ЕК ще проследи избора на председател на Върховния касационен съд

Генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей

© Надежда Чипева, Капитал

Генералният секретар на Европейската комисия Катрин ДейЕвропейската комисия даде да се разбере, че изборът на председател на Върховния касационен съд ще бъде показател за наличие на воля за съдебна реформа в България.


Това става ясно от писмото на генералният секретар на ЕК Катрин Дей, получено в офиса на Български институт за правни инициативи (БИПИ). То е отговор на  деветте неправителствени организации, които повдигнаха въпроса за необходимостта от спешни промени на Процедурните правила за избор на кандидати за шефове на ВКС, на ВАС и на главен прокурор.


Писмото на деветте НПО беше адресирано през април до Висшия съдебен съвет (ВСС), президента Росен Плевнелиев, министъра на правосъдието Зинаида Златанова и Европейската комисия. Реакция от българските институции досега няма.
Мандатът на сегашния председател на ВКС проф. Лазар Груев изтича през ноември т.г., което означава, че два месеца преди датата трябва да е открита процедурата за новия избор.


"Изборът на нов председател на ВКС е един от въпросите, които службите на Комисията ще проследят отблизо в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка (мониторинговия процес - бел. ред.), се казва в писмото на Катрин Дей.  И се напомня, че в техническата част на януарския монитгорингов доклад на ЕК беше изрично спомената  неубедителната процедура, по която беше осъществен изборът на главен прокурор. в Същия доклад се посочват като изключително важно да бъде извършен прозрачно както изборът на председател на ВКС, така и на главен съдебен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет, който е вече насрочен.


ЕК: "Ясни стандарти за професионализъм и почтеност!"


"България трябва да превърне в установена практика назначенията на високи постове да бъдат основани на реална конкуренция между кандидатите в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност. Това е решаващо за спечелването на общественото доверие към съдебната система", се казва още в писмото. И се допълва: "Тъй като новият председател на ВКС ще бъде опора за съдебната власт в България в течение на години, е изключително важно който и да бъде избран да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество. Най-добрият начин да се постигне този положителен резултат е да се проведе избор след честно, основано на качествата състезание, отворено за всички кандидати."


Катрин Дей посочва изрично, че "Комисията ще продължи да следи отблизо и да отразява тези въпроси". И напомня, че  следващият мониторингов доклад ще бъде приет в края на тази година или в началото на 2015.


Българските институции мълчат


Писмото на ЕК дойде сред мълчанието на сезираните български институции от 9-те НПО.  И най-вече на фона на задкулисното формиране на мнозинствата във ВСС при кадруването на шефове на съдилища и на ключови прокурорски постове.


На 15 април Съюз на съдиите в България /ССБ/, Български институт за правни инициативи /БИПИ/, Български хелзинкски комитет, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Фондация Риск Монитор, Център за изследване на демокрацията, Център на НПО Разград, Програма за развитие на съдебната система и Български адвокати за правата на човека - изпратиха отворено писмо по темата до Висшия съдебен съвет, Президента на Република България, Министъра на правосъдието и ЕК.


В него те посочиха необходимост от промяна в правилата за избор на председателите на двете върховни съдилища, като отправиха и конкретни предложения:
- гарантиране възможността за участие на съдийските колегии на ВКС и ВАС в процеса по излъчване и изслушване на кандидати за председатели на тези съдилища;


- създаване на гаранции за високите професионални и ръководни качества и доброто познаване на проблемите и нуждите на върховните съдилища от кандидатите;


- тяхното припознаване от съдийските колегии в съответните съдилища;


- предвиждане и провеждане на наистина задълбочена проверка на всички възможни разумни съмнения в почтеността на кандидатите, включително и чрез предвиждане на подходяща форма на наблюдение от професионалните организации, за да се изпълни изискването за наличието на високи нравствени качества;


- изборът да става с интегрална хартиена бюлетина.


Абсурдът на сегашните правила за избор


Сегашните правила, чиято промяна се иска, бяха приети в навечерието на избора на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г. . С тези правила беше въведено електронно гласуване за трите върховни поста на мястото на хартиената бюлетина, която осигуряваше гласуване за всеки от кандидатите. Самият Цацаров предложи тогава промяна - за повече справедливост според неговата представа - редът на гласуването за тримата кандидати  да бъде според жребий, а не според постъпването на кандидатурите, сред които неговата беше първата, но и това не се прие от ВСС. Той обаче не оспори приетото от ВСС "правило" на електронния глас - да се гласува само за един - първия.


Така се стигна до безпрецедентния абсурд  - при трима допуснати  кандидати за главен прокурор да се гласува за един. Въпреки това президентът остави без коментар съмненията около процедурата при подписването на  указа за назначаването на новия главен прокурор. Независимо че тези правила бяха  два пъти коментирани като несъстоятелни от председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.
А ВСС продължи да кадрува по изпитания начин, като имената на шефове на съдилища и прокуратури   обикновено бяха ясни още преди да се открие процедура, каквито бяха изборите за председатели на апелативните съдилища в Пловдив и Варна, за ключовите Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура... И не само те, но и редица районни и окръжни съдилища, за които задкулисни съображения решаваха кой да заеме поста и за целта със същите съображения се формираха съответните мнозинства във ВСС.


За спешна промяна именно на тези  порочни "правила"  Европейската комисия не само изразява подкрепа с писмото на Катрин Дей, но и напомня, че ще проследи дали ще настъпи тази промяна. Докато българските институции продължават да мълчат.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 642 Весело

  ВКС ще си остане без председател

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  И тук ще го закъсат чугунените ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 3. 3 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма какво да губят средства, усилия и време, аз мога от сега да им гарантирам, че изборът няма да се извърши "въз основа на ясни стандарти за професионализъм и почтеност"

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 4. 4 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Не да го следи, а да но назначи. Само с бой от вън ще се оптави тази държава.

 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Като сме такива лумпени, ще дойдат на къса връв да ни държат...

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Съюзът на съдиите от години предлага ВСС да е с две камари, като прокурорите нямат глас за избор на магистрати. В момента правната школа на милиционерския ВУЗ си прави каквото си иска.
  Между другото, приносът на милиционерския мозъчен щаб за това състояние на нещата е неоценим.

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Цитат от коментар #:"Сегашните правила, чиято промяна се иска, бяха приети в навечерието на избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. С тези правила беше въведено електронно гласуване вместо хартиена бюлетина, която щеше да осигури възможност да се гласува и за тримата кандидати, които бяха издигнати. "

  Кой прие тези правила? Кой сега мълчи и се стаява, като ..., няма да кажа, щото съм възпитан. Мафията, семейно си решава проблемите

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Дотам стигнахме, да ни надзирават, все едно сме в детска ясла.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Сигнал за наличие на съдебна реформа ще бъде момента, в който ВКС престане да бъде аукционна къща за продажба чрез наддаване на съдебни решения.

 10. 10 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 504 Неутрално
 11. 11 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#6:"Graf"]Между другото, приносът на милиционерския мозъчен щаб [/quote]
  Щото преди "ГЕРБ да влезе с калния милиционерски ботуш в съдебната система" нещата бяха много розови ли?

  Приносът е само на БСП, които написаха и приеха тази конституция.

 12. 12 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Българските институции мълчат като....(?)
  И не за пръв път! Това си им е стил на работа. Общо взето се оказва,че директно ще трябва да ни контролират,защото само с мониторинг ,явно,не става! Боже,какъв срам,Боже!

  Дневник-токсичният сайт
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  ЕК нищо няма да направят, чугуните ще сложат някое хаху, което да ги цуна куде трябва и да им изпълнява командите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "Европейската комисия даде да се разбере, че изборът на председател на Върховния касационен съд ще бъде показател за наличие на воля за съдебна реформа в България."

  Ква рИформа , кви пет лева?
  Зузито се е покрила . Сигурно и нейния стол се клати!

  "Българските институции мълчат"
  Те друго не могат да правят - мълчат и изпълняват !!

 15. 15 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "V.Iliev":

  Дай боже!

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1928 Весело

  [quote#8:"Jessika"]Дотам стигнахме, да ни надзирават, все едно сме в детска ясла. [/quote]

  В държавата на мафията сме, Мафиотия!

 17. 17 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дреме им на комунистите. Столетен гьонсурат.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9089 Неутрално

  то има ли честни и почтени съдии за този пост .

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Щом от Ек ще следят този избор значи тези от Брюксел хич не ни вярват/и с основание/!

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Ще назначат пак някой блюдолизец !
  И Господ да ги наблюдава все тая.

  klimentm
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Председателят на ВКС ще бъде избран от следващия легитимен парламент. Този не е легитимен.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 22. 22 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Graf":
  Слугата на граф Позитано нека първо отговори на въпроса КАКВО ПРАВИ ПРОКУРАТУРАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА? Кои изумени червени мозъци решиха тази архи-тъпанарщина?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 23. 23 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 685 Неутрално

  ЕС е най-патриотичната и пробългарска организация . Понякога си мисля , че са по-загрижени за България от самите нас !
  Нека променим това !
  Трябва да ни пука повече !
  Налага се да си отвоюваме държавата от мафията и олигархията !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK