От коя страна да търсим лявото?

Сергей Станишев на пресконференцията на БСП в изборната нощ

© Георги Кожухаров

Сергей Станишев на пресконференцията на БСП в изборната нощПрепубликуваме текста от "Дойче веле". Акцентите са на "Дневник".


Няма спор, че електоралната изненада в България беше сривът на БСП. Когато се обърне колата, обяснения много: срамно слаб лидер под чехъла на жена-бизнесменка; унизителна коалиция с ДПС и съмнителна зависимост от Атака; нерешителни политики...


Основната причина обаче ми се вижда  невъзможността за обединяване на левите около някакъв идеен център. Защото ако се сумират четирите процента, отишли в АБВ, трите процента на Българската левица и поне още три за Националния фронт за спасение на България, чиято програма е обърната към трудещи се и пенсионери, ще стигнем до традиционната една трета от избирателите, които чакат оферти отляво. Какво прави толкова трудно единството днес?
1/ В Европа левите победиха в няколко закъсали южно-европейски страни


В Гърция програмата на спечелилата Сириза може да се резюмира с едно заглавие на Дарио Фо: "Няма да платим, няма да платим!". Наистина, всяка революция започва с призив за анулиране на дълговете. И наистина съотношението между натрупан капитал и жива трудова сила днес е достигнало критични измерения. Но дали би увлякла подобна програма застаряващите населения на Европа, които разчитат на пенсионни схеми и спестявания? Представете си го така: пенсионният фонд на една държава е призован да се откаже от парите си в името на младежите от други държави...


Не се забелязва и типичната за левите движения щедрост, безкористност и готовност за лишения. Самата битка за анулиране на дълговете се изразява повече в термините на конспиративната теория и националния интерес, т.е. в последна сметка егоизмът на едни страни се противопоставя срещу този на други. Така идеята за "космополитно ляво" всъщност се оказва някакъв маскиран национализъм.


2/ Левите и в България, и в Европа се самоопределяха чрез по-умереното, ако не и положително отношение към комунистическото наследство.


Но това наследство е противоречиво, тъкмо заради него се водиха мъчителните символични войни между сталинисти и перестройчици, между марксисти и социалдемократи. Някакво единство в левицата създаваше сантиментът към Русия, с червената звезда отгоре. В България това се наслагваше върху възпитаваната от училище омраза към "турското робство" и благодарност към "братушките". Но ето ви беда: изведнъж на кормилото в Кремъл се озова крайно десният Путин с неговите олигарси, които не само установиха неравенства от времето на царете, но и спечелиха уважението на крайната десница в Европа с национализма, християнския фундаментализъм, хомофобията, полицейщината, с една дума - с решителното си "лидерство". Хайде бъди русофил, редом с Пат Бюканън или Марин Льо Пен!


3/ Изпод краката на левите беше издърпана тяхната социална база.


Вече от 3-4 десетилетия сме свидетели на разпадането на класите. Тоест, на онези големи групи хора, които си приличат по собственост, култура, интереси. Фабричните работници, заради които възникна евопейската левица, днес са малобройни и високо платени специалисти - работникът в заводите на БМВ със сигурност не е авангард на революцията. Работниците в България наистина са в плачевно състояние, но пък са още по-малобройни и корпоративно зависими. Пост-маркситът Херберт Маркузе търсеше революционния потенциал у студентите. Наистина, те са бунтовни по дух, но поне в страни като България - не особено леви, защото наместо с бюлетини и улични битки предпочитат да гласуват с краката си, излизайки на общия европейски трудов пазар. Тази мобилност, съчетана със способността им да боравят с новите технологии, ги кара да се чувстват привилегировани и да се гнусят от простия народ.


Кой друг? Селяните ли да са леви? От една страна става дума за едри капиталисти, забогатели от еврофондовете, от друга - за оставени на доизживяване /пак благодарение на еврофондовете!/ стари хора, един вид резерват на европейското село, а пък в България - един вид старчески дом на чист въздух. Наистина остават новите пролетарии, изключените: имигранти, безработни, временно-заети /т. нар. "прекариат"/, а в случая на България - ромското малцинство. Но тези групи са слабо организирани и ангажиментът към тях повече прилича на филантропия, отколкото на революционна мобилизация. А във филантропията традиционно по-добри са дясно-популистките партии.


4/ Либералните каузи от типа на еднополовите бракове наистина обединяват много леви на запад


и теглят ясна черта между тях и консервативната, неорелигиозна десница. Но по тази тема със сигурност по-добри са либералите. А ако говорим за България, подобни въпроси интересуват софийската привилегирована интелигенция, докато у по-възрастния и по-ниско образован електорат на левите формации те будят само глуха ярост.


5/ Класически за старата левица са исканията за по-високи данъци и съответно повече преразпределителна солидарност


Видяхме опита на Оланд да приложи подобна политика на дело, а Станишев - на приказки. Но в България "лявата чувствителност" се носи както от дисциплинирани комунисти и социалдемократи, така и от анархистични индивидуалисти, от хора либерални, мобилни, често зелени. Как карате тези групи да се доверяват на бюрократичната машина? Те май дори са готови да жертват елементи от социалната държава, само и само да не плащат повече. Битката между протекционисти /които могат да се самонаричат националисти, антиимпериалисти, евроскептици/ и космополити /те пък се кълнат в човешките права, евро-федерализма, глобализацията/ по-лесно ражда нови формации, отколкото общ ляв фронт.


6/ Лявото е разделено дори по най-важната тема в историята на своите борби: труда


За какво да се бори една нова левица - за онези, които се трудят, или за привилегиите, които дава социалната държава, независимо дали се трудиш или не? Защото нали трябва да вземеш от работещите, за да дадеш на майки, болни, бежанци, безработни...


Идейният хаос вдясно не е по-прост, самият съвременен свят разбърква двуполюсното мислене. Но десницата се оказа по-ефикасна в произвеждането на врагове /емигранти, терористи, руска заплаха, държавен фалит/ и съответно - на решителни герои, готови да ги преборят. Левите тичат подир събитията и гледат някакси да надборят десните борци - Станишев бори Борисов, италианската левица - Берлускони, руската интелигенция - Путин. Но с такова борбено подтичване трудно можеш да ентусиазираш избирателите.


И идеологическата мъгла се стеле още по-гъста от преди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  От тъмната страна на Луната!

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Това не е проблем на политиката.Тя,политиката,се занимава с по-сериозни неща.

 3. 3 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 788 Неутрално

  От коя страна да търсим лявото?

  От задната.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Не знам дали трябва да търсим ЛЯВОТО,или по - скоро да търсим,как да се отървем от него ЗАВИНАГИ!

 5. 5 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тема за размисъл за някои форумни русофоби е мястото на Путин в следната конструкция на Ивайло Дичев:
  "Левите тичат подир събитията и гледат някакси да надборят десните борци - Станишев бори Борисов, италианската левица - Берлускони, руската интелигенция - Путин".

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 6. 6 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  От стараната на парите , там лявото най обича да бърка и преразпределя...!!!>>>

 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "невъзможността за обединяване на левите около някакъв идеен център"

  хахаха ще падна, каква е тая невъзможност и кои са тия леви - бабите, циганите, неграмотните и Стефан Данаилов. бабите са обединени, за циганите и неграмотните обединителния идеен център е една скара на площада и безплатно ги карат там с автобусите, това сътвори червеното ръководство откъм идеи

 8. 8 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Докато Станишко се мъчи да пребори Бойко в личностен план, шансът му за победа клони към нула.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Няма значение от коя страна и къде да търсим лявото...! В България, както знаем, то е на всеки километър!
  Лошото е, че скоро не се очертава да е през по-голяма дистанция! Гарантирано от ГЕРБ!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Martin Boyadzhiev
  Martin Boyadzhiev
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Добре бе, къде са тия 3% за Българска левица? Аз тук http://results.cik.bg/ep2014/rezultati/ виждам 0.492%. Не се ли научихте да се съмнявате и проверявате дори запетаите в опорните точки на Моника?

 11. 11 Профил на lokonchik
  lokonchik
  Рейтинг: 402 Неутрално

  По банковите сметки ще ги намериш!

 12. 12 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Изпод краката на левите беше издърпана тяхната социална база. - Тук не съм съгласен - те още залагат на социалните придобивки за хората!

 13. 13 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Доказва го и социалната политика на правителството на Орешарски!

 14. 14 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Странна партия е БСП,избирателите и въздишат по другаря Путин,върхушката им се държи като капиталисти от началото на 19 век.В идеологически план пълен вакуум.
  Появи ли се някой стойностна личност с леви убеждания,като проф.Близнашки например,веднага бива ихвърлена в ъгала.
  Затова пък празнодумци като К.Добрев,Кутев и М.Манолова са на почит.
  Какво ляво има да се търси в БСП.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 15. 15 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Дичев живурка в някакъв друг свят. На тъжни леваци. На руски ти кънти главта, приятелче. На разочарован руски.

  Navigare Necesse Est
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Професионален ляв демагог , популист и дребен мошеник :)))
  .."'Но десницата се оказа по-ефикасна в ПРОИЗВЕЖДАНЕТО на врагове /емигранти, терористи, руска заплаха, държавен фалит/
  ..........
  "Може би те , тези опасности НЕ съществуват ? А Крим ? А фалита на Гърция ?? А терористите -от Ню Йорк - до Бургас ?????
  ИЗМИСЛЕНИ от десницата ли са ??? ФИКЦИЯ ???? Няма ли ги ???:)
  ....................
  А "левите" олигарси от БКП в България ?? И тях ли десните ги ИЗМИСЛИХА !!! А ДС - БКП мутрите - бандите ?? И тях ли ги измислиха десните ??? :))
  ...................................
  от друга - за оставени на доизживяване /пак благодарение на еврофондовете!/ стари хора ..!!???? .!!!!??????....................................
  КОЙ ограби България и пенсионните и ФОНДОВЕ ?? Още от 1953 година ?? КОЙ ги вкара в БЮДЖЕТА - за да се строи комунизЪма ??? КОЙ пропиля ТРУДА на две поколения българи - в грандомании и ФАЛИТИ на комунизЪМа ?? КОЙ ?? КОя Партия ??? КОЙ и днес КРАДЕ от ЕВРОфондовете ???
  Десницата ли ??? ЧИЯ е съдебната система в България ??? КОЛКО присъди има ДНЕС - срещу тези кражби ???
  ......................................................
  изведнъж на кормилото в Кремъл се озова крайно десният Путин....)))
  ........ А каква е РАЗЛИКАТА между ФАШИЗМА и КОМУНИЗМА ???
  А между КГБ и СС - в Германия ??? Има ли разлика ??? Десните ли са виновни И за ТОВА ???
  Кой подкрепя Путин ?? Не , тези, които са живели в комунизма , а някакви - мечтаещи за "силни" личности ...Пат Бюканън - комунист или фашист е ?? И подкрепя Путин ?? Хахааааааа...
  .И червените баби бяха ИНФОРМИРАНИ за Бюканън !!????Хахаха..
  ....................................
  Дребен , дребен , червен , популист и манипулатор ...Дребен мошеник и плачещ за лявото, на което ДРУГ му е виновен , а НЕ то- самото на себе си ..)
  Тюрлюгювеч, забъркан от такъв, в чиято глава - има също и борш - съветскии...))

  BIG AL
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Проблемът на левите И в ЕС е друг - безпътица , идейна, политическа , липса на проекти за бъдещето, слаби лидери, профсъюзи и т.н..
  Няма аз да им ги казвам ..)) Имат си "лидери" - серГЕЙЧОВЦИ ..)
  Десните са за истински пенсиии и достоен живот, а левите - те ПАПАТ всичко , което им падне - поне у нас:)

  BIG AL
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  От коя страна да търсим? Не може да се търси нещо което го няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на severozapad
  severozapad
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Sofialand.да ти дам малко стотинки и да спреш псалмите за Орешарски...
  5-10 лева върху пенсиите ли са социалните придобивки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":


  [quote#4:"doroteus"]да търсим ЛЯВОТО,или по - скоро да търсим,как да се отървем от него ЗАВИНАГИ! [/quote]
  +++++++++++++

 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Иййй...
  И Дичев взе, че каза на местните читатели, ама много десни читатели, че Путин бил десен. А руските борци против путинизма - леви или либерални, но това са синоними в най-харесваната от тях територия.
  Нашите десни читатели са фенове на отвъдокенаската територия, щото са десни. Може и обратното. Десни са, щото харесват САЩ и не харесват десния Путин.
  А защо харесват комунистите из Русия не ми е ясно, но ми е ясно що комунистите в Русия не харесват Путин.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#4] от "doroteus":всеки има право на самоопределение и личен поглед върху нещата, останалото е диктатура или тоталитаризъм

 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Левите са си леви никога не могат да станат фашизоидни каквато е целта на някои."Десните" да внимават, че злобата личи/избива отначало на петна после изцяло.

 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  "Кремъл се озова крайно десният Путин с неговите олигарси, които не само установиха неравенства от времето на царете, но и спечелиха уважението на крайната десница в Европа с национализма, християнския фундаментализъм"

  Пълни глупости. Бивш кагебеец няма как да е вярващ християнин, а това в Путинландия няма как да е капитализъм, защото капиталистите са назначени и с болшевишки корени.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кой кретен я е писал тази статия?! Голяма каша му е в главата.

 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 752 Любопитно

  [quote#2:"vjacho"]Това не е проблем на политиката[/quote]
  Кое в живота не е политика - един пример!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 27. 27 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#21:"Graf"] десния Путин. [/quote]
  Уважаеми господин Графе,тоталитарните системи заемат целия спектър,което им е изгодно в момента това тикат напред.
  Поради това примери с Путин в този случай са безсмислени.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 28. 28 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#23:"xalikarans"]Левите са си леви никога не могат да станат фашизоидни каквато е целта на някои."/[/quote]
  Сталин?
  Не си спомням Сталин да е губил "съдебен" процес срещу политически опоненти.Виж Хитлер е загубил процеса в Лайпциг.
  Кой тогава е по голям фашизоид.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 29. 29 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз нещо не мога да стопя?
  До кога ще се говори за ляво и дясно? Кое е лявото и кое е дясното? Олигарсите на БСП_то ли са леви? Или охранените бейове на ДПС-то, да не говорим за малоумниците от Атака, дет ги интересуват само руските рубли! Та за какво ляво и дясно говорим? Питам пак?
  Не е ли крайно време да се говори за справедливо и несправедливо! Работиш-получаваш, не работиш не получаваш, значи е справедливо! Учил си и успяваш, не си учил и не успяваш, това също е справедливо! Несправедливо е :не работиш, но получаваш! Не си учил, но получаваш! Та до кога ще има такива и ще паразитстват на гърба на работещите?
  До кога такива нищожества ще се крият зад леви фразеологии, оправдавайки своя мързел?
  Или по точно е: До кога ние работещите ще търпим мързелите и ще ги награждаваме с пари и привилегии, за това че паразитстват на наш гръб?

 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Защото ако се сумират четирите процента, отишли в АБВ, трите процента на Българската левица "

  Не мога да разбера защо всички повтарят като папагали, че Българска левица имала 3%. БСП изплю една лъжа в изборната нощ за да оправдае загубата си и всички я повтарят без да проверят. Не се научихте да не вярвате на комунистите НИКОГА и винаги да ги проверявате. Българска левица има под половин процент гласове, можете да проверите на сайта на ЦИК.

  http://results.cik.bg/ep2014/rezultati/

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 752 Любопитно

  [quote#4:"doroteus"]Не знам дали трябва да търсим ЛЯВОТО,или по - скоро да търсим,как да се отървем от него ЗАВИНАГИ! [/quote]
  Мечтата на всяка ДИКТАТУРА - ДРУГОТО да го няма!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 32. 32 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Та какво отдавна значт в Европа за Гей Дмитриевич? ..."срамно слаб лидер под чехъл..."! Някакъв без достойнство, психично неориентиран. Абе, аутсайдер!

 33. 33 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Вече от 3-4 десетилетия сме свидетели на разпадането на класите"
  Вече почти 3 десетилетия се вижда формирането на нови общности, ако щете ги наречете и "класи" и те нямат нищо общо с познатото ни от учебниците на 19-20 в "ляво" и "дясно". Недоумявам как се опиваме на всяка цена да набутаме едни хора в старите обувки на дядо им и после пишем фермани как вотът бил изненада, как социолзите не познали, как цял свят се дзвери на резултати, които ние не разпознаваме, защото главата не е ... (няма да уточнявам къде). Социалните идеи на "левите" са платформа на демократичното дясно и център, защото традиционната левица няма ресурс да го осъществи. Тя умря с плановото стопанство, а то беше безкрайно отдавна. Нашата "левица" бодро е вперила поглед към "комунистическото си наследство", което очевидно определи и посоката й. Само Станишев е учуден, че е "назад". А защо не сме си "оправили държавицата за толкова години"? Ами прав е Желю Желев - демокрация се прави .....с демократи.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 34. 34 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1173 Весело

  "Не се забелязва и типичната за левите движения щедрост, безкористност и готовност за лишения."
  ХАхАХАХАХАХАХАХАХА!
  Това само някой комунист ще да го е писал... Дето сам си вярва на написаното

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 35. 35 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ммм дааа,
  Какво общо има нашето ляво с лявото в цитираните страни.

  Лявото ще се появи когато има натрупване за да го има лявото.
  Ние живеем , днес за вчера.

  До колкото пък да го търсите в БСП , или в левия или десния джоб на Станишев , надеждата да намерите там нещо е нулева.

 36. 36 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  За някои е изненада, за други не. Причината, която давам аз преди 6 месеца е по-интересна мисля, а предвижданията ми са на път да се сбъднат

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/18/2222766_viza_nedialkova_stanishev_se_otteglia_ot_liderskiia/#msgid8477565

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 37. 37 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#35:"rorikabc"]До колкото пък да го търсите в БСП , или в левия или десния джоб на Станишев , надеждата да намерите там нещо е нулева. [/quote]

  И посредата в дюкяна да му бръкнете - пак нищо, зее една дупка.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 38. 38 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  Безработни с десни убеждения - само в България

  И пак чета коментарите и пак се дивя!

  Сергиша не само съсипа БСП, но и напълно дискредитира лявото.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 39. 39 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3180 Весело

  Съединител - долен,ляв педал !

 40. 40 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чудя се, г-н Дичев не подкрепяше ли преди г-н Стани шеф, или аз нещо се бъркам.
  Има изказа на американски паркетен левичар. В България такова говорене е рядко срещано, и обикновено няма ефект.
  Например в Америка една от основните опорни точки на лявото, олицетворявано понастоящем от Демократическата партия, е антирелигиозната реторика, не от водещите политици, разбира се, които се правят на религиозни, а от тези, които са по-малко уязвими за ретрибуционните ефекти. В България къде да търсиш религиозни хора, в смисъл, наистина дълбоко религиозни, не от тези, които палят свещичка за здраве и т.н. Има ги, но са малко. Оттук и една от базите на възможно ляво мислене е неактуална.
  Еднополовите бракове са нишова тема. Това е все едно някой да се хване за абортите и да ги обяви за практическа основа на всяка политическа философия. И пак, в Америка непрекъснато се говори за еднополовите бракове, тук в България това интересува малко хора, и с право. Темата за надигането на олигарсите е къде по-важна. В Испания преди се занимаваха с тези бракове, разрешиха ги, което е добре, но по едно време загряха, че това е отвличане на вниманието от истинските проблеми.
  Капка Георгиева наскоро повдигна въпроса ( http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4106568 ) за псевдолевите. Ако погледнем отново България, какво е лявото на най-водещи политици като Курумбашев, Сидеров, Бисеров, Орешарски. Все идващи или изхвърлени от десницата, крайната или умерената, самият факт, че не са тръгнали да провеждат морални политики, които да ги стационират вдясно, означава, че няма да провеждат и солидарни политики, които са огледалният образ отляво. Донякъде по същия начин г-жа Кунева очаква резултати от Зеленогорски, хвърля го в районни битки срещу Бойко Борисов и т.н., но той не става за тази работа, това е просто един ренегат, жаден за власт и прескачащ като Супер Марио от партия в партия. Неслучайно всичките му хора в Плевен са преминали при Бареков. Странно е, че самият Зеленогорски не е сторил същото.
  Възможно решение за левия политически спектър е идеологическото преливане към дясна социалдемокрация. Това ще отблъсне контракултурните елементи в левицата, но ще размие границите с по-стабилната електорално десница, които и без това са прожекционни, сектантски и изкуствени.

 41. 41 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много точен и правдив анализ! Само не видях автора изписан, но може би съм пропуснал.

 42. 42 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"Kolchev"]Капка Георгиева[/quote]

  "Капка Тодорова", извинявам се.

 43. 43 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В Европа на тези избори загубиха традиционните партии. В български условия боковата партия въобще не я броя за дясна, тя си е лидерска, популистка и мутрагенска бизнес формация. Че левите у нас имат проблем, ясно е. Но проблемът е по-голям за десните - тях никакви ги няма...

 44. 44 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От европейските страни в които победиха левите споменават само Гърция и нито дума за Италия, където с над 30% победи Партито Демократико и би и популиста Бепо и Берлускони.

 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#27] от "El Chuncho":

  Уважаеми Чунчо, днешният режим в Русия много, ама много трудно се вписва в понятието тоталитарен. В Русия има свободна преса, с жестока критика към путинизма, има опозиция, има даже политически затворници, има политически убийства, но няма тоталитаризъм. Авторитаризъм.. може би, но онова в Русия е далеч и от трите класически модела на тоталитаризма.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Гневно

  А ако говорим за България, подобни въпроси интересуват софийската привилегирована интелигенция, докато у по-възрастния и по-ниско образован електорат на левите формации те будят само глуха ярост.

  Интересно тогава, защо аз беснея и то не много глухо ???

 47. 47 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#45] от "Graf":

  Цитат за ЖЕСТОКА критика към путинизма? Я такого не видел !!!

 48. 48 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  На снимката се вижда човекът нищожество. Днес всичко свърши за Станишев - в Европа дори са му забранили да участва в номинацията на Мартин Шулц, камоли да я обявява! Дори социалистите там не желаят повече да бъдат компрометирани от определено недостоен и без чест техен все още член.

 49. 49 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#45:"Graf"] Авторитаризъм.. може би, но онова в Русия е далеч и от трите класически модела на тоталитаризма.[/quote]
  Махни това "може би".

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 50. 50 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#48] от "xefgo":

  Верно? Би било страхотно, дай линк ако имаш, на какъвто и да било език

 51. 51 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ОТЗАД ГОСПОДИНЕ .!!!!!!!!!

  ЗА ЛЯВО ЩЕ МИСЛИТЕ ,КОГАТО ЧУЕТЕ ЧЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ДАНЪЦИТЕ КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ .!!!!
  ПЪРВИЯТ ЗАКОН .!!!!!!!!

  НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ .!!!!!!

  ЗАЩО .?????? ЗАЩОТО КАПИТАЛА ИСКА 10 % , И ДРУГИ !0 ПЛАЩА КЕШ НА ,,ПАРТИИТЕ'' .

  СПЕСТЯВА 20- 25 ,ЗА СЕБЕ СИ .!!!!!

  НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ; И ВЪЛКЪТ СИТ И ПАРТИИТЕ СИТИ , ХАЗНАТА ПРАЗНА ,НАРОДА ГЛАДЕН.!!!!!!!!!!!

  НЕМА ЛЕВА ПАРТИЯ , НЕМА КОГО ДА ИЗБИРАМЕ .
  ДЕСНИТЕ СТРОШИХА КЛОНА И СИ ПОЛУЧИХА БОЙКОТА .

  СЛЕДВА 9 -ти СЕПТЕМВРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чор":

  Значи нищо не знаете за руското информационно пространство. Взимате, примерно, Ехо Москвы и КОД ДОСТУПА на Юлия Латынина, или пък "Ведомости", може и Новая газета, Дождь...
  Може да почнеш образователната си разходка от тук: http://www.echo.msk.ru/programs/code/1326254-echo/#element-text

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#50] от "Чор":

  Гледайте нормалните телевизии ТВ"Европа" и "ОН Еър"

 54. 54 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#50] от "Чор":

  Възползвай се от това което ти пусна Графа,няма да съжаляваш.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 55. 55 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#54] от "El Chuncho":

  Не, ти ми дай кой е извадил Станишчето от агитацията за Мартин Шулц!
  Би било страхотно (а дано), но не ми се вярва (ама надали)

 56. 56 Профил на Бий ма- обичам та!
  Бий ма- обичам та!
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#4:"doroteus"]Не знам дали трябва да търсим ЛЯВОТО,или по - скоро да търсим,как да се отървем от него ЗАВИНАГИ! [/quote]
  По- скоро трябва да се отървем от такива, като ВАС, докато още не сте снесли яйцата си!

  http://goo.gl/brk7v3 http://goo.gl/0yrbTt http://goo.gl/mzyODi
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"Kolchev"]всичките му хора в Плевен[/quote]

  Демек местната структура.

 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4362 Весело

  До коментар [#28] от "El Chuncho":

  Хитлер не е спирал свободното придвижване на немци извън границите на Райха. Докато при Сталин крепостничеството бе на почит, а извън СССР излизането беше мечта за повечето.
  Много са ми смешни комунетата като вземат да говорят против фашетата, не си виждат техните кирливи ризи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Ляво, дясно ... тинтири-минтири ...

  Съгласен с Дичев, че и оттатък - че няма идеология ни у ляво, ни у дясно. Прочее ... и либералите имат гранде проблемо. Погледнете в Германия как изпаднаха от Бундестага ...

  Фукуяма се отказа от "края на историята", ама май в момента имаме "край на идеологиите". Поне в познатият им вид...
  И затова, мисля, се радваме и на избуяващите от всякъде "цепения", на всички нива. От държави до региони драпат да си решат "малкия проблем", защото "големият" - наддържавният, идейният - е в дупка. Смислова, защото изчезна, разми се базата на обособяването на класи. И се замества с обособяването на шотландци от грейтбританци, на каталунци от испанци, на Венето от Италия и още, и още, и още.
  Процесът е ясен и изводите за българите би трябвало да са очевидни. Но няма кой да им го вербализира. Ей го и Дичев - "намеква" какво няма и не можело и - до тук! А на българите това не само им предстои, ами им чука и на вратата!
  Последният доклад на Доган, "завещанието" му, на конгреса, на който му извадиха пищов, не се чу, не се коментира. А трябваше.
  Защото там Доган си каза и указа визията си - "бъдещето е на европейски гарантираните региони". Това е цитат!
  В контекста на случващото се в Европа и в България - сетете се сами каква е визията и доколко трябва да се взема насериозно ...
  Та идеологиите, поне на местна, българска почва, трябва да се съобразят с това. Както и със социалното неравенство. Което е ясно, че унищожава и маргинализира социума. И това ще трябва да се бори, както от "ляво", така и от "дясно". Но не сегашните български идеологически уроди, които в идейната си убогост заменят смисъла с етикети и вехти клишета. Пътят е един и е ясен, разликите са само в детайли и нюанси. Ама пък не върши работа на пишманполитиците и ганьовците, които се хранят и могат да виреят в сегашната система, защото "идеята" им е на паразити и компрадори, които утре доволни ще си дигнат дърмите и не им дреме за дългосрочни резултати.
  Та новите идеологии трябва да се съсредоточат в това - демаргинализация на социума и обгрижване на все още недостатъчният интелектуален и капиталов потенциал, който е свързан дълбоко със страната поради генезис и реализация.
  Това е лехата, която трябва да се кОпа. И от ляво, и от дясно.
  Ама тогава остава да се дЕлиме само по нюанси и да се мерим само по професионализъм. И не остава място за медийни "идеолози", "тънки анализатори" и сегашните "политици" и "актвисти". И къде отиват те? На бунището? Е, не им отърва. И затова ви се сервира това, на което се дивите в момента ...

 61. 61 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#60:"xm..."]Защото там Доган си каза и указа визията си - "бъдещето е на европейски гарантираните региони". Това е цитат! [/quote]

  Това е абсолютно вярно. И е част от една много стара идея, за която дори традиционните мюсюлмани предупреждаваха отдавна, но никой не смее да й даде гласност под лъжливият претекст, че се опитват да запазят етническия мир. Някои мюсюлмански организации целят създаването на триъгълник, формиран от Босна, Македония и Родопите в България. В най-бедният (отново) район на Сърбия - Санджак - са се настанили радикални ислямисти. Босна се опитва да овладее уахабитското влияние. Албания насърчава раждаемостта....

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#61] от "inadilov":
  Не мисля, поне засега ...

  Разломът между Турция на Ердоган и ДПС не е от вчера.
  И е заради ДПС и вижданията на предводителя/предводителите му за бъдещето на нахията им.
  Те си я виждат като техен вилает, а Турция им е прекалено силна и централизирана, та да им остави рахата.
  "Европейски гарантиран регион" ги устройва идеално и това може да им го осигури само Европа, ЕС демек.
  Изборът е очевиден ...
  Мюсюлманството е само инструмент, но не и най-важният елемент. ДПС предводителите много добре разбират, че мюсюлманството за тях е двуостро, и боравят много предпазливо с него. Защото би се оказало прекалено силен проводник както на чуждо, външно и доминантно спрямо тях влияние, т.е. няма да могат да го играят царчета във феодчето си, така и поради самият мат'рял. Който е минал през стъргата на държавният атеизъм и агностицизъм при соца от една страна, а от друга - ако му пуснат по-силна доза мюсюлманство - ще се отрече или направо посече сегашните си некашерни аги и бейове депесарски.

 63. 63 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#62] от "xm...":

  Всъщност аз изобщо не съм споменавала Турция, говорихме за Доган и амбициите му. Както и за притесненията на самото мюсюлманство у нас, че етническата карта може и да не е най-важният елемент, но е най-лесният по пътя към райониране. Ако не ме лъже паметта, бившият главен мюфтия Недим Генджев в битката си за оцеляване, повдигна темата за опасната мечта на Доган.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  [quote#63:"inadilov"]Всъщност аз изобщо не съм споменавала Турция[/quote]
  [quote#61:"inadilov"]Някои мюсюлмански организации целят създаването на триъгълник, формиран от Босна, Македония и Родопите в България.[/quote]
  И да си припомним скорошната изцепка на Ердоган за турска Тракия до Македония включително ...
  А и как може да се пропуска Турция, която е регионален лидер?
  Е, все пак може да оставим Тюркийето настрана, поне донякъде.
  Темата на статията е друга и решаването на идеологическия батак в китната ни мамковина би трябвало да даде в някаква степен решение и на този въпрос. Защото демаргинализацията на мат'ряла би ритнала столчето точно под местните дерибеи с феодални замашки, и депесарските неминуемо, както и би пообезсилила "идеалът Турция" както идеологема, така и със сигурност и икономически в достатъчна степен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK