Армията си е поставила 55 цели за НАТО, за да ги реализира, се нуждае от 2.3 млрд. лева

Докато все повече самолети се използват за паметници, годните да летят стават все по-малко.

© Анелия Николова

Докато все повече самолети се използват за паметници, годните да летят стават все по-малко.Българската армия има да изпълни 55 цели, които са поети като ангажимент пред НАТО, като за реализацията им са необходими 2.3 милиарда лева, каза днес при откриването на специализираното изложение за отбранителна техника "Хемус" в Пловдив заместник-министърът на отбраната Иван Иванов. Според него в алианса има още 15-16 държави в същото финансово положение като нас и с недостатъчен военен бюджет.


Иван Иванов посочи, че тези 2.3 млрд. лева ще бъдат разсрочени до 2030 година, но трябва много внимателно да се определят приоритетите. Един от най-важните сред тях е модернизирането на авиацията.


"Ние сме изправени пред кръстопът дали да поддържаме сегашните МиГ-ове, или да вземем решение за придобиване на нов тип боен многоцелеви изтребител. Много работа е свършена в тази посока. Решението трябва да се вземе от правителството, то е внесено е в Министерския съвет", уточнява зам.-министърът, цитиран от радио "Фокус - Пловдив"


Иван Иванов изтъкна, че изключително важен за армията е и проектът "Войник на бъдещето". България има нужда и от ново въоръжение за военноморските сили, от нова локационна техника и от нови машини за сухопътни войски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK