Последни данни от ЦИК: ГЕРБ - 30.41%, Светослав Малинов ще е евродепутат

Преференциалният вот на привържениците на Реформаторския блок даде предимство на втория в листата Светослав Малинов пред водачката Меглена Кунева.

© Анелия Николова

Преференциалният вот на привържениците на Реформаторския блок даде предимство на втория в листата Светослав Малинов пред водачката Меглена Кунева.По данни от 93% от обработените протоколи на Централната избирателна комисия разпределението на гласовете на вчерашните евроизбори е следното: 


ГЕРБ - 30.41%
Коалиция за България - 18.96%
ДПС - 17.36%
България без цензура - 10.65%
Реформаторски блок - 6.36%


По информация на БНР  евродепутат от Реформаторския блок ще е Светослав Малинов (ДСБ), когото преференциалният вот извежда пред водача на листата Меглена Кунева. По-късно на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев направи уговорката, че дали ще има конкретен резултат от преференциалния вот, все още не може да се каже, тъй като не са обработени всички протоколи. Официална информация ЦИК ще даде след като има окончателни данни. По думите му твърденията за промени в някои листи, заради преференциалния вот са прогнозни, съобщи БТА.
Все още не е известно окончателното разпределение на мандатите. Един "висящ" мандат може да отиде в ГЕРБ, ДПС или Реформаторския блок. 


От разбивката в сайта на ЦИК се вижда, че ГЕРБ е лидер в 21 избирателни района - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив - град и област, Русе, Сливен, София - град и област, Стара Загора и Хасково. Най-голяма подкрепа за партията, чиято листа се води от бившия кмет на Габрово Томислав Дончев, са дали жителите на града - 40.11%, следвани от Пловдив - 40.85% и  25-ти Софийски район - 40.33%.


"Коалиция за България" е първа в Кюстендил (32.75% при 30.65% за ГЕРБ), Видин, Враца и Монтана.


ДПС печели мнозинството от гласовете в Кърджали - над 70%, в Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK