Десет съвета за спасение при гръмотевична буря

Буря над София

© Красимир Юскеселиев

Буря над СофияКаква е адекватната реакция, когато човек попадне в гръмотевична буря - прочетете съветите на Столичното управление "Пожарна безопасност и защита на населението":  


- Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари. При наличие на сух предмет седнете върху него.


- Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете и плътно съберете крака в ходилата. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си. 
- Ако сте на велосипед, слезте от него. 


- Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети. 


- Ако сте сред природата, подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. 


- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. Ако сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега. 


- Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци. 


- По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат. 


- Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото. 


- За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана. При градушка


- При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK