Как би изглеждал парламентът, ако евроизборите бяха национални

Графиката е публикувана в профила на "Капитал" във "Фейсбук"

Графиката е публикувана в профила на "Капитал" във "Фейсбук"Ако вчерашните избори не бяха за евродепутати, а за национален парламент, резултатите показват, че в него биха влезли шест партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок и АБВ. Причината - по-ниската бариера за Народното събрание от 4%.


Това би бил различен парламент, наистина, ако не друго, то доста по-представителен, защото много по-малко гласували ще останат непредставени (като се вземе предвид разбира се, че тук избирателната активност е по-ниска - почти двойно по-малка), пише capital.bg. В него няма да влезе нито една от двете националистически партии - "Атака" и Националният фронт за спасение на България (НФСБ), но това не значи, че съставянето на кабинет ще е по-лесно.


Европейските избори имат специфики, които ги различават от националните: на първо място мотивацията на хората да гласуват на национални избори е многократно по-голяма от тази за европейски, така че резултатите със сигурност биха били различни; от техническа гледна точка на евроизборите се гласува за единна листа, т.е. страната не е разделена и не се прехвърлят гласове естествено, но националните избори имат много по-нисък праг за влизане в парламента.
Нито БСП-ДПС, нито ГЕРБ-РБ (двете ясни горе-долу коалиции), могат да съставят кабинет самостоятелно. Дори с прибавените гласове от АБВ, които да приемем, че биха отишли към първата коалиция, тя пак би имала доста по-малко от необходимите 121 гласа. ББЦ в този случай е формацията, която е незаобиколима. Единственият сценарий, в който тя не влиза в управлението, би бил на коалиция ГЕРБ-РБ-ДПС (като в нея дори РБ не е необходим, защото двете други партии ще имат 130). Но такава коалиция би могла да съществува и в сегашния парламент. 


С оглед на тези хипотетични резултати, най-интересното, за което можем да се следи политическия пейзаж в следващите дни и месеци, е евентуално сближаване между ГЕРБ и една от двете партии - ББЦ и ДПС.


Каква би била разликата? | Create Infographics

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK