ВКС засили тълкувателната дейност през мандата на Лазар Груев

Лазар Груев

© Николай Николов

Лазар ГруевКогато преди седем години проф. Лазар Груев поема председателския пост на Върховния касационен съд заварва за разглеждане две тълкувателни дела. Оттогава досега са образувани и приключени 96 тълкувателни казуса на ВКС. По 75 от тях вече са публикувани и тълкувателните решения. Тези данни изнесе председателя на ВКС в своя отчет на дейността на върховното съдилище по време на неговия мандат, който изтича през ноември тази година.


Самият той постави акцент върху тълкувателната дейност, като подчерта, че Конституцията е възложила на върховния съд точно тази грижа – чрез тълкуване на спорните казуси да се преодоляват противоречията в съдебната практика, защото, подчерта проф. Груев, "уеднаквяването на практиката във всички съдилища означава предвидимост и уважение към гражданите, за да повярват те, че законът се прилага еднакво към всички".


Председателят на ВКС създаде прецедент, като прочете концепцията си, която е представил пред Висшия съдебен съвет преди седем години, когато е встъпил в длъжност, и отчете кое е изпълнил и кое не успял. Освен засилване на тълкувателната дейност той посочи и конкурсите за съдебни помощници, които са били четирима преди седем години във ВКС, а сега са 30. При това всички съдебни помощници са назначавани само с конкурс, като самите комисии за конкурсите са се оглавявали от зам.-председателите на ВКС.
Специализацията на съдиите по граждански дела е другият изпълнен ангажимент на Лазар Груев. Той обособява две направления в рамките на гражданската колегия, което е изисквало огромни, сложно организационно преформатиране на съдебните състави, но е довело до разглеждане на делата от специализирани граждански съдии.


Основните предизвикателства пред ВКС, обобщи проф. Груев, бяха свързани влизането в Европейския съюз и с това, че съдът правораздава според три основни правопорядъка: нашето вътрешно право, международните договори, по които България е страна и правото на ЕС. "Това наложи и активизиране на тълкувателната дейност, без която ВКС нямаше да може да изпълнява основната си функция", отбеляза той.


"Моята цел беше не само да се стабилизира върховният съд, но да се превърне в съдилище с европейски дух", добави той. "За тази цел опитах да внуша на всеки съдия от ВКС да правораздава така, че винаги да е отговорен пред собствената си съвест, а председателят е длъжен да бъде гарант на неговата независимост", каза още магистратът.


Проф. Груев цитира Антоан дьо Сент-Екзюпери като метафора за целите, които е опитал да постигне през седемгодишния си мандат: "Когато започваш да строиш кораб, не започвай със събиране на дъските, а събуди у мъжете, които ще плават на бъдещия кораб, копнежа по откритото море".


Като свой неуспех проф. Груев посочи, че не е могъл да създаде обстановка съдиите да действат като екип при вземането на тълкувателни решения. "Когато едно решение се взема с 45 на 43 гласа, то си е напълно легитимно решение, но постигането на по-здраво обединение би направило по-убедителна водещата теза", каза председателят на ВКС.За 2013 г. българските съдилища са разгледали 705 000 дела


От общия брой разгледани дела миналата година дела – 705 000, районните съдилища са разгледали 510 000, а окръжните – 118 000. Най-натоварени и през миналата година са софийските съдилища. При средна натовареност 40-50 дела месечно на съдия в страната, в Софийския районен съд са 140. Същото важи и за Софийския градски съд, където средната натовареност е 40 дела на съдия на месец, докато за страната тя е 10 дела.


Намалява броят на разрешенията за използване на СРС. За 2013 г. са издадени 8330 разрешенията, което в сравнение с предходни години е намалено с 30 на сто. Половината от съдебните разрешения СГС, на второ място е Пловдивския окръжен съд, а на трето – Специализираният наказателен съд.


Най-много обвинителни актове са внесени за общоопасни престъпления, следвания от престъпления против собствеността и финансова данъчната система. Делата за най-тежките престъпления – убийства, са били 12% от общия брой. От гражданските дела най-голям проблем са създали т.нар. заповедни производства. Това наложило ВКС да приеме неотдавна най-голямото свое тълкувателно решение, което съвсем скоро ще бъде публикувано.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 442 Неутрално

  По време на мандата си Лазар Груев доказа, че е мъдър и почтен човек, дано и следващия председател на ВКС е като него.

 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 671 Неутрално

  О, Боже, намерили с какво да се похвалят! ВКС е просто една аукционна къща - може всичко да се купи стига да си готов да наддаваш докрай.

 3. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 442 Гневно

  Ега ти законите, щом професионалистите имат нуждата от "тълкуватели"! А правилото "Незнанието не извинява!" - кога ще го изтълкувате! Или всички да завършим право и един ден седмично да ви четем тълкуванията. Какво да говорим като Парламентът си мери работата "на килограм" и се гордее колко поправки, за колко часа, след приемането, са направили!

 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  Божке, редакцията намери сили да напише няколко добри думи за човек който оплюваше 7 години

  и най-умният си е малко прост....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK