След евроизборите: Кодексът "Манолова" - изстрел встрани от целта

Мая Манолова

© Юлия Лазарова

Мая МаноловаПрез ноември, когато новият Изборен кодекс все още не беше приет, авторът му Мая Манолова (БСП) обеща "по-демократичен и честен" закон с по-малко възможности за манипулации. Тогава от ГЕРБ натякваха, че новият кодекс повтарял на 94% приетия при тяхното управление.


Манолова изтъкваше като основни промени постигането на "повече мажоритарност" с преференциалния елемент, по-прозрачната работа на Централната избирателна комисия (ЦИК), намаляването на изискванията за регистрация на кандидатите, по-добрата отчетност на предизборната кампания и машинното гласуване.


При изборите на 25 май - първите по новия закон, някои от промените дадоха ефект (не непременно положителен). Някои просто не доведоха до нищо.
Преференцията - мажоритарен избор или отмъщение за партиите


Възможността за гласуване с преференция с нисък праг – едва 5% от гласовете даден кандидат в листата са достатъчни, за да променят мястото му – действително доведе до разместване на партийните подредби. В Реформаторския блок избирателите имаха реалния шанс да определят водача, а отделните кандидати наистина водиха мажоритарна кампания (разчетена от някои като "вътрешнокоалиционна интрига"). В БСП пък оправдаха изместването на лидера Сергей Станишев от 15-ия в листата с "техническа грешка", въпреки че подкрепиха искането на ДПС предпочитанието за кандидат да се отбелязва в кръгче, а не в квадратче, както избора на политическа сила, за да облекчат избирателите.


Големият дял на "грешките" от типа 15-15 показа именно че преференцията работи - там, където партиите имат желание да обяснят на избирателите си как да я ползват. Дори като ги убеждават да подкрепят водача в листата. Там, където ги е страх от собствените им избиратели, рискуват 15-ият да стане първи и да трябва да се оправдават с "технически грешки".


Прозрачна и независима ЦИК... освен когато става дума за Бобов дол


Една от претенциите на новия закон беше за прозрачна, професионална и независима ЦИК. Уж затова трябваше ръководството да се избира от Народното събрание.


След като разпредели без спорове водаческите места в районните избирателни комисии в началото на април, ЦИК заработи по старому. Представителите на БСП и ДПС, а често и на "Атака" – в това число и в ръководството – гласуваха все в полза на управляващите, представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок – срещу тях. Говорителят на комисията Цветозар Томов често заемаше "принципни позиции", за които сам споделяше, че не почиват на юридическа логика (например когато ЦИК трябваше да регистрира "независими" наблюдатели от неправителствени организации, близки до партиите. Оказа се, че законова пречка няма.)


Емблематични за партийното разделение в ЦИК станаха случаите със сигнала срещу билбордовете на "Атака" с номер 20, както и с телевизионния репортаж, показал как началник в мините в Бобов дол указва на работниците за кого да гласуват. Комисията остави случая без решение.


Същевременно се запази нормата от стария кодекс заседанията на ЦИК да се излъчват в реално време в интернет, а гласуването се отбелязва поименно в протоколите. Видеоархивът компенсира бавната работа по качването на протоколите онлайн (последният такъв е от 8 април). А разширяването на възможностите решенията на ЦИК да се обжалват позволи например "Протестна мрежа" да оспори успешно решението за билбордовете на "Атака" и да принуди комисията да накаже партията. Това едва ли е довело до повишаване на доверието в изборите или в ЦИК. Но пък показа, че несправедливите решения подлежат на промяна.


Отново за повишаване на доверието в ЦИК новият кодекс въведе Обществен съвет към нея. В него изненадващо не влязоха някои организации, които месеци наред гравитираха около премиера Пламен Орешарски и автора на кодекса Мая Манолова, и съветът доби относително експертен вид. Въпреки това не стана ясно какъв е смисълът от него. Организациите се оплакваха от липса на координация с комисията, заради което "Прозрачност без граници" напусна съвета. А за да изкажат позиция за проблемите в ЦИК, се наложи неправителствените организации накрая да дадат пресконференция.


Достатъчно секции в чужбина. Къде - зависи от партиите


Един от големите проблеми при гласуването зад граница на предишни избори беше натовареността на секциите в чужбина. За парламентарния вот миналата година в Англия имаше секции с по 2 хиляди души, въпреки че трудно в един ден могат да гласуват повече от 1000. Новият кодекс облекчи условията за образуване на нови секции, а по указание на ЦИК те бяха поместени не само в посолствата и консулствата.


Така за евровота при едва 8 хиляди заявления за гласуване в чужбина бяха разкрити 168 секции в 35 страни. За парламентарния вот година по-рано заявленията бяха в пъти повече, а секциите бяха 227 в 57 страни, от които 86 в Турция. На парламентарни избори обаче няма норма за уседналост. Сега няма нито една секция в Турция.


От една страна, новите условия облекчиха значително избирателите зад граница. От друга – някои партии (в частност ДПС) подпомагаха потенциалните си избиратели да подават заявления и така си гарантираха максимален брой гласове в цели секции на места, където досега не се е гласувало. Така се стигна до парадокса в една от двете секции в Полша – в слабо известния град Ленкница на границата с Германия, ДПС да получи 100% от гласовете. Това, разбира се, не е забранено от закона.


Оказа се, че няма забрана и зам.-председателят на секционната комисия в Ленкница да е регистриран като наблюдател. Такъв е случаят със Сашо Алексиев Хаджиев, попаднал в списъците с хиляди наблюдатели на организации, близки до партиите. От ЦИК най-вероятно ще предложат да се въведе подобна забрана.


Същевременно новият Изборен кодекс не направи нищо за преодоляване на проблема с т. нар. мъртви души. Без аргументи и въпреки критиките на Венецианската комисия управляващите се отказаха от активната регистрация (гласоподавателите да се регистрират, за да участват във вота), която трябваше да бъде основа за създаването на актуален регистър на избирателите.


За някои партии дори 2500 подписа за регистрация са много


Намаляването на депозитите за регистрацията на партиите от 10 хил. на 2500 лв., както и намаляването на броя на подписите за кандидати, позволи да се регистрират 8 партии и коалиции и двама независими  повече, отколкото през 2009 г. Наличието на няколко зелени, няколко комунистически и социалистически и няколко националистически формации обаче не ги превърна в реална конкуренция на големите партии - те по-скоро разсеяха малка част от гласовете. Въпреки че дори получиха до 40 хил. лв., които им позволиха достъп до националните медии – т. нар. медийни пакети.


Същевременно ниската бариера от 2500 подписа все пак се оказа трудно достижима дори за стари политически играчи като НДСВ, които използваха личните данни на свои застъпници от предишни избори, за да съберат нужния брой.


Един от скандалите на последните избори беше именно с партийните подписки. Новият кодекс за първи път позволи на избирателите лесна проверка онлайн дали фигурират в списъците с подкрепящите нечия партийна регистрация. Резултатите бяха стряскащи – хиляди сигнали заляха ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата. Вече се разбра, че резултат едва ли ще има – комисията за личните данни няма кого да накаже, а злоупотребата с чужди подписи на практика е трудно доказуема. Дори да се открие престъпление, наказан ще е онзи, събирал подписи за партията.


Въпреки това шефът на комисията за личните данни Венцислав Караджов не откри особен проблем в партийните подписки. Критикува обаче ЦИК, че системата за проверка е твърде слабо защитена и всеки може да прави справка в нея за други хора. Резултатът беше допълнителна проверка през имейл, която отново всеки може да прави.


От ЦИК все пак намекнаха, че ще предложат законодателни промени за подписките.


Номерираните бюлетини - гаранция срещу манипулации, но и страх от проследяване на вота


За онези, които са вярвали, че в печатницата в Костинброд преди година се е готвила "грандиозна изборна манипулация", въвеждането на номерираните бюлетини отчасти наистина е гаранция. За останалите е страхът, че вотът им ще бъде проследен. Това нямаше да е възможно, ако от ЦИК не бяха преценили, че бюлетините, чиито номера не са премахнати, все пак са валидни. Така отговорността за тайната на вота остана в избирателя, който да следи как секционните комисии си вършат работата. В протоколите не се описват бюлетините със запазени номера, така че няма как да се разбере общият им брой.


Недействителните бюлетини, в които е поставен глас за определена партия или коалиция, са малко под 2% от всички – приблизително колкото на парламентарния вот преди година. Т.е. номерацията едва ли е затруднила секционните комисии, а избирателите не са се объркали нито от преференцията, нито от факта, че сами трябва да сгъват бюлетините си.


Заради малкото на брой бюлетини печатницата на Българската народна банка (БНБ) успя сама да ги отпечата. За местните избори догодина обаче най-вероятно тя ще трябва да разчита на подизпълнители. Единствените възможни са "Демакс" и "Дунав прес", които имат правото да печатат ценни книжа. Двете печатници произвеждаха бюлетините и през предишните години.


Повече правомощия – повече наблюдатели


Наблюдателите вече ще могат да присъстват на всички фази на изборния процес, с гордост отбелязваше Мая Манолова преди година. Същото важи за застъпниците и за неясните "представители на политически партии".


Според дългогодишни наблюдатели разликата с досегашния закон не е голяма. Въпреки това на сегашните избори неправителствени организации, близки до партиите, регистрираха рекордните над 60 хиляди души (близо половината – на сдружения, свързани с Николай Бареков). Така някои формации си уредиха присъствие в изборните помещения с поне по един наблюдател, един застъпник, един партиен представител и членове на секционни комисии. Основната им функция, освен да осигуряват на партиите копия от протоколите, остана неясна, но подозрението е, че става дума за схеми за законно купуване на гласове.


Заради хилядите "независими" наблюдатели говорителят на ЦИК Цветозар Томов се закани да предложи законодателни промени.


Машинното гласуване – много шум за нищо


Като застраховка срещу нова "костинбродска манипулация" беше пропагандирано машинното гласуване. Резултатът от него не се зачита за евроизборите. А за местния вот догодина, ако все още не е премахнато, то отново ще бъде организирано в не повече от 500 секции.


Срещу 173 хил. лв. държавата взе под наем сто машини и плати за доработка на софтуер, транспорт от Холандия, обучение на всички членове на секционни комисии – близо 1000 души, инженери пред изборните помещения и дори кол център в София.


Засега не е ясно кой и как ще анализира резултата от експеримента. Ясно е само, че поръчката спечели консорциум от две фирми, представили машините си в парламента още преди завършването на новия закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Изстрел в 15-та на 15-та?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на 2last
  2last
  Рейтинг: 402 Неутрално

  кога комунист е създавал нещо работещо, те един закон не могат да създадат като хората, а някои хора очакват да оправят страната. Ако в парламента се плащаше на качествен закон, Манолова щеше да е сред просещите!

  Сега разбирате, че не може един крадлив цига*ин да се представя за честен и голям политик, като Стамболов." - Никола Филчев
 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Весело

  Мая Парламентова е блестящ юриС

  не е ясно какво Точно трябваше да постигне новият избирателен кодекс ,

  но го постигна 101 %
  -------

  "творбата" й ще й ритне столчето...

  Кюстендил я зове обратно

 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#2:"mrscience"]кога комунист е създавал нещо работещо, [/quote]

  защо , тя създаде работещ закон...
  позволяващ Селекция ,
  най-доброто създавано досега

  но НЕцелесъобразно ,
  Лидерът едва ли Й ръкопляска

  ще я "удостоят" с кюстендилско жителство , Пак

 5. 5 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БСП за пореден път се доказа като най-продажната, предателска и некадърна сган управляваща България.

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  "В БСП пък оправдаха изместването на лидера Сергей Станишев от 15-ия в листата с "техническа грешка"

  Изместването на Станишев се дължи на слабият му резултат от 28 хиляди преференции. Този му резултат е по слаб от "техническата грешка". Не може председател на БСП да има резултат близък до преференциалния праг. Ама ЦИК не била обяснила да се гласува и за първия. Като ЦИК не е обяснила защо Томислав Дончев е получил 108 хиляди гласа? Ако ГЕРБ имаше номер по-малък от 18 пак нямаше техния любимец да измести Дончев.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 7. 7 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ще има ли национален референдум за изборна реформа?

  If you listen to fools, the mob rules
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Излязоха резултатите от експерименталното машинно гласуване. При 12.5% активност:

  ГЕРБ - 34%
  РБ - 20%
  БСП - 14%
  АБВ - 6%
  БЦЦ - 5%
  ДПС - 2.6%

  С една дума лъсна защо БСП и ДПС са против електронното гласуване и против референдума изобщо. Да видим как ще го усукват сега.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  За гордоста на Мая (ИК) или добро или нищо.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 10. 10 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Встрани от целта" звучи прекалено общо и встрани от целта.
  Всъщност изстрелът порази самия стрелец.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Цяла година го мъти тоя запъртък (ИК).

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Весело

  "Изстрелът" на маяТа е като да уцелиш страничния съдия при изпълнение на дузпа

  the more we learn, the more we die...
 13. 13 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1073 Весело

  Хе хе хе е е
  Бумерангът се завръща!
  Хай ш'Иститу!

 14. 14 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#7:"u.f.o."]Ще има ли национален референдум за изборна реформа?[/quote]
  Трябва да има и сигурно ще има, но при тези управляващи надали.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#12] от "v_vendeta":

  Как станичия бре вендета?
  Направо главния!
  Ама като естоял там дет не требе, хак му е

 16. 16 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#15:"Да бе да"]Направо главния! [/quote]

  В най-смелите ми фантазии виждам как от дузпа маяТа сваля някой Боинг

  the more we learn, the more we die...
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да бе да":

  ,,Как станичия бре вендета?
  Направо главния! ,,

  Най интересното е от дуспа автогол. Те това направи мая Костинбродска.
  Искаше чрез ,,дуспата,, да покаже колко са неуки избирателите на ГЕРБ но се оказа, че техните избиратели са най неуките.
  А до колкото от дуспа в автогол има го такъв куриоз, четох го преди много години било Испания. Вратарятотишел да гледа биенето на дуспата, топката олучва гредата на вратата връща се високо назад и влиза в неговата врата. От тогава си вземат поука и винаги оставят един човек да ,,пази,, вратата. При положение, че вратарят изпълнява дуспата.

 18. 18 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ужасссс! Липсват чугунените тролове днес....

 19. 19 Профил на rml37310365
  rml37310365
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Преференциален вот" това беше направено с цел да се контролира закупуването на гласове по специално да не се дават пари напразно.
  ИДеята е следната: Всеки "застъпник" привлича определен брой гласове за определената партия, този застъпник има съответен номер (1-17) който е обещал да гласува на този застъпник отбелязва в преференциалния вот неговия номер накрая се преброяват гласовете и парите се дават за свършена работа, не на обещание )))

 20. 20 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#18:"hinin37"]Ужасссс! Липсват чугунените тролове днес...[/quote]

  важното е вие да присъствате

  45 % чугунени тролове +

  45 % "розови нежни" тролове +

  10 % нормални хора
  --------------------------------
  =BG Тудей

 21. 21 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Разстроено

  6 месеца Маяма шикалкави за кодекса за да отложат предсрочните избори "Ама как така ще правим избори по стария кодекс, нали ГЕРБ ще се върнат на власт" каканижеше тя с широко отворени от почуда очи. И след 6 месеца като успяха да се задържат на власт с наглост и безочие, си приеха избирателен кодекс, назначиха си слугинска ЦИК и пак бяха пребити на изборите. А комикса на Маяма се оказа пълен крах, с хиляди пропуски и капани. Някои нарочно поставени други допуснати от глупост.

  Няма шики-мики.
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Всичката й работа на Костинбродската.....женичка такава - "през куп за грош" Толкова си може женицата

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Ефекта 15/15 и отсвирването на Кунева с преференциален вот показа недостатъци. Кой би се решил на "честна коалиция" на следващи избори = по скоро биха се сбили вътре в коалицията за всеки "преференциален глас" ... и вместо да вземат 2 - 3 места е по-логично вски да се стреми да заеме ТОЙ мястото , а пък ако ще и да е само 1 място. При добре орагнизирани партии при коалиция може една партия да заеме всички места спечелени от коалицията чрез преференциално гласуване. Не зная защо коалиционните партньори на БСП вътре в левицата не се възползваха ... щеше да е голямо шоу + 15/15 .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-безумният изборен кодекс....Но от Мая какво да се очаква...

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 25. 25 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Весело

  Кодексът "Манолова" - изстрел встрани от целта

  Всъщност - Кодексът "Манолова" - изстрел в крака!!!
  С 15 едри сачми!

  Ами да им е честито!
  Следващият път - в главата!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Доколкото февруарските протести, дали спонтаннни, дали прдизвикани, но при всяко положение доказано овладяни (яхнати както е популярно), артикулираха искане за нов изборен кодекс, с помощта на който ще може да се проведат честни избори, то това се оказа удобен пас за БСП/ДПС и особено след гафа или провокативния експеримент с Пеевски и мириса на избори, Манолова беше натоварена и не може да се отрече че добре се справи с отклоняване на част от вниманието и редуциране на напрежението с изработването на новия кодекс.
  Позволявам си да кажа убедено, че не изборния кодекс може да е гаранция за честността на изборите, а хората, които олицетворяват изборната администрация по секции и въздействията от предварителните и в момента на изборите внушения от партии, коалиции е това, което да наклони везните към честността или манипулираемостта на този акт.
  В този смисъл, Мая и безкрайните и интервюта около едни или други аспекти на безкрайните и най-вече безплодни събирания, анализирания и подбор на мнения на доста честни и нормални хора, с познания по въпроса, но и много празни и по-скоро рекламни и/или забавящи други предложения, имаха следните цели:
  - веднъж да се убеди част от обществото че БСП и в частност самата Манолова, сериозно и отговорно се стараят да отговорят на обществените искания
  - че да бавничко става, но работата не е лека и че се цели да се отчетат всички гледни точки и
  - че едва ли не благодарение (пак) на партията която има и винаги е имала претенциите, че тя, само тя и никой друг няма експертния потенциял да свърши една подобна важна работа, се пада да я реализира.
  Какво може да се констатира за постигането или не на тези цели?
  Не станаха по-честни от предишните или ако има някаква почти незабележима разлика, то тя се дължи на не генерирането на супер скандал с участието на прокуратурата, днешната тройна коалиция и на самата Манолова в него.
  Купуването на гласове, включително официално и открито, чрез безкрайната армия от защитници и наблюдатели, което също не кореспондира с новия или стария кодекс, а с желанието и финансовите възможности на отделните партии според мен даже се увеличи, поне относително в сравнение с парламентарните избори 2013.
  На всичко отгоре, доведе до допълнителен и много неприятен шамар за Станишев и БСП
  Какво би трябвало и би могло да се получи от един нов кодекс:
  - Да даде възможност за по-достъпно и масово гласуване - това е възможно с използване на интернет, което със сигурност ще вдигне активността и респективно по естествен път ще направи изборите по-честни.
  Да се включат органите на ДАНС и МВР в активно разследване и преследване на изнудването за налагане на корпоративен вот - това е елементарно, само бегъл преглед на последните два-три избора, веднага ще позволи да се очертаят проблемните места и оттук натам, ако и това не могат да свършат тези огромни и скъпо струващи ни организации, просто да ги разпуснем и започне изграждането им наново, с помоща на детектор на лъжата.
  Същото и за платения вот - подобен на горния подход ще свърши работа и тук.
  Може би би могло и да се предвиди, на базата на някакъв количествен показател, част от резултата или целия такъв на дадена партия "хваната" в тези грехове, да бъдат редуциран или заличен, но не и от ЦИК като днешния, създаден на основата на супер кодекса на Мая).

 27. 27 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Закона си е добър.но избирателите са им е тъпи.Най добре да върнат червената бюлетина за да няма такива грешки)

  Моля, не ме свързвайте.нито с Позитано ,нито с ГЕРБ.... Свободен съм да пиша това което мисля....
 28. 28 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Не показа, че работи много добре даже - а и че не ЕДНА партия МЕКИЯ/бил е твърд ама годините си казват думата - измира и омеква/ електорат е ПРОЗ... Аз се чудя тази Мая, как го сътвори толкова добър тоя кодекс... Да не би като се консултирала с Петното, той да я е почерпил някакво вещество, и тя в пристъп на вразумение да е написала нещо стойностно...?!?!

  www.soundcloud.com/x2805
 29. 29 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 571 Весело

  Идеологът на "костинбродската афера" ,червения комисар Мая Манолова ,не заслужава дори да бъде коментирана. Високия пост който временно заема я прави още по-нищожна.

 30. 30 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ,,въвеждането на номерираните бюлетини отчасти наистина е гаранция.'' ГАРАНЦИЯ ЧЕ ОТВЪН НЕ МОЖЕ .
  НО КОМИСИЯТА МОЖЕ ДА ПУСНЕ КОЛКОТО СИ ИСКА БЮЛЕТИНИ , И ДА ИЗХВЪРЛИ И ПОДМЕНИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  КЪСАНЕТО НА НОМЕРАТА ГИ ОБЕЗМИСЛИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. .,, В протоколите не се описват бюлетините със запазени номера, така че няма как да се разбере общият им брой''.
  А ТРЯБВАШЕ .!!!!!!!!!!!!!
  ДА СЕ ОПИШАТ ИЗПОЛЗВАНИ , НЕИЗПОЛЗВАНИ ,НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ В ПРОТОКОЛА .
  ВЪЗМОЖЕН ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ ,!!!!!!!!

  НОМЕРАТА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ И ЗА ПРОТОКОЛИТЕ .
  НО КЪСАНЕТО ИМ ОБЕЗМИСЛИ ВСИЧКО .!!!

  ФАЛШИФИКАЦИИТЕ СИ БЕХА НАПРАВЕНИ НО ОПОЗИЦИЯТА И ДПС ГО НАПРАВИХА ПО МАЩАБНО.!!!!!!!

  НО БОЙКОТЪТ УСПЯ , МАКАР ЧЕ ФАЛШИФИКАЦИИТЕ ВДИГНАХА АКТИВНОСТТА . МЪРТВИТЕ ДУШИ ПОМОГНАХА МНОГО.

  ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ИСКАМ ПУБЛИКУВАНЕТО НА СПИСЪЦИТЕ С ГЛАСУВАЛИТЕ. И ПОДРЕДБАТА ПО БРОЙ ПРЕФЕРЕНЦИИ В ЛИСТИТЕ , ДА ВИДИМ ОЩЕ КОЛКО СА ПОЛУЧИЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ,,ВОДАЧИТЕ'' .????????????

  СВОБОДЕН
 31. 31 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 458 Неутрално
 32. 32 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не съм го чела на Майчето кодекса и може би нямам право да коментирам,обаче много ме сърби езикът да си кажа ,че с преференциалния вот си вкараха автогол.Сега,дали е умишлено или не-не мога да кажа,обаче си стана класика в жанра! Колкото сега да се въртят и сучат,фактът си е факт,пък техническа грешка било,пък АБВ-то не знам си какво,пък ГЕРБ и филанкишията...Така,че ,ей,БеСеПе-то,умната,сега да не вземете да го ровичкате и преправяте творението на Маяма,хахаха,че може да се окаже и нейната лебедова песен....

  Дневник-токсичният сайт
 33. 33 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  БСП е партията на избраните аутсайдери. Вредителите там са селектирани, иначе не може да бъдат приети за съпартийци. Най-важният критерий е психичното отклонение от нормалния индивид. Манолова е обикновено доказателство.

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Весело

  "Засега не е ясно кой и как ще анализира резултата от експеримента. Ясно е само, че поръчката спечели консорциум от две фирми, представили машините си в парламента още преди завършването на новия закон."

  Защо не пуснат машините в търговската мрежа. Така всеки би могъл да си купи и да гласува на своя собствена машина?

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Изборният кодекс трябва да бъде част от раздел
  "Избори и Референдуми" на новата Конституция...
  Маяминият устав е тюрлю гювеч от мътни женски амбиции
  в политиката и правото...
  То се видя...

 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":
  Напротив - преференциалният вот помага на коалициите - всеки си гласува за своя човек! А така се прави и вътрешно коалиционно преброяване. което за РБ показа, че ДБГ, което от РБ през 2013 имаше най-много избиратели ги е загубило и за момента най силен в РБ е ДСБ, ДБГ са втори, а губейки над 10000 гласа от Надежда - СДС са трети по подкрепа! Тук е и резерва на РБ - ДБГ да се опита да си върне омаяните от бардаков, а СДС да привлече повече бивши седесари. Е и ДСБ има още кого да да си върне - преди време само' взимаше 6-7%!

 37. 37 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Весело

  Маята, ако беше тенисистка, да е отнесла мушмулите на всеки съперник. Удар с 200 км/ч го прави от место без да се фръцка. А ако се....не ми гавари...
  Давай Майа, ти ще надминеш Маите по самоунищожение...

 38. 38 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Музикален поздрав за Лютфи Местна и Мая Манолова с песента на Стоян Минчев-"Попе,Попе":
  https://www.youtube.com/watch?v=Fjx_RRy-TVs

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK