Лютви Местан: Няма вариант правителството да изкара цял мандат (допълнена, видео)

Лютви Местан

© Анелия Николова

Лютви МестанЛидерът на ДПС Лютви Местан смята, че трябва да има разговори за излизане от ситуацията и стабилизирането й. "В това число трябва да се обсъди и идеята за избори, но трезво и без емоции, и не като резултат от ултиматум от партии, които са успели, но в сравнителен план са загубили гласове", заяви Местан в кулоарите на парламента.


"Няма вариант правителството да изкара цял мандат", заяви още Местан. Той все още не се е срещал с лидера на БСП Сергей Станишев. "Политическите реалности не позволяват кабинета на Орешарски да изкара мандата си", посочи лидерът на ДПС.


На пресконференция в изборната нощ той намекна за подобно развитие на ситуацията.
Местан посочи още, че не му е известно да се готви нова програма на правителството, но подчерта, че  има необходимост от спешни мерки сега.


"Нямаме мандат от нашите избиратели още днес Народното събрание да се разпусне. Не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС. Ние сме ограничени от силната подкрепа на своите избиратели и затова сме готови да участваме в разговори", заяви Местан. По думите му "избори, ремонт на кабинета" са темите, за които партията е отворена да разговаря.


"Готови сме на разговори за постигане на съгласие в интерес на страната, но не искайте от нас да бъдем носители на идеята и ние да сме решили кой от вариантите. Ограничени сме от силната подкрепа на нашите избиратели. Нито един политически лидер ням право да действа в противоречие с вота, който е получил от избиралите си и волята, която стои зад този вот", каза Лютви Местан.


"За нас не е изключена нито една опция", заяви още Местан. Вчера той се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, което по думите му е "съвършено естествено". "Естествено е да се чуе нашата оценка от вота", смята още лидерът на ДПС.


"Въпросът с легитимността на кабинета Орешарски е съществен.


Същевременно отново трябва да се постави въпросът за реалната алтернатива", заяви още Местан.


По думите му ДПС е единствената политическа сила, която качва 36 – 37 000 върху резултата си от миналата година. "Въпреки това не сме склонни да изпаднем в еуфория. От гледна точка на вота на избирателите на ДПС, които подкрепиха Движение за права и свободи, включително и като партия, която носи отговорност за управлението на страната, проблемът със съдбата на кабинета Орешарски изглежда по един начин. Аз мога да говоря от името на своите избиратели. Същевременно виждам резултата на мандатоносителя и основен субект на управлението – БСП. Затова имам молба към вас – да не преувеличавате ролята на ДПС в тази ситуация, защото помните митовете за депесарските шутове, но не може да очаквате подобни митове да се реанимират. Затова нашата позиция по този въпрос няма да предшества позицията на БСП", уточни Местан и допълни, че "не е изпаднал в самодоволство".


Театърът с Пеевски


"Не бих определил това като театър", коментира в отговор на въпрос с това определение за изявлението на депутата от ДПС Делян Пеевски в изобраната нощ, когато обяви, че отстъпва мястото си на евродепутат на министъра на околната среда Искра Михайлова.


"Мисля, че го казах съвършено ясно. Казусът "Пеевски" е решен от вота на избирателите на ДПС. Ходът му с оттеглянето го оценявам изключително позитивно, защото смятам, че петата в листата, и времето ще покаже това, Искра Михайлова ще бъде най-успешните представители на ДПС в ЕП", обясни Местан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK