Цветанов беше осъден на четири години затвор, защото отказал да разпореди подслушване (видео)

Цветанов на излизане от съдебната зала, след като в понеделник беше оправдан по друго дело срещу него - за длъжностно присвояване.

© Георги Кожухаров

Цветанов на излизане от съдебната зала, след като в понеделник беше оправдан по друго дело срещу него - за длъжностно присвояване.Софийският градски съд (СГС) осъди бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на четири години затвор по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на Специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров, съобщи агенция "Фокус".


Според прокуратурата бившият вътрешен министър пренебрегнал разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС- та. 


Цветанов е бил осъден и да не заема отговорна длъжност за срок от 5 години, като ефективната присъда определено изненада подсъдимия, пише "Правен свят".
По-рано днес от прокуратурата заявиха, че престъплението на Цветанов не е тежко и поискаха три години затвор с пет години изпитателен срок.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1925 гласа

  1. Да, щом е нарушил съдебно решение (10.75%)
  2. Да, но не по делото за СРС-тата (1.25%)
  3. Не, присъдата ще бъде смекчена (21.14%)
  4. Не, ще бъде оправдан по всички дела (48.00%)
  5. Зависи кога ще са изборите (15.79%)
  6. Не мога да преценя (3.06%)


Процесът се гледаше по съкратената процедура и започна в края на март. Днес беше представена справка от прокуратурата във Велико Търново, от която трябваше да стане ясна точната дата, на която е образувано производството срещу Орлин Тодоров.


Съдът държеше на тази справка, за да е сигурно, че исканията за подслушване не са направени, преди да е образувано производството. Справката трябва да бъде разгледана още на предишното заседание, но се забави.  Днес тя беше представена при закрити врати, като така преминаха след това и пледоариите.


Не стана известно защо те бяха засекретени, както и защо съдия Тони Гетов не е прочел задължителното в тези случаи определение.


Гетов обобщи накратко защо е наложил ефективна присъда: според съдията Цветанов е действал като орган на власт, от който единствено е зависело дали ще бъдат приложени СРС-тата срещу Тодоров, предаде "Правен свят". Съдът поясни, че отказите за подслушване са от септември и октомври 2009 г., а разрешенията, които впоследствие са дадени и има прилагане на СРС, са година по-късно. 


Според Гетов изцяло извън компетенциите на бившия вътрешен министър е било да пише "Не". В случая ставало дума за обвързана компетентност с председателя на съответния Окръжен съд. Съдът е разрешил прилагането на СРС и оттам задължение на вътрешния министър е само разпореждането на това прилагане, но не е преценката дали това да се извърши, заяви още Гетов. Според съда Цветанов е действал и с пряк умисъл, което се виждало от удивителните знаци и подчертаването на шестте "НЕ"- та. 


Според съда е налице още, както завишена обществена опасност на дееца, така и на деянието. Относно опасността на дееца Цветанов, съдът подчерта, че той е бил вътрешен министър, респективно с голям властови ресурс, от което следва, че настъпилите вредни последици за значително по-тежки, отколкото при други подобни престъпления.


В първия ден след изборите бившият вътрешен министър беше оправдан по обвинението за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР. Утре започва третото делосрещу него и трима бивши директори на СДОТО за нерегламентирано подслушване.


По-рано днес Цветанов заяви: "обясних аргументите си защо не съм извършил тези престъпления, за които прокуратурата твърди", каза той, цитиран от БГНЕС. Според защитникът му - адвокатът му Менков Менков прокуратурата е омекнала за няколко дни и вече не иска 5 години затвор (колкото беше за делото, по коеот Цветанов беше оправдан), а иска три години условно. "Това означава, че разбира несъстоятелността на обвиненията, които повдига и поддържа. Нямаме никакво съмнение, че всеки съдебен състав по трите дела на Цветанов ще спази закона и ще го оправдае, защото законът е такъв – той е спазил закона", каза още Менков.


Съдът бил под натиск
След като излезе от залата, бившият вътрешен министър Цветанов повтори, че е невинен, но за разликата от понеделник, когато благодари на българския съд, сега сподели, че съдебният състав е бил под натиск. Информацията той имал от адвоката си Ханс Петер Ул: "Казах ви, снощи, когато посрещнах д-р Ханс-Петер Ул, той ми сподели информация от достоверен източник, която в момента не може да назове", заяви той, цитиран от "Фокус".


По думите му той знае за кого става на въпрос и когато трябва ще бъде упоменато. Цветанов не пожела да коментира от коя власт е въпросният човек. "В момента няма окончателно финализиран съдебен акт. Това, което ще направим е, че ще обжалваме. Убеден съм, че съдът действително ще се произнесе по съвест, а не по начина, по който видяхте", заяви още бившият вътрешен министър.


Той обяви, че ще обжалва решението.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK