Как би изглеждал парламентът, ако евроизборите бяха национални

Графиката е публикувана в профила на "Капитал" във "Фейсбук"

Графиката е публикувана в профила на "Капитал" във "Фейсбук"Ако вчерашните избори не бяха за евродепутати, а за национален парламент, резултатите показват, че в него биха влезли шест партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок и АБВ. Причината - по-ниската бариера за Народното събрание от 4%.


Това би бил различен парламент, наистина, ако не друго, то доста по-представителен, защото много по-малко гласували ще останат непредставени (като се вземе предвид разбира се, че тук избирателната активност е по-ниска - почти двойно по-малка), пише capital.bg. В него няма да влезе нито една от двете националистически партии - "Атака" и Националният фронт за спасение на България (НФСБ), но това не значи, че съставянето на кабинет ще е по-лесно.


Европейските избори имат специфики, които ги различават от националните: на първо място мотивацията на хората да гласуват на национални избори е многократно по-голяма от тази за европейски, така че резултатите със сигурност биха били различни; от техническа гледна точка на евроизборите се гласува за единна листа, т.е. страната не е разделена и не се прехвърлят гласове естествено, но националните избори имат много по-нисък праг за влизане в парламента.
Нито БСП-ДПС, нито ГЕРБ-РБ (двете ясни горе-долу коалиции), могат да съставят кабинет самостоятелно. Дори с прибавените гласове от АБВ, които да приемем, че биха отишли към първата коалиция, тя пак би имала доста по-малко от необходимите 121 гласа. ББЦ в този случай е формацията, която е незаобиколима. Единственият сценарий, в който тя не влиза в управлението, би бил на коалиция ГЕРБ-РБ-ДПС (като в нея дори РБ не е необходим, защото двете други партии ще имат 130). Но такава коалиция би могла да съществува и в сегашния парламент. 


С оглед на тези хипотетични резултати, най-интересното, за което можем да се следи политическия пейзаж в следващите дни и месеци, е евентуално сближаване между ГЕРБ и една от двете партии - ББЦ и ДПС.


Каква би била разликата? | Create Infographics

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Нагледали сме се какво ли не...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на it
  it
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Конфигурацията няма да е по-различна от сегашната - най-вероятно ГЕРБ+РБ с подкрепата на ДПС - едно внушително мнозинство. РБ категорично отказва дори преговори с ББЦ, а за ГЕРБ би било самоубийство да се коалира с Дудука.

 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Никак, щото самата хипотеза е фикция.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 470 Весело
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Едва ли ако изборите бяха парламентарни щяха да гласуват 27% от българите имащи право на глас. И едва ли Гоце с 71 228 гласа щеше да е в парламента.

 6. 6 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Единственото на това уклоничево разсъждение е, че АБВ се легитмират като партия!

 7. 7 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Точно това показва, че предсрочни избори са безсмислени и ненужни. В общи линии местата се разпределят по същия начин, само дето Волен е заменен с Бареков. От трън, та на глог. Една проститутка се заменя с друга. Цели избори да се проведат само за да се вкарат Гоцевите доносници и полковници в парламента е даже опасно.
  Когато обстановката се промени с нещо - тогава (през май 2013 г. Бойко има точно 30,5 %, колкото и през май 2014 г.)

 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Някой се е отдал на мечти. Иска му се да е така, но не е.

 9. 9 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "най-интересното, за което можем да се следи политическия пейзаж в следващите дни и месеци, е евентуално сближаване между ГЕРБ и една от двете партии - ББЦ и ДПС."

  Сближаване? Бареков вече директно се предложи, а Местан също подава сигнали. Няма да се учудя от коалиция ГЕРБ-ДПС дори без избори, макар че вероятно това не би било умен ход за Борисов.

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И какво стана? Десните направиха Бареков "незаобиколим"! А най-големият цирк е, че Бареков е същата патерица на Борисов като Яне, изработен по същия сценарий за да привлече недоволните от Борисов, които не искат да гласуват за БСП.

  Както е казала Савската царица на Магелан: Искаш ли сам да си го вкараш, успяваш!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1457 Весело

  Политиката не е аритметика.
  На следващите избори ГЕРБ ще вземе квалифицирано мнозинство и никакви други креатури няма да са му нужни! Тогава ще замочне нова ера за поданниците на ГЕРБ - Четвъртото българско царство! Самодържец Борисов Първи Вечний ще може да промени конституцията в своя полза и да изрита всички партиии, членовете и симпатизантите им в кариерите. За благото на новата родина!

 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 665 Гневно

  Да се конфигурират както си искат но да почнат да работят наистина за тази страна. И да я измъкват от това дъно.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 994 Неутрално

  ГЕРБ няма да се коалира с никой - както и през 2009 когато нямаше мнозинство Борисов ще обяви състав на правителство и ще каже - "който иска да ме подкрепя, добре, ако не искате, отиваме на избори и ще ги спечеля пак. " Бойко Борисов или ще управлява еднолично или ще е в опозиция. ако трябва и 3 пъти ще има избори за 1 година.

  Истината ни прави свободни.
 14. 14 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#7:"liksen"]В общи линии местата се разпределят по същия начин, само дето Волен е заменен с Бареков. От трън, та на глог. [/quote]
  напълно си прав за съжаление.

  Истината ни прави свободни.
 15. 15 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Интересно е да се види какво би станало, да. ГЕРБ и БСП губят депутати за сметка на ДПС примерно.Атака е тотално изместена. Но това е и подвеждащо. При ниска избирателна активност, твърдия електорат на ДПС ги води напред. А твърдия им електорат са много роми от къде ли не.

 16. 16 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сближаването между ГЕРБ и ДПС е най-реалистично като вариант, да не говорим, че то вече е започнало. Поне на Борисов ще има кой да му подари нова кафеварка за турско кафе, да не плаче.

 17. 17 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Добре, че изборите не бяха национални, защото щяхме да станем свидетели на грозни пазарлъци в така изглеждащия парламент.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6555 Неутрално

  не ми се мисли какво ще бъде на националните , като разбрах какво стана на тия .

 19. 19 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Ако баба ми имаше х*й , щях да й викам дядо.

  Ако изборите бяха парламентарни щяхме да имаме 50%+ , най-вероятно 60%+ активност и тогава БКП , ББЦ И ДПС , които са се доказали като трудно привличащи периферия щяха да имат много малко повече чисти гласове.

  За справка - ГЕРБ 2009 ги би на ЕП с 8% и с 22% на НС.
  Сега ГЕРБ ги бие с 13% за ЕП. За НЦ щеше да има поне 30% ,а РБ двоен , може би троен резултат.
  ДПС щеше да има дежурните 500.000 гласа ,а ББЦ 300.000 - колкото Атака.

  И тогава ГЕРБ И РБ щяха да имат поне 140-145 депутата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До изборите БСП има бая да сваля защото тепърва имат да се циганят така както се циганиха за референдума и за последствията от евентуалния референдум. Тепърва има да се връща призракът на референдума защото народът е събрал близо 500 хиляди гласа, а БСП си седи на ушите. Референдум и активизация на десните ще има без значение какво мисли и се надява БСП. Колкото повече протакат, толкова по-тежко ще паднат от стола.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 21. 21 Профил на Владимир Вергинов
  Владимир Вергинов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е? Има ли повод за радост и запенени от екстаз речи? ДПС отново е "балансьор" и без тях не би могъл да се излъчи кабинет на каквото и да било мнозинство... Проблемът си остава, което е най-показателно за това, кой управлява България...

  http://vladimirverginov.wordpress.com
 22. 22 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 473 Неутрално

  И пак опираме до ДПС. А който се е хванал с тях не е прокопсал. Това го знае много добре Сакскобургготски, а вече и Станишев. ДПС уж дават подкрепа, а в замяна вършеят из страната и никой не може да ги спре. Съмнявам се дори да комуникират с коалиционните се партньори - веднъж подписали, ще търпите и правите каквото ви кажем ако искате да ви крепим на върха.

 23. 23 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Малко относителен въпрос, най-вероятно ГЕРБ щяха да имат още по-силен резултат при по-висока избирателна активност, а тя Е, когато става въпрос за национални избори. С този резултат и РБ не са сигурно за влизане и ситуацията може да е леко идентична със сегашната, за тва от РБ трябва още повече да се активизират.

 24. 24 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Разстроено

  А! А аз това като го постнах още по обяд, хората ми цъкаха минуси! 80 и кусур минуса са ми нацъкали... Тролове!

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 756 Неутрално

  По-интересно е в коя конфигурация корупцията е най-добре,а върховенството на закона най-зле.Нас,обикновените хора,другото по-малко ни интересува.
  Има ли някой намерение,и смее ли да инициира реформи?Също интересен въпрос.Или ще чакаме всичко да се срине,за да гледаме разни шебеци как се тупат по гърдите,че каквото ни е сполетяло,сполетяло ни е защото не гласуваме масово за тях.

 26. 26 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#2] от "it":

  Аз пък залагам на ГЕРБ+РБ+АБВ и да управляват с малцинство както ГЕРБ веднъж вече направиха. Признавам обаче, че не виждам как РБ би влязъл в коалиция с АБВ и агент ГОЦЕ...

 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Все пак трябва да сещаме, че само с "ако" не става...
  То не идва на готово, трябва да опитаме...
  Вече сетихме Разликата,
  между коректни социологически изследвания и анализи,
  и ПР-цоциоакции на червенколювците и сие им, паплач...

 28. 28 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 868 Неутрално

  И к'во, барека е неизбежен казвате?

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 938 Неутрално

  БСП+ДПС+ББЦ+АБВ=125

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Т.е. положението от отчайващо, би станало безнадеждно.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 31. 31 Профил на daqangelova
  daqangelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не отписвайте така лесно АТАКА,защото националистите имат голяма подкрепа. Няма място за сравнение за двата избора,защото винаги на евроизбори активността е била малка и не показва реалните желания на българския народ. Още повече ЕС отврати хората и никой не желае да гласува.

 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  При парламентарни избори ще има по-голяма избирателна активност.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#7] от "liksen":

  Напълно съм съгласен. Бареков е финансиран от Делян Пеевски, работив в ТВ7 телевизия на Делян Пеевски, а е обрал почти всички патриоти около себе си Росен Петров, Каракачанов и др. и плюе по Лютви Местан, ха ха ха - цирк. Куклен театър с кукловод Цв. Василев и Делян Пеевски. Вчера го дават прави кебапчета и купува маратонки на циганите Големи националисти, нямал кво да говори с Лютви Местан ха ха ха Само мангалите гласували за него

  До коментар [#29] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Е тва на чака, запомнете го добре !!!
  БСП+ДПС+ББЦ+АБВ=125

 34. 34 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#28] от "Куклен театър "Правителство 89"":

  Не мисля, че Баничарски е неизбежен. До изборите гласовете за РБ и ГЕРБ ще се увеличат, а на ДПС - неминуемо ще паднат, ако не предприеме нещо и не влезе в безпринципни уговорки с депутати от Атака и отцепниците на ГЕРБ. Ясно е, че съдбата на това правителство, а и благинките му (столовете около софрата и държавните пари) отиват по-конкретно към ДПС. Ако Кремълския гигант се е сритал с Доган и изритал Сидеров (а това е сигурно!), тогава последният няма никакъв интерес да продължава да се тъпани в НС и да крепи петоколонниците от БСП, чиято основна задача си остава изграждането на Южен поток В ПРОТИВОРЕЧИЕ с европейската позиция.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 35. 35 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#34:"дъждовита"]последният[/quote]
  Имам предвид Доган, а не Сидеров. Сидеров сега е готов на всичко, за да се крепи над водата и ще продължава да подкрепя БСП. Без гласовете на ДПС обаче, съдбата на Ореха е предопределена.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  В изборната нощ слушах Местан много внимателно. Беше много, многозначателен. Почти философ. Посланието му беше към всички: ние сме силни, без нас не може и всички трябва да се съобразяват с нас. За БСП това означава: партньорът е несигурен, той даже вече е невъзможен, за Боко това би било целувката на Юда. Няма как да са го разбрали другояче. Местан с неговите 400 хилади гласа. Оттук нататък всеки трябва да търси своите нови съюзници. Бареков би бил възможност, но ако отиде в Брюксел, ще го забравят за един месец.

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":Между Савската царица и Магелан има -няма 2-3000 години.

 38. 38 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това не е българският избор ... не искам парламент избран от малцинствата!

 39. 39 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Не съм привърженик на нито една от партиите по горе, но ако последват парламентарни избори картинката ще бъде следната. При гласували твърди електорати на тези избори за БСП, ДПС, ББЦ, Атака и АБВ, то следва ,че нарастването при тях ще бъде минимално като %. Единствено нарастван ще има за РБ, Герб, НФСБ и други. Очаквано ще има отлив от ББЦ, тъй като много скоро лъжите ще изплуват и връзката с ДПС ще лъсне, а след това свободно падане до 3%.
  При 55% избирателна активност Резултати ще изглеждат така:
  Герб: 33% до 35%
  БСП: 15% до 19% в зависимост от АБВ.
  РБ: 7% до 14%
  ДПС: 6% до 9%
  АБВ: 3% до 7%
  ББЦ 3% до 5%
  Атака - вън с 2% до 3%
  НФСБ 4% или вън
  и други с около 6%
  При електронно гласуване. Нарастването за РБ и Герб ще е още по сериозно, а всички леви партии и призводни, които минат 4% ще бъдат заедно 1/3 като опозиция в парламента.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  Много лоша картинка не ми се нрави никак!

  klimentm
 41. 41 Профил на Сабака Баскервіляў
  Сабака Баскервіляў
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Не дай Боже - това си олицетворение на Апокалипсата!

  Ще не вмерла Україна
 42. 43 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 490 Неутрално

  И пак биха им стигнали за една Тройна коалиция....Просто Бюрека ще смени Волен и готово!

  Ей няма отърване от тия!

 43. 44 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Сериозна медия с несериозен анализ. Избирателната активност променя значително съотношенията. Искате или не изборите са и математика.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 44. 45 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ....тая прогноза на дадената схема, не е вярна и няма нищо общо с действителността....това е мое мнение и не ангажирам никого с него ...и считам, че ще влязат не повече от 4 партии - ...просто средния пръст на атака, ще се замени със средния пръст на бареков по политически сценарий....нищо повече....като съотношението ще е 1:1....или всички срещу един и един срещу всички с пълно бламиране на парламента по стария политически сценарии....времето е пари и няма кой да ви го даде...

 45. 46 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Пряко сили БСП оцеляха на тези избори.

  Ако има избирателна активност от 50-60%, изобщо не ги виждам БСП/ДПС/Дудука да прескачат четерите процента...те вече спрегнаха всичките цигански чавенца и бобов долове. Пенсионерите вече са отвратени от тях.

  Европейски Вот =/= Народно Събрание.

  Активността ще е в пъти по-голяма.

  Не ми се мисли малоумниците сложени в ЦИК от БСП как ще се справят с висока активност.

 46. 47 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Цветанов дали би отстъпил МВР на Росен Петров?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 47. 48 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не е точно така. Герб повече от сега няма да вземе. РБ също. Дудука като нищо няма влезе. ДПС ще си вземат обичайните 8-9%. Най-много комунистите да издухат още 2-3 процента главно заради АБВ и това е.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 48. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Весело

  А вие какво си мислите, е ще се получи ... 6 -7- 8 партии от които две големи и няколко чорбари.
  Вчера гласувахте за Европарламент - погледнете ги там кои са социалисти, кои са либерали, кои са демократи , кои са консерватори ... нашите не знаят какви са ... нещо като полово неориентирани = СМЯХ
  Преминаване от либерали към демократи се счита за смяна на пола, а тук за смяна на полата.СМЯХ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 50 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#27] от "dimko":
  Съжалявам, не исках да ви докладвам, просто бутончетата са опасно близо

 50. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Нищо не сте разбрали = БСП беше наказана от СВОИТЕ = ПУШАЧИТЕ и от РУСОФИЛИТЕ ... нито са по малко като бройка, нито са по-слаби, нито "десните" са се засилили. БСП си има своите проблеми - уядено евро либерастеещо ръководство и мизерстваш електорат. Ако БСП не си владее електората , то една СИРИЗА ще ги помете всичките с над 51 % когато си пожелае въпреки 19% на БСП и 4% на АБВ = бедни+безработни колкото искаш в БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#39] от "The sphere":
  " Герб: 33% до 35% БСП: 15% до 19% в зависимост от АБВ. РБ: 7% до 14%: -)ДПС: 6% до 9% АБВ: 3% до 7% ББЦ 3% до 5% Атака - вън с 2% до 3% НФСБ 4% или вън "
  # добре си ги подредил ... ама РБ може да изсмуче ГЕРБ и АБВ може да изсмуче БСП като муха на паяжина и само за няколко месеца да стане
  РБ = 33% ГЕРБ = 7 % АБВ - 28 % БСП = 9 %

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 53 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Няма ако в тая игра, купища евроскептици тука сме,които не отидохаме да гласуватме, на едни парламентарни избори КАРТИНКАТА ЩЕ Е КЪДЕ КЪДЕ ПО ДРУГА!!!

 53. 54 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#52] от "dark'star":


  [quote#52:"dark'star"]РБ може да изсмуче ГЕРБ и АБВ може да изсмуче БСП като муха на паяжина и само за няколко месеца да стане
  РБ = 33% ГЕРБ = 7 % АБВ - 28 % БСП = 9 % [/quote]

  Колко месеца трябва да чакаме?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 54. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#44] от "kas.":

  Достоверността на "списъците" променя ли "съотношения", Колега ???...

 55. 56 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Весело

  До коментар [#50] от "pandelka":

  Приятелската близост си е друго нещо,
  нека си я пожелаем, "безопасна"...

 56. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#54] от "stein": " Колко месеца трябва да чакаме?"
  Един ден е като 1000 години и 1000 години са като 1 ден. Въпрос на ситуация и поява на ЛИДЕР с подходящи послания, както и критична маса готова да ги чуе. Сегашните послания към обществото са атрактивни за Брюксел и стотина тарикати, но не са актуални за 450 000 безработни и 1 200 000 трайно незаети, неадекватни и към смачкания дребен бизнес. Положението бързо се мени...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 58 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Както и да е - няма да е добре. За съжаление не можем да"изтрием ботуша" и до започнем начисто. Вече ми писна отвсякъде...

  effi
 58. 59 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#55] от "dimko":

  Вие, колега, решавал ли сте уравнения????

  Така или иначе, каквото и да коментирам статията няма да стане по-качествена. Тя е преливане от пусто в празно - да се запълни някакво пространство.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 59. 60 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз предричам смазващо превъзходство на ГЕРБ и РБ на едни парламентарни избори, които да поставят в изолация останалите партии. На Бареков ще му лъсне популизмът и долните лъжи.

  Силно се надявам ГЕРБ да не се коалира с ДПС, защото това ще предизвика силен електорален отлив от ГЕРБ, особено след като се знае как си плюха в устите от парламентарната трибуна и се обвиняваха във физическо премахване. Каквото и да се случи ДПС винаги ще се свързва с демоните на българската политика Доган и Пеевски. Винаги!

 60. 61 Профил на seirdji_jovo
  seirdji_jovo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И какво от това - нищо ново под слънцето. ББЦ заема мястото на Атака, която преди това зае мястото на НДСВ, което преди това зае мястото на ..... и т.н и т.н. Пак има 2 основни партии, които се противопоставят пред прожекторите, за да е устойчива "системата". ДПС се бетонира все повече и дава допълнително слепващо вещество на същия този модел. Тази матрица работи повече от 20 години безотказно. Хората, които редят пъзела са едни и същи, с малки корекции от време-навреме, народът си е все така беден, политиците и управляващите все по-безочливи. Когато всичко това спре да работи, може би ще ни спретнат някой друг сценарий - тип "Украйна" например и "така до края на света" (както се пее в песента от филма "На всеки километър".

 61. 62 Профил на  
   
  Рейтинг: 431 Весело

  Ако бяха... но не са!
  Има само един извод от тези избори: този парламент ще изкара пълен мандат! Нито една от партиите, които управляват нямат изгода да отидат на избори сега. След 2 години раздаването ще е съвсем друго, и всеки играч ще държи различни карти... даже е много вероятно да има и нови играчи, готови да платят мизата...
  Така че, ако-то засега е само ако.

  КОГАТО СПОРИШ С ИДИОТ - увери се че и той не прави същото!
 62. 63 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Абе какво стана с машинното гласуване?
  Ни дума,ни резултат.А парите за "наема" не бяха малко.
  За следващите избори някой ще се осмели ли да въведе електронното гласуване?

 63. 64 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Никой няма да помита тук Сириза, защото в България такъв сценарий е невъзможен. Тук дори и да са бедни едно сигурно 70-75% от населението ще заяви, че е дясно. Нищо, че всъщност почти всички имат леви идеи. Повечето няма да гласуват за лява партия точно поради тази причина.

  Напълно несъвместимо с положението в Гърция, където комунисти, толерасти и либерасти с лопата да ги ринеш. Ама там направиха грешка, че първо позволиха на червените помияри да се върнат след гражданската война. И второ по време на хунтата не ги избиха като кучета комунистите.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 64. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#64] от "tromokrat":
  Никога нищо не се повтаря в същия си вид. Никой не може и да избие всички, а и тези които избиват не са безсмъртни ... винаги и тях ги избиват като кучета за отмъщение (Антифашистское подполье Одессы сообщило о ликвидации «сотника Миколы»). Временята се менят ... имената на партиите също ББЦ има по-леви идеи и от БКП и БСП взети заедно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 66 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  как пък не разбраха сънародниците ни, че сега има опасност да ни управляват крепостници, без капка свобода, нито право на избор. И от кога либерали се наричат тези същите, които незнаят самата дума либерал (просто се превежда като свобода буквално)?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 66. 67 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#65] от "dark'star":

  Дано но ББЦ не е лява партия официално доколкото знам. Докато Сириза е точно това. Името на практика значи - Коалиция на радикалната левица. Една такава партия тук я вземе 1% я не. Напълно различно от положението в Гърция където сега наистина обраха протестния вот, но като цяло и преди си имаха едно 4-5-6% подкрепа. Ама така е в Народна република Гърция, няма никакво сравнение с нас. БСП са като някаква либерално-дясна партия в сравнение с гръцките комунисти.

  А иначе комунизмът е чума и преносителите му трябва да бъдат изгаряни. Може и живи!

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 67. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#67] от "tromokrat": "БСП са като някаква либерално-дясна партия "
  +++ То това е проблемът - нямаме лява партия
  # всички отричат да се "леви" ... ама чета между редовете. Не случайно казвам че, ГЕРБ са социалисти, а БСП консерватори

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#59] от "kas.":

  При достоверни списъци и тези количествени данни
  за гласувалите избиратели,
  има резон ДОПУСКАНЕТО,
  че относителния дял на ГЕРБ И РФ носи на тези формации,
  мнозинство, доволно близко до конституционното...
  Нека не се заблуждаваме с "удобни" математики...

 69. 70 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#69] от "dimko":


  Това имах предвид и аз. Приятен ден!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK