Орешарски иска силен ресор за българския еврокомисар, защо не енергетиката

Орешарски иронизира, че ако ГЕРБ продължават да подбират като тема за вот на недоверие сферите на собствените си неуспехи, следващият трябва да е за финансите.

© Юлия Лазарова

Орешарски иронизира, че ако ГЕРБ продължават да подбират като тема за вот на недоверие сферите на собствените си неуспехи, следващият трябва да е за финансите.Министър-председателят Пламен Орешарски смята, че българската кандидатура за еврокомисар трябва да бъде подбрана според това кой ще получи по-силен портфейл. Самият той би искал голям ресор за България, например енергетиката, но трябва "да сме реалисти и да си даваме сметка, че нашето влияние в общността не е чак такова, че да изберем ние портфейла", казва Орешарски в интервю за "24 часа".


Той признава, че на последния Европейски съвет е подкрепил кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер 
за председател на Еврокомисията, защото тя има повече евродепутати от водената от Сергей Станишев ПЕС. В България не обявил това официално, защото никой не го бил питал. 


Премиерът неколкократно повтаря, че носи оставката в джоба си, но ще продължи да управлява, докато чувства подкрепата на излъчилите го БСП и ДПС. Отбелязва, че 90% от обещанията в социалната сфера били изпълнени. 
В отговор на въпроси за подготвяните промени в правителството Орешарски е лаконичен, казва, че ще са по-малко от пет-шест, но се въздържа да дава оценки за конкретни личности или секторите. Казва също, че тепърва промените ще се обсъждат в рамките на политически консултации. Запитан конкретно за смяната на здравния министър Таня Андреева във връзка с напрежението в Спешната помощ, отговаря отрицателно и допълва, че предстои разговор за цялостното състояние на здравеопазването. 


"Аз съм заявявал и досега, че до момента, в който имам подкрепата, си върша работата, без да се интересувам от хоризонти. Утре или след три години, това не е интересно", казва Орешарски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK