Съдът обяви ареста на зам.- шефа на митницата в Свиленград за незаконен

Съдът обяви ареста на зам.- шефа на митницата в Свиленград за незаконен

© Анелия НиколоваАпелативният специализиран наказателен съд пусна без мярка за неотклонение задържания на 21 май заместник-директорът на Митница Свиленград Георги Георгиев и обяви арестът  и обвинението в държане и трафик на наркотици по поръчение или в изпълнеие на организирана престъпна група - за незаконни, предаде "Правен свят"


Единствената цел на обвинението билада се промени подсъдността на разследване от Хасково в София
Доказателства за съществуването на организирана престъпна група се съдържат само в показанията на един от разпитаните агенти от ДАНС, който е заявил, че е получена информация, че Георгиев е придобил около пет кг таблетки амфетамин от лице, известно като лидер на такава група, занимаваща се с трафик и разпространение на наркотични вещества. Повече детайли - колко участници има в групата и кой е нейният ръководител, кога е действала липсват.


Освен това съдът констатира, че тези показания на единия агент от ДАНС не се подкрепят от неговия колега.
"Следва да се отбележи още, че освен това показанията на същия агент на ДАНС са изолирани и не се подкрепят от показанията на втория агент - негов колега. Тук е мястото да се посочи, че законът в чл. 219 НПК изисква повдигането на обвинение да бъде извършено след събиране на достатъчно доказателства за виновността на определено лица в извършване на престъпление от общ характер. Съставът на съда намира, с оглед изложеното по-горе, че в конкретния случай повдигането на обвинение по чл. 354а, ал. 2 т. 1 от НК по отношение на Георгиев, представлява заобикаляне на закона с цел  промяна на подсъдността на разследване от гр. Хасково в гр. София", пише в определението. 


Георги Георгиев беше задържан  след операция на ДАНС и прокуратурата, която е била сигнал и образувано досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група за трансграничен трафик на наркотици. В служебният му автомобил беше открит амфетамин, предназначен за Турция. Тогава беше съобщено, че трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави.


Апелативният специализиран съд опровергава  това и отбелязва, че тази версия не почива на никакви доказателства по делото и се опровергава от показанията на шефа на митница Свиленград Валери Стайков. В показанията си той обяснил, че приятелска футболна среща между митническите ведомства се е провеждала веднъж годишно, а футболният мач вече е бил проведен и то в Свиленград, а не в Турция.


При ареста на Георгиев бе съобщено още, че дрогата е открита в служебния му автомобил, но от определение на съда става ясно, че колата е била ползвана и отговорника за автопарка на митницата, а не само от Георгиев. Заради това съдът смята, че не може да се прави категоричен извод, че именно обвиняемият е оставил там наркотиците.


"За наличието на такова съмнение следва да се отбележи и обстоятелството, че разследващите при извършване на претърсването на превозното средство, видно от приложения по делото протокол,


са започнали  претърсването с директно насочване към задната седалка на колата, повдигнали са я и са установили пакетите с амфетамин.


Няма представени по делото до момента резултати от дактилоскопни и или ДНК изследвания, каквито са назначени и от които евентуално да може да се направи извод за някаква обективно и субективно доказана съпричастност на обвиняемия Георгиев към процесните наркотични вещества", е записано още в определението. От съда обръщат внимание на факта, че според показанията на агент от ДАНС за операцията е имало създадена организация и оперативно следствен план за действие. При това положение, според съда трябва да се изключи като годно доказателствено средство протокола за претърсване и изземване на служебния автомобил, поради това че наличието на план за разследване изключва неотложността на действието "претърсване".

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  А пакетите с амфетамини ще му върнат ли, или ще му ги платят по цени на дребно с лихвите ???

 2. 2 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално
 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 820 Гневно

  Хан Крум ли трябва да бъде назначен за съдия....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ми браво на съда!Някой оставил у човека кило наркотици и веднага го обвиняват,че е наркотрафикант!Комунистите загубиха катастрофално иведнага започнаха аномалиите и престъпленията в Държавата.

 5. 5 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ...извинете-засилиха се аномалиите...

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  То беше ясно, че БСП се опитва предизборно да имитира борба с корупцията и престъпността. И под тоя благовиден предлог да удари някой неудобен. Другарите винаги така действат, подмолно, нагло, облечено в красиви фрази.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 983 Весело

  [quote#4:"mavricii.plovdiv"]Някой оставил у човека кило наркотици и веднага го обвиняват,че е наркотрафикант![/quote]
  И този някой после го изпортил, посочвайки къде точно в колата му ги е оставил:
  [quote#0:"статията"]разследващите при извършване на претърсването на превозното средство, видно от приложения по делото протокол, са започнали претърсването с директно насочване към задната седалка на колата, повдигнали са я и са установили пакетите с амфетамин.[/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Така действа прокуратурата на мафията БСП. Незаконни арести, незаконни обвинения. И ако се намери някой съдия, който лесно се гъне или може да бъде купен или притиснат, току виж имало и присъда. Справка Тони Гетов.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  мммдаа,
  1. ДС -ейците си делкат пазара на наркотици?
  2. БСП си арестува касичката?

 10. 10 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Пак съдът срещу прокуратурата, и пак съм за съда. Коментарът на Танов /http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4106245/ е изцяло в полза на съда. Досъдебната фаза!!!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А забравих
  3. Отстраняване на ГЕРБ аджия.

  А да , един паркинджия не се ли самовзриви?

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Човек да се смее ли да плаче ли?
  От една страна, съда може и да е прав, защото страхотните експертни качества на ДАНС, особено при отсъствието на най-компетентния шев, др. Пеевски, някак изглеждат невидими.
  От друга страна, ако в гаража на митницата, където са служебните коли се търкалят наркотици с килограми, освен че е показателно, но и някак намеква за "доброто" ръководство в конкретната митница, но и на национално равнище.
  И това се случва, след като Станишев и Орешарски, в предизборната си обещания, ореваха публичното пространство, че ако и след като вземат властта, от митници, ДДС-та и прочие, ще плуваме в поток от милиарди ( не уточниха че потока ще е от пари назаем, може би от разсеяност) .
  Както се казва, рибата мирише от към главата.

 13. 13 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 858 Неутрално

  вече е видно ,че ДАНС е частна агенция на определени лица ...Правят нещо , което в последствие се оказва ,че е едно НИЩО а за какво им се плаща тогава .

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Ако човекът е невинен за момента , това е доказателство за безпристрастността на съда. И провал на разследващите.

 15. 15 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...са започнали претърсването с директно насочване към задната седалка на колата, повдигнали са я и са установили пакетите с амфетамин."

  Ами знаят къде са ги оставили. За какво да се напъват излишно?
  Мале, мале...и тия се грижат за националната сигурност...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 16. 16 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако беше пътувал с градския транспорт, нямаше тъй да го оклепат.

  Ами ако е изпял всичко и сега замазват положението?

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  [quote#8:"15 лалета, 15-ти ред... и мястото заето..."]Така действа прокуратурата на мафията БСП. Незаконни арести, незаконни обвинения. И ако се намери някой съдия, който лесно се гъне или може да бъде купен или притиснат, току виж имало и присъда. Справка Тони Гетов.[/quote]

  Специализираната прокуратура беше създадена от ГЕРБ и прокурорите в нея бяха внимателно подбрани за да провеждат политиката на Цветанов "Всеки българин с обвинение".

  Вината на БСП е дотолкова, че след като яростно се съпротивляваха на създаването и когато дойдоха на власт не направиха нищо за да я закрият.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  И що шум се вдигна в пресата? А се оказва "Пшик!" работата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Оправихте ми деня с това определение.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Задържан заради показността преди изборите, пуснат от съда. Ето, така ни управлява мафията - БСП и ДПС

 21. 21 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съда е определил, че човека е накиснат от ДАНС и агентите му, вероятно на които им е платено затова. Защо съда не определи нещо и за тях ?

 22. 22 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 858 Неутрално

  и ние му плащаме заплатата на този съдия. аз се чудя защо журналистите не вземат да го проучат на този другар. сигурен съм че ще намерят любопитни неща.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 23. 23 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#8] от "15 лалета, 15-ти ред... и мястото заето...":

  Абе да ти кажа май си позабравил великата реплика: "Ние ги хващаме, те ги пускат". Нали оня осъдения се плюнчеше и се пенеше няколко години по телевизиите през ден и раздаваше присъди и обвиняваше съдилищата в корупция и мафиотщина, при положение, че същата тая прокуратура извършваше арести и претърсвания които в последствие падаха в съда и доказателствата отиваха в тоалетната .. така, че или така си действа прокуратурата по принцип или каквато е на бсп такава е и на герб .. а като се замисля - прокуратурата би следвало да е ничия или ако е нечия то тя е на главния прокурор - друг е въпросът чий точно е главния щото един си го избира, после при друг работи ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Нищо на тази нещастна територия/ това, не е държава/ не е истинско. ВСИЧКО Е ИМИТАЦИЯ! Политика, икономика, социална дейност, медицина, образование. Но, за да я докараме до това състояние, най - голяма ''заслуга'' има правораздавателната ни система , която е призвана да осъществява основната функция на държавата - справедливостта. Според мен, посткомунистическия хаос, бе старателно планиран и проведен, за да може корпорацията БКП/БСП/ДС/КГБ да осъществи завземането и на целия икономически ресурс.

 25. Накрая ще се докаже,че били за лично ползване и ще му ги върнат с извинения ...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Тъкмо похвалихме съда за присъдата на Цвъко и сега пак-номера...

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Свинградската митница е най-сериозната митница!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Брилянтна операция на ДАНС.Тоя май го киснат,ама са попаднали на грешен съдия.Трябва нещо да не си е платил човека и сега ще го бутат да опере пешкира.Или има вече човек за неговото място...И това дело ще отиде при делата на ЦЦ.Присъди с безумни мотиви за нищо,но отпаднали на втора инстанция.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 29. 29 Профил на nyakimoff
  nyakimoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредният вот на недоверие приключи без изненада за никого. Хубаво е човек да си мисли, че живее в демократична страна, въпреки че нещата, които се случват са винаги предварително известни на всички. Правителството остана на власт, даже и без участието на „Атака”. Но всички ние предварително знаехме, че за това са достатъчни гласовете на ДПС. Поредното българско правителство получи право на живот от тази партия. Нищо, че само преди няколко дена, по време на изборите за Европейски парламент, ДПС ни даде още един урок.
  ДПС открито доказа, че е етническа партия, която вече може да си позволи демонстративно да покаже своето неуважение към българския народ. Тя си позволи да избере Делян Пеевски за евродепутат, който с назначаването си за шеф на ДАНС взриви българското общество. Последваха месеци демонстрации и невиждана досега „обсада” на парламента от полиция. И защо не? За толкова години във властта ДПС придоби необходимото самочувствие на основен балансьор, определящ политическия живот на България. През 1992 г. ДПС свали първото демократично правителство на Филип Димитров, като открито заяви, че падането му от власт се дължи на „депесарските шутове”, които раздава на несъобразяващите се с него партии и правителства. И преди и сега ДПС открито може да си позволи да покаже решаващата си роля в политическия живот на България.
  Ама нищо! Важното е да сме толерантни! 500 години все сме се научили на нещо.
  Сега ДПС има нови цели. Те са ясно очертани в предизборния клип на партията. „ДПС в Европа, Европа в България”.
  А може и да се окажем първата страна, вкарала турска етническа партия в Европейския парламент.
  Е, има с какво да се гордеем!

 30. 30 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Нормално митничарите винаги работят "законно" и е недопустимо да се задържат !

 31. 31 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Ние ги хващаме, те ги пускат!" Алоу, комунягите и вие така ли, бре? Нали бяхте "различни"??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK