Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Има потенциал от избиратели за стабилно дясноцентристко мнозинство

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Има потенциал от избиратели за стабилно дясноцентристко мнозинство

© Асен ТоневЗа изводите от резултатите на европейските избори "Дневник" разговаря с политолога Геновева Петрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".  


Какво казаха избирателите на политиците на европейските избори в неделя?


- В европейски план – препотвърдиха проевропейската ориентация на страната. Един изключително важен сигнал към ЕС и към партиите в страната в контекста на противопоставянето Русия – ЕС през последните месеци. С вота си избирателите предупредиха политиците, че не желаят България да става троянския кон на Русия в Европа.
Във вътрешнополитически план това е своеобразен вот на недоверие към сегашното управление. БСП и "Атака", две от трите партии, които стоят зад него и не разполагат с мобилизационните способности на ДПС, претърпяха силно поражение – сигнал, че правителството няма нужната да продължи управлението си обществена легитимност.


Ако въпросът в неделя беше "за" Европейския съюз или "за" Евразийския съюз (по Боряна Димитрова), какъв е отговорът?


- Определено препотвърждаване на ориентацията на България към Европейския съюз. Извън позициите на отделните партии това е една от най-важните политически победи в тези избори. За разлика от правителството българските избиратели отправиха ясно послание за приобщеност към европейската общност и нейни ценности, а не към евразийския проект. Факт, с който както бъдещите представители на България в Европейския парламент, така и българското правителство трябва да се съобразяват, когато вземат решение с преки последици в национален и европейски мащаб, като например проекта "Южен поток".


 А какъв индикатор е ниската активност?


- Преди всичко активността в неделя бе съизмерима с активността на предишните евроизбори в България. Тоест евроизборите все още не предизвикват толкова висок интерес, колкото националните.


По-интересен е анализът на негласувалите – кой и защо не отиде до урните. Определено от участие във вота се въздържаха БСП привържениците и това е техният "жълт картон" за сегашното управление, което от месеци насам губи доверието именно на собствените си симпатизанти.


Имаше ли купуване на гласове, корпоративен вот? Как можем да си обясним факта, че 20 на сто от дисциплинираните избиратели на ДПС са упражнили правото на преференциално гласуване?


- Медиите отразиха много сигнали за купуване на гласове, съмненията за корпоративен вот също са напълно основателни. Мащабът на подобни нарушения в тези избори дори бе определен като рекорден. След оповестяване на официалните резултати и публикуване на всички секционни протоколи ще може да се провери кой и къде е разчитал на купен и корпоративен вот.


Що се отнася до ползването на преференция от избирателите на ДПС, тя може да бъде също анализирана по-задълбочено, след като излязат официалните резултати, от които стане ясно дали използването й е съсредоточено в конкретни секции. Това би било повод да се тълкува като знак за спазена инструкция да се гласува по определен начин. Особено като се има предвид, че симпатизантите на движението са едни от най-лоялните към партийната листа, а не към отделни кандидати в нея.


Къде са ромските гласове?


- За пореден път като фаворити на ромските избиратели се очертават ДПС и БСП. ББЦ също е, макар и по-слаб, конкурент за гласовете на тази етническа група. Забележителен е резултатът, който ДПС и БСП регистрират сред тези избиратели – ДПС два пъти по-висок от средния за страната, а БСП с 50 на сто по-висок от средния за страната. Освен тях само ББЦ успява да постигне по-високо от средното си равнище на подкрепа сред тези избиратели.


ГЕРБ също получава гласове от ромите, но за разлика от опонентите си има два пъти по-ниска подкрепа сред тях (15%) спрямо 30 на сто за страната.


Има ли истински победител на тези избори и кой е той?


- Истинският победител в тези избори е дясноцентристката опозиция в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок. Всяка от двете поотделно постигна своята победа: ГЕРБ се утвърди като първа политическа сила със смазваща преднина пред БСП, Реформаторският блок опроверга множеството колебания и съмнения, които форматът на коалицията предизвикваше у десните избиратели. Общият успех на основните дясноцентристки партии в страната е индикатор, че мнозинството от българското общество не приема политиката на левицата и коалиционните й партньори.


За какво говори отличният резултат на ДПС - една от партиите, подкрепящи правителството? Има ли ДПС потенциал да стане втора политическа сила и през какво минава такава позиция?


- За способността му винаги да постига толкова висока степен на мобилизация, колкото реши, че му е необходима. Както и в предишни избори се потвърждава тенденцията, че подкрепата за движението не се мотивира от отношението на привържениците му към действията на партията. Това наред със систематично по-високия вот за ДПС в изолирани електорални единици, вот, възпроизвеждан в равнища, за които останалите партии могат само да мечтаят, е макар и косвен, индикатор за организиран и/или специфично стимулиран вот.


Що се отнася до потенциала на ДПС да стане втора политическа сила, движението не разполага с такъв като обществена подкрепа. През всички тези години и въпреки претенциите, че е национална партия, тя не успява да разшири влиянието си извън традиционно подкрепящите го етнически малцинства. Основното предимство на ДПС е способността му да постига недостижима за останалите мобилизация, която увеличава тежестта му при ниска избирателна активност.


В политически план ДПС често е с реалната позиция на водеща политическа сила. Дори в ситуация, когато то е по-малкият коалиционен партньор успява да си извоюва първостепенни властови позиции.


На какво се дължи голямата загуба на БСП?


- БСП, както и правителството от месеци получава подкрепата само на най-тясното ядро от симпатизанти, губейки доверието на традиционно гласуващи за левицата социални групи – пенсионери и жители на малките населени места. В рамките на кампанията тя постигна максимална мобилизация сред най-твърдите си избиратели, но не успя да привлече допълнителни гласоподаватели. В този смисъл БСП загуби от това, че воденото от нея управление няма доверието дори сред традиционните леви избиратели, които не излязоха да гласуват. Дори да допуснем, че подадените за всички други леви листи гласове са на БСП, сумарният им резултат остава по-нисък от този на ГЕРБ, а още повече от сумарния дясноцентристки вот за ГЕРБ и Реформаторския блок.


Има ли вариант да не се стигне до предсрочни избори въпреки загубата на левицата и на партията на Волен Сидеров?


- Има, но това би било пагубно. След почти година, в която правителството управлява в ситуация на протест и силно недоверие от хората, продължаването на мандата му може само да задълбочи и без това сериозната политическа криза. Пагубно би било също за мандатоносителя БСП и крепящата парламентарното мнозинство "Атака", които получиха наказателния си вот и ясен сигнал от избирателите, че са необходими предсрочни избори.


Какво се случи на "Атака" и Волен Сидеров и на конкурентния Фронт за национално спасение на България? Какво ще стане с националистичния вот след тези избори?


- "Атака" плати цената за "златния пръст" на Волен Сидеров. Дори силно проруската й позиция, която целеше привличане на русофилски гласове, не успя да я спаси от това.


Що се отнася но националистическия вот като цяло, за разлика от Франция и Великобритания в България той бе по-слабо мобилизиран за участие в тези евроизбори и реализира скромен в сравнение с потенциала си резултат. Това обаче не означава, че трябва да бъде подценяван или игнориран в контекста на бъдещи национални избори. Той има съществен потенциал и най-вече способност бързо да се мобилизира като реакция на конкретни събития, което запазва шансовете му за представителство в парламента при евентуални предсрочни избори.


На какво дължи успеха си Николай Бареков?


- Няколко фактора се открояват зад успеха на Николай Бареков. "България без цензура" се оказа финансово много добре обезпечена за спонтанно възникнала отдолу партия, което й даде възможност да залее медийното и въобще публичното пространство с присъствието си. Това е ресурс, който по данните на Института за развитие на публичната среда в тази кампания не си позволиха дори водещите партии и победителя ГЕРБ.


В политически аспект Бареков и ББЦ привлякоха цели партийни структури от други формации, които разчитат на силно организирани ядра от гласоподаватели – факт, който обяснява странното на пръв поглед преливане на гласове от ДБГ към ББЦ. В социален аспект привлякоха подкрепата на радикално настроените избиратели, които са готови да подкрепят гръмки популистки тези и обещания.


Какво говорят за десницата резултатите на ГЕРБ и Реформаторския блок?


- Най-прякото послание за десницата от тези избори е, че в България има значим потенциал от избиратели, които могат да излъчат стабилно дясноцентристко проевропейско мнозинство. Оттук нататък за десницата е важно да покаже на тези избиратели, че може да им предложи стабилна и устойчива политическа алтернатива, която ще се запази и работи единно в дясното пространство.


Резултатите на АБВ означават ли край на тази формация (въпреки обявеното намерение да стане партия)?


- Мисля, че е рано да се говори за край на АБВ. Ако въпреки неуспеха на евроизборите Първанов продължи да се ползва с доверието на левите избиратели, АБВ ще получи шанс да продължи битката си с БСП в тази част на политическия спектър. Все пак пораженията за Сергей Станишев в изборите са далеч по-големи от тези за Георги Първанов. В редиците на социалистите има сериозно недоволство и неяснота кой ще успее да привлече подкрепата на тази част от социалистите.


Прогнозата на "Алфа Рисърч" за резултатите на 25 май се сбъдна. Какво беше трудно за предвиждане на тези избори?


- Нашите предизборни проучвания уловиха и трите ключови тенденции в тези избори – мобилизацията на дясноцентристкия вот в хода на кампанията, невъзможността на БСП да привлече нови гласове в този период и свръхмобилизацията на вота за ДПС от последната седмица. Когато изследванията отчитат ключовите тенденции, трудностите при прогнозирането на резултатите са по-малко. Все пак предизвикателство до последния момент беше прогнозирането кои от по-малките партии ще излъчат представители в европарламента и дистанцията между водещите партии. Изпитвам силна професионална удовлетвореност от точната прогноза на "Алфа Рисърч" в тези два пункта, както и за цялостния изход от евроизборите.


 Какви слабости показа новият Изборен кодекс?


- Претенциите на авторите на новия Изборен кодекс, че с него нарушенията в провеждането на избори ще останат в миналото се оказаха неоснователни. Трудно ми е да посоча всички слабости, които той допуска в изборния процес, но една от най-сериозните от наша гледна точка се отнася до наблюдателите. Ролята на наблюдателите в изборите е изключително важна, а в този си вид Изборният кодекс допусна да се стигне до подмяна на функциите им. При регистрирани близо 60 хиляди наблюдатели от 36 организации, активни в наблюдението на целия процес, който обхваща и кампанията, и изборния ден бяха "Прозрачност без граници" и "Институт за развитие на публичната среда", чиито наблюдатели наброяваха общо около 200. От което логично възниква въпросът каква е била функцията на останалите хиляди и дали това не е нова форма за купуване на гласове?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Единственото нормално нещо в случая е това, което искат всички без управляващата хунта - лишеното от доверие правителство да подаде оставка и да се насрочат избори. Всички мръсни номера, които сега хунтата ще измисли, за да остане на власт, окончателно ще я доубият и на следващите избори крахът им ще е пълен. най-хубавото от всичко е, че народът изхвърли на боклука уродливата шайка национални предатели от Атака, без чиято подкрепа тая 1 година нямаше да бъде изгубена и още миналия юни тая банда щеше да се е измела.

 3. 3 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Задачите са
  Изменение на изборния закон , в частност , електронното гласуване!!
  Да получат избирателите лесен достъп до гласуване.
  И демократично и справедливо!

 4. 4 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Много искам заглавието да се сбъдне като предсказание. От сърце.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  - Истинският победител в тези избори е дясноцентристката опозиция в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок.
  ---------------------------------------------

  Гласовете от паралелната вселена! ГЕРБ и РБ са най-големите губещи на тези избори. При максимална мобилизация ГЕРБ стигна до 58-60% от гласовете през миналата година, а БР - 50%, като общо събраха под 800 хиляди гласа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  За наблюдателите мога да отговоря, че това е начин законно да купиш гласове.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Мисля, че е напълно права. Наистина има резерв за работещо десноцентристко мнозинство. За жалост - не конституционно, но мнозиноство- със сигурност.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Гласувайте масово на предсрочните избори.Иначе ще ви се налага„специфично мотивирания“ вот. Т.Е. ще ви управляват феодали.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Любопитно

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Я сега кажи за БСП и ДПС?

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  много ще е хубаво при следващите национални избори да спечелят дясноцентристкото мнозинство .

 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  На 22/5 в Дневник имаше статия за прогнозите на Алфа Ресърч. Те почти познаха за кой колко депутата вкарва, но дадоха по малко от 4% преднина на ГЕРБ пред БКП. Нейсе, те все пак бяха най близо до истината

  http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/05/22/2305148_alfa_risurch_gerb_bsp_dps_barekov_i_reformatorite_-_s/  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Ех Иванов, Иванов ((. Как пък на милиметър не се отклони от "мисълта" на жалкия Станишев?
  То бива бива липса на въображение, ама чак пък толкоз?

  Но така е - Защото сте социалисти!!!

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Весело

  ТУК Алфа Ресърч уцели в десятката...Или както се казва тези дни:в 15тицата

  [quote#0:"статията"]При регистрирани близо 60 хиляди наблюдатели от 36 организации, активни в наблюдението на целия процес, който обхваща и кампанията, и изборния ден бяха "Прозрачност без граници" и "Институт за развитие на публичната среда", чиито наблюдатели наброяваха общо около 200. От което логично възниква въпросът каква е била функцията на останалите хиляди и дали това не е нова форма за купуване на гласове?[/quote]

  РАЗБИРА СЕ че е купуване на гласове И с легитимно заплащане-58 лв надница за "наблюдател", както сспомена преди няколко дена един съфорумец

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ДПС (чрез наблюдателите и възможността им да гласуват другаде и масово) се опитват да се покажат като представена в цялата страна партия. Дори с цената на загуба на гласове (мандат). И не пропусна да покаже, че каквото и да сложи в менюто, то ще бъде изконсумирано от крепостните й.

  Като цяло ми харесват оценките на г-жа Геновева Петрова. Казани са тактично и политкоректно.

  Но аз ще си позволя малко по-директен израз. БСП загуби заради следването на европейската политика (макар и с шикалкавене). Всъщност негласуването (немобилизирането на електората) беше точно заради това. Трябва да се отчете като антиевропейски вот.

  За Атака - вярно. Загуби заради "предателството" (в очите на избиратилите й) с ДПС в сегашното правителство. За нормалните хора е ясно, че и двете, опс, и трите крепящи правителството партии са ДС-издънки, т.е. служат на един и същий государь. И не успя да си го "навакса" с Кобзон, ЛюбЭ и метани към Азия. Затова гласовете им преляха към следващия ДС-проект. Но не смятам, че са толкова много. Има тенденция към намаляване. Спомнете си какъв бум правеха доскоро такива новоизлюпени партии и "лидери". Особено като се има предвид огромния финансов и ПР ресур, впрегнат за това "постижение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Аз не казах ли, всички Социолози от всичките Социологически агенции, да си скъсат дипломите...???

  Това, което от тук нататък ще ни казват, ние отдавна го знаем...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":


  [quote#6:"stedim"]За наблюдателите мога да отговоря, че това е начин законно да купиш гласове. [/quote]
  Май само разхода е законен. Иначе купуването на гласове е незаконно. А в случая това е в сивата зона: Плащаш някому за да го мотивираш да гласува за който му е платил.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "bizon":

  Моля да ме извините-минуса е от мен, но без да искам, в замяна ви давам +++++++++++++++++++++++++!

 18. 18 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хубав анализ на вота и ситуацията около партиите!

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  [quote#14:"Музар - 10|2"]БСП загуби заради следването на европейската политика (макар и с шикалкавене). [/quote]

  Викаш, капиталистите и фараоните с червени куфарчета ги преглътнаха, коалиция с баш монархофашиста Цар Симеон II преглътнаха, плоския данък - с това пък изобщо не ги занимавай с глупости. Ооо-баче.....обаче да следваш "европейска политика", ете тва не се прощава....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 20. 20 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "Има потенциал от избиратели за стабилно дясноцентристко мнозинство" ....
  Това отдавна не е новина - нищо ново. Проблемът е в партийните "дясноцентристки" субекти ... Щом ГЕРБ "обира" център-дясната периферия - не ми се мисли за мисловните качества на тази периферия.

 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Манипулативният вот загуби на тези избори. Строго контролираният си остана при дпс. Но както казва г-жа Петрова, тенденцията е за повишаване на народния и десния вот. Практически това е нормалният вот на всеки нормален човек.
  Паралелен е и друг приятен резултат. Провалиха се и манипулативните, комерсиални социолози. Останаха нормалните, съвестни професионалисти. Радвам се да поздравя Алфа рисърч с тяхната "победа".

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":
  [quote#11:"Мойше! Толкоз!!!"]Те почти познаха за кой колко депутата вкарва, но дадоха по малко от 4% преднина на ГЕРБ пред БКП.[/quote]

  Много силна и точна прогноза на Алфа, което показва че работят професионално. Трябва да правиш разлика между декларирано участие в изборите и реално участие в тях. Очевидно, част от избирателите на БСП са декларирали гласуване, но са решили че няма да ходят. Скандалът в Бобов дол може да е повлиял, хубавото време влачещо пенсиите по вилите...
  Много са факторите, но фактът е налице. РБ и ГЕРБ мобилизираха избирателите си, превърнаха вота във вот на недоверие, а БСП загуби тотално. И в това се състои майсторлъка на социолога. Не само да ни съобщи какво му казват от анкетите, а да хване и тренда и да усети къде лъжат респондентите.

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Весело

  [quote#13:"Мойше! Толкоз!!!"]РАЗБИРА СЕ че е купуване на гласове И с легитимно заплащане-58 лв надница за "наблюдател", както сспомена преди няколко дена един съфорумец [/quote]

  Мойше, защо си мълча до сега! Щеше да има за ракия, и за салата и за пържолка! Другият път казвай навреме

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]Боко тиквата е толкова десен колкото и Бареков. [/quote]

  Тиква, тиква, ама ви го тури на два ката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#19] от "cinik":

  Но пък се справиха с 15:15 блестящо! Особено "непреглътналите" .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  "Пилците се броят на есен".
  И се надявам, на есен, РБ да успее да убеди потенциалните си избиратели. Резултатът сега, макар и недостатъчно убедителен, би трябвало да окуражи хората, искащи нормална и развиваща се България, да гласуват!
  А за това е необходима много работа! Без социологически и ПР агенции.

 27. 27 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Радан Кънев определи РБ като дясноцентристка коалиция. Това означава, че в дясно от нея има някаква друга политическа сила. Така като гледам, най-вероятно това би трябвало да е ГЕРБ - няма кой друг да бъде...

  Е, мерси, г-н Кънев, щом Реформаторите сте по-вляво от Боко, Цецо и Цецка!

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз съм казал за БСП и ДПС преди изборите и то е, че на тези избори ДПС взима несъразмерно много, почти колкото БСП или малко по-малко от нея и ще имат 4 депутатски места. Изненадаха ме единствено с това, че аз им давах около 20%, а те взеха по-малко, но обяснението е, че тази година не гласуваха в Турция.

  Моите постове са тук и могат да се прочетат, а ще ми дават акъл хора, които са познали по-точно от мен.

  Мога да припомня, че от деня в който Цензурата се създаде казах, че ще влезнат и то с много над РБ, както и че са патерица на ГЕРБ, модел "Яне", серия 2. Съсредоточете в това което пиша, а не в репортажите на пишман-социолози от паралелната вселена. На такива дето даваха по 6-7% на ДПС, а на РБ с 1-2% повече от на Бареков.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#28:"др. Иванов"]е, че на тези избори ДПС взима несъразмерно много, почти колкото БСП или малко по-малко от нея и ще имат 4 депутатски места. [/quote]

  Оповръщан, накрая само ти ще останеш да гласуваш за Сергея, дръж се за него до дъното !

 30. 30 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нека преди Орешарски да подаде оставка, ГЕРБ да предложат на Реформаторския Блок за премиер подходящ човек, който не е бил член на БКП и не е бил бодигард на Тодор Живков! Пък тогава да видим...

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#11:"Мойше! Толкоз!!!"] Те почти познаха за кой колко депутата вкарва, но дадоха по малко от 4% преднина на ГЕРБ пред БКП. Нейсе, те все пак бяха най близо до истината[/quote]Екзакта, ако не се лъжа също бяха много точни. Не бях ги чувал, но явно има още една сериозна агенция.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Любопитно

  [quote#27:"Митев"]Е, мерси, г-н Кънев, щом Реформаторите сте по-вляво от Боко, Цецо и Цецка! [/quote]

  Не знаех, че ГЕРБ определят, кой къде стои в политическото пространство, у нас! Може би, Вие бихте могли да ме "осветлите"?!

 33. 33 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Весело

  [quote#30:"fawni42"]Нека преди Орешарски да подаде оставка, ГЕРБ да предложат на Реформаторския Блок за премиер подходящ човек, който не е бил член на БКП и не е бил бодигард на Тодор Живков! Пък тогава да видим... [/quote]

  Орешарски?!

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  [quote#0:"Геновева Петрова"]..две от трите партии, които стоят зад него и не разполагат с мобилизационните способности на ДПС, претърпяха силно поражение – сигнал, че правителството няма нужната да продължи управлението си обществена легитимност.[/quote]

  Това е основната причина, поради която това ужправителство и този безсилен и неработещ парламент трябва да си ходят.
  Колкото повече остават те на власт, толкова повече агония и мъки ни очакват!
  Нека Бог даде малко повече родолюбие на БСП/ДПС/Атака, та най-сетне да схванат колко противоестествен и унищожаващ за страната е техния инат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#23] от "batzdravo":
  [quote#23:"batzdravo"]Мойше, защо си мълча до сега! Щеше да има за ракия, и за салата и за пържолка! Другият път казвай навреме[/quote]
  Защото аз самия го прочетох тук като коментар от друг съфорумецАма на следващите избори Муса да се казвам ако не се цаня за наблюдател за тези мискини И ще се пазаря за по голяма сума, щото ще уговарям и други да гласуват за тях. Та хем ще им взема парите, хем ще ги вкарам в разходи за храна и транспорт, хем ще гласувам за друг

  Правил съм нещо подобно на всички избори по нашенскоТам пари на ръка не дават, но ти организирват транспорта от къщи до секцията и обратно, ако се обадиш на изборния щаб на някоя фабрика. А, да, и безалкохолно черпят, и готини сандвичи раздават в колите (наети таксита в повечето случаи), само и само да си мръднеш задника и да гласуваш..за тях де

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Екзакта са бившиян НЦИОН - социологическата агенция на парламента. Миков ги изгони, и те си направиха частна агенция. Справят се добре според мен.

 37. 37 Профил на gradinar
  gradinar
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съмнявам се, че между РБ и ГЕРБ може да бъде съставена стабилна коалиция. Колкото и еретично да звучи, основният противник на РБ е не БСП/ДПС, а именно ГЕРБ. Със своите 6-8 % до 10 % РБ при едни предсрочни избори реформаторите биха били патерица на Бойко. Да, в началото той би се съгласил на някаква коалиция, но Боко е политик, който не иска да дели властта с никого и не е изключено да се опита в един момент да разбие РБ. Така че основната задача на блока да привлича симпатизанти за сметка основно на ГЕРБ.

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Николов": Екзакта е почти целият екип на закритата НЦИОМ, която беше към Парламента, но Миков не ги хареса.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Весело

  До коментар [#35] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Следващия път, звънкай, ще изтичам и за бате Владо!
  Гоуем купон ша става! Да видим тогава соцагенцията ша на познай ли?!

 40. 40 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#26] от "batzdravo":
  Съгласен съм 100% с теб:
  [quote#26:"batzdravo"]И се надявам, на есен, РБ да успее да убеди потенциалните си избиратели. Резултатът сега, макар и недостатъчно убедителен, би трябвало да окуражи хората, искащи нормална и развиваща се България, да гласуват![/quote]
  Няколко от моите приятели и познати ми казаха че не вярват РБ да успее в тези избори, и за туй нямало да гласуват. По възрастните добавиха изрично че за партия с Пръмова НЯМА да гласуват.

  Още не съм се срещнал с всичките да обсъдим резултатите, но съм уверен че нещата ще бъдат различни

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#35:"Мойше! Толкоз!!!"]Ама на следващите избори Муса да се казвам ако не се цаня за наблюдател за тези мискини И ще се пазаря за по голяма сума, щото ще уговарям и други да гласуват за тях. Та хем ще им взема парите, хем ще ги вкарам в разходи за храна и транспорт, хем ще гласувам за друг[/quote]Това е супер идея! Трябва да получи широко разпространение. Ако още няколко хиляди такива двойни агенти се внедрят ще разбием мошениците с техните средства.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  стига бе човек драска по инерция...толкова ли не искаш тая държава да стане приветливо място за живеене с усмихнати хора? Толкова ли е трудно да не бъдеш комунист или антифашист...стига вече с тия партийни напъни, че доведохте до разруха всичко след себе си...и то заради тези кинти, които и не знаете как да ги инвестирате...стига вече....

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  [quote#40:"Мойше! Толкоз!!!"]Няколко от моите приятели и познати ми казаха че не вярват РБ да успее в тези избори, и за туй нямало да гласуват. По възрастните добавиха изрично че за партия с Пръмова НЯМА да гласуват. [/quote]

  И аз преливам от пусто в празно! Не мога да набия в твърдите им глави, че промяната може да стане единствено с гласуване, за по-малкото "зло" - Кунева. Аз си гласувах с преференцията(10/2), какъв е проблемът, всички да гласуват така?!... Но важното е, че има пробив и Надежда!

 44. 44 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Аз искам електронно гласуване за да си гласувам от дома ми в Ню Йорк. Е това ще бъде голям кеф

 45. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#42:"avalon2468"].толкова ли не искаш тая държава да стане приветливо място за живеене с усмихнати хора?[/quote]

  Усмихнатите хора преди година и нещо се осветяваха от запалени хора!
  Не искам усмивките на някой да се осветяват от смъртта на други!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  БСП са в тежък нокдаун. За първи път се случва да са на власт и да трябва да реагират на тежка изборна загуба. Нямат печеливш ход. Ако останат на власт ще докажат че са на власт заради самата власт, а не заради народа, а това народът не прощава.

  Оставка е единственото което може да ги съхрани като партия защото ще докажат някаква национална отговорност.
  Иначе ще отблъснат и собствените си членове.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 47. 47 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Всъщност на тези избори народът даде отговор не на въпроса кой е ляв и кой е десен, а на въпроса на кого вярва. Видя се със сигурност че не вярва на БСП и след като резултатът на ДПС няма нищо общо с доверието, то единственото нормално действие е оставката. Всичко останало е политическо самоубийство.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 48. 48 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "emil":

  Ле-ле, още един кандидат член на БСП!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 49. 49 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 355 Неутрално

  ГЕРБ не е дясна партия . Може да направи коалиция с ДПС или ББЦ.

 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#22] от "Graf":Графе , това при предположение ,че Герб е дясна партия. Ама не е . Въобще не е партия. Герб - това е Бойко Борисов. Извади Бойко и ще остане нула.

 51. 51 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#50] от "ahasver":

  Остават хората гласували за ГЕРБ глупчо. Там е незаобиколимият проблем, не е ГЕРБ и не е Бойко.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 52. 52 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Забележителен е резултатът, който ДПС и БСП регистрират сред тези избиратели – ДПС два пъти по-висок от средния за страната, а БСП с 50 на сто по-висок от средния за страната. "

  "Управляващите" ДПС/БСП получават далеч по-висока подкрепа от циганите, отколкото от българите. Оставяме циганите да ни избират управниците, а после псуваме, че сме били циганска държава....И колко точно хиляди мургави братя отидоха до урните???

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 53. 53 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "- В европейски план – препотвърдиха проевропейската ориентация на страната."...алооо Геновевке, какво проевропейска ориентация те гони...70% не отидоха да гласуват за ЕВРОпарламент....това се нарича евроскептицизъм мила социоложке))))
  Моля те, престани с внушенията че ние хората (70%) не вярваме на Цвъки, Тиквора, Дудука, СерГея, Местаня, Боленчо, Радана и всякакви низши същества))) ....а вие по-добре си потърсете друга работа, че за тази не ставете ама хич

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#27] от "Митев":Реформаторският блок беше временно сдружение за влизане в европарламента. Нещо като критична маса за малък взрив. Следва краткият период на полуразпад. Ако влезе Миглена Пръмова , другите ще рекат :" Че затова ли се натягахме толкова ?". Ако влезе Малинов , Пръмова ще се отцепи с гръм :" Аз и приятелите ми платиха гюрюлтията ". Въобще , сънуваният десен потенциал е само в главата на добре нахранената Алфа рисърч.

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Наблюдателите, наблюдателите! ДПС и ББЦ имаха регистрирани десетки хиляди наблюдатели и имат изненадващо високи резултати! Ами вижте миханизма по който "наблюдателите" могат да гласуват без бележка от постоянен адрес за гласуване на друго място? Застъпниците трябва да си изкарат бележка, гласуват където падне, НО им вземат бележката. Наблюдателя има служебна бележка,че е такъв и има право да гласува където иска, НО не му се взема бележката, после отива в друга секция, после в друга....е разбрахте ли от къде е високия резултат на ДПС и ББЦ???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#42] от "avalon2468":Смяташ ,че всички са платени ? Особено щом не мислят като теб ? А на теб кой ти плаща ?

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#51] от "emil":Ами щом аз съм глупчо , то ти ще си обикновен тъпанар. С натрапване на мнението си , по груб и просташки начин ,характерен за герберската и друга подобна публика , съсипвате интернет като място за обмен на мнения. Така изгонихте доста стойностни хора.

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#55] от "chichka":Това е една повтаряща се глупост. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е при първото си гласуване на бележката да се удари печат "гласувал " еди -къде си. Или да му се прибере бележката.

 59. 59 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Фактите:
  Около 700хил. от 7 000 000 население са подкрепили "европейския избор".

  Останалите или са против, или не им пука за евросъюза.

  "стабилно мнозинство"?
  Слез на земята.

 60. 60 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бихте ли ми посочили "дясноцентристките проевропейски партии", които ще сформират това "стабилно мнозинство"?

  И, ако може с конкретни числа, а не с общи приказки.

  ГЕРП - 30 % , РБ - 6 %

 61. 61 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#59:"Слав"]о"? [/quote]
  [quote#60:"Слав"]о"? [/quote]
  ??????
  ??????
  ??????
  Още типични тролски въпросчета посерко?

  Navigare Necesse Est
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#11:"Мойше! Толкоз!!!"]Алфа Ресърч. Те почти познаха за кой колко депутата вкарва, но дадоха по малко от 4% преднина на ГЕРБ пред БКП.[/quote]
  Това никой не го очакваше, дори аз. Според мен разликата се дължи на срутването на БСП, там е изненадата. Че им отмъкнаха гласове АБВ е вярно но не чак толкова, масата си останаха верни на Партията.

  Според мен причината е в нарастващото разочарование на избирателите им. Все повече те разбират, че това което говорят лидерите им е лъжа. Че ТЕ са главните потърпевши от управлението на партията им. БСП защитава интересите не на бедните а на богатите, за тях бедните остават огризките. Че миналото, индустриализацията, достойни старини са ала-бала които НИКОГА няма да се върнат.

  При нас в блока имаме един червен чугун. Стар, болен, недоволен, класически БСП избирател. След като гласувах седнах да хапна една супа и го слушам на съседната маса как се оплаква, че на матурата на младите дали Вапцаров и всички предават бели листа, нищо не знаят. А един написал, че Вапцаров бил осъден на смърт защото убил баща си с мотиката!

  Просто виждаш как за този човек няма никаква надежда в живота. Живее с илюзиите от миналото и не иска да се откаже от тях. Но вече илюзията че това минало може да се върне го е напуснала. Накрая завърши с горчивото признание, че няма за кого да гласува. Казах си "Щом и такива не виждат вече надежда в БСП ясни са нещата". И вечерта разгромяващият резултат за Съсела.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Признаци за това оттегляне на подкрепа имаше още миналата година. На летните контрапротести пред пилоните на НДК се събираха жалки стотина души, нищо общо с нашите. Къде им са партийните организации да си докарат хората? На "големият" митинг който направи Съсела за да не личи колко са малко докараха с автобуси хора от провинцията, много турци от ДПС и още по-много цигани /платени естествено/.

  Какво ли му е било на моят съсед от блока ако е отишъл да крачи редом с един мърляв циганин който дори до кофата за боклук не би пуснал. И да се усмихва насила за да покаже, че всичко е наред. От това по-нагледно доказателство за разпад не мога да измисля. Няма начин те да не виждат тези неща и поне вътре в себе си да не ги осъзнават. А доста вероятно и ги обсъждат помежду си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Анализът радва. Единственото, което дразни е разполагането на партиите по някаква ляво-дясно-центристка скала, която по никакъв начин не отразява правилно политиката им. Едните като нарекат себе си леви и другите да се разграничат от тях се наричат веднага десни. ГЕРБ били десни, Реформаторския блок били десно-центристи, значи стоят по-наляво от ГЕРБ и пр. дивотии. А истината е, че левите като дойдат на власт и управляват също като десните. Какво от управлението на БСП в момента е по-ляво предишното управление на ГЕРБ? Нищо. С лявото и дясното само се заблуждават хората, които си мислят, че от мястото в ляво-дясната скала се определя и политиката на партията. Нищо подобно! Прекаленото използване на ляво и дясно е свидетелство единствено за четенето на стари учебници от политолозите. И за потвърждение на думите ми- къде политолозите определят мястото на ДПС в политическия спектър? Или на Атака? Или на Барековата партия? Като леви и десни определят само БСП, ГЕРБ и РБ, защото онези сами са се обявили за такива. Къде в спектъра са и останалите петнадесетина партии? Извинявайте, но в днешно време партийните елити работят единствено за собственото си обогатяване и на тяхните роднини и приближени. Олигархия, клептокрация, мафиотизация, невиждана корупция- как може в такива условия да се определя мястото на партиите в ляво и дясно? При това положение не е възможно да се защитават интересите нито на десни, нито на леви, нито на работници, нито на работодатели, нито на бизнес, нито на пенсионери, ученици и пр. На никой, с изключение на собствените интереси за обогатяване чрез властта.

 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А ГЕРБ са дясни, щото са казали че са дясни, нали?!
  Ами те са си комунисти от всякъде, начело с водачите им - Бойко и Цветан Цветанов...
  А аз казвам, че съм балерина! Що не ми вярвате?!
  ГЕРБ са ДС + всички чиновници + семействата им. Ето ви десноцентриска партия.

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ГЕРБ така неистово настоява за предсрочни избори не защото може да управлява по-добре страната, а защото иска да спре своя собствен вътрешен разпад на парламентарно и регионално ниво. Като една типична милиционерска партия, без власт ГЕРБ е обречена на разцепване. В момента електоратът им се мотивира само от "интелектуалното" говорене на своя лидер и неговите "остроумни" шеги и закачки, но без предсрочни избори и вземане на държавната власт празните приказки на партийното ръководство неизбежно ще отприщят центробежните сили в партията. Партийните функционери вече не могат да се задъжат милиционерски похвати от 90-те години на миналия век и култ към личността на лидера-слънце.
  Коалиция за България, и в частност БСП, трябва да се освободят от част от партийното си ръководство, например Стойлов и Йотова, но не и Станишев, и да дадат възможност на младежкото БСП да участва повече в управлението на партийните структури по места, защото от изборните резултати се вижда, че партията не работи с младите хора, а все още разчита само на застаряващия си електорат. Проблемът с АБВ трябва задължително да бъде решен и АБВ трябва да получи място в Коалиция за България, запазвайки своята идентичност. Анализите и изводите за партийното ръководство БСП са ясни и за тях предсрочни парламентарни избори биха били равностойни на политическо самоубийство.
  ДПС на всички избори гласува под строй. Експанзията на партията в ромските махали обаче е обаче видна; ромите замениха автобусите от Турция. За ДПС е много важно да е винаги във властта и да заема ключови позиции по места. Затова и Местан остави отворена вратата за нови коалиции при реорганизиране на политическата палитра в едно ново Народно събрание.
  ББЦ с много тежък популизъм и махленско политическо говорене привлече част от наказателния вот срещу правителството на Орешарски. Спирането на финансирането на тази партия ще я изпрати в политическото небитие. Засега те ще се опиват от собствената си арогантност и политическо празнословие и ще настояват за предсрочни избори докато са още на "гребена на вълната".
  Реформаторският блок беше единствения светъл лъч надежда, но преди около 6 месеца, а в момента е само опит за студен рестарт на бившето СДС. Чрез преференциалния вот и избирането на Малинов беше демонстрирано, че Костов все още е в политиката и дърпа конците в ДСБ. Кунева сама провали шансовете си за успех със своята недалновидна политика по места и нейната партия я наказа за това. Другите лица на Реформаторите се борят за оформяне на техния собствен политически профил, но без привличането на Надежда Нейнски дясното няма да успее да се консолидира и да надгради над своя успех от последните избори. Само парламентарно представяне би ги легитимирало в голямата политика давайки им възможност да превърнат думите в дела.
  Националистите от Атака и НФСБ са тотално разединени и тази поляризация на националистическия вот е добре дошла за всички останали партии. За да не се превърнат в "политически труп" двете формации трябва да намерят допирни точки и да преодолеят най-вече личностните си различия на ниво партийни лидери.
  НДСВ вече не са фактор в политиката и не заслужават коментар.

 67. 67 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  При положение че всеки знае, че без стимули циганите няма да гласуват то пропорциите на изборите то пропорциите са още по-ярки.

  Средно 30% от гласовете са цигански

  ГЕРБ при 15% по-нисък цигански вот от средния за страната
  ДПС с 60%
  БСП с 45%

 68. 68 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДПС с 60% по-висок от средния
  БСП с 45% по-висок от средния

 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#65] от "Realistka":

  Ако кажеш че си балерина, е много лесно да се провери, дали наистина е така!
  Ако кажеш обаче че си "десен", "ляв" в политиката е много трудно да се докаже че не си или че си такъв.... тук приказката помага ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Николов":

  Екзакта са бившата НЦИОМ.

  The best way out is always through Robert Frost
 71. 71 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "boby1945":
  [quote#69:"boby1945"]Ако кажеш обаче че си "десен", "ляв" в политиката е много трудно да се докаже че не си или че си такъв.... тук приказката помага .... [/quote]
  мисля, че Запада би трябвало да има по-добро разузнаване и да бъде по-внимателен в подбора си...Предполагам, че отсътствието на добре проверени партньори от тяхна страна се дължи на факта, че сме малка страна и малък пазар...поради което отношението им в известен смисъл е доста небрежно.

  The best way out is always through Robert Frost
 72. 72 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Хайде да не се заблуждаваме - докато червените държат цената на тока ниска, вдигат пенсиите с по 20 лв на година и раздават разни бонуси по Великден и Коледа, избирателите са техни. Никакви протести, никакво дясно. Ако има референдум за присъединяване към Русия, ей така за тест, вероятно пак ще има 30-40% активнос и с гласовете на циганите може и да кажем "ДА".
  Такава държава сме!

 73. 73 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "rorikabc":

  Да допълня само - задължително гласуване, както и образователен ценз (дано последното не противоречи на ЕС правилата).

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#71] от "Realistka":

  Едва ли е така.... просто толкова могат, брюкселските зелки......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Няма нищо необичайно при социолозите.Всички с изключение на Алфа Рисърч са супер платени агитатори и това тяхното не е наука а политическа пропаганда,която за съжаление при определени категории хора хваща дикиш. Аз винаги съм вярвал на тази и само тази агенция и никога не ми се е налагало да се разочаровам. Колкото до дясното неведнъж съм коментирал ,че ГЕРБ са с профил на популисти и ако няма силен коректив в случая това е РБ ,то истинско дясно правителство няма да има. Така че,нека всички които по един или друг начин изпитват симпатии към ГЕРБ ,а са дясно мислещи ,да знаят ,че ще бъдат разочаровани отново ако тази партия има мнозинство сама да управлява.

 76. 76 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дясноцентристка маса у нас има,
  но сама по себе тя не може да стане,
  работно интегриран, Субектен фактор в политиката...
  ГЕРБ и РБ имат сериозна работа в тази посока...
  Системата на политическото ни общуване днес още е,
  само сурогат на ефективния Субект на управление,
  от който се нуждае обществото,
  тя не е постигнала достоверното си стабилизиране...
  Процесите вляво също са на "преходно" ниво...
  За дълбоката Политическа реформа и ефективно Управление,
  от които все по-безспорно се нуждае нашето Общество,
  са необходими Партийни субекти с адекватно изразена
  Социална база и Политическа идентичност...
  Целта е, да бъдат положени основите на
  стабилен Двуполюсен модел,
  с два "локомотива" и обща посока...
  Иначе, доднешната ни андрешковиада никога няма да свърши...


 77. 77 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Геновева ми харесва!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 78. 78 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това авторска статия ли е или шматката е прочела отговорите за да мяза на интервю?!

 79. 79 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#76:"dimko"]Дясноцентристка маса у нас има,[/quote]
  Адаш, не си прав. Дясни партии (бивши от БКП и ДС) има доста, но народът е с левичарски, болшевишки и най-вече анархистки виждания.

 80. 80 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#65] от "Realistka":Точно ,щях да пиша ,че ГЕРБ,не са десни,а вие вече го бяхте написали!Тая да не се опитва да ни вкара в заблуждение!Просто са си едни Червени Боклуци!

 81. 81 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#79] от "Бат Димо":

  По-сложно иде наблюдението ми по тази тема, Адаш...
  Още помисли и сам ще се увериш...
  Аз често се позовавам на "Андрешко",
  но той не е особено тежък аргумент
  в тезата ми, за възможното ни Общо развитие...
  Може да бъде предизвикван, а така и по-лесно "преодоляван"...
  Разбира се и само, за общото му Добро...

 82. 82 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Любопитно

  ...м.да, потенциала е на лице, остава въпроса кой е десния....
  ПС: и това, без майтап...

 83. 83 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Както навремето Костов и кунева бе демонизирана!! признавам, че и аз бях се поддал на тези манипулация - 'Пръмова'. ама ченгетата пресолиха супата и ги усетих! И бесепари и гербери са се опитвали да ме манипулират - "нима ще гласуваш за партията на Пръмова"! Та доста бързо се усетих че имат задача да разбият РБлок както навремето разбиха Синята Коалиция. и отвръщах - "а, значи да си бил женен за "комунист" е нещо лошо?! - ОК, ама тогава да си БИЛ "комунист" какъвто е бил Бойко и всички бесепари трябва да е нещо МНОГО ПО-ЛОШО!!"
  Радвам се че РБ успя, въпреки всички тези манупулации да се закрепи! все пак електората му е от интелигентни хора и те разбраха, че това обединение е нужно!

 84. 84 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 456 Неутрално

  25 години поред БКП /БСП/ си слага по едно "мюрЕ", след което
  "го отстрелва" и се връща "на бял кон".
  Няма "Мюре", което е успяло да повтори управленския си мандат, колкото и успешен да е.
  Последното "мюрЕ" е Бареков - и него ще отстрелят като му дойде времето.
  Дори да е замислен като "мюре" ББ нещо им се "изплъзва" и за това е този вой и злоба.
  Според мене РБ, с малко повече хъс и постоянство може да си върне "синият електорат", видял вече и силата на "преференциите".

 85. 85 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Любопитно

  ...давай те:
  ....партии...
  ....депутати...
  ....политолози...
  ....социолози...
  ....медии...
  ....олигархия...
  ....бизнесмени...
  ....областни...
  ....кметове...
  ....съветници...
  ....европейски проекти...
  ....социални програми...
  ....и сие...
  ....леви, десни....марш!

 86. 86 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#83] от "bgpatriot":

  Виж, проблема с Пръмова не баш само с кого се е омъжила по време оно. Жената си има биография, от първата и служба и т.н. Предполагам че си интелигентен човек, и си способен да бъдеш позитивно критичен спрямо нейната кариера.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 87. 87 Профил на 4и4о 4о4о
  4и4о 4о4о
  Рейтинг: 418 Любопитно

  По тоя въпрос се чувствам малко диверсифицирано дискриминиран. Цяла кампания се занимаваха с Малинов дали или надали, а мен някой социолог "хвана" ли ме? Хвана ме Андрей Стойчев за винтоверта, казано технически. Медияната пък го олигави. Тая верно прилича на четка за кенеф. Естетски казано.

  По-качествените българи гласуват за Трайчо Трайков!
 88. 88 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#46] от "emil":
  БСП са на власт за кариерата на Станишев, след това не им пука за партията и за хората.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#88] от "chichka":

  Крепят го защото е потомствен комунист и представител на червената буржоазия. Това им дава повече гаранции че ще крепи статуквото и ще има пази задниците повече отколкото всеки пришелец без потомствена червена кръв. Затова и изхвърлиха издигналия се от низините Гоце който си въобразяваше че тях ги е грижа за партията и лявата идея и с призиви за спасяване на партията искаше да свали Станишев.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  по-полезно е Г.Петрова и другите агенции да резкрият методологията на проучванията, защото явно там им е проблема. Иначе няма смисъл сега след дъжд качулка да ми обясняват защо там имало толкова процента, а тук толкова. "Гарбидж ин, гарбидж аут" е казал ..народа

  Който първи прекрачи границата, губи.
 94. 94 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#63] от "Fred":

  И с какво мислиш, че си повече от "мърлявия циганин"? Ти също си "мърляв циганин" за някой друг

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар № 5:"др. Иванов" "ГЕРБ и РБ са най-големите губещи на тези избори."
  Товарищ Иванов, добрият гласоподавател за БСП и ДПС е пенсионера, мангала и простолюдието !!! Тези които ни държат на дъното на блатото, защото са неуки, некадърни и приносът им към просперитета и бюджета на страната е почти нулев да не кажа отрицателен !!! Точно заради набезите на запад на част от тази прослойка(мангалите) от България и Румъния станахме черните овце на ЕС и там на сегашните избори победиха евроскептиците ! А за РБ едва ли са гласували мангали !!!

 97. 97 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДЗо коментар №92:"anonymousx" "Защо тогава пак да се гласува за сините измамници? "

  Че за кои дагласуват умните честните и достойните българи ???? За червените кхмери ли, които за 70 години управление отдалечиха България от Цивилизацията на светлинни години и техните поразии се мъчим да оправим последните 25 години !!! Лошото е, че и в сините редици влезнаха много червени активисти, които обикновено са напористи и взеха връх и саботираха умишлено или не прехода !!! Но все пак там има страшно много свестни хора и ако гласа им се чуе или имат възможност биха направили много добрини за България ! Ако сме членове на НАТО и ЕС, то е благодарение на СДС и въпреки БСП !!

 98. 98 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#97] от "mils5656":

  Тази игра с гласуването и демокрацията не е толкова проста, колкото изглежда. Това е като билярда, при който удряш една топка, която удря втора, която удря още две, които попадат в целта. Затова тези прости сметки за кого да гласуваш, са невалидни и не носят ценен резултат. Защото гласувайки за псевдоалтернативата, която е клонинг на червения оригинал, ти гласуваш с много по-голяма сила за оригинала! Това трябва да ви влезе в главите, колкото и да е трудно разбираемо. В този смисъл, директното гласуване за оригинала, УБИВА псевдоалтернативата, от което всички се нуждаят, защото, за да има истинска алтернатива, трябва да я няма псевдоалтернативата, която лъже и взима гласове! Това, че там имало свестни хора, е в огромната си степен лъжа, защото те следват измамните водачи, и правейки го вече не са свестни! Гласът на тези "свестни" хора може да се чуе при създаването на една истинска алтернатива, но защо досега вече 10 години те не са го направили? Защото не са свестни ни най-малко, въпреки, че измамно изглеждат такива докато не ги опознаеш! Никакви добрини не могат да компенсират това, че с политиката си те осигуряват дългосрочното управление на червения оригинал! Впрочем молбата за членство в ЕС е подадена при управлението на Жан Виденов! Унизително е и да има такъв документ, наречен "молба", но това е друга тема. Как да ти обясня - ти искаш ВТОРАТА най-добра алтернатива, а аз искам ПЪРВАТА. И, за да отидем от третата на първата, трябва втората да я няма или да я отречем. Това е все едно да продаваш стока на пазара, за която можеш да вземеш 100 лв, но да я дадеш на първия, който ти дава 20 лв, от страх въобще да не можеш да я продадеш. Да, имаше периоди на кризи, когато някой трябваше да свърши неотложни неща, но днес ситуацията не е такава. Ако още в самото начало тези "свестни" хора бяха се организирали като по-добра алтернатива, нямаше да се стига и до кризи и по 2-3 червени мандата след всеки син. Така че, да, трябва да се гласува с червената бюлетина, а не със синята, която също е червена, но боядисана със синьо. Но сам се досещаш, че това не е достатъчно. Трябва и да се създаде истинската алтернатива. Това ще стане, когато осъзнете, че алтернатива реално няма и започнете със собствени усилия да я създавате! Вече огромен процент от обществото осъзна, че трябва да се премахнат всички досегашни партии, само ти си останал заблуден и още няколко като теб, гласуващи за сините измамници. Впрочем, това беше и стратегията на Костов през 1996! Той умишлено остави червените да се издънят, защото знаеше, че само така може да настъпи обрат в обществото и всички масово да гласуват за сините. Сега обаче нещата с гласуване няма да се променят, по-точно това пак е гласуване, но вече активно гласуване, и не на избори, а между изборите, когато трябва да се създаде алтернативата около GlobalLeader и неговата идеология ДОИП.

 99. 99 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Питай приятелите си като са се женили питали ли са партньора си от коя партия е или друго са гледали.

 100. 100 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#98] от "anonymousx":
  До коментар [#96] от "mils5656":

  Аз и мои 4 приятели над 60 -пенсионери, висшисти гласуваме винаги за дясна партия СДС, ДСБ, а сега за РБ. Така, че е недемократично и дискриминационно да се третират хората на база възраст. Образованието също не е показател за политическата ориентация на хората. Умните хора не се делят на база пол, образоване, националност и т.н.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK