Малцина четат, още по-малцина мислят, или някои културологически изводи от изборите

Малцина четат, още по-малцина мислят, или някои културологически изводи от изборите

© Велко Ангелов, КапиталПубликуваме коментар на Александър Кьосев от личния му профил във "Фейсбук" с негово позволение и в допълнен вариант за "Дневник". Акцентите и заглавието са на редакцията.


Малко културологически изводи от изборите. Те не са нови, можеха да се направят и от предишните избори, но сега ситуацията излъчва отчетливи симптоми.


И така: Незавършен, неуспешен и вторично провален процес на Просвещение със следните
1. Социални елементи


1.1. Свиващи се, почти изчезващи "самоколонизиращи се" градски елити, които говорят със снобска надменност за своя "европейски избор" без никаква памет за фундаменталните критики, които XX век фатално е отправил към понятието "Европа"; въпросните елити с лекота смесват това понятие с ЕС и неговата централизирано-бюрократична политика, заслужаваща други критики.


1.2. Втвърдяващ се масов "анти-елитен" вот в провинцията и по селата, където Дочоолу, Гочоолу, баба Неделя и армия от Асенчовци (виж Асенчо от "Възвишение" на Милен Русков) гласуват на пук - срещу своята представа за непоносимите, нахални, многознайни жълти павета. Тази група все повече се изтегля към монолитен етнически, турско-ромски, вот. Тя вече е готова и дявола да избере, само и само да натрие носа на софиянци.


1.3. Сплотен отбор от политически брокери a la бай Ганьо, които успешно манипулират втората група и обживяват със сериозен медиен успех хлъзгавата позиция "европейци сме ние, ама не дотам". Можете да ги познаете по медийната наглост и "народния начин" на говорене.


1.4. Ариегардна мрежа пост-ченгета в сенките, настоящи корпоративисти, които са защитавали преди картата БСП, а сега се изтеглят организирано към според тях печелившата путинова карта и възможностите да се краде от енерегетиката. Междувременно влага сериозни пари във група 1.3.


1.5. Озверели все-още-настоящи-всъщност-бивши властници, загубили представата за реалност и закон, довели демагогията и злоупотребата с буквата на закона до специалното българско изкуство: медийна авто-хипноза.


1.6. Саморасли идеолози "отдолу", вариращи между конспиративни теории за извънземните, примордиален национализъм и здравословно хранене.


1.7. Отсъствие на каквито и да е нови, реални идеи, леви или десни. На този фон - зелена псевдо-алтернатива, за която има подозрения, че печели много тъмно-зелени пари, щом трябва да се издават разрешения за който и да е строеж. На този фон - креслив, съвсем малък академичен кръжок на "новата левица", декламиращ неща, дето ги пише по анти-необибералните и алтер-глобалистките буквари, сякаш те са последни истини на диалектическата История. Ще ги познаете по това, че за друго не говорят, но пак не им се разбира.


2. Медийни елементи


2.1. Малцина четат, още по-малцина мислят, всички гледат телевизия.


2.2. Млади журналисти, които с лекота виждат "болшевизъм" навсякъде, където не им отърва, което не им пречи да обслужват медии на Пеевски, Алексей Петров, Тошо Тошев, Петьо Блъсков.


2.3. Абонирани експерти, които успяват да бъдат в няколко преки предавания едновременно.


2.4. "Под прикритие" и пр. сериални откровения – форма на масов духовен живот.


2.5. Епицинтърът на пост-социалистическата наглост, носещ името "агент Димитър".


3. Съдебни елементи


3.1. Маси, които са убедени, че "законът е врата у поле".


3.2. Съдебни елити от разклонения род на Гуньо адвокатина, специализирали се да местят вратата на закона в тази точка на полето, в която тя е нужна в настоящия момент. Това се прави преференциално за групите от 1.3 и 1.4. – според техния текущ залог в конкретните избори.


3.3. Главен прокурор, специализирал се да се намесва, когато не трябва и да не се намесва, когато трябва.


Възможност - връщане обратно по стъпките на неуспешното Просвещение, стъпка по стъпка, бавно, опипом. Повторен, внимателен поход по следите му с деликатно стъпване встрани, когато става дума за известни исторически провали.


Не е ясно дали въпросната възможност е реалистична, – университетите са феодализирани, училищата – лумпенизирани - но май е единствена. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#0:"Александър Кьосев"]Главен прокурор, специализирал се да се намесва, когато не трябва и да не се намесва, когато трябва.[/quote]

  Ей това ми хареса! Точно в десетката!

 2. 2 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 377 Неутрално
 3. 3 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Брутален анализ! 100% в целта!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#0:"статия"]2.1. Малцина четат, още по-малцина мислят, всички гледат телевизия.[/quote]

  Телевизията е метод за контрол и зомбиране на масите....Те не ти позволяват да мислиш, а ти налагат какво да мислиш...Телевизията те учи, кой е добър и кой е лош...кой е диктатор и кой демократ...Телевизията определено създава инприйтвани зимбита.....ама всички я гледаме...факт...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1344 Весело

  3.3. Главен прокурор, специализирал се да се намесва, когато не трябва и да не се намесва, когато трябва.
  ==================

  [quote#1:"Elan Morin"]
  Ей това ми хареса! Точно в десетката! [/quote]
  ========================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не е ясно дали въпросната възможност е реалистична, – университетите са феодализирани, училищата – лумпенизирани - но май е единствена.

  ---------

  не е единствена. България няма време за губене.

 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Какъв неадекватен анализ! В България има бедни и богати, хора с дългове и без, работещи и безработни, цигани и бели. Всичко останало е парадиране с понятия и опит за вкарване в рамки на хората, които иначе са толкова еднакви. Но пък е хубаво да виждаме повече мнения, нали?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 651 Весело

  Само ... културоЛОгически ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 10. 10 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поредното дрън-дрън. Дневник,от известно време насам пускате подобни безсмислени писаници. ЩО така бе Миме? Толкоз ли нямате с какво да си напълните блога?!

 11. 11 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "2.5. Епицинтърът на пост-социалистическата наглост, носещ името "агент Димитър"."

  ХАХА. Това е добро. Действително, има ли наглец, който да не е минал през Кеворк и да не си е говорил с него на ти?

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 12. 12 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Похвално Кьосев!
  Особено част 3/три/ - Безмилостно!
  "Съдебни елити от разклонения род на Гуньо адвокатина,"

  Не напразно ни държат под око!

 13. 13 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Анализът е далеч от задълбочен. Повтаря отчасти изтъркани опорни точки.

  Разминаването между града и селото се дължи в голяма степен на контролираните медии и оплюването на интелектуалния елит от БСП и производните и, когато не говорят в техен интерес. Наглото лавиране на комунистите и празната им риторика объркват много хора. Поставят се на преден план измислени експерти, журналисти и псевдоинтелектуалци вместо наистина умни и честни хора. Подменя се елитът. Дават се купища пари на политическите проекти на олигархията и ДС. Налагането на чалга-културата допълнително размива ценностите. В България е много трудно да кажеш на бялото бяло и на черното черно. Няма и организиран отпор на опорните точки, което е невъзможно, когато самата държава и нейните институции ги проповядват. Затова за много обикновени хора исканията на протестиращите на жълтите павета са неразбираеми.

  За да има нови идеи, би трябвало първо да се уредят "старите сметки", което поради по-горните причини не става.

 14. 14 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "synthy":

  Еваларка, байно, изказА се почти толкова умно, колкото проф. Кьосев.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1074 Весело

  [quote#10:"synthy"]Поредното дрън-дрън.[/quote]

  Така е, в празна глава, само този звук кънти!

  Автора ти е отделил специално внимание! Чети!
  " Саморасли идеолози "отдолу", вариращи между конспиративни теории за извънземните, примордиален национализъм и здравословно хранене."

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  На жълтите павета е глобализъм и неолиберализъм, а в провинцията садистичен феодализъм ! Забелязахте ли, че преди година се самозапалваха хора от Раднево, Харманли и неизвестни села ... а се говореше само за Варна. Живеем в различни реалности и копнеем да се изколим взаимно. Приказките в събота - кога тресеше бяха УЖАС ! - относно частниците, фирмите им, къщите им ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Когато можеш с такава лекота и хумор да направиш кристално трагичен разрез на обществения невеж инфантилизъм, значи си много висококачествен ерудит и анализатор. Браво!

  Който политик иска да спечели на идващите избори, добре е да запише отговори/решения на "опорните" констатации на проф.Кьосев в програмата и поведението си.
  И не го канете в партиите. Но го ценете и се допитвайте.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  Всички гледат телевизия и най-вече "търсят талант".
  Вярата, че само с песен ще се промени всичко не угасва.

 19. 19 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Безмилостен като скалпел..

  Има резон в наблюдението за анти-елитния вот - нищо чудно и да е така.
  И възможността за 'оправяне' не изглежда реалистична - с тези феодализирани университети и лумпенизирани училища..

 20. 20 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Прочетох по диагонал.

  Видях ,анализ .
  Професорски стил, сваляне на шапка на "Царя" за усвояване на едни пари.Конгресчета по света . Калмарчета и дегустация на изискани напитки.
  Не видях решение.
  Не видях прагматизъм , да излиза от тоя анализ.
  Държава не се управлява с усвояване на средства и строене на път за никъде.
  Една бюлетина не можахте да спретнете като хората.
  Няма ви свалянето на шапката пред "селяните"
  Стойте си с гръб към мизерията . Тя не е добра гледка за изтънчените ви интелектуални очички.

 21. 21 Профил на jlebina
  jlebina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До човек си е.
  Аз гледам доста телевизия, но запомних за 20 години, кои са червените социолози. Винаги когато БСП идва на власт, държавата се връща с години назад. Въпреки това БСП управляват през мандат от началото на прехода и 50 години преди това. Не е ли логично те да са най-виновни. В същото време имам приятели путоноиди, които четат много. Има разлика между това да четеш и това да разбираш какво четеш.

 22. 22 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЕЙ ,ДАСКАЛЕ И ТИ СИ ТАМ .!!!!!!!!!!!

  НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА МНЕНИЕТО АМА ВИЕ РАЗДАВАТЕ АКЪЛ , А СТИГА ДЕ .!!!!!

  САМО АКО ВИ ПИТАТ .!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "Отсъствие на каквито и да е нови, реални идеи, леви или десни. "


  Да, идеи няма нито в ляво, нито в дясно. Погледни нагоре! Как ще намериш идеите, като кръгозорът ти е догматично ограничен в някакви остарели разбирания за ляво и дясно! Фактите в статията са констатирани правилно, всичко е ясно, всички сме съгласни. Но това с просвещението е едно нищонеказване. Нямало идеи! Напротив, вълно е с идеи и в медиите и по форумите. Това, че авторът търси някакви генерални идеи, които непременно трябва да са леви или десни , това е проблем на тесния му кръгозор. Светът най-добре се движи от малки, много на брой идеи, конкретни идеи. И многобройни инициативи.

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Хора като Кьосев много се объркват когато няма леви, няма десни, няма широки, няма тесни.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1139 Весело

  Я да видим какво се получава, ако вземем назаем няколко думи от първата част: снобски, анти-елитен анализ с елементи на конспирология, далеч от реалността Всъщност, "Отсъствие на каквито и да е нови, реални идеи, леви или десни."

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  В момента България е изправена пред важни дилеми- как да се неутрализира руското влияние и зависимостта в енергетиката, дали да се разреши добив на шистов газ, който като евтина суровина да даде тласък на българската промишленост, как да затвърдим прозападната си и проевропейска ориентация, мерки срещу корупцията внасяна по "Първо направление" чрез руските фирми, борба срещу олигархизацията на страната и пр. Това какви идеи са- леви или десни? Като не са нито леви, нито десни и за Кьосев това е отсъствие на идеи.

 27. 27 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Единственото, в което бих упрекнал проф. Кьосев, е, че едва сега, след вота, се наслаждаваме на хирургическия му анализ (karak).
  Дано се окаже, че не просто следва, но и предхожда скорошни избори...

  аман от неграмотници...
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Такива като Тошев Блъсков Кеворкян Дмитрий Иванов отдавна нямат място в публичното пространство но ние оставихме тези ченгета и партийни слагачи да го формират и да отправят гнусни внушения ! Те също носят вина за прехода!

  klimentm
 29. 29 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Хареса ми. Това с просвещението, хич не го плюйте, това е единствения път, отнема между 100 и 500 години, но си остава единствения. И колкото повече се мисли, че може да се замени с някакво бързо решение, толкова повече се удължава времето на възраждането. Всъщност пътищата са само два, това или изчезване.

 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#23] от "gozambo":

  Политиката би трябвало да предлага генерални идеи и принципи за управление на обществото. Затова има нужда от идеи, с които хората да се идентифицират.
  Това, за което говорите, е друго ниво на политиката - за ежедневното управление.
  Двете нива не си противоречат и не се самоизключват, а би трябвало да са в съзвучие. Те не са и взаимнозаменими.
  Нивото на генералните идеи е нивото на целите за обществено развитие и на стратегиите за постигането им.
  Нивото на конкретното ежедневно управление е тактическо ниво.
  Ако нямаме цел и стратегия, няма какво да се постига и тактиката не върши работа. Ако нямаме тактика, целите са непоцтижими, макар и теоретично реални.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 374 Неутрално


  Посланието на целия анализ може да се обобщи в добре познатия рефрен "Всички са маскари!", който е крайно удобен за хората, които не искат никога нищо да се промени в тази държава (а.к.а. Статукво).

  Толкова за тази статия!

 32. 32 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 374 Неутрално

  0ткога 4акам подобен реалисти4ен и полити4ески Ненасо4ен Анализ...браво Дневник този път уцелихте неутрален ( независим) автор !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Статията е по-скоро синтез отколкото анализ. Много точен.
  Но най-ценното за мен е в края. Препоръката за връщане към Просвещението.
  Бавно, слепешката, опипом
  Това е единствения начин. Няма друг.
  Просвещаване що е това пазар и свобода.
  Свободата да избираш къде да живееш, къде да работиш, за колко пари да работиш и пр.
  Колко тежи твоята лична Свобода?
  Защо и как точно става така, че СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК живее по-богато, по-спокойно и по-удобно?
  СВОБОДАТА не се дава даром.
  За СВОБОДАТА трябва да се полагат усилия.
  Ей такава неща трябва да се говорят и просвещават на матряла.

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  "Свиващи се, почти изчезващи "самоколонизиращи се" градски елити, които говорят със снобска надменност за своя "европейски избор".."
  Започвам с този цитат, защото, за мое съжаление, предложения от автора текст, по някакъв начин илюстрира (или олицетворява) същината на изложението.
  Като прочете човек този текст, в коийто може да се намери всичко, в смисъл за затвърдяване на чувството за вярноста на прослувутото "всички са маскари" и да те хване някаква безнадеждност и " да си вземеш шапката" и да използваш някой от терминалите. Има буквално за всеки по нещо, миксирано с усещане за безнадеждност и безвремие.
  Моето мнение е, че хора, които еднозначно и доказано са някакъв вид авторитет, владеят добре словото, не е редно да се включват в подкрепа на такива тези, пък макар с добър език и гарнирано със справедливи критики и упреци и да предлагат на "малцината четящи" ( според автора изводи а ла "зле, по-зле, най зле".
  И дори да се направи реалистична и не много радостна оценка, за все едно на кое от изброените от автора (Европа, България, партии, народ), някак не е редно, ако не оптимизъм, поне да се предлагат посока или вариант за движение напред.
  В противен случай, ако се спрем на тъжната (да не кажа отчайваща) нотка, на мен ми е интересно, към кого и за какво се обръща автора или това е просто един вопъл на безнадеждност, изстрелян в пространството.

 35. 35 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#26] от "gozambo":

  "самоколонизиращи се" градски елити, които говорят със снобска надменност за своя "европейски избор" без никаква памет за фундаменталните критики, които XX век фатално е отправил към понятието "Европа"; въпросните елити с лекота смесват това понятие с ЕС и неговата централизирано-бюрократична политика, заслужаваща други критики.

  Ако не си познавате категорията, в която проф. Кьосев идеално Ви е поставил, да Ви я напомня. И обърнете внимание на "самоколонизиращи се" като плямпате мантрата за шистовия газ.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 36. 36 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Глупости на търкалета. Псевдоинтелигентска злоба. Защо си я излива върху нас не знам. Може би защото манипулациите на соросоидите взеха да губят сила, та сега се правим на обективни като плюем наред. Не ми харесва!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  "Телевизията определено създава инприйтвани зимбита.....ама всички я гледаме...факт... "

  Тцъ, не всички... факт...

 38. 38 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mark Twain":
  Точно това има предвид автора когато говори за Просвещението. Защо бедните са - бедни, а богатите - богати.
  Кои защо са бедни и кои и защо богати у нас?
  Може ли някой да помогне на бедния, докарал се до положението да се бъхта по цял ден в мина и след това още 2-3 часа бой на опашка за салам.
  Кой може да помогне на този човек, ако той самия няма желание и достойноство поне да изпсува публично?
  Какво губи? Килото кренвирш като бонус за доброто копане на кюмюр?
  Трябва да се просвещава е по другата тема засегната от тебе.
  Каква е разликата между бял, черен, мургав, жълт и пр. и какво означава това?
  Циганин крадец, българин - светец и обратното.
  Какво означават тия неща?
  Просвещение си трябва, несъмнено.

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2842 Весело

  Опорните точки на Кьосев завършват оптимистично: "връщане обратно по стъпките на неуспешното Просвещение, стъпка по стъпка, бавно, опипом..."

  От опит обаче знаем, че у нас мотиката бива настъпвана два пъти - и на отиване, и на връщане.

 40. 40 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#38] от "k_":

  Съгласен съм. Но просвещението не е помогнало на 2,5 млн. пенсионери у нас, чиито пари за пенсия, натрупани през социалзма, са откраднати и инфлацирани, нали? Те ли са виновни за това, въпреки, че често са и с високо образование? Кой бе осъден за това?
  Ако имаше работещи закони, нямаше да има "първоначално натрупване на капитала" по мутренския начин и нямаше да се носят легенди за хора с по 3-4 висши, които продават книги на Славейков или карат такси. Именно липсата на наказание, а не на просвещение ни е довело до тук, иначе закони има.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 41. 41 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mark Twain":

  ЕЛЕМЕНТАРИЗМА ТИ ДЕЛИ ХОРАТА НА БЕДНИ И БОГАТИ ... а умните хора ( какъвто и е автора) ги дели по най взжия признак за едно обшество - НА МИСЛЕЩИ И НЕМИСЛЕЩИ ... голямата група на вторите ( към която и ти спадаш) ни докара до състоянието в което сме в момента ...
  за това - ИЗЧЕЗНЕТЕ БЕ ХОРА .. оставете ни да ви оправим .. ще СМЕ доволни всички до един ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 42. 42 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#40] от "Mark Twain":

  знаех си , че си немислещ човече , вярвайки си че има някакви натрупани по времето на социализЪма пенсии ... време е да се по образоваш малко , иначе си камък на шията МИ ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#40] от "Mark Twain":
  [quote#40:"Mark Twain"]Но просвещението не е помогнало на 2,5 млн. пенсионери у нас[/quote]
  В тези 2 и половина пенсионери има всякакви. Покриват целия спектър. Не може да се обобщава, а трябва да се гледат числата.
  Да, факт е, че пенсионните им фондове ги няма и няма и да ги има. Но соца на правешкия каскет е фалирал тотално поне 3 пъти през управлението му и после още два пъти при Луканов и Виденов. Тези фалити се плащат с лихвите неминуемо.
  Плащанията не се случват със закъснение във времето, затова понякога ТРУДНОМИСЛЕЩИТЕ изпитват приятни усещания за кратък период преди плащането, когато се надава воят.
  Ами пенсионерите през соца да бяха се опитали поне малко от малко да протестират срещу режима, кражбите му и пагубната му политика. Щом не са, а са съучавствали - сега ще плащат.
  Със сигурност и сегашните ще плащат "евтиния" ток с лихвите, щом не искат да се отвори пазара и конкуренцията в енергетиката, защото сега им се виждало евтино и можело още по-евтино, направо без пари да стане тока.
  Щом изпитват затруднението с осмислянето на такива обикновени неща, значи е необходимо ПРОСВЕЩЕНИЕ.
  Точно това е и извода на Автора.

 44. 44 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре написано. Простотията и завистта ще ни свършат. А и хубаво то доказват разни подвизаващи се във форума.

  chavo64
 45. 45 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#43] от "k_":

  Ами... ако беше така, сигурно в Северна Корея щяха да са се оправили. Средно, интелигентността на един народ е разпределена равномерно, т.е. и там има интелигентни. Но едва ли могат да се справят така лесно с режима.
  У нас режимът имаше достатъчно репресивен апарат, беше кофти, но въпреки това не успяха да го бутнат, бутна се сам. Не казвайте на пенсионерите, че са съучаствали, да не Ви бият някъде, защото в онези години животът не е бил като днес. Нямало е коцерт по желание, а концерт по нареждане.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#45] от "Mark Twain":
  Пенсионери има всякакви.
  Повечето с достойнство си носят кръста. Чоплят по градинки. Занимават се на стари години с нещо от което припечелват. Не са разпродали ни квадратен метър от имота на дедите си, колкото и да им е било трудно.В добри отношения са с децата си и разчитат основно на тях когато дойде неминуемия момент.
  Има и такива на които им е потръгнало в бизнес и са успели да се реализират на стари години, блъгодарения на свободата от новото време и за тях пенсията е пренебрежим доход.
  Познавам един на вече на повече от 80години пердаши с Ауди седмица из тракийските поля по жътва. Убеден е, че ще пукне някъде из нивята и това щяло да му бъде най-голямото щастие.
  Има и пенсионери (те са по-малко, но значителна група) цял живот се свивали като мишки. Квото за другите, тва и за мен е бил тяхното мото в живота. Мачкани, лускани, лъгани от който ги хване. Работещи без заплата с месеци, свиващи се в заешката си душичка. никой не може да им помогне.
  Има и други - цял живот там където са работили са търсили на работата лекото и на хляба мекото. Царе на дребните далаверки когато става въпрос да се чопне нещо от държавното или общото. Когато нещата почват да си идват на мястото и луфтовето се обират, страдат и се депресират. Надават вой до небесата и сънуват мокри сънища да се върне ономва време.
  Отделна тема са пък тези дето с болезнената си гордост са се изпокарали с най-близките си и приближаващите времена ги хвърлят в паника.

 47. 47 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 499 Неутрално

  По времето на соца, а и чак до 2000-та година, пенсионната система не беше основана на принципа на натрупване на индивидуални фондове на работещите, а осигуровките се събираха в общ фонд, който периодично се източваше при поредния фалит на държавата и при соца, и след ченгеджийския преврат от 89-та година.
  Иначе, анализът не ми хареса в няколко момента и особено ме подразни с вопъла, че липсват идеи, но като цяло ще му сложа плюс заради провечето точните коментари, особено в т.3.

 48. 48 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  понеже и аз , прочитайки статията, стигнах до извода , че автора по много ''тънък'' начин се опитва да ни пробута старата кадесарска ''опорна точка'' , че ''всички са маскари'' се заинтересувах от ''енциклопедичното образование'' на автора.
  О, изненада! Няма такова...http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%9A%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B2

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK