Членове на ВСС: Да се променят правилата за избор на върховните шефове в съдебната власт

Калин Калпакчиев (първият вляво) и Камен Иванов (в средата) на заседание на ВСС. Крайният вдясно е отстраненият от съвета Камен Ситнилски.

© Надежда Чипева, Капитал

Калин Калпакчиев (първият вляво) и Камен Иванов (в средата) на заседание на ВСС. Крайният вдясно е отстраненият от съвета Камен Ситнилски.Кандидати за председател на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да могат да се предлагат и от съдиите в двете върховни съдилища.


В работата на комисиите на Висшия съдебен съвет (ВСС), ангажирани с избора,  да участват и представители на съсловните организации на магистратите.


Допуснатите кандидати за двата върховни поста във ВКС и ВАС да бъдат изслушвани и от съдиите в съответния съд.
При откриването на процедурата за избор ВСС да приеме и профил на длъжността с описание на качествата, които кандидатът трябва да притежава, за да я заеме.


Изборът да се извършва с хартиена бюлетина, а не електронно, за да може да се гласува  едновременно за всички кандидати.


Това са част от най-съществените предложения за промени в правилата за избор на председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор, които са вече внесени във Висшия съдебен съвет. Вносители са членовете на съвета от съдебната квота Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Очаква се следващата седмица да бъдат обсъдени от правната комисия на ВСС. (Пълният текст на проекта заедно с мотивите може да се прочете в блога на Калин Калпакчиев http://kalinkalpakchiev.wordpress.com/.)


Калин Калпакчиев и Камен Иванов представят детайлно съображенията за предлаганите промени:


да се осигури честен, прозрачен и основан само на качества избор на върховни шефове.

Очакванията са промените да сложат преграда пред порочното  кадруване с непрозрачни мотиви и да се направи конструктивен пробив в досегашния градеж на съдебна номенклатура чрез прехвърляне на  шефове от едно  ниво на друго, без зачитане на мнението на редовите съдии и прокурори.


Предложенията са особено актуални  заради предстоящия избор на председател на ВКС


За прозрачен избор въз основа на реални професионални и нравствени качества настоява във всеки мониторингов доклад и Европейската комисия, като в последния - януарския доклад - дори беше упомената сегашната процедура за избор на върховните длъжности и конкретно на главен прокурор като "предизвикала съмнения".


Наложителността на промените  се потвърждава и от писмото на генералния секретар на ЕК Катрин Дей от понеделник

В него се акцентира на същия призив за прозрачност на мотивите на ВСС, а  ЕК поема ангажимента да проследи предстоящия избор на председател на ВКС.


Писмото на Катрин Дей дойде в отговор на призива на 9 граждански организации до ВСС, министъра на правосъдието, президента и Европейската комисия с настояване да бъдат променени процедурните правила за избора на трите върховни длъжности в съдебната власт. През февруари Българският институт за правни инициативи (БИПИ) направи и публично обсъждане на изготвените от организацията критерии и методика за гарантиране на честен избор на компетентни и морално годни ръководители, но от българските институции досега няма реакция.


Сегашните правила, чиято промяна се иска, бяха приети на 8 ноември 2012 г. в навечерието на избора на новия главен прокурор и


оставиха подозрението, че целят да гарантират постът да се заеме от точно определен кандидат,


а беше вече  известен фаворитът от публичните изявления на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Приетата тогава процедура предвиди електронно гласуване, въпреки че кандидатите бяха трима.


Според сега действащата процедура предложенията за трите най-важни поста в системата се правят  от една пета от членовете на ВСС и  от министъра на правосъдието. Досега министърът формално не е ползвал правото си вероятно за да не бъде обагрен изборът с политически краски, макар че винаги  трите поста - особено този на главния прокурор - са имали предварителната политическа протекция на управляващата партия, а впоследствие са настъпвали сблъсъците му с нея. Граждански и съсловни организации на магистратите и сега могат да предлагат имена и да изразяват мнения, но ВСС не е длъжен да ги разгледа. При избора на Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд  през 2010 г.  например съдии от трите софийски съдилища възразиха остро с мотивирана подписка, но ВСС не им обърна внимание.


Ако се приеме съдиите от върховните съдилища да могат да предлагат кандидатури, които ВСС е длъжен да разгледа, както и ако допуснатите от ВСС кандидати  бъдат разпитвани и изслушвани за управленската им визия от съдиите в съответния съд, ще се позакрехне сегашната врата за вкарване на тайните зависимости на самия връх на съдебната власт, които ерозират правосъдието и сриват тотално доверието в институциите - този е обществено значимият смисъл на промените. 


Ако промяната на правилата стане факт, тогава вече дали  ще се закрехне вратата пред порока ще зависи до голяма степен от активността, манталитета, чувството за мисия -  а не равнодушие и овчедушие - на редовите магистрати.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вносителите не са от крилото на Цацаров, така че предложението се отхвърля...

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Весело

  Ха дано ама надали!

  Особенно при тази комунистическа Конституция от 1991г. според която ВСС се избира в мнозинството си от политици, а не от съдии.

  ВСС трябва да се преименува на ВПС - Висш Политически Съвет

 3. 3 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В това непрестанно боричкане за административни постове т.н. съдебна система забравя да си изпълнява основната функция - да осъжда и вкарва престъпниците в затвора. Ако все още има доблестни и с висок морал прокурори и съдии ,то ние не ги виждаме в общата грозна картина на т.н. правораздаване в България. Докато тази власт се управлява от старите корумпирани отрепки от времето на "социализъма" нищо добро не чака държавата ни.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  100% подкрепям.
  Всички висши, на национално и областно равнище магистрати (съдии, прокурори, следователи и комисари в МВР) да станат мажоритарно изборни длъжности, съответно на национално и областно ниво и мандата да бъде намален - максимум 4 години.
  Да бъдат предлагани от гилдиите ( професионалните съюзи) за да се гарантира професионалната компетентност, но след това да се избират мажоритарно от гражданите.
  Не виждам как, при днешните условия и възможността да научим всичко за всички, ще може въобще да се кандидатират, та камо ли да спечелят хора, които имат сериозни позиции в хотелско-ресторантьорския бизнес или подобни на вече познатитете ни трикове със семейно прехвърляне на пари и имоти.
  При всяко положение правосъдната и правозащитна системи ще станат (поне) една идея по-чисти и справедливи.

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Съдебната система в сегашния си вид е причината да сме най-зле в цяла Европа.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чайте, бе..Обикновеният човек има един тон проблеми, а вие занимавате пак с върховните си искания

  shut up retard
 7. 7 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#5] от "today":

  "Сегашния вид" на т.н. съдебна система го наблюдаваме вече над 20 години и става все по-грозен.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#7:"redrock"]"Сегашния вид" на т.н. съдебна система го наблюдаваме вече над 20 години и става все по-грозен.[/quote]
  Което е съвсем нормално, както циганите крадат все по-нагло и все-повече, понеже виждат, че за тях няма негативни последствия, така и тия все по-безочливо правят каквото си искат, без оглед на закон и обществен интерес.
  Същото важи и за политическите сили!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#8] от "today":"... тия все по-безочливо правят каквото си искат, без оглед на закон и обществен интерес. "

  -Подчинили са закона на собствения си интерес.

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#9:"dedo pepo"]-Подчинили са закона на собствения си интерес. [/quote]
  Българските закони си ги променят както си искат, но с европейските не става, и затова вече казаха в прав текст "Ще правим каквото си искаме".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK