Етичната комисия на съдебния съвет за пореден път помилва съдия Крънчева

Съдия Петя Крънчева

© Асен Тонев

Съдия Петя КрънчеваСедем месеца след като Етичната комисия към Висшия съдебен съвет образува проверка срещу съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева по публикация в "Дневник", комисията реши, че тя не е извършила нарушение на етичните правила и не е била причина за отлагане на делата, които гледа.


Това е видно от протокол от заседание на комисията на 19 май тази година.


В края на миналия декември, "Дневник" съобщи за поредното "внезапно" отсъствие на съдия Крънчева, което тогава стана повод за отлагане на делото за пране на пари срещу бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Крънчева, която е зам.-председател на Софийския градски съд и ръководи наказателното отделение, често закъснява за делата си, а не са един или два случаите, в които излиза в болнични. 
Така в последните две години делата срещу Димитров, бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев и за смъртта на арестанта Пламен Куцаров са отлагани многократно.


Предизвестен край
Въпреки множеството публикации по тези проблеми Етичната комисия на ВСС (която се ръководи от "близкия приятел" на Крънчева (по негови думи) Ясен Тодоров, отказваше да се занимае с казуса. (Тодоров се отвежда при разглеждането на проверката.)


В комисията обаче е подаден сигнал въз основа на публикацията в "Дневник", който става повод за образуване на проверка. Ревизията обаче беше възложена на... председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя трябваше да извърши "обстойна проверка" на всички посочени в материала дела и да предостави разпечатка от система за управление на съдебните дела в срок от един месец.  


Възлагайки проверката на председателя на градския съд, на практика ВСС отказа да изпълни задълженията си да гарантира безпристрастна проверка - съдия Крънчева е лична номинация на Владимира Янева, което поставяше под съмнение обективността на ревизията.


Преди време се стана ясно, че председателят на Софийския градски съд е намалила постъпващите при Петя Крънчева дела, като е издала четири заповеди, които са били в сила от края на юли 2011 до края на март 2012 г. Това се е случило без мотиви.


Комисията поиска от Владимира Янева справка за посочените в статията дела.  На 6 януари  тази година председателят на Софийския градски съд изпраща на ВСС  "подробни писмени обяснения" от съдия Петя Крънчева и справка от електронната система по движението на трите дела, за които се споменава в статията.

Комисията разглежда представените документи и на 20 януари решава да изиска допълнителна справка от Янева "за всяко едно от делата, цитирани в обясненията на съдия Петя Крънчева – обем, тежест, брой подсъдими, брой свидетели и съдебни заседатели". Отговорът се забави с четири месеца и е бил получен в края на април.


Така на 19 май комисията приема, че съдия Петя Крънчева "по никакъв начин в действията си по коментираните дела не е довела до тяхното забавяне и не е извършила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати".


60 пъти, но не по вина на съдията
В решението на етичната комисия са цитирани три дела от 2011 и 2009 година, като се вижда колко пъти те са били отлагани - общо 60 пъти. Само в четири от тези случаи е установено, че причината е в Крънчева. При останалите най-често отлагане се е налагало заради разпит на свидетели.


Процесът за убийството на арестанта Куцаров е отлагано 17 пъти и "нито веднъж по причини, свързани с докладчика по делото", решават от комисията и уточняват, че причините са: "разпит на свидетели и вещи лица, заболяване на съдебен заседател, настъпила смърт на повереника на граждански ищци и частни обвинители, заболяване на повереник, получен сигнал за поставено взривно устройство в Съдебна палата, назначени допълнителни експертизи и изслушване на експертни заключения".


Процесът срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е бил отлаган "10 пъти, от които само веднъж по причина на съдията докладчик от медицински характер – счупване таза на майка й и нужда спешно да бъде откарана в болница". Делото е било отлагано и заради неявяване на защитник на подсъдимия, разпит на свидетели и вещи лица, неявяване на съдебен заседател по медицински причини, назначаване на допълнителна експертиза.


Най-често е отлагано делото срущу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров - "33 пъти, от които 3 пъти по причини от обективен характер, свързани със съдията - докладчик по делото: смърт на роднина, болест на дете, заболяване на съдията". "Останалите причини за отлагане на производството са неявяване на подсъдими, защитници, съдебен заседател, разпити на свидетели и вещи лица", са установили кадровиците на Темида с помощта на председателя на съда Владимира Янева.


Винаги без последствия
В досегашната практика на ВСС, а и на предишния състав, Крънчева винаги е била помилвана. След като предишните членове на съвета се осмелиха да образуват дисциплинарка срещу съдията заради забавянето на 93 дела, едва след сигнал от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, тя беше завършена от настоящия състав. Членовете на ВСС "наказаха" Крънчева с най-лекото наказание - "забележка", въпреки предложението на дисциплинарния състав за 20% намаление на заплатата.


Честите отлагания водят до съдебни процеси, които продължават с години. Така например процесът за изчезналите милиони на Майкъл Чорни, по което подсъдим беше Павел Тренев, продължи 9 години и в крайна сметка за част от обвиненията се оказа, че е изтекла абсолютната давност, заради което процесът срещу тях бе частично прекратен по искане на прокуратурата в четвъртък.

Преди време "Медиапул" изнесе информация, че съдия Крънчева е забавила написването на мотивите по почти всичките си дела. Медиите, а и самият Върховен касационен съд (в свое решение) изнесоха данни, че  постановени от нея съдебни актове са антидатирани (поставяна им е дата, по-ранна от реалната), като по този начин е съкратено забавянето на написването им с месеци и дори с година. Всичко това остана без последствия за съдия Петя Крънчева.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Съдебната система трябва да се затвори и всички работещи в нея уволнени. Може да си внесем съдии от чужбина.

 2. 2 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кучетата си лаят, кервана си върви.

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Никоя печеливша корпорация не наказва свой водещ търговски представител, затова че някакви маргинални потенциални потребители не били щастливи.

  Важното е основните търговски партньори да са доволни!

 4. 4 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Прави ми впечатление, че когато статиите са изчерпателни и обективни, форумът е по-спокоен. Поздравление за Лора Филева. Акуратна, правдива и адекватна. Близка до десния профил на повечето фенове на Дн.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Повече от безобразие. Е, да обявят /съдиите/ и тарифите, та всичко да е ясно.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Разпуснете етичната комисия.От нея няма нужда/в този вид и с тези правила/,само харчи пари.

 7. 7 Профил на alvaro22
  alvaro22
  Рейтинг: 221 Неутрално

  http://dictionary.reference.com/browse/antedate

  антедатиран Лора, не антидатиран, научи го най-сетне бе: )

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Това със съдиите, както и на времето с Мирослава Тодорова, хем е симптоматично, хем и не може да се коментира, без поне малък сравнителен анализ.
  В този анализ, освен постното мнение, че от 33 пъти, само три са по причина на докладчика, следва да има и данни как се случват нещата с останалите дела в съда.
  Ако при едни и същи съдии делата се отлагат десетки пъти, а при повечето или средната цифра е драстично по-ниска, извода е един - съдията е виновен. В обратния случай, ако въобще съдебната практика е такава, значи проблема е принципен и трябва да се решава със законови промени, например с изменения в правилата за водене на процеса.
  Друг важен срез е кой е подсъдимия, в смисъл неговите властови и парични възможности. Ясно е че например Маргините или делото Октопод, където един куп адвокати които работят за добро възнаграждение, ще има много отлагания, тъй като тях глоби и разни смешни санкции, не ги плашат. Значи пак въпроса е принципен, а не на съдията и изисква друг подход за решаване.
  И на последно, но и по значение е какъв е резултата от отлагането и особено от не написването на мотивите, тъй като в няколко случая научихме, че е довел до изтичане на давностни срокове. Това за мен е вина, в чист вид на съдията. Нито е малоумен, нито е некомепетентен, нито е не информиран, за да не си преразпредели и приоритетно извърши работата, която зависи само и единствено от него, така че, да ме извинява, ама не става за съдия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK