Имаме проблем

Карикатурата е публикувана за първи път по повод европейските избори през 2009 г.

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за първи път по повод европейските избори през 2009 г.Навремето, когато президентът Желев каза: "Демокрация не се гради без демократи" – голям смях падна. Всички се сетихме за Брежневия лозунг 5-6 години по-рано: "Икономиката трябва да бъде икономична."


Смях, смях, ама човекът си беше прав (не Брежнев – Желев). Няма как да има демокрация без демократи. Защото, каквито и институции на демокрацията да съградиш, ако те се напълнят с не-демократи, резултатите ще са много далеч от очакваните.


Къде, както се казва, сме ние днес, след европейските избори и в очакване на предсрочни парламентарни такива?
Много сме добре откъм фашисти, путинисти, евразисти и всякаква подобна измет. В смисъл –


не се опозорихме


пращайки такива екземпляри да ни представляват в Европа. Българските "националисти", повечето от тях всъщност поддръжници на режима на Путин и проводници на руските интереси в България, отгърмяха по доста категоричен начин. От една страна – отново се видя, че българите, макар склонни към битов фашизъм, не са склонни да фашизират държавата и обществените отношения. От друга страна – лъсна изкуственият характер на натрапения ни наскоро спор: "Евросъюз или Евразийски съюз?".


След мобилизирането на огромни ресурси, след свалянето на последните маски и въпреки изгарянето на големи репутации в нажежения спор около "русофилството" в крайна сметка се оказа, че за българите подобен избор не съществува. Всички, които предлагаха някакво отдалечаване от Европа и сближаване с Русия – отгърмяха дори по-зле от крайните националисти. Българите категорично потвърдиха своето решение да живеят в рамките на западната демокрация и отказаха да я заменят с източна сатрапия.


Дотук с добрите новини. Не че са малко – но са само това.


Лошата новина


идва от удивителната устойчивост на подкрепата за ГЕРБ, демонстрирана в последната година и особено на изборите. ГЕРБ не спечели тези избори. Но се представи доста по-добре, отколкото трябваше, ако беше само шайка хищници и тяхната клиентела. Ако беше само шайка, вече щеше да е на изчезване поради липсата на достъп до достатъчно плячка. Ама не е.


Започва да става очевидно, че ГЕРБ се крепи на подкрепата на немалко хора, които изживяват себе си като "десни" и/или "демократи". Тези хора продължават с носталгия да си спомнят как са били "седесари"; и с буйна радост викат "Червени боклуци!", изживявайки се като антикомунисти.


Ако са такива демократи, що дирят при ГЕРБ? Отговорът: не са.


Тревожната истина е следната – в България да си антикомунист (или "десен") и да си демократ, това не е едно и също. Напълно е възможно да изживяваш себе си като най-твърдия антикомунист, а всъщност да си елементарен авторитарист както по политическа култура, така и по наклонности. Ще рече: да искаш да "биеш комунистите" просто за да дойдеш на тяхно място. Не за да градиш демокрация, а за да "вземеш" и ти властта.


Огромен дял от нашите политически съмишленици всъщност


не са демократи


Те са "анти", без да са "про". Спомнете си, преди години колко пъти сте чували от наши приятели седесари следната мъдрост: "За да бием комунистите веднъж и завинаги, трябва да станем като тях"? Това се говореше дори на най-високите нива на ръководството на СДС.


И никой от тях нямаше отговор на очевидния въпрос: "Добре, ако ще ставате като комунистите, за какъв дявол да управлявате точно вие? Нали ще бъдете точно като тях?" Гледаха недоумяващо и репликираха нещо като: "Ама не е същото, това ще сме си ние..."


Не бидейки демократи, хиляди "седесари" нямаха никаква драма, след загубата на "властта", да се преселят в други, напълно недемократични партии. Сини приливи имаше към НДСВ и ДПС – новите носители на властта. Не видях никой "седесар" да преживее катарзис от това, че от "Съюз на демократичните сили" се оказва в еднолично наречената партия "Симеон Втори". Нито пък от безбрежния демократизъм на СДС да премине към суровото единоначалие в ДПС.


Главният редактор на в. "Демокрация" Волен Сидеров също не преживя видим катарзис, когато основа неофашистката организация "Атака". В която втори след него стана човек, който години наред беше най-видният "седесар" в Пловдив – Павел Шопов.


Днес бившият заместник-председател на СДС Пламен Орешарски е министър-председател с мандатоносител БСП. И години наред беше депутат от БСП и финансов министър в тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. На равнище заместник-министри и шефове на държавни агенции днес можем да намерим лидери на областни организации на СДС, председатели на парламентарни комисии на СДС, депутати на СДС...


И всички те изглеждат съвсем доволни от живота – нещо напълно невъзможно, ако са били демократи по времето, когато са били звезди на Съюза на демократическите сили. Извод: още тогава не са били демократи. Дори когато са викали "Долу БСП!", са си били


някакви авторитарни типажи


характерни за южноевропейските страни отпреди Втората световна война. Както например през 1934 година превратаджиите в България, макар искрени антикомунисти, не са били демократи. Антокомунисти – да; демократи – не. Двете неща не са едно и също нещо.


Което, между другото, обяснява бързия разпад на НДСВ. Наводнилите го бивши седесари просто не намериха царистката среда – възпитана, образована, толерантна (с всичките си други грехове) – за достатъчно "антикомунистическа". Начело точно с този благо говорещ цар някак не вървеше непрекъснато да се вика по комунистите и да се обяснява как е трябвало да бъдат избесени по кестените на Царя.


Вместо да ръмжат и заплашват, царистите се усмихваха и говориха на "Вие". Не ставаха.


И затова бяха напуснати от "антикомунистите". Които доста бързо акостираха при ГЕРБ. И се задържаха, защото там намериха онова, което търсеха.


Можеха да ръмжат


размахват юмруци, попържат комунистите, обиждат всички и изригват нецензурни квалификации по когото си искат.


В ГЕРБ никой не искаше – и не иска – от тях онази софистицираност на съжденията, диференцираност на оценките и умереност на поведението, които са присъщи на демократите (ако не вярвате, че това е то да си демократ, четете Карл Попър по въпроса). Вместо анализ се окуражава викането, а вместо идеология – лозунгарството. И в момента, отдалеч се чува доволното ръмжене на "антикомунистите" по повод Бойковото сравнение на "комунистите" с "болни свине".


Страшен демократизъм се вихри, няма що. И той още от началото на миналата година е демонстративно подкрепян от най-видните навремето "лица" на СДС, още тогава все едно извадени от 1934 година. Тази точно подкрепа съобщи на всички следното: "Не е важно да анализираш. По-важно е да ръмжиш".


С популисткия си нюх Бойко Борисов безпогрешно разпознава, че ГЕРБ дължи неочакваната си устойчивост именно на тези "антикомунисти". Затова той, напуснал навремето МВР, за да може да си остане член на БКП, предвожда хора на герберските "антикомунисти". Утепали едно време дедо му, а сега се скупчват като болни свине... Какво повече му трябва на един "антикомунист"?


Много, много повече – ако антикомунистът е демократ.


Печалната истина е, че огромна част от нашите "сини" съмишленици всъщност не са такива, защото не са демократи. А ако не си демократ – ти си антидемократ. Каквито, от години твърдим, са именно нашите противници. Да, ама огромен дял от демократите, които познаваме, не са в "синия" лагер. Пръснати са и из други политически територии. Силно са представени сред бившите царисти. Има ги дори сред (смея ли да го кажа?) социалистите. Даже при ГЕРБ има. Точно една е, ама я има и там.


И те, демократите, са много по-приятна и полезна компания (защото дискутират, анализират и не те псуват), отколкото са ръмжащите "антикомунисти", та били те и от "нашите".


Какъв, питате, е изводът от всичко това?


Нямам такъв да ви предложа. Просто изведнъж ми просветна, че имаме и такъв проблем освен всичко останало. Наистина го имаме, защото наистина няма как демокрация да се гради без демократи.


Всъщност още в Стария завет е казано нещо сравнително внятно по въпроса (Притчи Соломонови, 22:24-25): "Не завързвай приятелство с ядовит човек, И не ходи с гневлив човек. Да не би да научиш пътищата му, И да приготвиш примка за душата си."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (323)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имате проблем? Сложете си АЛФ за премиер и няма да имате проблем.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Из между всичките понятия, не прочетох и дума за агентите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Е от всичко написано разбрах само, че автора е "царист". Другото беше (с извинение) - бля, бля, бля, бля...

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ами-и-и... Мамка му, прав е Дайнов.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  [quote#2:"Γαλλα"]Из между всичките понятия, не прочетох и дума за агентите... [/quote]
  ...които са на служба към? Или за тези на служба не към*, а към**?

  мурзилка
 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1055 Весело

  Пише, ама нали всички са "под прикритие" ... затова не ги виждаме
  "И те, демократите, са много по-приятна и полезна компания (защото дискутират, анализират и не те псуват), отколкото са ръмжащите "антикомунисти", та били те и от "нашите"....
  Добре бе Дайнов "+" от мен ))

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Слава богу, че някой написа нещо против милиционерската партия. Че много бързо се забрави какви титани на мисълта се пръкнаха от там. Последният -Малката тухла -само напомня какъв март ял да очакваме в новия парламент.
  Дайнов, стига с тая фашистка Атака, това са безродни пояли се местни неокомунисчета. Повече ги интересува пачката, отколкото къде членува БГ.

 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Зная, че "политическите" ни "партии" не защитават абсолютно никаква идеология и не провеждат съответствуващата политика.
  Зная и за "антикомунистите", наричащи се още и "демократи". навсякъде крещят по всички, че са "чирвени".
  Не сванах първата злобна част от посланието с "добрата новина".
  Понеже по-надолу ни казвате, че и "добрите" са като "лошите".
  Сигурно за да тръгне един материал из медиите първо трябва да съдържа определена доза политкоректност и после свободно да си развиете тезата накъдето си искате.

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα": Към тебе бе предния ми пост

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на kyon_kun
  kyon_kun
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Напълно съм съгласен с разсъжденията на Г-н Дайнов за "истинските" и "ръмжащите" демократи. Но… Хайде да се замислим, как ли изглежда средностатистическият демократ в Германия? Или Франция? Или САЩ? Наистина ли е толкова възпитан и софистициран? Никога ли не ръмжи?

  Най-големият ни проблем по нашите географски ширини е, че все бъркаме реалността с утопията.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Можеше да напише и няколко изречения за късмета, например, че който си го има си го има 15:15 имам в предвид.

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  харесва ми статията до някъде , Дайнов не е безпристрастен в анализа си и не трябва да се слагат всички под един знаменател .

 13. 13 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Странни и нелогични разсъждения на г-н Дайнов само с една цел - да уязви ГЕРБ след изборната победа. С тази цел отреча очевидната разделителна линия в обществото - Европа- Евразия станала очевадна след събитията в Украйна и Южен поток, тъй като ГЕРБ е основната проевропейска сила в момента. Невероятно е също, че изразните средства,причската и походката са най-отличителните черти на демократа. А аз си мислих, че това са морала, принципите, идеите, политиката, резултатите и т.н. Или трябва да забравим как "демократи" с перфектни обноски и изящен език разграбиха, продадоха и предадоха България?!

 14. 14 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 403 Весело

  От материала разбрах, че антикомунистът не е демократ, а царистът е

  If you listen to fools, the mob rules
 15. 15 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Имаме проблем Дайнов,при това много сериозен....Каква демокрация при тая бедност в българия?! Няма как да вирее демокрация при бедни и необразовани хора,тя не е за тях и не вирее в такива условия.Такъв човек може да бъде само роб,и да се продава за 20 лв....или да го манипулират разни шарлатани от телевизора..Така,че първо салама ,после свободата Санчо!!

 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  какво да правят хората-демократи и не дотам,като политиците не им оставят друг избор.в дясното вечно течат някакви крамоли,разбира се много от скандалите са инспирирани от недоброжелатели и внедрени копои .понякога се налага да се гласува,макар и с отвращение .лошото е когато виждаш очевадни пропуски за този,когото гласуваш и пак повтаряш!и тук се сещам за една мисъл на Хайне"първи път макар нещастно,който люби-бог е пак,но повторно и нещастно,който люби-е глупак"!на финал ще кажа,че винаги има избор,достатъчно е да мислиш стратегически ,а не ауфорично.просто ние гласоподавателите ,трябва да осъзнаем,че от нас зависи бъдещето ни,а нашите избраници само го реализират под нашия остен.избори,избори и да им дишаме във врата.в хазната щом има пари за пилеене,ще има и за избори-това са нашите пари!

 17. 17 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Текстът е чук!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 18. 18 Профил на stefandk63
  stefandk63
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прав е Дайнов.
  Демократичното мислене трябва да се отглежда, да се подхранва.
  Помните ли печата отпреди 10-20 години? Сравнете го със сегашната порнография.

 19. 19 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  1. На тези избори изобщо не е станало въпрос за русофилство или еврофилство. Нещата са изместени на местна почва, просто българите не искат да гласуват за ДПС, отвращават се от Атака(които всъщност изобщо не са русофили, а се опитаха да яхнат русофилските настроения на БСП и своите поддръжници, виждайки, че губят рейтинг покрай изцепките на вожда си), не се доверяват на Бареков и ги е гнус от БСП(тяхното безгранично лицемерие, лъжи, хлъзгавост и употреба на държавната машина в полза на тяснопартийни интереси). Е кой остава ако не си лумпен, купен електорат и се опитваш да гласуваш за най-доброто на политическия пазар?
  2. Дайнов пак се е оплел в комунисти, антукомунисти но всъщност доста добре е описал кариеристичните нагласи и липсата на морални ценности в българските политици - доста разпостранена комбинация в България и то далеч не само в политически аспект.
  3. Разбира се отправянето на ясно разбираеми послания би било единствено предимство. Умният използва прости думи за да си изрази мисълта, а глупавият - сложни, за да прикрие глупостта си.
  4. В България имаме натрупан опит, който категорично показва, че демокрацията не вирее у нас. Най-успешните години в исторически план винаги са били при поне авторитарни режими. Между другото в Русия е абсолютно същото.

 20. 20 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#10] от "kyon_kun":

  За съжаление на "демократите" в България ръмженето им е основното занимание

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Да, навремето в СДС явно е имало всякакви. За това не обичам млади политици, а такива с дълга автобиография, доказали многократно какво представляват.

  Обаче да попитам: това правителство е избрано на демократични и свободни избори. Аз искам да го свалим с протести. Демократ ли съм?

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Петко Симеонов
  Петко Симеонов
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Лозунгът от предизборната кампания на Желев беше "Демокрацията се прави от демократи". Имаше дори такъв плакат издаден от СДС-либерали в негова (и своя) подкрепа.

 23. 23 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Дайнов бръкна с пръст в раната и на някои, дето са още в еуфория им призля.

  Но тва е положението. Да си антикомунист не те прави демократ.

  +++

  "Я з москалями не балакаю!"
 24. 24 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да се смея ли или да плача ? Дайнов учил на Запад с пари от фондация "Л. Живкова" говори за това кой е десен, кой е .....
  Сега търси начин да се подмазва на ГЕРБ. Нали е възможно да дойдат на власт, а Дайнов се нуждае от пари, които могат да му се осигурят по линия на разни проекти. Златното време на Костов отмина, когато Дайнов, Минчев и сие изкарваха добри пари. И мина отдавна. А Дайнов е огладнял. Явно измисления Нов български "университет" не го задоволява.
  Вижте какво е говорил Дайнов за Борисов:

  http://offnews.bg/news/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_1/%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%94%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0_146607.html

 25. 25 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ох, кога ли ще ти просветне, че проблемът е в твоята глава. Но натам върви работата, лека полека. Прочети какво си писал, какво се е случило и ще се види доколко си бил адекватен на околния свят.

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Браво на Дайнов, прекрасен текст. Добре е всеки ден да се напомня, че

  "Напълно е възможно да изживяваш себе си като най-твърдия антикомунист, а всъщност да си елементарен авторитарист както по политическа култура, така и по наклонности. Ще рече: да искаш да "биеш комунистите" просто, за да дойдеш на тяхно място. Не за да градиш демокрация, а за да "вземеш" и ти властта."

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#3] от "jagal":
  Е от всичко написано разбрах само, че автора е "царист".
  ----------------------------------
  Тц. Дори и сам авторът не знае какъв е ( писал е за и против СДС, НДСВ, ГЕРБ, ДСБ и всичко в дясно , за което се сетиш. Включително една сърцераздирателно описание на посрещане на Нова Година в компанията на цигански барони)
  Ако е някакъв - то елитарист.
  Апропо за агентите - няма да чуеш думица по въпроса точно от професора политолог завършил магистратура 1984 в Лондон ( история на изкуствата ) . Причините мисля са ясни.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#23] от "Инспектор Стрезов":
  Но тва е положението. Да си антикомунист не те прави демократ.

  --------------------------------------
  Дубрютру.
  Нима нескопосания текст на Дайнов ти беше необходим да го разбереш?
  Демокрация и демократи не е имало и няма да има в тази държава, докато ДС е на власт.  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво на Дайнов! Отново точен анализ.

 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Поредната помия на дайнов.

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 850 Неутрално

  браво Дайнов така е ,най големият проблем на България е липсата на автентични демократи ,затова пък фалшификати колкото щеш ...

 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дайнов отново е уцелил в десятката с тази статия за местните либерали и демократи и тяхното либерално и демократично ръмжене и квичене (като болни прасета?).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Както обикновено на ниво. Това, че не се напъват да го разберат някои мурзилки си е техен проблем
  И малко от мен: https://stefanovl.wordpress.com/2014/05/29/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  ,,Имаме проблем,,
  ...............................................................................................
  Започва да става очевидно, че ГЕРБ се крепи на подкрепата на немалко хора, които изживяват себе си като, "десни" и / или "демократи".
  ................................................................................................
  Ако са такива демократи, що дирят при ГЕРБ? Отговорът: не са.
  .........................................................................................
  не са демократи

  Те са "анти", без да са "про".
  .............................................................................................
  И затова бяха напуснати от "антикомунистите". Които доста бързо акостираха при ГЕРБ. И се задържаха, защото там намериха онова, което търсеха.

  Можеха да ръмжат
  ..........................................................................................

  И те, демократите, са много по-приятна и полезна компания (защото дискутират, анализират и не те псуват), отколкото са ръмжащите "антикомунисти", та били те и от "нашите".

  Значи така г-н Дайнов.
  Не трябва да ръмжим, не трябва да се борим за демокрацията със силови методи.
  Трябва ей така кротичко да си седим на пейчицата на припек политически, да си дискутираме, анализираме и да чакаме да бъдем поканени от автократите комунисти да поемем управлението щото се били уморили.
  Няма такъв филм г-н Дайнов.
  Спомнете си Английските Тори и Виги. Спомнете си Френската революция със събарянето ноа Бастилията.
  Пътят на демокрацията минава през пътя на революцията със силовото сваляне на комунизма, защото той сам казва че с кръв са взели властта с кръв ще я дадат.
  И след като комунизъма бъде отхвърленсъс сила, като опиум на бедняка.
  За което са необходими и такива субекти като СДС, партия ГЕРБ.
  За да се тръгне по пътя на еволюциятя за демокрация.

 35. 35 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Тук се слага лустрото, изказът, ръмженето или не пред действията. А трябва да се съди по тях. По поведението, по действията. Изказът на Борисов е грапав, простонароден, недемократичен и пр. Но при първия уличен сблъсък с протестиращите подаде оставка на правителството. Често в битността му на премиер се налагаше да се обяснява, да се извинява дори за непремерени приказки. Но го правеше. Не нарече недоволните от кабинета му циркаджии. Напротив. Приемаше ги, разговаряше с тях, убеждаваше ги, те го убеждаваха, за да постигнат някакво съгласие. Асен Генов и съмишленици бяха създали нещо като бойкометър в мрежата, за да броят неизпълнените му обещания. Борисов се срещна с тях и надълго и широко ги убеждава - той тях, те него. "Царят" не е известно да е постъпвал тъй в подобна ситуация. За Станишев да не говорим. И още нещо. Основните критики срещу управлението на Борисов бяха, че се вслушва прекалено много в гласа на улицата, на опонентите му. Заради протестите на еколози помоли депутатите да прегласуват цял закон /беше нещо за горите/. Перфектните демократи с по седем езика /"царят" знаел толкова/ биха ли го направили?

 36. 36 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#30:"15 лалета, 15-ти ред... и мястото заето..."]Поредната помия на дайнов.[/quote]

  Съгласен!
  По-добре е нищо да не кажеш, отколкото да кажеш нищо!

  the more we learn, the more we die...
 37. 37 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Ами, няма как да не се съглася с автора - въпреки, че е Дайнов. Прав е на сто процента !!! Щом "умните и интелигентните" припознаха ГЕРБ, не ми се мисли за нивото на ума и интелекта.
  ... Единствената ми надежда е в останалите 60% НЕгласували.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":

  ,,Ще рече: да искаш да "биеш комунистите" просто, за да дойдеш на тяхно място. Не за да градиш демокрация, а за да "вземеш" и ти властта."

  И какво според тебе.
  Ще си стоим на пейчицата, на припек на политиката и ще дискутираме и анализираме и ще чакаме к8омунистите сами да ни поканят да почнем да управлявамещото са се били уморили от тяхната ,,демокрация,,.
  Що ли това ми звучат като някакви нови опорни точки.
  Да не ръмжим, да не бием комунистите за да вземем властта, а да си чакаме смирено реда да управляваме.
  Спомни си как в западна Европа дойде демокрацията.
  То не бяха Английските ,,лудити,, тори и виги.
  То не беше Френската революция със събарянето на Бастилията.
  И след това дойде ред на еволюцията към демокрация.

 39. 39 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 947 Весело

  Не съществува проблем, който да не може да бъде решен от едно най-обикновено чудо ...

 40. 40 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "Не е важно да анализираш. По-важно е да ръмжиш".

  Започнаха да "съдят" избирателите вече. Кой за кого щял да се "бори", са ли гласоподавателите "демократи" или не са...
  Нови опорни точки са пуснали май.
  А иначе, Дайнов, прочети си пак цитата от Стария завет, спомни си за (кви бяха?) "новите варвари", поръмжи си малко и... замълчи.
  "А ако не си демократ – ти си антидемократ." Ха-ха-ха!
  Червен си, та дрънкаш! Все празни приказки!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#37] от "Булаир":

  ,,... Единствената ми надежда е в останалите 60% НЕгласували. ,,

  Чакащи смирено комунистите да ги поканят да вземат властта, щото те комунистите се били уморили от тяхната комунистическа ,,демокрация,,
  Що ли това ми звучи като нова опорна точка на БСП.
  ,,Всички са боклуци,, няма да гласувам.
  Няма да избера по малкото зло от комуниста за да дойде след това истинската демокрация.

 42. 42 Профил на Ѧниматорът®
  Ѧниматорът®
  Рейтинг: 688 Весело

  Прав е Дайнов! Друго си е леко да те напляска някой демократ и съвсем друго да те ошамари някой антикомунист
  Само дето не разбрах, к'во ще правим сега като още нямаме демократи?!

  Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#35] от "nik_177.":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 44. 44 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И още нещо. Разрезът на изборните резултати показва, че за недемократичната пария ГЕРБ са гласували по-образованите, от големите градове и столицата. При всички случаи хора с повече демократични инстинкти от избирателите на БСП, ДПС, ББЦ и пр. Раздразнението на автора идва вероятно от неловката ситуация, в която Меглена Кунева изпадна. Не го казва, разбира се, но може да се предположи.

 45. 45 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#38] от "сидер":

  Е, не е трудно да разбереш какво пише Дайнов: ако си истински демократ и антикомунист, като дойдеш на власт трябва да се грижиш демокрацията да се развива и засилва, а не да си пълниш джобовете и да уреждаш "наши хора и фирми".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не съм съгласен с това, че изведнъж на Дайнов му просветнало, че има проблем с подкрепата за ГЕРБ.
  От около 2011-2012, тий се включи и последователно се бори срещу ГЕРБ, въпреки че не можеше да не си дава сметка, че така работи са Станишев и БСП. Преди това общо взето се изказваше положително - негово е сравнението на правителството работи като оркестър от добри изпълнители и му трябва време да се сработи като добър оркестър.
  Резултата от борбата ( не само неговата) се видя на 12.05 миналата година и ако г-н Дайнов смята, че това което се случва последната година е за предпочитане пред управлението на ГЕРБ, нека го заяви открито.
  А така, от една страна говориш и пишеш срещу днешната коалиция, радваш се че губи, ама не си доволен че печели ГЕРБ.
  Г-н Дайнов, няма никакъв проблем - 65% от имащите право да гласуват са "свободни". Предложете нещо много хубаво, докажете че имате човешкия потенциал и ресурс да го свършите и ще имате вузможност даже да променяте конституцията и да не си хабите времето да критикувате разни презряни (от вас) типове.

 47. 47 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#10:"kyon_kun"]Хайде да се замислим, как ли изглежда средностатистическият демократ в Германия? Или Франция? Или САЩ? Наистина ли е толкова възпитан и софистициран? Никога ли не ръмжи? [/quote]

  Не става дума за възпитание или изфиненост. Големият проблем е ренегатството - според мен за това говори Дайнов. Ренегатство и опортюнизъм - това е по-пагубно за демокрацията и демократичността, отколкото партизанщината.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ѧниматорът®":

  ,,Само дето не разбрах, к'во ще правим сега като още нямаме демократи?! ,,

  Той Дайнов не ти ли гоказа бре.
  Ще си седим на политическата пейчица на слънчице, ще чоплим семки, ще дискутиваме, ще анализираме и ще чакаме да се родят демократите, щото ние ,,ръмжащите,, не сме демократи и ще чакаме да бъдем поканени да управляваме.

 49. 49 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Какъв, питате, е изводът от всичко това?... според Дайнов:

  1. От историческа гледна точка доказа, че СДС "не става"..
  2. Дайнов е царист...
  3. Костов е комунист.
  4. Не трябва да мразим комунистите, защото не е демократично..

  Само че, докато четем душевните ч*кии на Дайнов, онези, другите държави, дето не се занимаваха с онанизъм, изритаха комунистите още през 1990-та и сега ги даваме за пример... без да се съмняваме в тяхната демократичност!
  Апропо, в САЩ демократи ли са? Буквално! Защото само едната им партия е "Демократическа" а другите не са!?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 50. 50 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Всъщност след целия анализ г-н Дайнов предлага ли нещо? Дълго му е писанието и ми доскуча, та може да съм пропуснал. Май не, защото сам накрая признава, че не може да направи изводи. Искам само да напомня, че в силните години на СДС го величаеха с титлата "синия шаман". Така че, по една или друга причина той се нанизва на огърлицата от пребоядисани седесари-царистите, Орешарски( бивш зам. министър на финансите при Костов), Корнелия Нинова, половината от социолози и политолози и др.

 51. 51 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  *****
  (почвам със звездичките, щото последния път като поздравих този "анализатор" ме цензурираха).

  Много ми е интересно дали някой ще даде дефиниция на това "да спечелиш избори"? Понеже ГЕРБ имат най-много гласове, но това явно не е печелене, та да видим кое е.

  Иначе познавам достатъчно хора и от ГЕРБ и от РБ, за да мога да кажа, че идеите им са еднакви и са демократи. Сигурно има и недемократи, но това далеч не е валидно за всички.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Весело

  Уплахът на Дайнов, че скимтенето на жожетата вместо демократични химни, е докарало ръмженето на криминалната банда издава, макар и слабо, разкаяние на професора заради някои негови предишни заклинания. Важното е, че дори в групировката Дайната намира една демократка: "Даже при ГЕРБ има. Точно една е, ама я има и там."

  Вече не бичат като Лед Цепелин, а?

 53. 53 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#50:"man_un"]Така че, по една или друга причина той се нанизва на огърлицата от пребоядисани седесари-[/quote]

  Точно така - самият Дайнов въплъщава ренегатството.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 54. 54 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#42:"Ѧниматорът®"]Само дето не разбрах, к'во ще правим сега като още нямаме демократи?![/quote]
  Ми ше плеснем с ръце и ще се прегърнем! Това трябва да е следващото мото на Дайнов... Както е тръгнало!
  "ГЕРБ не спечели тези избори"- трябваше да бъде казано от др. Данаилов в красив следизборен клип.
  Бива ли чак такава злоба, а другари "демократи"? От друга страна, пощадете се...чак до интелектуално безсилие го докарвате. Почвате със Желев, минавате мимоходом през Попър и свършвате (къде?)- със Стария завет! Много минорно, много! Но до анализ не го докарвате. Завистта ви пречи. Направо си ви яде.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 55. 55 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 850 Весело

  "демократа - талибан" е често срещана порода у нас ,и тя не се изчерпва единствено с герб

 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#17:"Wizard"]Текстът е чук! [/quote]
  Молодец Вярно, само сърпът му липсва.

  мурзилка
 57. 57 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#27] от "qwertqwert":

  Ами как да разбереш? Човекът е писал за демократи, а ти говориш за десни. Много си е точен текстът на Дайнов. Реакцията ти го потвърждава.

  "Я з москалями не балакаю!"
 58. 58 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 658 Весело

  [quote#41:"сидер"]Чакащи смирено комунистите да ги поканят да вземат властта, щото те комунистите се били уморили от тяхната комунистическа ,,демокрация,,
  Що ли това ми звучи като нова опорна точка на БСП. [/quote]

  До коментар [#41] от "сидер":

  Абе, симпатяго, с един замах хвърли всичките НЕгласували в БСП !!! Ни повече - ни по-малко !!! Не остави нито един колебаещ се - поне за цвят.
  ... Типична реакция на доморасал квартален "демократ".
  ... Дайнов пише точно за такива като теб, ама трябва интелект и цветно мислене за да го осмислиш.

 59. 59 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Донякъде, анализът става, но слабо написано.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 60. 60 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Тезата: "Лошата новина идва от удивителната устойчивост на подкрепата за ГЕРБ..."

  и антитезата: "Българите избраха най-малкото зло" - dw.de

  И малко ерес: Грешката на Дайнов е, че търси демократи по върховете. Според мен по върховете са преди всичко кариеристи/няма лошо/. Задачата на демократите е да дадат път на тези от тях, които вършат работа.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Като текст звучи приятно. Много дори.
  Но само това. Визия някаква на Дайнов е още няколко паркетни софийски ентелектуалци, не успели дори да осмислят какво е искал да каже Алеко навремето.
  Визиите са си визии, няма лошо. Без тях не може, но реалността е съвсем друга.
  Реалността е, че само до преди 200 години във ВСИЧКИ човешки общества проблема за властта се е решавал с насилие (най-обикновен бой до физическа смърт на противника) в по-мек вариант с коварни отрови (смърт пак) или в най-мекия и рядък вариант с измами от всякакво естество и още по-рядко бракосъчетания, но пак за измама е ставало въпрос.
  Като говорим за 200г имаме предвид в световен план.
  У нас до преди по-малко от 30г властовия проблем е решаван с груба сила - бой и физическо унищожаване на противника.
  Откъде да дойде този достатъчен брой убедени демократи след 89-та, за да овладеят властта по демократичен начин?
  Властта е нагон, извечно закодиран на генетично ниво. Не от всеки става успешен властник. Колкото и да е просветен, умен, демократичен лидерските качества, харлизмата или ги имаш или нямаш. За да се наложиш и постигнеш целите си трябва да можеш да ръмжиш и то така да ръмжиш и псуваш, че матряла (който очакваш да ти повери съдбините си да го водиш) да го "смъдне по лъжичката" (по Алеко).
  За това се иска кураж у точния момент, а не умозрителни схеми и лутане като Буриданово магаре между съветници, които очевидно те лъжат и баламосват.
  За повече от 20г опит в демокрацията, може да се каже че нашето общество постигна забележителен успех. Не се трепем по площадите.
  Да, интриги и измами - колко щеш. И поне на думи всички се въмущават.
  Това е добре.
  Значи следващата задача пред обществото е решаването на този проблем. Не че ще изкоренят имамите из дъно. Това е невъзможно и го има навсякъде по света. Но, да направи така, че тежестта им да е минимална при решаването на властовия проблем.
  А това става само с лично участие в демократичните процедури, независимо дали ще се избира домоуправител или шеф на ЕС.
  Ръмжене, зъбене, псуване е необходимо когато става въпрос защитаване на исконни ценности.
  Това е единствения начин да озаптиш тези, които самодоволно са се настанили на самара и пришпорват матряла.
  Докато той не хвърли къч, никога няма и да им мине през ума да си нарушат комфорта.

 62. 62 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#15] от "naka2911":

  приятел, първо е свободата, а после идва салам и прочие нещица. слагаш каруцата пред коня - ама то управляващите тикви душа дават да изкривят мисленето на всички граждани точно по този начин. е, виждам че успяват.

 63. 63 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  И те, демократите, са много по-приятна и полезна компания (защото дискутират, анализират и не те псуват), отколкото са ръмжащите "антикомунисти", та били те и от "нашите".От "Криворазбраната цивилизация"-една реплика:"Е ти къф искаш? От нибету, със зюмбюли ли да дойди?"Верно е това което е написал г-н Дайнов.Враговете на РБ изтъкват смешни доводи срещу Блока-Кунева снаха на комунист,Има турска партия,Радан Кънев човек на Костов,тъпотии които обаче все още сработват,надявам се не за дълго.Искам да ги питам тези обвинители:Иван Костов,Меглена Кунева,Корман Исмаилов.Тези хора ли построиха комунистическите лагери и конструираха Народния съд,чрез които институции избиха десетки хиляди българи и оставиха страната ни да бъде управлявана от кундурджии и московски възпитаници с болшевишко възпитание.Не бяха ли болшевиките които забраняваха Велик Ден и Коледа на българите и сега пък тези болшевики се сетили за православната дъга и станали първи християни.Иван Костов ли смени имената на българските турци,България официално честваше ВОСР,болшевишка революция на чужда държава.Мога да пиша до довечера.Затова и вчера писах,роди се нещо ново в дясно,кръстихме си го РБ,нека да си го гледаме и както пише най великия българин Левски в писмо до Л.Каравелов-Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.Приемаме всички които са готови да работят за проспериране на България в Европейското семейство,това е,който шикалкави и краде ще го изгоним,просто е,защото е видно,че избирателите на РБ,не сме феодално зависими и сме разбрали,че няма дойде никой от небето чист като момина сълза и да ни оправи държавата.Предсрочни избори,нова конституция,лустрация и разсформироване на двете подлоги на всяка власт КНСБ,КТ Подкрепа,успех на РБ предстоящите предсрочни избори.Дано все по малко стават хората които залитат по популизма.

 64. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#63] от "chicago514":
  РБ се превръща в кондензационно ядро около което може да се заформи тайфун подобен на ранното СДС.
  Да се приготвят и внимават за провокации от всякакъв вид.
  Изглеждат разумни и ще видим как ще отиграват топките.
  Женския скандал на старта Кунева-Надка е лош пример, но дано са си извели поуките другите от случката.

 65. 65 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Весело

  Дайнов....Дайнов-в-в.... доста си скучен и ялов. Може да ти се струва че си открил Америка, ама тия неща хората ги знаят от години.... е поне е добре ,че и на теб ти "просветна" най-накрая.
  И като бивш син"шаман" разпозна доста от своите демократични "другари" , но за да има смисъл словоизлиянието ти направи поне 1 извод или най-малкото като цитираш Библията спомени
  "По делата им ще ги познаете” и т.н.

 66. 66 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#17] от "Wizard": Текстът е чук!

  Даже и СЪРП! След катарзис.

  Харесвам Дайнов като явление. Приемам лявата му воля за промяна. Ще използвам дихотомичния му подход.
  Да си антиком не значи, че си десен.
  Да си фен на рока не значи, че си демократ.
  Да играеш баскет не значи, че си висок.
  Най-общо съм съгласен за политическата култура, поведение и изказ на българина. Това е израз на сумарната му култура в резултат на образователната катастрофа след войната.
  Но е факт, че 25 години, чрез избори се опитва да се отърве от Кома. Не знае как, не е научен да провижда измамниците (виж и днес Бареков). Но опитва и върви напред.
  Факт е също, че ГЕРБ се оказа най-устойчивия до сега модел именно поради адекватността към желаещите промяна. И тук е най-важното: ГерББ са натурална българска народна партия. Затова е и в ЕНП.
  Надявам се Реформаторският блок да е друга бира. Дясна, умна и можеща. Също в ЕНП. Ама в най-десния край.
  А рок слушаме всички. Не съм чул абитуриенти да танцуват казачок.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 67. 67 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Анти-комунистът е капиталист. Анти-автократистът е демократ. Не знам докога българските десни анализатори ще заблуждават този народ, че срещу комунизма и социализма е демокрацията (което е изцяло в полза на БСП).

  Governments never learn. Only people learn.
 68. 68 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хм, ако си русофил - не значи ,че обичащ водката или Путин , нали. Даже не значи , че обичаш всички руси (руснаци). Демокрацията е толкова управление колкото и вътрешно състояние...като свободата. Всеки я разбира различно.

 69. 69 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Имаме проблем.
  Скоро се очаква по-голям.

 70. 70 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#35] от "nik_177.":

  Подаде оставка, защото е по хитър и знаеше, че след това е политически труп. А не, защото е по демократ. Така като го гледам направо е стигнал западните демократични норми на поведение. Да не верва човек. Бате ти Бойко е ни повече, ни по малко демократ от другите. Ако е толкова велика тая партия, да вземем да турим Цецка за шеф и да се пробват така на избори.
  Изобщо говоренето колко е велик Бойко ми идва малко в повече. За Цецо, Лъчо, Цецка, Фидосиева и другите знайни и незнайни войни нищо няма да кажа

 71. 71 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#69] от "dedo pepo":

  Мдаааа,....свърши тоалетната хартия......а вестниците са кът.

 72. 72 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В статията на проф. Дай-нов липсва само позоваване на иманентната селективност на аперцепцията и диалектическо позоваване на централизма, който трябва да бъде забранен дори ако е демократичен. За сметка на това от материала лъха попъроидна постмарксоидна "димократичност". Всъщност става дума за една "димократична завеса" от словоблудство, при което ъндърграундът на коми-потомството изявява своя афинитет към невъзможността по какъвто и да било начин да се изразява антикомунизъм, та ако ще и да е съвсем демократично. Вери екстраординери, както пее един превъзходен крунър, подкрепян бегло от мафията през годините.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 73. 73 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Не лош анализ на Дайнов, с някои забележки. Но без съответните изводи всичко остава някак си да виси. .....във въздуха.
  Доколкото бил "ренегат" - по-скоро не,да имаш различни позиции по дадени проблеми от определена политическа сила/идеология на която симпатизираш едва ли може да се нарече ренегатство. Просто в Бг чернобялата картина винаги е била на мода,а раздаването на квалификации национален спорт.....

 74. 74 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Няма демокрация там, където цари бедност. Атанас Буров, бавкерът, го е казал. България е обречена. Защо никой не говори за ТИМ, за СИК, за БНБ, за поголовното бягство на банкови капитали от България... Лумпени не могат да градят демокрация. В най-добрият случай българинът трябва да се радва на къшея хляб. И това му е много.

 75. 75 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много ги ласкае господина Дайнов нашите политици.
  Първо те нямат никаква идеология и се причисляват към някоя само за да се харесат на съответната част от населението.
  Второ не са дори "политици", защото последното предполага наличието на морал, а са шайка мошеници и престъпници, които се надпреварват, кой да служи при задкулисието.
  Принципно няма разлика в управлението, било то "ляво" или "дясно", реформи не се случват, законите се променят само в тяхна угода и неизменно групи от приближени се облагодетелстват за наша сметка.

 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  Не става ясно, кои са демократите? Разбрахме, че тези "ръмжащите антикомунисти - лозунгари" не са такива, въпреки че самите те се изкарват баш най-големите демократи из форумите (справка форумът на Дневник) та човек остава с впечатлението, че колкото си по-креслив лозунгар и колкото по-яростно плюеш комунистите, толкова си по-правоверен демократ. Не и според Дайнов, обаче, явно е станало объркване на опорните точки, друго обяснение нямам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Още Моисей е намерил решението на проблема - 40 години "разходка" из пустинята докато смени изцяло поколението. Ние минахме 25 години досега, остават ни 15, но незнам дали ще ни стигнат. Май няма, защото българите сме по-корави пичове и по-трудно ще се дадем да ни направят демократи, не ли?

 78. 78 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Може, може, № 70 Борисов да е подал оставка, защото е по-хитър, за да избегне срив. Може и така да се коментира. Но послуша улицата - отново и за кой ли път. И още нещо. Най-важното. Натири Дянков. Натири го демонстративно, безапелационно, дори скандално. С което пак послуша улицата и се съгласи, че е пренавил пружините на хората. Пак някой ще коментира, че го прави от хитрост, за да се хареса или нещо подобно. Но фактът си е факт. Действие напълно в духа на народната воля.

 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Весело

  До коментар [#76] от "Bacillus_Bulgaricus": ""ръмжащите антикомунисти - лозунгари" не са такива, въпреки че самите те се изкарват баш най-големите демократи из форумите "
  "ръмжащите антикомунисти - лозунгари" са като музикалния идол на Евровизия Кончита Вурст
  ... не са наясно със себе си и с реалностите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#77:"gunar"]Още Моисей е намерил решението на проблема - 40 години "разходка" из пустинята докато смени изцяло поколението. Ние минахме 25 години досега, остават ни 15,[/quote]

  Ам, не съвсем точно. По времето на Мойсей средната продължителност на живота е била 50-на години, сега при нас е към 70, тоест трябват ни поне 60 докато се сменят изцяло поколенията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 999 Любопитно

  Силно препоръчвам статията и най-вече мнението на автора за:

  -що е то ДЕМОКРАТ.
  Моите почитания г-н Дайнов отдавна има нужда диалога да се поведе на там авторитаризъм и демокрация/ и ако може без КРЯСЪЦИ/.
  Хубавото е ,че това е съвременен европейски въпрос .
  Лошото - отдавна е трябвало да сме го осмислили.
  Смея да твърдя ,че някъде тук е и разликата Европа - Америка и техните достойнства,принос за света в настоящия момент.
  Още веднъж - БЛАГОДАРЯ!

 82. 82 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#78] от "nik_177.":
  Хайде, не прехвърляйте вината само на Дянков. Той началника му верно си падаше малко прос. и неграмотен, ама това не го оправдава.

 83. 83 Профил на GiGi
  GiGi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#74] от "moon744":

  А какво трябва да се говори за тях?
  Ти си се радвай на къшея хляб и продължавай да бълваш злоба в коментарите, докато нормалните хора си живеят живота.

 84. 84 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#13:"beroe"]ГЕРБ е основната проевропейска сила в момента. [/quote]
  Бойко - най-маститият български европеец ! Да живей !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#80] от "Bacillus_Bulgaricus":
  +++ ... а ако сложим и за отправна точка на "ИЗХОД от соца" управлението на ОДС 1997-2001 г. когато фактически се извърши "културната революция" на неолиберализма от хунвейбините на Костов ... нещата стават бая далечни в исторически план, ако до тогава някаква нова вълна не мине през кръстопътя на народите на който живеем

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#80] от "Bacillus_Bulgaricus":

  БАЙ ГАНЮ Е БЕЗСМЪРТЕН, девойко!
  Нима не знаеш?

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#83] от "Гергана":

  Много е важно, кой и защо има основание да се мисли за нормален живеейки продължително в една изключително подходяща среда стимулираща анормалност.

 88. 88 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 999 Любопитно

  До коментар [#27] от "qwertqwert":

  Добре е че изразихте мнението си но стойността му не е много голяма ,поне не толкова колкото е претенцията в него.

 89. 89 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#1:"marshalov"]Имате проблем? Сложете си АЛФ за премиер и няма да имате проблем.[/quote]
  А вие имате дваж по-голям, защото природните закони са непроменливи, за разлика от изборните.

 90. 90 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  То според дайнов преди изборите и Станишев беше лице на про европейската реформирана левица и контрапункт на милиционерската хунта на Борисова, ама какво стана.. червен му е задника на дайнов и както и да се върти все някой ще му го вижда сега и възхвали за комунистическия проект на царя е почнал да пише...

 91. 91 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#8:"bluescreen"]Сигурно за да тръгне един материал из медиите първо трябва да съдържа определена доза политкоректност и после свободно да си развиете тезата накъдето си искате.[/quote]
  Да бе, сигурно "Дневник" е "Работническо дело".

 92. 92 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#86:"convince"]БАЙ ГАНЮ Е БЕЗСМЪРТЕН, девойко!
  Нима не знаеш? [/quote]

  Бай Ганю не е безсмъртен, безсмъртна е бай ганювщината, но и тя рано или късно ще си намери майстора.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 93. 93 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Битов фашизъм?

  Моля?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  КОХОРТАТА от комуноприспособенци начело с хитреца от с. Правец, сега град, живееше нормално и доволно благоговеейки пред датата 9.9.1944 г. издигайки паметникът на Орлов мост в София благоговеейки коленопреклонно, типично по байганювски.

  Техните възпитаници днес са готови да пребъдат под попечителството на прероденият му физически образ на бившата му телоохрана родена в с. Банкя близо до София станала и тя град по естествени нужди и причини.

  Бай Ганю освен псевдокомунист, може да бъде всякакъв, както пише по-горе, но нокога истински демократично устроен индивид, защото тогава неби бил и приспособенец, което е основната му цел в жизнения му цикъл.
  Не само на него, а и на поколенията му.

 95. 95 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#21:"hope"]Обаче да попитам: това правителство е избрано на демократични и свободни избори. Аз искам да го свалим с протести. Демократ ли съм?[/quote]
  Ами-ии, демократ си.
  Щом самото правителство не е изградено от демократи и не се сеща при очевадна липса на доверие и подкрепа да подаде оставка, то демократите са длъжни да му посочат вратата.

 96. 96 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#92] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Тогава България няма да бъде същата!
  Това ще е друга държава.

 97. 97 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#83] от "Гергана":

  Имате странна представа за нормалност. Явно не сте прочела статията. Щом намирате нещата в България за нормални, погрижете се за себе си.

 98. 98 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Евгений Дайнов този път умишлено е пропуснал да съобщи поименно, най-новата група "демократи", намерили място в скута на Бойко. Вечно мучащите, вечно недоволни и търсещи закрила на "силната ръка". Интересно ми е, какво ще правят тези 22-ма в движение, ако всеядния Борисов се коалира с тяхните врагове - БСП, ДПС или ББЦ? Той вече даде индикации за това. Каза, че отваря вратата, към всеки от тях. Ето ги и тях:

  Евгений Михайлов, Едвин Сугарев, Теодора Димова, Любо Канов, Георги Боздуганов, Йордан Василев, Александър Кипров, Александър Петров, Георги Липовански, Ваня Костова, Иван Цанев, Милен Радев, Петър Цанков, Вера Петрова, Доника Георгиева, Корнелий Савов, Блага Янкулова, отец Стефан, ген. Кирил Радев, Росен Елезов, Георги Мархолев, Васил Каркеланов ...

 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  НАРОЧНОТО опростачване на нацията има своя дата и тя е 9.9.1944 година.

  То е проведено за да може изкуствено да се създаде разделянето на нацията на "наши" и "ваши".

  Тази тенденция продължава и днес, като особено силно се стимулира от нарочно създадената с тази цел структура от неокомуноприспособенци на ГЕРБ.

 100. 100 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доживях да се съглася с текст написан от Евгений Дайнов... Направо не мога да повярвам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK