Николай Малинов пред сп. "Газпром": Руски компании смятат за правилно да се помага не на русофилските движения, а на техни врагове

Николай Малинов

© Надежда Чипева, Капитал

Николай МалиновПредседателят на Национално движение "Русофили", издател на в. "Дума" и депутат от БСП Николай Малинов се оплаква от недостатъчно финансиране от Русия. В интервю за списание "Газпром", което се очаква да бъде публикувано в края на седмицата, но вече е оповестено в сайта на движението "Русофили", Малинов посочва, че Фонд "Русский мир" предоставя на организацията му около 10 хиляди евро на година и с това приключва цялата помощ.


Поради тази причина ние практически всичко правим със собствени усилия и за своя сметка, казва Малинов на въпрос дали сега Русия, като държава и бизнес, помага някак на проруските движения в България. Той дава пример с две кампании за повишаване на избирателната активност по време на референдума за строителство на АЕЦ "Белене". "Той би могъл да се окаже напълно нелегитимен, ако хората не бяха дошли да гласуват. Тук беше много важно да се натрупа критична маса, имаше нужда от избирателна активност. Но за да има всичко това, народът трябва да разбира за какво става въпрос, какъв е този проект, защо е нужен, а тази информация първо трябва да стигне до хората".


"Ние обаче, русофилите, останахме с впечатлението, че този проект беше повече нужен на нас, отколкото на самите руснаци. Нито намек, нито упрек, нито помощ – нищо от страна на руския бизнес, който на пръв поглед изглеждаше силно заинтересуван от реализирането на този проект, нищо подобно нямаше", казва Николай Малинов. Той отбелязва, че всичко това русофилите правят не за пари, а заради убежденията си. "Но такава пасивност, честно казано, просто ме изумява. Учудва ме дори не това, че руснаците не ни помагат или недостатъчно ни поддържат, а това, че те понякога не искат да помогнат на самите себе си", посочва той.
Според Малинов водещи руски компании по някаква причина смятат за правилно да се помага не на русофилските движения (това е излишно, и без това сме на тяхна страна), а на "техни и наши врагове". На всички ни е известно, че любовта с пари не се купува. Въпреки това, маса пари се влагат именно в това, да се купи любовта, която не е имало и никога няма да има, критикува депутатът.


"В резултат се получава така, че на първа линия на някое си печатно информационно издание изниква лого на някоя водеща руска компания, а точно под него опустошително заглавие с не по-малко опустошителна статия, която гласи, че същата тази компания няма място не само в България и на Балканския полуостров, но и дори в Европа. В осмата колонка на същото издание публикувано интервю "като реклама", в което се споменава, че тази компания всъщност не е чак толкова лоша, а на 16-та колона следва опустошителен коментар, който гласи, че присъствието на тази компания в България е абсолютно невъзможно при никакви обстоятелства. Всичко това се прави с руски пари. Може би аз нещо не разбирам, но е очевидно, че в дадения случай, руснаците плащат информационната кампания срещу самите себе си. Смятате ли това за правилно? Аз лично – не!"


Малинов оценява ситуацията в страната като национална катастрофа на въпрос за осезаемите плюсове и минуси за България след членството в ЕС. "България беше приета в ЕС едва след като напълно унищожи икономиката си, промишлеността и селското стопанство. До тогава, влизането в ЕС беше невъзможно, това беше неизгодно за Европа. Защото, с присъединяването към ЕС се премахват всички отговорности за разпространяване на стоки, хора, за което между другото и досега се налагат някои ограничения, въпреки че всички срокове за това отдавна са изтекли. Защото в Европа, големите страни развиват своя потенциал за сметка на по-малките и слаби държави. Не смятам тази ситуация за справедлива. И ако тези сили превземат върха в новия Европарламент, то лично аз ще смятам за неблагоприятно намирането на България в ЕС. Ако ЕС обаче, все пак промени своето отношение и започне да се държи коректно, справедливо, то тогава ще може да се обсъжда членството ни в този икономически съюз".


Малинов отбелязва, че системата за сигурност НАТО не работи не само при нас, но и в други страни не само в Източна Европа, но и в Европа като цяло и лансира създаването на европейска система за сигурност. Но на нас просто не ни дават възможност да направим това, а друга алтернатива засега няма. Много хора в Европа разбират, че правилната система за сигурност на региона трябва да бъде европейско-руска, но за това засега все още няма достатъчно сили, смята Малинов.


"Както се казва: Не врагът е силен, а ние сме слаби. Въпреки това, ние трупаме критична маса и се стараем към тази тема да привлечем вниманието на здравите сили в Европа. Например следващата наша обществено-политическа активност ще бъде свързана именно с подготовката и провеждането на референдум по въпроса за разполагането на американските военни бази на територията на България. Защото тяхното присъствие у нас ми се вижда абсолютно нелогично", коментира още председателят на движение "Русофили".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK