-новия субект на политическата сцена. Направо се изложиха.[/quote]
  Цялата субсидия на Кунева, единствените средства, с които блокът разполага всъщност е в пъти по-малка от парите, хвърлени по градежа на "най-новия субект на политическата сцена". За това даваш ли си сметка?
  Едва ли някой от простосмъртните в РБ би могъл да се мери с един от най-добрите мениджъри в света Бареков, какъвто безспорно би трябвало да е той, предвид милионната компенсация, която е получил от TV7 при напускането си според собствените му признания.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 42. 42 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Беше интересно да се наблюдава краха на платените социологически агенции. Сега е момента журналистите да ги попитат за огромните отклонения от резултатите им.
  #ОСТАВКА

 43. 43 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#32:"dark'star"]разни - 67 *** (??? ББЦ)[/quote]
  Каракачанов каза, че му харесва групата на консерваторите - реформатори.Това са десните,които не харесват ЕНП и са си направили отделна група.Те са запазване на суверинитетите на държавите,ограничаване до минимум ролята на Брюксел и разкарване на тромавата администрация там, плюс разчистване на брюкселски регулации до минимум.
  Като цяло се отличават с резонни и умни идеи,но все още са малко.В България нямаме все още пратия-членка на това семейство.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 44. 44 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  До коментар [#36] от "turlakov":

  Плитка манипулация, другарю Турлаков, много плитка! Така нареченият от Вас "субект", а иначе - Дудук - си КУПИ този резултат. При толкова кеш само 10 % от 30% гласували си е направо хвърлени на вятъра пари.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 45. 45 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дундурук":

  Аз пък разказах играта на няколко такива... чакам да кажат "всички са крадци" и им отговарям:
  Има различни видове крадци. Ако се събудиш докато те обират:
  1. Бягат и повече не ги виждаш
  2. Почват да казват, че ще са дошли да ти дадат пари, а не да вземат
  3. Обажда се на полицая и прокурора и те изкарват луд
  4. Идва с дружина и те заколва
  5. Заколва теб и семейството ти
  6. Заколва теб и семейството до 9-то коляно

  Веднага ти казват, че примера не е коректен, а ти казваш за "Закона за семейната вина в Северна Корея" (вариант 6). Те ти казват, че това няма да стане тук, ти им отвръщаш, че до 1950 е нямало Северна Корея, а освен това понеже жителите не са взели отношение, са им се изредили всичките 6

  Резултата е "разколебаване в твърдостта". После им разказваш за Соло и сина на другаря от БСП. Може и някой друг местен, който е изнасил момиче или при катастрофа убил няколко човека, и че това може да го сполети и него някой ден, ако продължи да се прави на моралист и показва безхаберие.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 46. 46 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дундурук":

  Споделям мнението - имаше такъв дебат в един от сутрешните блокове наскоро, ако не се лъжа. И аз останах със същото впечатление от защитниците на тезата за негласуването. Как видиш ли да си изберял от пет развалени домата - всичките били еднакви на вкус...
  Аз ако бях на място обаче, щях да им задам един единствен въпрос: Запознахте ли се с всички получили право на регистрация за участие във вота и ако е да, какво конкретно не харесахте в техните програми/заявления? Ако е не, на каква база тогава вкарахте всички тях под общ знаменател и защо вие самите не се кандидатирате, за да промените статуквото?!?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 47. 47 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз мога да кажа, че РБ, който е сбор от стари и нови формации се изложиха отново, което се случва през последните 10 години. Формацията на Бареков за кратко време показа, че е конкурентна на много стари партии.

 48. 48 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Тези избори показаха, че интелигентните и честните хора с гражданско самосъзнание т.н. европейци, са голямото малцинство!

 49. 49 Профил на salavdor
  salavdor
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#4:"mavricii.plovdiv"]за съжаление предсрочни избори не са възможни[/quote]
  Мисля, че именно БСП ще се стреми сега към сваляне на това правителство и разграничаване от ДПС, защото разбират, че власт на всяка цена е вредна не само за страната, а за тях самите.Пък исторически е видно, че комунистите се интересуват единствено за собственото си благо, та това е по-силно от някакви мисли за България и нейното благо.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на salavdor
  salavdor
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "dragoman":

  Аз пък мога да ти кажа, че не четеш и не разбираш добре какво се случва!!!Бареков се възползва от две телевизии и от огромна сума пари, за да спечели тези гласове, та много наподобява на Сидеров, който тръгна като политик от една друга телевизия.Отделно, Бареков се заобиколи с хора предатели и подлизурковци, които гледат къде е далаверата и ползата, а не защото искат да променят нещо в политиката.И тук е сериозната разлика между тях и реформаторите.Дори само начинът на говорене е много по-интелигентен от шайката на Бареков.И резултата на реформаторите не постигнат с раздаване на кебапчета и подкупи, а е избор на млади и образовани хора.

 52. 52 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#32:"dark'star"]ЕНП -212 (там са ГЕРБ, РБ) [/quote]
  ЕНП бележи спад с около 60 места в сравнение с изборите от 2009 година(274 тогава).
  като цяло всички партии губят гласове за сметка на националистите,май се очертават с над 100 представители в ЕП.Радикалните леви и бележат минимален ръст.Сириза печели в Гърция.
  Въобще,голям полит-бъркоч в ЕП.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 53. 53 Профил на petko.goranov
  petko.goranov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Д. Смилов, както обикновено, е точен в анализа. Резерви изпитвам към пасажа "... заявка за трайно присъствие вдясно". Отнася се за Герб. Ако махнем "заявка", изразът би бил повече от неправдоподобен. Да, заявка има, но Герб трябва да се еманципира от начина на възникването си, който - в момента ми е много удобно да направя това сравнение, много наподобява това на ББЦ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на datekata
  datekata
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Най голямата победа е за Бареков, за толкова кратко време успя да привлече значително много хора. Най голямата загуба е на БСП за толкова кратко време успяха да отвратят толкова много хора и най странното нещо е че като цяло Българите не гласуваха и малцинствата се дадоха гласът за не техните чалмати приятели.

 55. 55 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#31:"jokataa"]Някъде из логореята идваща на талази от устата на Бареков бях прочел следното[/quote]
  Вчера каза, че три пъти бил възкръснал..съжалявам, че нямам емотикон "crazy"
  Докато има стадо, ще има и овце,или Възкръсващи,или Мутро-милиционери-десни,или премиери без стаж,или тлъсти лиУберали или каквото се сетиш от пребогатата душевно,ментално,телесно фауна измъкната из дебрите на българската избирателна психология.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "Останаха две социологически агенции: "Алфа Рисърч" и "Екзакта". ПР агенциите се увеличиха."

  Екзакта не бях ги чувал, но като погледнах прогнозите, те са дори по-точни от Алфа. Хубаво е, че има сериозни сожиологически агенции.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Весело

  [quote#36:"turlakov"]не можаха да бият най-новия субект на политическата сцена. Направо се изложиха.[/quote]

  [quote#47:"dragoman"]се изложиха отново, което се случва през последните 10 години. Формацията на Бареков за кратко време показа, че е конкурентна на много стари партии.[/quote]

  Мамини тролчета без цензура направо

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 58. 58 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 501 Неутрално

  РБ стоял добре идеологически, брех!Авторе, к'во друсаш, човече, та те мъчат таквиз халюцинации? Преди винаги съм гласувала за коалиции, в които е била ДСБ, но откакто онзи клоун е начело на партията, ша има да вземат.

 59. 59 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "8. Националистическият вот не се е изпарил. Не е отразен в резултата, защото се раздели и защото...."

  Нищо подобно. Повечето българи /най после/ разбраха що за "националисти" са Атака.
  Не можеш да претендираш за национализъм , а да работиш за , пърдон да служиш на чужда страна , открито , нагло и провокативно. И очевидно користно...

 60. 60 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#10] от "др. Иванов":
  Специално търсих Вашия коментар! СЗО предупреждава, че явните ментални извращения водят до инсулт!

 61. 61 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имаме ли министър-председател? Нещо коментар, оставка?

 62. 62 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Да - важната роля на ГЕРБ вдясно е да продължи да го трови. Парадоксът е, че обявената за "дясна" политическа патерица на мафията се оказа по-успешен проект в най-бедната държава в ЕС. Явно политинженерите се затрудняват с представянето на БСП като лява. Защото истината е, че колкото ГЕРБ са десни, толкова БСП са леви - един дол дренки, обслужващи задкулисието и биещи се с цигански гласове по избори. Пълна депесаризация на България, ако щете - и путинизация, все тая.

 63. 63 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще преразкажа по удачен начин един от форумните безгръбначни титани - Манипулациите се провалиха! Народът победи продажниците!

  Криво е, другари, знам. Какво да правиш, как го викахте - суверен Хайде бегом бързо през Черното ни моренце

  Щом така не може, обратното ще става.
 64. 64 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ББЦ пазарува цигански гласове в Русе. Секции 49, 50 и 51 в квартал Селеметя масово са гласували за ББЦ, и в по-малка степен за ДПС. Бареков да не се прави на толкова велик. С тези десетки милиони и чудовищно медийно присъствие, взе 3 процента повече от РБ.

 65. 65 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "ГЕРБ има и ще има важна роля вдясно."

  Извинявам се, но по какъв критерий авторът реши, че ГЕРБ е "вдясно"?

 66. 66 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ЕНП падат в местата, но и ПЕС падат. За сметка първо на намаляването на местата в парламента (хората са видяли, че издръжката явно излиза скъпо) с около 50-60 места. Както и на огромния националистически вот (има и нацисти в ЕП вече - очаквам новите предложения за закони в комисията - я евреите, я циганите... всеки му своето)

 67. 67 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#43:"Sour Cherry"]Каракачанов каза, че му харесва групата на [/quote]

  Тоя пък, палячото, тръгнал да си харесва, бхахахха.
  Според мен нито една партия няма да приеме в редиците си BG WC, да видим...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 68. 68 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На пресконференцията на Станишев се видя един феномен, който го има в рекламите, които надценяват продукта - съдържат по някоя истина за същността си. Така например една марка прах за пране изпира с 4 мощни ефекта, но накрая се казва, че трябва да се купи цялата им серия прахове, за да се случи това. Та Станишев снощи като говореше за Бареков го определи като уж десен, но не е ясно, защото е популист. Демек Бареков си е ляв като него, защото е популист. Изпусна се просто и не зная защо никой не го забеляза. Гледайте му пресконференцията.

 69. 69 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 501 Неутрално

  В България НЯМА партия с истинска платформа, политическа и икономическа. Разберете, че личния интерес на тези хора е най-важен за тях самите! Промяна трябва да има, но радикална, и то в системата. Нямаме нужда от каквито и да е политики, а от силни, отговорни и честни патриоти, които да управляват.

  Трябва ни промяна в системата на управление, по-лесни процедури за по-чести референдоми, намаляване броя на депутатите, промяна на конституцията, обявяване на приоритетни отрасли в икономиката, стимулиране на раждаемостта....

  Не е важно кой какъв е, кои са му политическите пристрастия, какъв цвят пижама носи, важно е да обявим някаква Национална платформа за развитие....

 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Вижте точки 4 и 6 от текста. Резултатите на ДПС и ББЦ са при 35.7% активност. При 60% активност нещата рязко се променят.
  Така че, когато хора като проф,Константинов, разбира се и всеки мислещ човек казват, че трябва да се гласува и куоените и рекетираните гласове влияят все по-малко, трябва да ни мотивират и да участвуваме в изборите.

 71. 71 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#64:"carpypd"]ББЦ пазарува цигански гласове в Русе. Секции 49, 50 и 51 в квартал Селеметя масово са гласували за ББЦ, и в по-малка степен за ДПС.[/quote]

  Малка поправка. Циганските секции в Селеметя са 50,51 и 52. ВМРО в Русе има дългогодишна традиция да пазарува масово гласове там. На местните избори през 2011, ВМРО имаше 60% от гласовете в тези секции - 622 гласа от 1045 действителни.
  На Евро изборите през 2014, ББЦ има 46% от циганските секции в Русе - 313 гласа от 678 бюлетини. Тук и ДПС са напазарували малко, затова резултата е по-нисък

 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Радвам се,
  че прогнозите ни се случиха,
  а по-важните препоръки и веднага изпълнени...
  Участието в този форум, е общополезно дело...

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#34] от "SS": Ама къв остен за слонове навря Бат' Бойко в гъза на левицата ...
  Нищо не може да направи Бойко или някой друг на левицата...
  Остена си го забиха сами, защото си оставиха левия електорат и решиоха да либерастеят - уядоха се и се почувстваха чорбаджии , освен това започнаха да плещят европейщини срещу Русия и половината червени им забиха остена + АБВ 4%

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 424 Разстроено

  Драги съфорумци, предполагам ,че повечето от вас са десни,
  на следващите парламентарни избори гласувайте, убедете вашите близки да гласуват. Може ли 10% от населението - турци , да получат 17%. Младите витаят в облаците, правят се на велики и не виждат какво ги чака с тая тяхна пасивност. Правите ли сметка при това съотношение на политическите сили какъв парламент и какво правителство ще се получи при нови избори.

 75. 75 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 490 Неутрално

  10. За съжаление нищо добро не се очертава на хоризонта при евентуални предсрочни избори. Напротив очертава се коалиция между БСП-ДПС-ББЦ, тъй като очевидно ДПС и ББЦ са едно и също, но за различни типове глупаци, купени и крепостни. Активността няма да е много по-висока, щото народът се мисли, че наказва някого, а всъщност си го вкарва на себе си. РБ за нещастие няма голям потенциал извън София и по-големите градове. ГЕРБ е абсурд да има мнозинство сама. И какво правим с нови избори? Бетонираме с добро мнозинство настоящите. За съжаление тези трябва да управляват още да унищожат държават и да се гради всичко наново...

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#10] от "др. Иванов":


  [quote#10:"др. Иванов"]При тотална мобилизация и водене под конвой на работници и служители ГЕРБ [/quote]Номер 15 беше номера на ГЕРБ на миналите избори,бе Иванов,не на тези-на тези беше на БСП...

 77. 77 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#36:"turlakov" "не можаха да бият най-новия субект на политическата сцена. Направо се изложиха."

  РБ действително имат много добър резултат, имайки в предвид, че той се изразява в абсолютни стойности, без дори една стотна купен или контролиран вот, докато резултата на самовлюбеният Нарцис с бялата риза почива на около 80% такъв вот, плюс 20% от вота на лумпен пролетариата, нахранен с кебапчета и неосъществими обещания за светло бъдеще с пълен хладилник!

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#13] от "brutester":


  [quote#13:"brutester"]А пък нова хвана ИМП, че купуват класове в Пазарджик за бареков[/quote]Затова ли онова момче с перчемчето- Борислав Цеков,толкова обикаля по студиата на ТВ7?!

 79. 79 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#20] от "Shame you, BG!":

  [quote#20:"Shame you, BG!"]Как може доброволно да приемеш ролята си на безгласен поданик и да позволиш напазарувани на едро неграмотни и оскотели същества да определят резултата вместо теб?! [/quote]

  ... На президентските избори гласувах за проф. Николай Василев ... Сега гласувах за Папазов ...
  И в двата случая гласът ми отиде на вятъра - по-точно към някоя от партиите за която НЕ ГЛАСУВАХ. ... Затова много добре разбирам гъбарите.
  Не виждам нищо добро в това, че партийната дисциплина на твърдите ядра победи.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#29] от "dustman":


  [quote#29:"dustman"]И за всички неразбрали, новата управляваща коалиция е
  БСП+ДПС+BGWC. [/quote]За такава коалиция трябва да се мине прези избори.А на парламентарни избори активността ще е друга и процентите за тези три партии,а и за ГЕРБ ще е друга.Така,че не е сигурно...А ако мислиш,че в сегашния парламент ще се прегрупират-то това ще доведе до смъртта на БСП,а и до преждевеременната смърт на Барековата партия,защото тя ще обере същите негативи както се случи с АТАКА.

 81. 81 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Поздравления за личният успех на политиката на г-н Радан Кънев като нов председател на ДСБ и съпредседател на РБ!

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Като гледах снощи Бареков, как се вживява в ролята на най-важния политически фактор в България,страх ме хвана.Поредния луд,облякъл бил бяла риза и тръгнал бил на заколение.Да се смееш ли,да плачеш ли.

 83. 83 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 656 Весело

  [quote#74:"titi46"]Драги съфорумци, предполагам ,че повечето от вас са десни,
  на следващите парламентарни избори гласувайте, убедете вашите близки да гласуват.[/quote]

  До коментар [#74] от "titi46":

  Е, точно съфорумците отвратиха повечето мислещи в този форум. Всеки, който имаше по-различно мнение по Украйна и ЮП веднага ставаше чугун, рубладжия, путлерист ...

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#65] от "ssg":


  [quote#65:"ssg"]Извинявам се, но по какъв критерий авторът реши, че ГЕРБ е "вдясно"? [/quote]Не авторът,а хората решават.Така и не се научихте!Хората решават.

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#71] от "carpypd":


  [quote#71:"carpypd"]. Циганските секции в Селеметя са 50,51 и 52. ВМРО в Русе има дългогодишна традиция да пазарува масово гласове там. На местните избори през 2011, ВМРО имаше 60% от гласовете в тези секции - 622 гласа от 1045 действителни. [/quote]Тъй-де сега нали воеводите са без цензура...

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  Всички освен РБ купуваха гласове кой много явно кой по тайно.Много притеснително е и ниската активност на избирателите.Давам си сметка че това не са парламентарни избори но резултата никак не ми харесва. Единствено доброто е срива на БСП. Бареков с повече гласове от РБ е направо страшно.

  klimentm
 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  До коментар [#82] от "rosiraycheva50._":

  Българските избиратели отдавна са доказали че не обичат да мислят. Бареков нито е първия нито ще е последния от този сорт!
  Уви!

  klimentm
 88. 88 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "Новото ръководство в лицето на Радан Кънев отбелязва първи сериозен успех. Идеологически формацията стои добре, проевропейската й позиция беше решаваща за крайния резултат"-край на цитата.

  Ако някой погледне постингите ми ще разбере колко съм бил прав. Проевропейската позиция носи успеха за Реформаторския блок, а афиширането като дясна формация отблъсква избиратели, които са проевропейски настроени, но не са десни. Както е вярно, че проевропейската позиция носи резултати, така е вярно и, че дясното носи негативи и пречи на Реформаторския блок да се масовизира. Големите политически формации не могат да бъдат десни или леви, те са всякакви. Аз не съм чул в Америка някоя от двете големи партии да се нарича или да я наричат дясна или лява. Определят се и ги определят като консерватори, прогресивни, либерали и пр., но никога десни или леви. Изключително плодотворно за Реформаторския блок ще е също да изключи подобно понятие. Нека всичко се завърти около проевропейската и антиазиатската позиция и това ще привлече сериозни маси при следващите избори!

 89. 89 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Просто най-добрият анализ, който съм чел относно изборните резултати и перспективите.

 90. 90 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много ми хареса един анализ в който се казва ,че ако приемат да станат евро депутати Бареков и Малинов с тези партии е свършено

 91. 91 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  "Предсрочни парламентарни избори са още по-наложителни. Пред БСП има два пътя: да приеме тази очевидност или да продължи болезнено да се самоубива..." (Д. Смилов, от статията).

  Отровните плодове от проституцията "ДПС-БСП" /цивилизованото понятие е "коалиция"/ вече вземат за жертва единия от създателите си. 20 години жертвата беше българското общество, но вече БСП неудържимо полита към котела с катран, която сама приготви още от времето на правителството на Филип Димитров. В дивата си ярост срещу някогашното СДС, БСП стана дългосрочен ортак с дявола. Сега вече нямат душа. И с избори, и без избори - няма да я върнат.

 92. 92 Профил на Четвърти километър
  Четвърти километър
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Рекапитулацията: не ДПС, не емблематичният № 15, истинските простаци в територията се оказаха тези 11%, гласували за бареков.

 93. 93 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  "....За Станишев това е поредната загуба: този път не само у дома, но и в Европа...."

  Станишев губи в България, но не и в Европа. Като цяло ПЕС се представя с много по-малки загуби като места в ЕП, отколкото ЕНП. Шансът на Мартин Шулц за поста Председател е реален. А за България май ще се окажат верни думите на Валентин Вацев, че червените буржоа просто са загубили интерес към страната и масово се изтеглят да живеят в Западна Европа. Просто НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА какво става тук...

 94. 94 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#84:"yanne"]До коментар [#65] от "ssg":

  Извинявам се, но по какъв критерий авторът реши, че ГЕРБ е "вдясно"? - цитат на коментар #65 от “ssg”
  Не авторът,а хората решават.Така и не се научихте!Хората решават.[/quote]
  Хората ли са я писали тая статия, или авторът?

 95. 95 Профил на Dimitar Brankov
  Dimitar Brankov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към това бих добавил, че най-вероятно е хубаво да има ограничение за гласуване за хора незавършили 8 клас. Както не даваме на деца да ни управляват (визирам ограничението за навършени 18 години), така и хората които са неграмотни не би трябвало да определят съдбините на България. Това не е дискриминация, защото ако искат да гласуват да завършат и да гласуват, освен това образованието у нас все още е безплатно!
  В подкрепа на моите думи ще дам примера, от който най-вероятно БСП страдат много, че огромната част от техните избиратели са неграмотни (цигани, пък и някои доста възрастни хорица, дето им е било трудно да осмислят възможността да пренаредят кандидатите на листата на своята столетница) и са зачертали и от двете страни на бюлетината номер 15.

 96. 96 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  [quote#67:"Канасубиги"]Според мен нито една партия няма да приеме в редиците си BG WC, да видим...[/quote]
  Да бе, два гласа ще отхвърлят ей така...
  То нео-нацисти има в ЕП вече - три(3) на брой, та на Бюрека ли ще търсят м'аана.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK